Πολιτιστικά
Καρλόβασι, η γενέτειρα του Λογοθέτη Λυκούργου


Κωμόπολη της Σάμου με ξεχωριστό χρώμα και μεγάλη πολιτιστική παράδοση, το Καρλόβασι αποτελείται από τρεις συνοικίες: το Παλαιό Καρλόβασι με το λιμάνι, το Μεσαίο Καρλόβασι και το Νέο Καρλόβασι με τον Όρμο.
Τα επιβλητικά βιομηχανικά συγκροτήματα, οι λαμπρές εκκλησίες και τα νεοκλασικά αρχοντικά ακτινοβολούν την αίγλη του παρελθόντος (τέλη 19ου αιώνα), όταν το Καρλόβασι γνώρισε οικονομική άνθηση χάρη στις εμπορικές συναλλαγές του με τις χώρες της Ευρώπης.
Στο Καρλόβασι γεννήθηκε το 1772 ο Λογοθέτης Λυκούργος (ψευδώνυμο του Γεωργίου Παπλωματά), πολιτικός και στρατιωτικός, αρχηγός της Επανάστασης του 1821 στη Σάμο.
Ο Λογοθέτης Λυκούργος έμαθε τα πρώτα του γράμματα στην Πορφυριάδα Σχολή του Καρλοβασίου και συνέχισε τις σπουδές του στην Κωνσταντινούπολη ως μαθητής του Ευγένιου Βούλγαρη.
Ακολούθως διετέλεσε στην υπηρεσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των ηγεμόνων της Βλαχίας Κωνσταντίνου Υψηλάντη και Αλεξάνδρου Σούτσου, κατέλαβε δε το αξίωμα του λογοθέτη.
Κατά την προεπαναστατική περίοδο ο Λογοθέτης Λυκούργος ενεπλάκη και διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στις αντιπαραθέσεις των προεστών της Σάμου, εξορίστηκε στο Άγιο Όρος, εργάστηκε ως γιατρός και φαρμακέμπορος στη Σμύρνη (είχε λάβει μαθήματα ιατρικής και φαρμακευτικής στο Βουκουρέστι). Το 1819 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία (τότε έλαβε το όνομα Λυκούργος).
Κατά την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα του 1821 διορίστηκε από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη αρχηγός των όπλων της Σάμου, ακολούθως δε ανέλαβε την ηγεσία της σαμιακής επανάστασης.
Έδωσε την πρώτη μάχη κατά των Τούρκων την 3η Ιουλίου 1821 και κατάφερε να αποκρούσει τρεις επιθέσεις του οθωμανικού στόλου κατά της Σάμου (1821, 1824, 1826).
Τη 10η Μαρτίου 1822 ο Λογοθέτης Λυκούργος αποβιβάστηκε μαζί με 2.500 άνδρες στη Χίο, αλλά δεν κατάφερε να αποτρέψει τη σφαγή των κατοίκων του νησιού (Μάρτιος-Απρίλιος 1822).
Παράλληλα, ο ηγέτης του επαναστατικού αγώνα στη Σάμο ίδρυσε ένα αυτόνομο πολίτευμα με νομοθετική, εκτελεστική, δικαστική και στρατιωτική εξουσία. Ο συνταγματικός χάρτης που συνέταξε ονομάστηκε «Στρατοπολιτικόν Σύστημα Σάμου» ή «Στρατοπολιτικός Διοργανισμός της Νήσου Σάμου».
Μετά την απελευθέρωση ο Λογοθέτης Λυκούργος διετέλεσε μέλος του Πανελληνίου, διοικητής των πραγμάτων της Σάμου, σύμβουλος επικρατείας και γερουσιαστής, ενώ προήχθη έως το βαθμό του υποστρατήγου. Απεβίωσε στην Αθήνα το 1850.
Βαγγέλης Στεργιόπουλος
in.gr
Comments
Πολιτιστικά
Κέντρο Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας “Άλκη Ζέη”: Διαδικτυακές δραστηριότητες απασχόλησης παιδιών


Το Κέντρο Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας “Άλκη Ζέη“ της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων στα πλαίσια της συνεργασίας του με τον Δήμο Ανατολικής Σάμου, συνεχίζει τις δράσεις για την κοινότητα του νησιού και τη νέα χρονιά.
