22.9 C
Σάμος
26/04/2024
Σαμιακά

Απάντηση του Εθελοντικού Κοινωνικού Φαρμακείου Σάμου στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο

Το Εθελοντικό Κοινωνικό Φαρμακείο Σάμου ” Ευαγγελία Καραγεωργίου ” που σε λίγους μήνες κλείνει τα 4 χρόνια παρουσίας στο νησί μας , δε μπορεί να μην απαντήσει στο απαράδεκτο και συντεχνιακό αίτημα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου προς τον υπουργό Υγείας προκειμένου να κλείσει τα Κοινωνικά Φαρμακεία.

Δεν χρειάζονται να πούμε πολλά λόγια για τη δράση των Κοινωνικών Φαρμακείων σε όλη την Ελλάδα που δημιουργήθηκαν προκειμένου ν’ ανταποκριθούν στις ανάγκες του κόσμου στα βάρβαρα χρόνια των “μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας μας”. Αγκαλιάστηκαν από τους πολίτες είτε για να προμηθευτούν τα φάρμακα τους , είτε για να στηρίξουν με δωρεές τους συμπολίτες τους .
Τα Κοινωνικά Φαρμακεία είναι γέννημα και κατάκτηση της κοινωνίας μας και των αναγκών της . Κινούνται κι αναπνέουν με τους ρυθμούς της. Γεννήθηκαν μέσα από τις πιο βασικές ανάγκες του ανθρώπου, να στηρίξει και να στηριχθεί με γνώμονα την αλληλεγγύη.
Στην έκκλησή μας για υποςτήριξη βρέθηκαν απο την αρχή στο πλευρό μας, προς τιμήν τους , η πλειοψηφία των φαρμακοποιών του νηςιου μας , οι οποίοι λειτουργούν ως συνδετικός κρίκος στη συλλογή φαρμακευτικού υλικού απ`τους συμπολίτες μας, αποδεχόμενοι επιπλέον και τους ερανικούς κουμπαράδες μας , δημιουργώντας ένα φιλικό δίκτυο συνεργασίας , συμβάλλοντας πολύ σ`αυτό το σκοπό.
Τους ευχαριστούμε θερμά επειδή η λογική τους έχει συνείδηση.
Το ΕΚΦΣ συνεχίζει τη δράση του για την κοινωνία, μαζί με την κοινωνία. Δεν ειναι ΜΚΟ . Δεν επιβαρύνει τον κρατικό κορβανά, ούτε λαμβανει επιχορηγήσεις. Δεν χρηματοδοτείται από ΕΣΠΑ ή άλλα ευρωπαϊκά κονδύλια. Δεν πληρώνεται και δεν αγοράζεται. Είναι ανεξάρτητο από τις πολιτικές αρχές, θρησκείες, κόμματα, φαρμακευτικές εταιρίες κι αγορές. Είναι αυτόνομο, αυτοοργανωμένο, και αυτοδιαχειριζόμενο. Ξέρει ν’ ακούει τις πραγματικές ανάγκες του κόσμου και ψάχνει συνεχώς νέους τρόπους αλληλοβοήθειας.

Ας μάθει λοιπόν η διοίκηση του Π.Φ.Σ. πώς φορέας που δεν μας άνοιξε, και δε μας συντηρεί, δε μπορεί και να μας κλείσει.
Αντί λοιπόν οι ιθύνοντες του Π.Φ.Σ. να απαιτούν απ’ την κυβέρνηση το κλείσιμο μας,
-Ας απαντήσουν αυτοί στον κόσμο που αδυνατεί να πληρώσει τα φάρμακά του, είτε με τη συμμετοχή στη φαρμακευτική αγωγή, λόγω διαφοράς στη λιανική τιμή του φαρμάκου και τιμή που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, είτε με την ανάγκη χρήσης μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, όπως αποχρεμπτικά και απλά αναλγητικά.
-Ας αναδιανείμουν επίσης κι ας διαχειριστούν, με πόρους του Συλλόγου, τους τόνους φαρμάκων που επιστρέφονται στα φαρμακεία απ`τους ενεργούς συμπολίτες μας και που καταλήγουν ληγμένα για να καταστραφούν.
-Ας κάνουν και εκστρατείες ενημέρωσης , αγωνιώντας κάθε μήνα για την εξεύρεςη των φαρμάκων των άνω των 100 αςθενών μας παςχόντων απο χρόνια νοςήματα και ας μεταλαμπαδεύσουν την ιδέα πώς “το φάρμακο που είναι πλέον άχρηστο για σενα , είναι χρήσιμο για κάποιον άλλον ”
-Τέλος ας ασχοληθούν και με τους πρόσφυγες στα νησιά μας οι οποίοι διαμένουν σε άθλιες συνθήκες διαβίωςης και να τους παρέχουν αυτοί, και όχι οι ΜΚΟ, τις αντιβιώσεις, τα παυςίπονα , τα αντιφλεγμονώδη , τα αντιψειρικά και τα δερματολογικά σκευάσματα που πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση για να επιβιώσουν.

Για κάποιους φαίνεται πως η ζωή μόνο κοστίζει.
Για εμας όμως , μόνο αξίζει!

Οι εθελοντές
Σπύρος Κατσαρός
Μανιάνα Πόνη
Ειρήνη Τσιλίρη

Related posts

Συνάντηση του Αρχηγού ΓΕΣ με τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη

admin

Δυσάρεστη εξέλιξη για τους διασώστες του Τομέα ΕΚΑΒ Σάμου

admin

Τούρκοι τουρίστες «αποθεώνουν» τη Σάμο: «Αξίζει να την επισκεφθείτε»

admin

Οδηγός Ιερών Ακολουθιών για την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα στη Σάμο

admin

Αεροδρόμιο Σάμου: Προβλήματα στις πτήσεις λόγω της αφρικανικής σκόνης

admin

Μεγάλες καταστροφές αμπελιών από ισχυρούς ανέμους στη Σάμο

admin

Ο Μητροπολίτης Σάμου στο Ειδικό Σχολείο του νησιού

admin

Εργατικό Κέντρο Σάμου: Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία είναι Απεργία!

admin

Ελαφρύ πέπλο αφρικανικής σκόνης καλύπτει το Βαθύ της Σάμου

admin