14.4 C
Σάμος
19/03/2024
Σαμιακά

Τα αστέρια υποκλίνονται στην απαράμιλλη ομορφιά της Σάμου

Η Σάμος είναι ένα νησί ευλογημένο, καθώς η φύση της είναι πλούσια. Δίπλα από τις πανέμορφες παραλίες της έχει ποτάμια, βουνά, δάση. Είναι ένας επίγειος παράδεισος «καρφιτσωμένος» στη βόρειο-ανατολική πλευρά του Αιγαίου μας.

Οι δραστηριότητες και οι δυνατότητες που έχει ο επισκέπτης στη Σάμο είναι πολλές και σίγουρα θα του μείνουν αξέχαστες.

Ο Μάριος Καγιόπουλος, ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Ορειβατικού Πεζοπορικού Συλλόγου Σάμου μιλά στο Newsbomb.gr για την δράση των ουρανοφωτογραφιών.

Εκεί που ο έναστρος ουρανός απλώνεται πάνω από τον καθρέφτη της θάλασσας και επιδιώκουν να τον αγγίξουν οι κορυφές του βουνού Κερκετεύς, τα φλας των περιηγητών άστραψαν για να κάνουν τα αστέρια να λάμψουν ακόμη πιο πολύ και να «ποζάρουν» στις ουρανοφωτογραφίες τους.

Ο κ. Μάριος Καγιόπουλος περιγράφει αυτή την εμπειρία και μεταφέρει τα όσα είδαν οι πεζοπόροι, που συμμετείχαν σε αυτή την πρωτότυπη και ιδιαίτερη δράση.

«Μαγευτική» ήταν η λέξη που χρησιμοποίησε για να περιγράψει την εμπειρία η οποία σίγουρα θα επαναληφθεί και στο μέλλον.

Αναμφισβήτητα η Σάμος είναι από τα ομορφότερα και πιο πράσινα νησιά της Ελλάδας. Εκτός από τις κορυφές του όρους Κερκετεύς, όλο το υπόλοιπο νησί καλύπτεται από οργιαστική βλάστηση. Πυκνά δάση, ελιές, αμπέλια και οπωροφόρα καλύπτουν σχεδόν όλη την έκτασή της από τα υψώματα των βουνών μέχρι τις ακτές. Οπότε εκεί η κάθε φωτογραφία αποτυπώνει την ελληνική φύση όπως αυτή αντανακλάται από τα αστέρια του ουρανού.

Ουρανοφωτογραφίες στη Σάμο. Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα; Είχε απήχηση;

«Θέλοντας να δώσουμε μια διαφορετική όψη στις πεζοπορικές μας διαδρομές και συνδυάζοντας και το χόμπι αρκετών από τα μέλη μας , καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε αυτού του είδους τις πεζοπορικές εξορμήσεις τώρα το καλοκαίρι που και ο περιβάλλοντας χώρος είναι πιο φιλόξενος και τη νύχτα όπως και την καθαρότητά του ουρανού και έτσι οι επισκέπτες να έχουν και αυτή την μοναδική εμπειρία».

Τη δράση αυτή την «ντύνετε» και με αφηγήσεις μύθων που σχετίζονται με αστέρια. Μπορείτε να τη μοιραστείτε μαζί μας;

«Επειδή ήταν το ξεκίνημα αυτού του είδους της δράσης , δεν είχαμε μεγάλη ενημέρωση για μύθους των αστεριών και του ουρανού πέραν από ενημερώσεις μελών μας, που ασχολούνται με τα αστέρια και γνωρίζουν αρκετά πράγματα τα οποία και τα μοιράζονταν κατά την διάρκεια των πανέμορφων αυτών νυχτερινών διαδρομών»

Πώς είναι να φωτογραφίζεις τον έναστρο ουρανό την στιγμή που καθρεφτίζει στη θάλασσα;

«Από μαρτυρία των φίλων μας , η εμπειρία ήταν πρωτόγνωρη μα πολλά θετικά συναισθήματα και πολλή ονειροπόληση… Η δε εικόνα του ουρανού , όσο μπορείς να τη φωτογραφήσεις λόγω απόστασης, ήταν εκπληκτικά μαγευτική. Σίγουρα οι εικόνες που είδαμε δεν συγκρίνονται σε συνδυασμό με την αίσθηση του όλου εγχειρήματος».

Η Σάμος είναι και εναλλακτικός τουρισμός λόγω της πλούσιας χλωρίδας και πανίδας που διαθέτει;

«Η Σάμος θα τολμούσα να πω ότι έχει μια μοναδική βιοποικιλότητα που άνετα συγκρίνεται με πολλά μέρη της ηπειρωτικής χώρας με τα δυο βουνά της ανατολικά ο Καρβούνης 1153 μ. υψόμετρο και δυτικά ο Κερκης με τον επιβλητικό όγκο του στα 1443 μ. Επίσης η πανίδα είναι μοναδική με πολλά είδη που δε συναντάς εύκολα στα νησιά. Το ίδιο μπορούμε να πούμε και για τη χλωρίδα της, με επίσης μοναδικά λουλούδια και φυτά που προσελκύουν πολλούς εραστές του είδους. Είναι ένα νησί που συνδυάζει τα πάντα και ο επισκέπτης έχει πολλές επιλογές».

Τι σημαίνει για εσάς η Σάμος;

«Η Σάμος ήταν μια επιλογή ζωής για εμένα. Εγώ είμαι γεννημένος και μεγαλωμένος στον Πειραιά, η Σάμος ήταν ένα μέρος καλοκαιρινών διακοπών μιας και ήταν ο τόπος καταγωγής της μητέρας μου. Η Σάμος για εμένα ήταν η απόφαση ζωής. Επέλεξα να φύγω από την Αθήνα και να ζήσω μόνιμα πια εδώ, θεωρώντας ότι είναι η πιο σωστή επιλογή μου. Η Σάμος είναι ένα μέρος ευλογημένο».

Related posts

Η πόλη της Σάμου γιόρτασε παραδοσιακά τα Κούλουμα

admin

Το καρλοβασίτικο καρναβάλι στη Σάμο

admin

Απαγόρευση ανύψωσης χαρταετών στην περιοχή του αεροδρομίου Σάμου

admin

Ἀλλαγή Διοίκησης Ταξιαρχίας 79 ΑΔΤΕ «ΜΥΚΑΛΗ»

admin

Έναρξη εργασιών επισκευής και ανακαίνισης των κτιριακών υποδομών των Νοσοκομείων Σάμου & Ικαρίας

admin

Νίκος Ζάχαρης:Τα λάθη για την τροποποίηση του χωροταξικού της Σάμου

admin

Συνάντηση αντιπροσωπείας του Πανσαμιακού Αγροτικού Συλλόγου με τον Βουλευτή Σάμου

admin

e-ΕΦΚΑ: Προειδοποίηση για απόπειρες εξαπάτησης – Το περιστατικό με ασφαλισμένο στη Σάμο

admin

Σάμος: Άσκηση “ΥΓΡΟ ΠΥΡ 2024”

admin