Ελάτε να μεγαλώσουμε την παρέα μας!
«Δημ –e– ουργώ» – Δια-δικτυακές δραστηριότητες απασχόλησης παιδιών
Κάθε Τετάρτη στις 15:30 παιδιά ηλικίας 6-12 ετών έχουν την ευκαιρία να δημιουργούν, να πειραματίζονται, να ξεδιπλώνουν τη φαντασία τους και να παίζουν με λίγα… έως καθόλου υλικά!
Μέχρι τώρα τα παιδιά έπαιξαν, χόρεψαν, έκαναν κατασκευές με τη μέθοδο origami, με πηλό και παρακολούθησαν ενδιαφέροντα και διασκεδαστικά πειράματα.
Διάρκεια: 1 ώρα
Ημέρες διεξαγωγής: Κάθε Τετάρτη | 15.30 με χρήση της πλατφόρμας ZOOM
Πληροφορίες / κρατήσεις θέσεων
Για πληροφορίες ή εκδήλωση ενδιαφέροντος μπορείτε να επικοινωνείτε στο 2273181030 καθημερινά 9:30-16:30 ή μέσω email στο alkizei.arsis@gmail.com, δηλώνοντας ονοματεπώνυμο και τηλέφωνο επικοινωνίας.
Η συμμετοχή στις δραστηριότητες είναι δωρεάν
«Το Καπλάνι απαντάει στα γράμματα σας…»
ΕΥ-ΠΟ; ΛΥ-ΠΟ;
Ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας, ανάμεσα στο Κέντρο μας και τους μικρούς και μεγάλους κατοίκους του νησιού
Τον τελευταίο χρόνο, η ανθρώπινη επαφή, η αγκαλιά, το φιλί θέτουν την υγεία μας σε κίνδυνο και όλοι μας βιώνουμε μία αναγκαστική αποξένωση που μας καθιστά τόσο ασφαλείς όσο και μόνους. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς, που γιορτάζεται στις 21 Ιανουαρίου κάθε έτους, το Καπλάνι σάς προσκαλεί να εκφράσετε τις σκέψεις, τις αγωνίες, τις προσδοκίες σας για τη νέα, πρωτόγνωρη κατάσταση που ζούμε. Τι θέλετε να κρατήσετε και τι να αλλάξετε μετά την επιστροφή στη ζωή όπως την ξέραμε; Τι ρόλο παίζει η αγκαλιά στη ζωή σας;
«Αγκαλιάστε» το Καπλάνι και ψιθυρίστε του όσα φωλιάζουν στην καρδιά σας. Χαρούμενη ημέρα αγκαλιάς!
Τα γράμματά σας μπορείτε να τα αφήνετε στο γραμματοκιβώτιο ακριβώς έξω από την είσοδο του «Άλκη Ζέη», επί της οδού Μαλαγαρίου ή να τα ταχυδρομείτε στην παρακάτω διεύθυνση:
Κέντρο ΑΛΚΗ ΖΕΗ, Λεωφόρος Μαλαγαρίου (πριν από το κτίριο Crystal), 83100, Σάμος
«Τα παιδιά δεν θέλουν ψυχολόγο. Γονείς θέλουν!»
Στα πλαίσια των δράσεών μας πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο 2020 δια-δικτυακή συζήτηση για ενήλικες με το Νίκο Σιδέρη, με αφορμή το μπεστ σέλερ βιβλίο του «Τα παιδιά δεν θέλουν ψυχολόγο. Γονείς θέλουν!».
Με έμπνευση από το βιβλίο, ο γνωστός ψυχίατρος, ψυχαναλυτής και οικογενειακός θεραπευτής μίλησε για την τέχνη της γονεϊκής αγάπης, της ύψιστης σημασίας του να είναι κανείς παρών στη ζωή των παιδιών αλλά και για τους τρόπους διατήρησης της κανονικότητας, υπό τις δύσκολες συνθήκες μιας πανδημίας ή ενός σεισμού.
