22.9 C
Σάμος
26/04/2024
Δήμος

“Η Σάμος αλλάΖΕΙ” για τις εξαγγελίες του Υπουργού Οικονομικών κ. Σταϊκούρα

Είχαμε στις 30 Απριλίου και Πρωτομαγιά την επίσκεψη στη Σάμο του «τσάρου» της οικονομίας και Υπουργού Οικονομικών κ. Σταϊκούρα και δεν μπορούμε να μη σχολιάσουμε το σχετικό ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ που ακολούθησε για τα μέτρα υποστήριξης της σεισμόπληκτης Σάμου.

 

Μας λένε οι κυβερνητικού παράγοντες, ξανά και ξανά, εδώ και 18  μήνες από τον καταστροφικό και φονικό σεισμό που έπληξε τη Σάμο:

Α) Για τα 81,9 εκατομμύρια  € για τη Στεγαστική Συνδρομή  για την αποκατάσταση των σεισμόπληκτων κτιρίων.

Δεν μας λένε όμως ότι μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί ελάχιστες άδειες επισκευής κτιρίων από τη  ΔΑΕΦΚ και επομένως δεν υπάρχει εκταμίευση χρημάτων  προς τους συμπολίτες μας.

 

Β) Για τα 17,5 εκατομμύρια € για την επιδότηση ενοικίου, δεν μας είπαν για τις πάρα πολλές απορριπτικές αποφάσεις και μεγάλες καθυστερήσεις στην επιδότηση ενοικίου και τελικά για όλο το 2021 μόνο (!!) 163.147,02 €  πήγαν στους σεισμόπληκτους (σύμφωνα με απάντηση σε κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή κ. Λογιάδη).

Από το σύνολο των παραπάνω 99,4 εκατομμύρια € έχουν εκταμιευτεί, μέχρι τέλους του 2021,  στους Σαμιώτες σεισμόπληκτους λιγότερα από το 0,5% (!!!) και αυτό κυρίως, γιατί όλα αυτά τα χρήματα θα «περάσουν» από εγκρίσεις της ΔΑΕΦΚ, η οποία όλοι γνωρίζουμε ότι έχει υποστελεχωμένες υπηρεσίες με μηχανικούς και λοιπό  προσωπικό και δεν ενισχύεται από την κυβέρνηση.

 

Γ) Για τα  57 εκατομμύρια €  που δόθηκαν προς τους επαγγελματίες της Σάμου παρέλειψε να μας πει ότι τουλάχιστον τα μισά θα ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ στο κράτος γιατί είναι Επιστρεπτέες προκαταβολές και στους Σαμιώτες δεν χαρίστηκαν οι επιστροφές, όπως (και καλώς) σε άλλες θεομηνιόπληκτες περιοχές.

 

Δ) Τη σεισμόπληκτη Σάμο την «ξέχασαν» από τα 2 προγράμματα ενίσχυσης επιχειρήσεων που έβγαλαν μέσα στον Απρίλιο [Στις 4/4/2022 έβγαλαν πρόσκληση (ΑΔΑ: Ψ8ΥΞ46ΜΤΛΡ-90Κ) για την επιχορήγηση επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία και μεγάλες φυσικές καταστροφές και η δράση αφορά σε στήριξη – ενίσχυση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις περιοχές της Β. Εύβοιας, της Ελασσόνας και του Αρκαλοχωρίου Κρήτης με προϋπολογισμό 20 εκατ. Ευρώ και στις 20/4/2022 νέα δράση μη επιστρεπτέας επιχορήγησης (ΑΔΑ: 9ΓΝΗ46ΜΤΛΡ-65Α) για την απρόσκοπτη ενίσχυση των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Covid-19 και, ταυτόχρονα, επλήγησαν από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές του έτους 2021, προϋπολογισμού 26 εκατ. ευρώ και απευθύνεται στις επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής που λειτουργούν νομίμως και δραστηριοποιούνται στις πληγείσες από φυσικές καταστροφές περιοχές των νομών Εύβοιας, Λαρίσης και Ηρακλείου].

Για να αποφύγουν την κατακραυγή του κόσμου, υπόσχονται  ότι θα ετοιμάσουν  ειδικό πρόγραμμα, που θα αφορά μόνο τη Σάμο, για την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης.

 

Ε) Στις συσκέψεις που συμμετείχε ο Υπουργός και για να προλάβει τυχόν παράπονα και αιτήματα, σαν μπακαλόγατος βγάζει το «τεφτέρι» και λέει ότι τα τελευταία χρόνια της πανδημίας είχατε στη Σάμο επιπλέον καταθέσεις 81 εκατομμύρια € και άρα μην ζητάτε επιπλέον ενισχύσεις.

Έπρεπε να πάρει το μήνυμα, ότι όπως όλοι οι Έλληνες και οι Σαμιώτες ζουν με τον φόβο για το τι θα γίνει με το επόμενο λογαριασμό ρεύματοςγια να μη τυχόν αρρωστήσουν και πρέπει να μετακινηθούν με τα πανάκριβα εισιτήρια, για το πώς θα τα βγάλουν πέρα με το σούπερ μάρκετ που συνέχεια ανεβαίνει, για το πως θα τα φέρουν βόλτα γιατί ο μισθός τους δεν φτάνει ούτε μέχρι τις 18 του μήνα.

Αντιλαμβανόμαστε ότι οι αυτοδιοικητικοί εκπρόσωποί μας, που συμμετείχαν σε αυτές τις συσκέψεις, δεν ήθελαν ή δεν μπόρεσαν να δώσουν στον Υπουργό το μήνυμα ότι οι Σαμιώτες δεν είναι τρίτης κατηγορίας πολίτες και η οργή τους θα εκφραστεί σύντομα.

Related posts

Συνάντηση του Δημάρχου Ανατολικής Σάμου με τον Πρόεδρο της Dodekanisos Seaways

admin

Εορτασμός της επετείου της 8ης Μάϊου στο Καρλόβασι

admin

Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου συστήνει Ομάδα Διοίκησης Έργου για θέματα Πολιτικής Προστασίας

admin

Συνάντηση Δημάρχου Ανατολικής Σάμου με τον Πρόεδρο των Πυροσβεστών Βορείου Αιγαίου

admin

Ταξίδι 200 xρόνων: «Ο Καραγκιόζης στην Επανάσταση της Σάμου»

admin

1ο Τουρνουά Ποδοσφαίρου Α.Ε. ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ CUP Κ8-Κ10

admin

Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής Δυτικής Σάμου στις 26 Απριλίου 2024

admin

Συνάντηση Δημάρχου Δυτικής Σάμου με ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς για πολεοδομικά και χωροταξικά θέματα

admin

Νέο Πρόγραμμα Επιχορηγήσεων για Συλλόγους Πολιτισμού και Αθλητισμού στην Ανατολική Σάμο

admin