17.2 C
Σάμος
09/12/2022
Σαμιακά

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Την Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2022, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) στην Ελλάδα και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας για την προώθηση της ένταξης και της κοινωνικοοικονομικής ενσωμάτωσης των προσφύγων, καθώς και για την υποστήριξη της κοινωνικής συνοχής και της ειρηνικής συμβίωσης μεταξύ της προσφυγικής και της τοπικής κοινότητας. Η συνεργασία θα επικεντρωθεί στην υλοποίηση κοινών δράσεων στους τομείς της εκπαίδευσης, της έρευνας, της εύρεσης βιώσιμων λύσεων για τους πρόσφυγες που αποσκοπούν στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους, της προώθησης της αυτονομίας τους, αλλά και την πρόσβαση σε κοινωνικά, οικονομικά και νομικά δικαιώματα.

 

Η Maria Clara Martin, Εκπρόσωπος της Υ.Α. του ΟΗΕ στην Ελλάδα δήλωσε «Είμαστε ενθουσιασμένοι με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Η συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα είναι απαραίτητη, διότι καταγράφουν όλο το έργο που πραγματοποιείται στο χώρο του προσφυγικού και διεξάγουν πολύτιμη έρευνα. Μαζί μπορούμε να προσφέρουμε στους πρόσφυγες τη δυνατότητα να αξιοποιούν παραγωγικά το χρόνο που περνούν στα νησιά και να διεκδικήσουν μια καριέρα στον ακαδημαϊκό χώρο, στην πληροφορική ή σε οποιοδήποτε άλλο τομέα επιθυμούν».

 

Η Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Καθηγήτρια Χρυσή Βιτσιλάκη τόνισε ότι η ΥΑ παράγει αξιοθαύμαστο και κρίσιμης σημασίας έργο για τους πρόσφυγες. «Είναι πολύ σημαντικό το ότι η ΥΑ βρίσκεται στα παράκτια σύνορα της Ελλάδας, κάτι που μας δίνει την ευκαιρία να συνεργαστούμε προς όφελος όλων όσων έχουν ανάγκη. Όταν οι πρώτοι πρόσφυγες άρχισαν να φτάνουν στις ακτές της Λέσβου το 2015, οι φοιτητές/τριες και το προσωπικό του Πανεπιστημίου Αιγαίου αυθόρμητα προσέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια. Έκτοτε, σημαντικό και πολύπλευρο επιστημονικό και ερευνητικό έργο παράγεται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το οποίο σε συνεργασία με εθνικούς και διεθνείς φορείς και Δίκτυα, όπως το “Inspire Europe” και “Scholars at Risk” προωθεί και στηρίζει κάθε προσπάθεια υποστήριξης ανθρώπων που αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για αυτούς/ές και τις οικογένειές τους. Με δεδομένο ότι οι πρόσφυγες γυναίκες και άντρες  που φτάνουν εδώ είναι γεμάτοι δυνατότητες, είναι υποχρέωσή μας να τους προσφέρουμε δράσεις και εργαλεία που θα τους στηρίξουν στην καθημερινότητά τους, καθώς και στο μέλλον τους».

 

Related posts

Έρχονται βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές το Σαββατοκύριακο

admin

Η βάση του Τομέα ΕΚΑΒ Σάμου στο έλεος του καιρού

admin

Εθελοντική Αιμοδοσία στις 19 Δεκεμβρίου στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου

admin

Καταστροφές πυρομαχικών στο Πεδίο Βολής “Στεφάνας”

admin

Τριήμερες Εκδηλώσεις του Ιπποτικού Τάγματος του Αγίου Λαζάρου – Παρούσα η Σάμος

admin

Κινητοποιήσεις δικαστικών υπαλλήλων Σάμου

admin

Μεταφορικό Ισοδύναμο: Επέκταση εφαρμογής του ΜΙ Καυσίμων

admin

Με λαμπρότητα τα Νησιά της Σάμου της Ικαρίας και των Φούρνων τίμησαν τον Άγιο των θαλασσών Άγιο Νικόλαο

admin

Εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης σε βάρος ημεδαπού στη Σάμο

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα