17.1 C
Σάμος
27/04/2024
Πολιτιστικά

ΦΩΤ.Ο.Σ: Ετήσια έκθεση φωτογραφίας

Η ΦΩΤ.Ο.Σ δίνει και φέτος ραντεβού στον ιδιαίτερο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης, στην καθιερωμένη ετήσια έκθεση φωτογραφίας των μελών της με θέμα “ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΛΕΞΕΙΣ”.

Από 26 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί την έκθεση και να γνωρίσει από κοντά τα μέλη της ομάδας.

Ένας συγγραφέας χρησιμοποιώντας τον κώδικα της γραφής αποτυπώνει σε βιβλίο τη σκέψη του. Από τη στιγμή όμως που θα δημιουργηθεί, το βιβλίο δεν είναι μόνο αυτό. Η γνώση διαχέεται και γίνεται πανανθρώπινα κοινή, αναπτύσσονται κοινά κριτήρια σκέψης, αισθητικής, συναισθημάτων. Δημιουργείται στην πραγματικότητα ένα εργαλείο που επηρεάζει τις κοινωνικές τάσεις και κατευθύνσεις, δίνει ισχύ και αυθεντία, υποστηρίζει πρωτοπορίες.

Στη απεικόνιση στην τέχνη, και ιδιαίτερα στις εικαστικές τέχνες και φυσικά στην φωτογραφία, το βιβλίο αντανακλά όλους αυτούς τους συμβολισμούς του.

Θα τονίσει την ρομαντικότητα ενός τοπίου, ή την συναισθηματική κατάσταση ενός προσώπου, μόνο με την απλή παρουσία του μέσα στο κάδρο της απεικόνισης. Θα αναδείξει την χαλαρότητα της στιγμής και την φυγή από την σκληρότητα της πραγματικότητας.

Το ανοικτό βιβλίο θα συμβολίσει την γνώση, την διδαχή, αλλά και την πνευματική καθοδήγηση και εντολή. Το υψωμένο βιβλίο θα δείξει την πίστη και την αφοσίωση αυτών που το υψώνουν. Τα πολλά παράλληλα βιβλία μιας βιβλιοθήκης θα υπερτονίσουν την τάση μας για την τάξη, την ομοιότητα, την πειθαρχία και την ισορροπία.

Το βιβλίο θα τοποθετηθεί δίπλα σε εκείνα τα ζώα που συμβολίζουν κάτι από την πνευματικότητα ή το περιεχόμενό του, και σίγουρα δίπλα σε αυτά που θεωρούμε πιο κοντά μας, πιο συμπαθή και πιο κατάλληλα να επικοινωνήσουμε.

Η νεκρή φύση θεματικά θα τονιστεί από την εξωτερική διακοσμητικότητα του βιβλίου, ή θα υπενθυμίσει την αένη κίνηση του χρόνου σε αντίθεση με την σταθερότητα των αξιών και της ηθικής με την αμετάβλητη παλαιότητα του βιβλίου.

Ενώ η αντισυμβατική χρήση βιβλίων σε μια φωτογραφία θα εισβάλλει ανατρεπτικά στα στερεότυπά μας για την τάξη, δίνοντας το στοιχείο της αταξίας στο κατεξοχήν σύμβολο της πνευματικής γαλήνης και της νοητικής πειθαρχίας.

Η φωτογραφία με θέμα το βιβλίο, προτρέπει σε μια νέα μορφή ανάγνωσης, όχι του περιεχομένου του βιβλίου, αλλά των συμβολισμών του.

Το φως που αποτυπώνεται στο χαρτί της φωτογραφίας θα γίνει ακτίνες που θα εισχωρήσουν στην αισθητική μας και ταυτόχρονα θα αναπροσαρμόσουν το contrast της σκέψης μας, μετατρέποντας την ιερότητα με την οποία αντιμετωπίζαμε το βιβλίο σε ένα παιχνίδισμα έγχρωμων, φωτεινών και σκοτεινών κουκίδων.

