20.9 C
Σάμος
29/04/2024
Σαμιακά

Οι μεγάλες αλλαγές που έφερε ο Covid-19 στην καθημερινότητα μας

Πηγή: ElenaMozhvilo – Unsplash

Η πανδημία του κορονοϊού έχει αλλάξει άρδην την καθημερινότητά μας με αρκετές πτυχές της οικονομίας και της πολιτικής να μην θυμίζουν σε τίποτα τα μέχρι πρότινος δεδομένα. Η νόσος Covid-19 καθορίζει πλέον την πολιτική και οικονομική ατζέντα της χώρας μας, ενώ εκτός από τις αντιπαραθέσεις που προκαλεί στη Βουλή, έχει δημιουργήσει – όπως φαίνεται – και πολλά στρατόπεδα μέσα στους κόλπους της κοινωνίας, με τους πολίτες να χωρίζονται σε αυτούς που υπερασπίζονται τα μέτρα που λαμβάνονται και σε αυτούς που αρνούνται ακόμη και την ύπαρξη του ιού.

 

Η οικονομία πήγε… στο διαδίκτυο

 

Η πρώτη και ίσως πιο σημαντική αλλαγή στην καθημερινότητά μας που προκάλεσε η πανδημία ήταν σίγουρα η στροφή προς το ψηφιακό εμπόριο. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα του GR.EC.A που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις δημοφιλείς πλατφόρμες ψηφιακών αγορών BestPrice και Skroutz και σύμφωνα με τα οποία κατεγράφη ρυθμός ανάπτυξης +105% στις εβδομαδιαίας δαπάνες για το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα, τον Μάιο του 2020 σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2019, έναν χρόνο πριν την πανδημία.

 

Η στροφή των καταναλωτών στις ψηφιακές αγορές προκάλεσε άλλη μια αλυσιδωτή αντίδραση: την ανάπτυξη των e-shops και τη δημιουργία νέων υπηρεσιών κατ’ οίκον παράδοσης των προϊόντων. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο ΑΒ Βασιλίπουλος βελτίωσε τις υπηρεσίες του e-shop που διαθέτει και πλέον προσφέρει αυθημερόν παράδοση προϊόντων (ή μέσα σε ένα 24ωρο) στους πελάτες που ψωνίζουν απ’ αυτό. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Σκλαβενίτης δημιούργησε ιστοσελίδα και ηλεκτρονικό κατάστημα, εξέλιξη που χαρακτηρίστηκε ως ρηξικέλευθη και αναμένεται να αλλάξει κατά πολύ την ψηφιακή οικονομία των σούπερ μάρκετ της χώρας, ενώ ο Μάσουτης προχώρησε σε στρατηγική συνεργασία με το BOX και διαθέτει μέσω αυτού τα προϊόντα του.

 

Πηγή: Erik Mclean – Unsplash

 

Συνεδριάσεις online

 

Από την πανδημία δεν έμεινε ανεπηρέαστη ούτε η πολιτική της χώρας, όπου επίσης έχουν διαμορφωθεί νέα δεδομένα και συνθήκες. Η τηλεδιάσκεψη μπήκε για τα καλά στα δημοτικά συμβούλια, στις Περιφέρειες και στο σύνολο σχεδόν των πολιτικών φορέων και οργανισμών, τα μέλη των οποίων πλέον συνεδριάζουν από απόσταση και η πολιτική αντιπαράθεση πραγματοποιείται ψηφιακά. Μέσω τηλεδιάσκεψης πραγματοποιούνται πλέον συζητήσεις και συναντήσεις και στη Βουλή, καθώς θεωρείται ο πιο ασφαλής τρόπος για να συνεχιστούν οι πολιτικές διεργασίες στη χώρα.

 

Βέβαια η τηλεδιάσκεψη δεν είναι κάτι καινούργιο. Στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο βρίσκεται πραγματοποιούν τέτοιου είδους διασκέψεις ήδη από το 2014, ενώ χαρακτηριστικά είναι τα στατιστικά στοιχεία που γνωστοποιούν σύμφωνα με τα οποία από τότε μέχρι και σήμερα έχουν διεξαχθεί 10.906 τηλεδιασκέψεις, συνολικής διάρκειας 15.348 ωρών. Ωστόσο αυτό που πλέον παρατηρείται είναι το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι στρέφονται σε αυτή τη μορφή επικοινωνίας, με αποτέλεσμα να αποτελεί την “εύκολη λύση” αλλά και την νέα πραγματικότητα στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας μας.

 

Αλλαγές στην εκπαίδευση

 

Φυσικά ανεπηρέαστος δεν θα μπορούσε να μείνει ούτε ο κλάδος της εκπαίδευσης με τα μαθήματα πλέον τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά ιδρύματα της χώρας να έχουν… ψηφιοποιηθεί. Πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν δημιουργήσει e-classes προσφέροντας εξ’ αποστάσεως τα προγράμματά τους, γεγονός που φαίνεται να ευνοεί κατοίκους της επαρχίας ή απομακρυσμένων περιοχών ή ακόμα και των νησιών όπως η Σάμος, οι οποίοι μπορούν να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα για τα οποία στο παρελθόν θα έπρεπε να μετακομίσουν σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Βέβαια μένει να δούμε εάν αυτή η νέα πραγματικότητα θα “παραμείνει” και στην μετά covid-19 εποχή, και κατά πόσο τα θετικά που αποκομίζουμε από την πανδημία θα εξαλειφθούν ή θα παραμείνουν. Για παράδειγμα το e-learning στην Ελλάδα δεν ήταν ιδιαίτερα ανεπτυγμένο πριν τον κορονοϊό και τώρα είναι μια καλή ευκαιρία τέτοιου είδους επιλογές, προγράμματα και εφαρμογές να εδραιωθούν και να παραμείνουν σαν επιλογές και για το μέλλον.

Το σίγουρο είναι πως η πανδημία έχει αλλάξει αρκετά προς το παρόν την καθημερινή μας ζωή, επιφέροντας μια σειρά από διαδοχικές αλυσιδωτές αντιδράσεις με κυριότερη τη στροφή στο διαδίκτυο και τις online εφαρμογές (για επικοινωνία, ψώνια, διασκέδαση). Μένει να δούμε πως η πορεία εξάπλωσης του ιού αλλά και τα μέτρα που θα ακολουθήσει η Ελλάδα το επόμενο διάστημα, και μέχρι την έλευση του εμβολίου, θα αλλάξουν ακόμη περαιτέρω τις συνήθειες μας.

Related posts

Οι ισχυροί άνεμοι εμπόδισαν το HELLENIC HIGH SPEED να δέσει στο λιμάνι των Φούρνων

admin

Σάμος: Μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε τα αδέσποτα – Το Φιλοζωικό Σωματείο κάνει έκκληση για οικονομική ενίσχυση

admin

Γ.Ν. Σάμου: Συμμετοχή στην απεργία της Εργατικής Πρωτομαγιάς

admin

Συγκρατημένες ελπίδες για τους αγνοούμενους του ναυαγίου στους Δρακαίους 

admin

“Σάμος η Ανεμόεσσα” του Μανώλη Κάρλα

admin

Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Σάμου για το εργατικό ατύχημα στην Ικαρία

admin

ΔΙΑΓΟΡΑΣ: Τροποποίηση δρομολογίου λόγω Απεργίας 1ης Μαΐου

admin

“Όχι άλλοι νεκροί ξεριζωμένοι στις θάλασσές μας”

admin

Το ΕΚΕΑ ολοκλήρωσε το πρόγραμμα στήριξης αιμοδοσιών – Τελικός προορισμός η Σάμος

admin