17.9 C
Σάμος
21/04/2024
Σαμιακά

Τι κοινό μπορεί να υπάρχει ανάμεσα στο παγκοσμίως γνωστό μοσχάτο σαμιώτικο κρασί και την Ελληνική Επανάσταση του 1821

Εύλογα αναρωτιέται κανείς τι κοινό μπορεί να υπάρχει ανάμεσα στο παγκοσμίως γνωστό μοσχάτο σαμιώτικο κρασί και την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Η απάντηση είναι προφανής και πιστοποιείται σε ιστορικό έγγραφο που αντλήθηκε από τα «Γενικά Ιστορικά Αρχεία  του Κράτους» και φυλάσσεται μεταξύ των ντοκουμενταρισμένων τεκμηρίων του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Σάμου. Πρόκειται για την καταγραφή τροφοδοσίας της Υδραϊκής Μοίρας, η οποία τελούσε υπό την οδηγία του αντιναυάρχου Γεωργίου Σαχτούρη και στη μεγάλη ναυμαχία της Σάμου το 1824 κατόρθωσε να νικήσει κατά κράτος τον ισχυρό οθωμανικό στόλο.

Όπως διαβάζουμε στο σχετικό έγγραφο που συντάχθηκε λίγο πριν τη ναυμαχία της Σάμου,  το 1824:

«…φορτώματα κρασί μοσχάδο διεμοιράσθη εις πενήντα πλοία και εμέθεξαν την υδραϊκήν και ψαριανήν μοίραν, καθώς αναλογούσαν 5 οκάδες εις έκαστον έναν σύντροφον».

Οι αριθμοί που αναφέρονται, δείχνουν τις μεγάλες ποσότητες, καθώς σε 4 μόνο μέρες (από 31 Ιουλίου του 1824 μέχρι και 3 Αυγούστου) προσφέρθηκαν από τους Σαμιώτες στον επαναστατικό στόλο 123 φορτώματα μοσχάτου στην αρχή, 50 «τουλούμια» (μεγάλους δερμάτινους ασκούς) μετά, και πιο κάτω άλλα 85 φορτώματα μοσχάτου κρασιού και 25 ακόμη «τουλούμια».

Το νησί της Σάμου, με την μακραίωνη οινοποιητική παράδοση και το αγωνιστικό φρόνημα, προσέφερε πολλά στον επαναστατικό αγώνα αλλά και τη διαμόρφωση συνθηκών ελευθερίας στην ακριτική γειτονιά του Αιγαίου που γειτνιάζει με την Τουρκία. Οι Σαμιώτες, πρόσφεραν έμψυχο δυναμικό (τους ονόμαζαν «οι παληκαράδες του Αιγαίου») αλλά και προϊόντα, καθώς τροφοδοτούσαν τα ελληνικά πλοία και τις στρατιωτικές αποστολές.

Σε αποφασιστική ναυμαχία που έλαβε χώρα στην θαλάσσια περιοχή της Σάμου κατά τις αρχές Αυγούστου του 1824, ο ελληνικός επαναστατικός στόλος υπό την ηγεσία του αντιναυάρχου Γεωργίου Σαχτούρη, με την εμψύχωση του σαμιώτικου μοσχάτου, κατατρόπωσε τον οθωμανικό στόλο που με τρομακτικές απώλειες, υποχώρησε. Η νίκη αυτή ήταν ουσιαστικά η πρώτη μεγάλη νικηφόρα ναυμαχία των Ελλήνων αγωνιστών και είχε σωτήρια αποτελέσματα τόσο για τη Σάμο όσο και για άλλα νησιά του Αιγαίου και τη στεριανή Ελλάδα.

Φέτος, συμπληρώνονται 200 χρόνια από αυτήν την ιστορική ναυμαχία στα στενά της Σάμου. Παράλληλα, συμπληρώνονται και 90 χρόνια από την Ίδρυση του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Σάμου (1934), του κομβικού οινοπαραγωγικού και οικονομικού παράγοντα του νησιού. Αυτός ο διπλός ιστορικός εορτασμός, φαίνεται πως έχει έναν βασικό συμβολισμό: Απεικονίζει το μέγιστο ρόλο του σαμιώτικου κρασιού στη ζωή των Σαμίων διαχρονικά αλλά και της πατρίδας μας, ιστορικά, κοινωνικά, οικονομικά.

 

Related posts

Πορεία Ειρήνης στη Σάμο

admin

Αλλαγή σκυτάλης στον Εμπορικό Σύλλογο Σάμου: Η Αγάπη Μαγαλιού η νέα Πρόεδρος

admin

Τιμήθηκε η μνήμη του Αγωνιστή της Ελληνικής Επανάστασης Κωνσταντίνου Φώκου-Λαχανά

admin

Σε εξέλιξη η εκπαίδευση των Εθελοντών Πυροσβεστών στη Σάμο

admin

Στάσεις εργασίας για την αποτροπή της ατομικής αξιολόγησης – 22 έως και 26 Απριλίου 2024

admin

Δημοτικό Σχολείο Βαθέος: Επιτυχημένη η Ημερίδα με τίτλο «Ελευθερώνοντας τη νεανική Σκέψη… Διαμορφώνοντας ενεργούς πολίτες»

admin

Συναγερμός στο Pappa Beach – Ολοκληρωτική καταστροφή οικήματος από πυρκαγιά

admin

Πορεία Ειρήνης από την ΚΕΔΝ Σάμου στην πλατεία Πυθαγόρα

admin

Σε οριακό σημείο τα κωδωνοστάσια του ιερού ναού Αγίου Νικολάου Κοκκαρίου μετά τον σεισμό

admin