21.1 C
Σάμος
16/05/2024
Πολιτικά

Χ. Σταϊκούρας: 140 εκατομμύρια ευρώ έχουν διοχετευτεί προς τη Σάμο

Παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σταϊκούρα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, η ετήσια εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Διοικούσα Επιτροπή Εκλογικής Περιφέρειας Σάμου της Ν.Δ. και η Οργάνωση Νέων Νέας Δημοκρατίας Σάμου σε εστιατόριο στους Κουμαραδαίους.

Στην εκδήλωση το παρόν έδωσαν ο δημοσιογράφος Γιώργος Αυτιάς που σύμφωνα με δημοσιεύματα θα είναι υποψήφιος στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος καθώς ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Β.Αιγαιου Αλκιβιάδης Στεφανής.

Στη διάρκεια της επίσκεψης στο γραφείο του Βουλευτή Σάμου, ο Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας εξέφρασε την αισιοδοξία του για το σχέδιο ανασυγκρότησης του νησιού που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό.

«Με την ευκαιρία της σημερινής ημέρας ουσιαστικά θα έχουμε την ευκαιρία να ξεδιπλώσουμε τις επιτυχίες αυτής της παράταξης που τα τελευταία 50 χρόνια παραμένει ο μοναδικός πολιτικός φορέας στην Ελλάδα με ισχυρή εκλογική δύναμη.

Η κυβέρνηση από το 2019 έχει βρεθεί μπροστά σε πολλές εξωγενείς απρόοπτες κρίσεις τις οποίες προσπαθούμε να διαχειριστούμε κατά βέλτιστο και εφικτό τρόπο.

Ανάμεσα στις άμεσες κρίσεις είχαμε και τα φυσικά φαινόμενα τα οποία δημιούργησαν τεράστιες καταστροφές. Όταν είχα επισκεφτεί τη Σάμο την προηγούμενη φορά, είχα υποσχεθεί ότι θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε και είχαμε δεσμευτεί πρωτοβουλίες. Σήμερα συνεπώς μπορώ να σας πω ότι έχουμε υλοποιήσει αρκετές από αυτές.

Αυτό που μπορώ να σας πω είναι, ότι 140 εκατομμύρια ευρώ έχουν διοχετευτεί προς τη Σάμο είτε μέσων των δήμων, της περιφέρειας, είτε μέσω άλλων υπουργείων, σε φυσικά και νομικά πρόσωπα .

Παράλληλα, έχει ολοκληρωθεί και η μελέτη για την ανασυγκρότηση της Σάμου και έχει παραδοθεί στα αρμόδια υπουργεία. Είμαι αισιόδοξος ότι το ερχόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουμε να ξεδιπλώνουμε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες».

Στο σχέδιο ανοικοδόμησης της Σάμου αναφέρθηκε και ο βουλευτής του νομού Χριστόδουλος Στεφανάδης λέγοντας «Η κυβέρνηση είναι κοντά στη Σάμο. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν δυσφορίες, μία απογοήτευση σε πολλούς συμπολίτες μας, αλλά η Κυβέρνηση νομίζω ότι είναι κοντά μας και το έχει αποδείξει.

Το σχέδιο Ανοικοδόμηση της Σάμου χρηματοδοτήθηκε από τον κύριο Σταϊκούρα όταν ήταν υπουργός Οικονομικών. Αυτή είναι μία ενέργεια της Κυβέρνησης που πιστεύω ότι θα εκτοξεύσει τη Σάμο σε όλους τους τομείς, όπως τουρισμός, συγκοινωνίες, πολιτισμός κ.α.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ 140.000.000 ΕΥΡΩ ΣΤΗ ΣΑΜΟ.

Κυβερνητικά μέτρα στήριξης και αποκατάστασης για τις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό της 30ης Οκτωβρίου 2020 στη Σάμο.