Η έκθεση της Φωτογραφικής Ομάδας Σάμου (ΦΩΤ.Ο.Σ.) έχοντας ως θέμα το βιβλίο, το κείμενο και τις λέξεις, αποτυπώνει την σχέση μας, εμάς που ζούμε εδώ σ’ αυτό το μικρό νησί, με το βιβλίο, με την πνευματικότητα και τη σοφία, με την χρηστικότητα και την αισθητική της γνώσης.

Η φωτογράφιση ενός βιβλίου δεν διαφέρει πολύ από το να το έχεις διαβάσει και να προσπαθείς να διηγηθείς την βασική του ιδέα.

Γινόμαστε σοφότεροι εντάσσοντας ένα βιβλίο στη φωτογραφία μας, προβληματίζουμε αισθητικά όσους επισκεφτούν την φετινή καλοκαιρινή μας έκθεση.

Κείμενο : Μανώλης Πυργιώτης
Δ/ντής
Δ.Κ.Ι. Βιβλιοθήκης Σάμου

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ:
Αποστολάτος Αχιλλέας, Βακάλης Μάνος, Βασιλείου Ηλίας, Βέβας Κώστας, Γερογλή Ειρήνη, Δεμερτζής Στέλιος, Δραπανιώτης Σοφιανός, Καπέλλου Ειρήνη, Καραθανάση Ειρήνη, Καρπαθίου Αλέξανδρος, Καρύδα Ελευθερία, Καρύδα Σταματία, Κασσίτα Μαρία, Κολοκοτρώνης Κωνσταντίνος, Κύρος Κόκκας, Κωνσταντάκη Ελεάννα, Λεοντίδης Ευάγγελος, Μόττος Μανώλης,Νεοφύτου Άννα, Παντελής Κωνσταντίνος,Πατρώνης Ιωάννης, Νεοφώτιστος Μανώλης, Σαραντίδης Τάσος, Τζουραμάνης Γιώργος, Τρύφωνα Χίου Βασιλική, Τσακουμάκη Ηλιάνα, Τσούλος Νίκος, Τσουμάκη Σοφία, Τσουμάκης Νίκος, Φερεντίνος Άγης.

ΟΜΑΔΑ ΝΕΩΝ:
Αγγελική Λίτσο,Μιμίκα Καρλοβασιτη,Αγγελική Βελωνη,Άγγελος Χάρμα,Μαρία Χάρμα,Εριέτα Δρίνη,Ρεσίνα Πασάι,Άγγελος Καμπουράκης,Ευδοκια Κώτη,Δέσποινα Παπακωνσταντή,Βίκυ Μπιλμπά,Παρασκευή Λυκουροπούλου.

Συνδιοργάνωση : Περιφέρεια Β. Αιγαίου , Δήμος Σάμου

Related posts

Ετήσια παράσταση Ακαδημιών Ρυθμικής Γυμναστικής του Ιωνικού: Ένα μαγευτικό θέαμα γεμάτο λάμψη και συγκίνηση

admin

Το «Πυθαγόρειο» Λύκειο Σάμου παρουσιάζει το «Παραμύθι Χωρίς Όνομα»

admin

Nigel McGilchrist: Ο άνθρωπος που φέρνει τον Πυθαγόρα και τη Σάμο στο προσκήνιο με το νέο του βιβλίο

admin

Πασχαλινό τραπέζι στο χωριό: Οι Σύλλογοι της Υδρούσσας ενώνουν τις δυνάμεις τους

admin

Πασχαλινό Πάρτι στον Πύργο Σάμου από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων

admin

Αντίο στον σπουδαίο ηθοποιό Γιάννη Φέρτη: Μια ζωή στο θέατρο, κινηματογράφο & τηλεόραση

admin

«Βόλτα με τον Κίμωνα στην Σάμο» – Βιβλιοπαρουσίαση στο Δημαρχείο Ανατολικής Σάμου

admin

Γιορτή πορτοκαλιού στους Μύλους Σάμου

admin

Θεατρική Ομάδα Σάμου – Πρεμιέρα για το «Elizadeth»

admin