17.1 C
Σάμος
27/04/2024
Περιφερειακά

Ο Περιφερειάρχης Β.Α για το μεταναστευτικό και τα έργα που θα πραγματοποιηθούν σε Σάμο- Ικαρία

 

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου μετά τις συναντήσεις του στα γραφεία της Π.Ε Σάμου έκανε δηλώσεις και ενημέρωσε για τα θέματα που απασχολούν το νησί.

Αρχικά ανέφερε πως μετά τις συσκέψεις εργασίας που πραγματοποίησε με τους τεχνικούς της Περιφέρειας θα δρομολογηθεί το αλιευτικό καταφύγιο του Ηραίου Σάμου αφού φυσικά νομιμοποιηθεί πρώτα ώστε να ενταχθεί σαν έργο στο Λιμενικό ταμείο του Δήμου.

Επιπλέον για τις νέες μελέτες που θα εκπονηθούν και αφορούν το νησί της Σάμου ο κ Μουτζούρης ανέφερε: « Σήμερα ολοκληρώσαμε ποιες μελέτες έργων θα γίνουν για το 2020.

Για την Σάμο προβλέπεται, η ανακατασκευή του θεάτρου Πυθαγορείου, αντιμετώπιση των βραχωδών κατολισθήσεων στην επαρχιακή οδό Δρακαίοι Σάμου, βελτίωση του δρόμου αεροδρόμιο-Ηραίον, βελτίωση του δρόμου Μυτιληνιών- Κοκκαρίου. Έργα συνολικού κόστους 1.200.000 ευρώ.

Επιπλέον θα δρομολογηθεί και η μελέτη του masterplan για το λιμάνι Βαθέος πάρα πολύ σύντομα στο οποίο ως καθηγητής λιμενολόγος θα συνδράμω και εγώ με μεγάλη χαρά

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου έκανε και αναφορά στην Ικαρία.

Πιο συγκεκριμένα αποκάλυψε πως τις επόμενες ημέρες θα προσληφθεί Ικαριώτης ειδικός σύμβουλος όπου κάτοικος του νησιού και ο οποίος θα συνδράμει στο έργο της περιφερειακής αρχής. Επίσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αρχές του Ιανουαρίου να υπάρξει και νέος Έπαρχος Ικαρίας.

Ο κ. Μουτζούρης ανακοίνωσε επιπλέον πως στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσκεψη στη Σάμο για να γίνει επίβλεψη των έργων που εκτελούνται μαζί με τον αρμόδιο για θέματα ΕΣΠΑ της Π.Β.Α.

Μετά την τριήμερη επίσκεψη στη Σάμο θα πραγματοποιήσει μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου επίσκεψη και στην Ικαρία.

Σχετικά με το μεταναστευτικό ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου ανέφερε πως η Κυβέρνηση βρίσκεται σε σύγχυση και πως όλα δείχνουν να μην υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο ακόμα.

«Ενώ το αρχικό σχέδιο ήταν η κατεδάφιση των υπαρχουσών δομών και δημιουργία μιας κλειστής δομής περιορισμένου αριθμού μεταναστών σε κάθε νησί με αποσυμφόρηση των νησιών κάτι που το είχαμε δεί υπό προϋποθέσεις με θετικό μάτι, ξαφνικά η Κυβέρνηση ανακοινώνει ένα σχέδιο στο οποίο δεν πληρείται καμία προϋπόθεση.

Αρχικά δεν ερωτούνται οι τοπικές κοινωνίες για την τοποθεσία, χωρίς την σύμφωνη γνώμη δεν μπορεί να γίνει δομή.

Δεν τηρείται καμία πληθυσμιακή αναλογία, είναι άδικο να υπάρχει εξίσωση των τριών νησιών. Και το βασικότερο δεν έχουμε δει μέχρι σήμερα καμία μείωση των ροών ολοένα έρχονται και περισσότεροι με αποτέλεσμα να υπάρξουν σε λειτουργία δύο ή και παραπάνω δομές σε κάθε νησί κάτι που φυσικά είναι μη αποδεκτό.

Την Τετάρτη που πέρασε με το κλείσιμο των υπηρεσιών της Περιφέρειας κάναμε το πρώτο βήμα, κρούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου εάν δεν υπάρξει θετική αντίδραση της Κυβέρνησης προς τις τοπικές κοινωνίες το αμέσως επόμενο διάστημα θα αντιδράσουμε πολύ σκληρά και δυναμικά.»

 

Related posts

Η Σάμος διακρίνεται για τον οίνο της στα Tourism Awards

admin

Σάμος: Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη με την Ένωση Πυροσβεστών Βορείου Αιγαίου

admin

Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου στις 30/04/2024

admin

Προώθηση Ικαριώτικων προϊόντων: Στόχος της επίσκεψης Νύκτα

admin

Συνέντευξη Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου σε φοιτητές δημοσιογραφίας από τη Γερμανία για το μεταναστευτικό ζήτημα

admin

H Π.Β. Αιγαίου για Παγκόσμια Ημέρα της Γης

admin

250 προσκεκλημένοι στο Ελληνικό Κέντρο Λονδίνου για την προβολή των νήσων του Βορείου Αιγαίου

admin

Visa για Τούρκους: Η Κυβέρνηση ικανοποίησε το αίτημα της Περιφέρειας, δηλώνει ο Μητσοτάκης

admin

Απαγορευτικό το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων – Επιστολή Καλτάκη στον Υπουργό

admin