Η συνολική δημοσιονομική επίπτωση των σχετικών μέτρων έχει ανέλθει μέχρι στιγμής σε 140 εκατ. ευρώ. οι παρεμβάσεις κινήθηκαν σε τέσσερις βασικούς πυλώνες:

1ος πυλώνας: Αποκατάσταση ζημιών

  • Για την αποκατάσταση ζημιών σε υποδομές, δίκτυα και λιμένες έχει εγκριθεί χρηματοδότηση συνολικού ύψους 28 εκατ. ευρώ μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) στους πληγέντες Δήμους και την Περιφέρεια, από τα αρμόδια Υπουργεία (Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής). Επίσης, για την αποκατάσταση ζημιών σε ιερούς ναούς και μνημεία προχωρούν μέτρα 1,1 εκατ. ευρώ μέσω ΠΔΕ, από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

2ος πυλώνας: Προώθηση κατεδάφισης επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων

  • Διαμορφώθηκε ένας συγκροτημένος οδικός χάρτης υπηρεσιακών, διοικητικών και κανονιστικών βημάτων για να προχωρήσει η κατεδάφιση των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων από τους δήμους της Σάμου -σε περίπτωση που δεν υπήρχε η πρόθεση από τους ιδιώτες- ώστε, με ταχύτερους ρυθμούς από το παρελθόν, να δημιουργηθούν συνθήκες ασφάλειας των πολιτών και επιστροφής της κοινωνικής και οικονομικής ζωής στην κανονικότητα.

3ος πυλώνας: Στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων

  • Αναστολή της πληρωμής όλων των φορολογικών υποχρεώσεων, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα, για έξι μήνες.
  • Αναστολή από τις τράπεζες οποιαδήποτε νομικής ενέργειας που αφορά οφειλές επιχειρήσεων και ιδιωτών εγκατεστημένων στην Σάμο μέχρι 31.12.2020.
  • Αναστολή, για ένα έτος, πλειστηριασμών και κατασχέσεων επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας πληγέντων φυσικών ή νομικών προσώπων.
  • Προστασία θέσεων εργασίας στις πληγείσες περιοχές -για ένα τρίμηνο- και παροχή οικονομικής ενίσχυσης 534 ευρώ στους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τέθηκε σε αναστολή.
  • Διευκολύνσεις μέσω παρατάσεων σε διαδικασίες και προθεσμίες του Υπουργείου Οικονομικών και του ΟΑΕΔ.
  • Ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων των πληγεισών περιοχών για ένα εξάμηνο.
  • Χαρακτηρισμός ως αφορολόγητων και ακατάσχετων των ενισχύσεων και των αποζημιώσεων προς τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που επλήγησαν.
  • Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για κτίσματα έχουν αποδεδειγμένα ολοσχερώς καταστραφεί ή υποστεί λειτουργικές ζημιές. Η απαλλαγή αφορά το έτος του σεισμού και τα δύο επόμενα έτη. Η συνολική δημοσιονομική επίπτωση από την εφαρμογή του μέτρου ανήλθε σε 355.141,55 ευρώ.
  • Επιχορήγηση επιχειρήσεων για τις ζημιές που υπέστησαν λόγω θεομηνίας. Συνολικά 296 πληγείσες επιχειρήσεις έχουν λάβει 783.992 ευρώ ως προκαταβολή (20%) έναντι επιχορήγησης. Βρισκόμαστε ήδη στην τελική φάση, κατά την οποία 260 επιχειρήσεις έχουν αποζημιωθεί πλήρως με το 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς, συνολικού ύψους 2.577.417 ευρώ.
  • Μία συγκεκριμένη κατηγορία πληγεισών επιχειρήσεων στους Δήμους Δυτικής Σάμου και Ανατολικής Σάμου εντάχθηκαν στη Δράση «Επιχορήγηση υφιστάμενων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία, σε περιοχές που υπέστησαν μεγάλες φυσικές καταστροφές» του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)», ΕΣΠΑ 2014-2020. Ειδικότερα, ωφελούμενες είναι μόνο όσες επιχειρήσεις των εν λόγω Δήμων έχουν πληγεί λόγω των περιορισμών και της απαγόρευσης πρόσβασης σε αυτές, ως αποτέλεσμα των συνθηκών που δημιούργησε ο σεισμός της 30ής Οκτωβρίου 2020. Στην εν λόγω Δράση εντάχθηκαν 17 επιχειρήσεις με επιχορήγηση 210.113,89 ευρώ.
  • Υλοποιήθηκε το καινοτόμο σχήμα με τη χρήση άυλης χρεωστικής κάρτας προς χιλιάδες δικαιούχους που θέλουν να επισκεφθούν τη Σάμο (Samos Pass). Η συνολική δαπάνη ανήλθε σε 2,9 εκατ. ευρώ.