Πως εξηγούμε στα παιδιά τα φυσικά φαινόμενα μέσα από αφηγήματα ή ιστορίες, μιλώντας τη γλώσσα τους… Χρήσιμες συμβουλές, ιδέες για χειρισμό ειδικών καταστάσεων μέσα από την εμπειρία και το… χιούμορ!
Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την ομιλία του Νίκου Σιδέρη αλλά και να συζητήσουν στη συνέχεια πάνω σε θέματα που τους απασχολούν είτε από τη θέση του γονιού ή του εκπαιδευτικού.
Το Κέντρο Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας “Άλκη Ζέη” ευχαριστεί το Νίκο Σιδέρη και τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ για την συνεργασία και συμβολή τους στο έργο μας.
Το Κέντρο Υποστήριξης Παιδιού & Οικογένειας άνοιξε τις πόρτες του τον Ιούνιο του 2020, αποτελείται από καταρτισμένους και έμπειρους επαγγελματίες οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης, σχολικής στήριξης, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και ενημέρωσης, δημιουργικής απασχόλησης, καθώς και σεμινάρια για γονείς και εκπαιδευτικούς.
Το Κέντρο Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας «ΑΛΚΗ ΖΕΗ» αποτελεί μια πρωτοβουλία της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων και του Γραφείου Συνεργασίας της UNICEF στην Ελλάδα.
Το πρόγραμμα υλοποιείται με στήριξη της UNICEF, του ΔΟΜ και χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – DG HOME.
Comments
Πολιτιστικά
Η ονειρούπολη και το μουσικό σχολείο Δράμας στηρίζει τα παιδιά της Σάμου


Με τηλεδιάσκεψη και σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης μας παρουσιάστηκε, χθες, από το Δήμο Δράμας, η διασκευή του τραγουδιού «Σαμιώτισσα», που αφιέρωσε το Μουσικό Σχολείο Δράμας προς τη δοκιμασθείσα από τον φονικό σεισμό Σάμο.
Μέσα στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε η ελπίδα πήρε μορφή από τους μαθητές του μουσικού σχολείου της πόλης της Δράμας, οι οποίοι μέσω τηλεκπαίδευσης, μαζί με τους ακούραστους εκπαιδευτικούς τους, ετοίμασαν, με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό, ένα βίντεο αγάπης.
Αυτή η εξαιρετική δουλειά αποδεικνύει πως μπορούμε να είμαστε δημιουργικοί ακόμα και σε δύσκολες στιγμές…
Επίσης μια μεγάλη ποσότητα σε παιδικά παιχνίδια και δώρα θα αποστείλει ο Δήμος Δράμας και η «ΟΝΕΙΡΟΥΠΟΛΗ» στα παιδάκια της Σάμου που έχουν ανάγκη αυτές τις δύσκολες μέρες να ζήσουν το όνειρο και τη μαγεία των Χριστουγέννων.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ προσωπικά στο Δήμαρχο κ. Χριστόδουλο Μαμσάκοκαι στην Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Αθλητισμού και Παιδείας κ.Τόλιου Αναστασία για την πρωτοβουλία τους και την έμπρακτη στήριξή τους στον τόπο μας.
ΑυτήείναιηΔράμα!
Η Πρωτεύουσα της Αγάπης
ΑυτοίείναιοιΔραμινοί!Οι πρωταγωνιστές της Ελπίδας!
Comments
- COVID-197 ημέρες ago
Rapid tests στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου
- COVID-195 ημέρες ago
Έντεκα κρούσματα στη Σάμο
- COVID-194 ημέρες ago
5 νέα θετικά κρούσματα
- Δήμος5 ημέρες ago
Στάντζος: Ζητώ την προσωρινή αναστολή λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
- COVID-192 ημέρες ago
ΠΕΝΕΝ: Κρούσμα Κορωνοϊού στο “BLUE STAR MYCONOS”
- Δήμος5 ημέρες ago
Δήμος Ανατολικής Σαμου: Μέτρα και ρυθμίσεις στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού
- Σαμιακά4 ημέρες ago
E.Ο.Σ Σάμου: Ενημέρωση για τους δασικούς χάρτες
- Σαμιακά6 ημέρες ago
Σάμος: Κήρυξη κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας