20.9 C
Σάμος
26/04/2024
Σαμιακά

Χωρίς ναυαγοσώστες οι παραλίες της Σάμου

Η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) 31/2018 (ΦΕΚ A’ 61/04-04-2018) με τίτλο «Σχολές ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, χορήγηση άδειας ναυαγοσώστη, υποχρεωτική πρόσληψη ναυαγοσώστη σε οργανωμένες ή μη παραλίες» εισάγει μια σειρά ρυθμίσεων, μεταξύ άλλων, αναφορικά με τις υποχρεώσεις εκμεταλλευόμενων λουτρικές εγκαταστάσεις ως προς την πρόσληψη ναυαγοσωστών και τις ευθύνες που απορρέουν. Με άλλα λόγια, ρυθμίζει το πλαίσιο παροχής υπηρεσιών ναυαγοσωστικής για την προστασία των λουόμενων σε οργανωμένες παραλίες και ορίζει νέες διαδικασίες, προϋποθέσεις και προδιαγραφές εξοπλισμού, τα οποία απαιτούν αρκετό χρόνο προετοιμασίας, προκειμένου να εφαρμοστούν.

Η ισχύς του προαναφερόμενου Π.Δ., σύμφωνα με το άρθρο 19, ξεκινά ένα μήνα μετά τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δηλαδή βρίσκεται σε ισχύ από τις 4 Μαΐου 2018.

Η καθυστέρηση δημοσίευσης του εν λόγω Π.Δ., σχεδόν με την έναρξη της τουριστικής περιόδου, σε συνδυασμό με την άμεση, σχεδόν, εφαρμογή του έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην προετοιμασία και του Δήμου Σάμου αλλά και των υπόχρεων φορέων για την θερινή περίοδο.

Θυμίζουμε ότι ο χαρακτηρισμός των παράλιων χώρων του δήμου Σάμου ως πολυσύχναστων για το έτος 2018, είχε τεθεί τον Φεβρουάριο του 2018 σε ειδική συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Σάμου .Όπου είχαν χαρακτηριστεί  ως πολυσύχναστες παραλίες στη Σάμο οι ακόλουθες:

Η Παραλία Τσαμαδού.

Η παραλία Κάμπου Μαραθοκάμπου.

Η παραλία Ποτάμι Καρλοβάσου και η παραλία Πυθαγόρειου  (έμπροσθεν Δημοτικού Σχολείου).

Επειδή άλλαξε η νομοθεσία, ήταν αδύνατο να καλυφθούν από τον δήμο Σάμου οι προϋποθέσεις σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Έτσι αναγκαστικά για το 2018 δεν θα υπάρχει  “πολυσύχναστη” παραλία στο νησί μας και κατ’ επέκταση ούτε και ναυαγοσώστες .

Απο την πλευρά τους, επαγγελματίες ναυαγοσώστες μιλώντας στο Samos24, τονίζουν οτι είναι αδιανόητο να μην καλυφτεί έστω και μια πολυσύχναστη παραλία στη Σάμο,αφού οι μηχανές των 2 σκαφών είναι συντηρημένες και έτοιμες από πέρσι, καθώς επίσης όλος ο απαραίτητος ο εξοπλισμός υπάρχει. Επισημαίνουν τέλος ,ότι  με την αλλαγή στη νομοθεσία, τα μέτρα ήταν 300 αριστερά- δεξιά του Πύργου και έγιναν 200 μέτρα και κατασυνέπια δεν επηρεάζονται οι παραλίες, Τσαμαδού και  Ποτάμι Καρλοβάσου.

Ας ελπίσουμε  στην διάρκεια του καλοκαιριού να μην υπάρξουν περιστατικά στις ακτές μας.

Related posts

Συνάντηση του Αρχηγού ΓΕΣ με τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη

admin

Δυσάρεστη εξέλιξη για τους διασώστες του Τομέα ΕΚΑΒ Σάμου

admin

Τούρκοι τουρίστες «αποθεώνουν» τη Σάμο: «Αξίζει να την επισκεφθείτε»

admin

Οδηγός Ιερών Ακολουθιών για την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα στη Σάμο

admin

Αεροδρόμιο Σάμου: Προβλήματα στις πτήσεις λόγω της αφρικανικής σκόνης

admin

Μεγάλες καταστροφές αμπελιών από ισχυρούς ανέμους στη Σάμο

admin

Ο Μητροπολίτης Σάμου στο Ειδικό Σχολείο του νησιού

admin

Εργατικό Κέντρο Σάμου: Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία είναι Απεργία!

admin

Ελαφρύ πέπλο αφρικανικής σκόνης καλύπτει το Βαθύ της Σάμου

admin