4ος πυλώνας: Στήριξη των νοικοκυριών και ενίσχυση για αποκατάσταση ζημιών σε κτίρια

  • Το συνολικό διαθέσιμο ποσό προς τους δήμους Ανατολικής Σάμου, Δυτικής Σάμου και Ικαρίας για το πρόγραμμα κοινωνικής προστασίας διαμορφώθηκε στα 2,8 εκατ. ευρώ. οι πόροι αφορούν τη χορήγηση επιδόματος πρώτων βιοτικών αναγκών και απλών κατασκευαστικών εργασιών ή/και αντικατάστασης της οικοσκευής, σε πολίτες των οποίων οι οικίες επλήγησαν από τις πλημμύρες στην περιοχή (600 έως 6.000 ευρώ).
  • Παροχή στεγαστικής συνδρομής για την επισκευή/ανακατασκευή των κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, που καλύπτει το σύνολο της εκτιμηθείσας ζημίας, με δωρεάν κρατική αρωγή 80% για τον σεισμό και 60% για την πλημμύρα και άτοκο δάνειο 20% και 40% αντίστοιχα. Η στεγαστική συνδρομή για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια από τον σεισμό εκτιμάται σε 81,1 εκατ. ευρώ, ενώ η στεγαστική συνδρομή για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια από την πλημμύρα έπειτα από τον σεισμό εκτιμάται σε 792.570 ευρώ.
  • Χορήγηση εφάπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως πρώτη αρωγή, έναντι στεγαστικής συνδρομής, σε Ιδιοκτήτες που επλήγησαν από τον σεισμό της 30ής Οκτωβρίου 2020 μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr της ΑΑΔΕ, προκειμένου οι πληγέντες χωρίς περΙΤΤές διαδικασίες, να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους για να λάβουν πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής για την κύρια κατοικία τους ή για κτίριο επαγγελματικής χρήσης που υπέστη βλάβες από τον σεισμό. Το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται σε έως 14.000 ευρώ για στεγαστική συνδρομή, σε ιδιοκτήτες κτιρίου ανάλογα με τη σοβαρότητα των βλαβών. Πιστώθηκαν συνολικά 2.837.205,45 ευρώ σε 375 δικαιούχους που επλήγησαν από τον σεισμό.
  • Επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης κατοίκων. Το ποσό που εκτιμάται για την κάλυψη του συγκεκριμένου μέτρου ανέρχεται στα 17,8 εκατ. ευρώ. Με την ΚΥΑ 81684/ΔΑΕΦΚ-ΚΕ/Α36/2Ο23 (ΦΕΚ B’ 1671/17.03.2023), -το μέτρο έχει παραταθεί για ένα έτος.

Γιώργος Αυτιάς: “Η Σάμος πρέπει να είναι στο προσκήνιο της Ευρώπης”

 

Related posts

Στη Σάμο ο Υφυπουργός Εξωτερικών: Πλήρες πρόγραμμα επισκέψεων και συναντήσεων

admin

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννης στη Σάμο

admin

Σάμος: Eπίσκεψη Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Ιωάννη Κεφαλογιάννη

admin

Νησιωτικότητα, Αυτοδιοίκηση και νέο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο: Η Ομιλία του Μιχάλη Αγγελόπουλου

admin

Στέφανος Κασσελάκης: “Θα επιστρέψω στη Σάμο για τρεις μέρες”

admin

Το μήνυμα του βουλευτή Σάμου για το Πάσχα

admin

Ο Βουλευτής Σάμου στην παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος «ΑΙΓΙΣ»

admin

Επίσκεψη Προέδρου ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Στέφανου Κασσελάκη στο Καρλόβασι – Πρόγραμμα περιοδείας

admin

Ευρωεκλογές: Ο Γιώργος Αυτιάς κυριαρχεί στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων της ΝΔ σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

admin