10.1 C
Σάμος
20/01/2022
Σαμιακά

Σάμος – Απελευθέρωση Χρυσού Τσακαλιού στο φυσικό του περιβάλλον

Ένα Χρυσό Τσακάλι (Canis aureus), που χτυπήθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο στη Σάμο, εντοπίστηκε από κάτοικο του νησιού, η οποία έδρασε άμεσα για τη διάσωσή του. Ειδοποιήθηκε το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος” που συντόνισε την επιχείρηση διάσωσης, με την βοήθεια του Αντώνη Καραμηνά, κτηνιάτρου με έδρα τη Σάμο. H Attica Group και η εταιρεία Blue Star Ferries εξασφάλισαν την ασφαλή μεταφορά του τσακαλιού στην Αθήνα. Εκεί του παρασχέθηκε η απαραίτητη φροντίδα, από ειδικούς, στο κέντρο αποκατάστασης της ΑΝΙΜΑ – Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής.

Η επιστροφή και η απελευθέρωση του τσακαλιού στο φυσικό του περιβάλλον μας δίνει την ευκαιρία να αναφερθούμε σε αυτό το σχετικά άγνωστο είδος. Τα τσακάλια είναι το σπανιότερο είδος κυνίδων στην Ελλάδα και οι πληθυσμοί τους μειώνονται συνεχώς τα τελευταία 30 χρόνια. Το νησί της Σάμου φιλοξενεί έναν από τους τελευταίους νησιωτικούς πληθυσμούς Χρυσού Τσακαλιού στην Μεσόγειο. Απειλούνται κυρίως από τις σκόπιμες δηλητηριάσεις, τις συγκρούσεις με διερχόμενα οχήματα και την καταστροφή του φυσικού τους περιβάλλοντος.

Αν και στο Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος επικεντρωνόμαστε στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η προστασία των σημαντικών χερσαίων ειδών στα νησιά του Αιγαίου αποτελεί επίσης προτεραιότητα.

Το Χρυσό Τσακάλι της Σάμου είναι ένα γενετικά μοναδικό είδος σε σύγκριση με τους υπόλοιπους πληθυσμούς τσακαλιών που ζουν στα Βαλκάνια, όπως αποδεικνύει έρευνα του Plos One (https://archipelago.gr/…/genetic-structure-and…/). Ζει στα όρια οικισμών περνώντας απαρατήρητο, ενώ δεν αποτελεί απειλεί για τους ανθρώπους ή για άλλα ζώα. Το χρυσό τσακάλι είναι είδος νυκτόβιο, ενώ την ημέρα αποσύρεται σε λαγούμια και φωλιές, σε περιοχές με πυκνή βλάστηση. Οι πληθυσμοί τσακαλιού στην Σάμο συνεισφέρουν σημαντικά στην αγροτική παραγωγή και την διαδικασία φυσικής αναδάσωσης, καθώς ρυθμίζουν τους πληθυσμούς των τρωκτικών.

Δείτε ένα βίντεο με το Χρυσό Τσακάλι της Σάμου εδώ https://www.youtube.com/watch?v=qBoLVlkMbt4

Παρόμοια άρθρα

Αισθητή πτώση θερμοκρασίας με πιθανές χιονοπτώσεις στα παραθαλάσσια ξημερώματα Κυριακής

admin

Επιστολή επαγγελματιών στην περιοχή του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου

admin

Νέοι κύκλοι διαδικτυακών συναντήσεων του “Φάρου” για την οικογένεια

admin

Επίσκεψη ΥΝΑΝΠ Γ. Πλακιωτάκη σε Σάμο και Φούρνους

admin

Αεροδιακομιδή ασθενoύς απο την Ρόδο στη Σάμο

admin

Παράταση έως τις 31 Ιανουαρίου 2022 της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων πρώτης αρωγής για τους σεισμόπληκτους της Σάμου και της Θεσσαλίας

admin

Ο Μιχάλης Αγγελόπουλος για το ΞΕΝΙΑ Βαθέος και για την απώλεια του Αλέκου Φασιανού

admin

Τελετή Καθομολόγησης και απονομής Πτυχίων στο Καρλόβασι

admin

Υπό κατάληψη το Γενικό Λύκειο Μαραθοκάμπου

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα