20.9 C
Σάμος
26/04/2024
Σαμιακά

Πανεπιστήμιο για 18 πρόσφυγες στο Καρλόβασι

Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου μετά απο απόφαση της Συγκλήτου του Ιδρύματος τον Αύγουστο του 2015 μπορούν πλέον να φοιτήσουν  άνευ εξετάσεων, πρόσφυγες  που αιτούνται άσυλο, στις σχολές του σε Ρόδο, Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο και Σύρο.

«Ευρωπαϊκό Διαβατήριο Προσφύγων» είναι η ονομασία του νέου προγράμματος  του υπουργείου Παιδείας που εφαρμόζεται και στο πανεπιστημιακό ίδρυμα Σάμου με έδρα το Καρλόβασι.

Αρχικά θα γίνεται η διδασκαλία κυρίως της ελληνικής γλώσσας, έχοντας την δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε δώδεκα γλώσσες.

Στην συνέχεια μια κοινωνική υπηρεσία του Ιδρύματος θα κατευθύνει τους πρόσφυγες στις σωστές γι’ αυτούς σπουδές που θα ακολουθήσουν .

Για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο Καρλόβασι ,ήδη μια φορά την εβδομάδα μεταφέρονται 18 πρόσφυγες για την εκμάθηση σε πρώτη φάση της ελληνικής Γλώσσας ,ενώ έχουν ζητήσει(Υπάτη Αρμοστεία) από το ΚΤΕΛ Σάμου και από τα Ραδιοταξί σε Βαθύ και Καρλόβασι, προσφορές για την μεταφορά 18 προσφύγων απο την πόλη της Σάμου στο ίδρυμα και επιστροφή σε καθημερινή βάση το επόμενο διάστημα .

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στις 28 Σεπτεμβρίου του 2017 ανέφερε :

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Πρύτανη Διεθνών Συνεργασιών, Φοιτητικών Θεμάτων και Θεμάτων Αποφοίτων, Αναπληρωτή Καθηγητή Σπύρου Συρόπουλου, στο Νορβηγικό περιοδικό Universitetsavisa για τις δράσεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου σχετικά με τη διαδικασία αναγνώρισης ακαδημαϊκών προσόντων προσφύγων και την προοπτική συνέχισης των σπουδών τους στην Ελλάδα και σε άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

Οι βασικές θέσεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου  έγκεινται στα εξής: α) το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πρωτοστάτησε πριν δύο χρόνια με εμπεριστατωμένη πρόταση για την ανάγκη και τη διαδικασία αναγνώρισης των πτυχίων προσφύγων, β) η λύση του προβλήματος δεν ωφελεί μόνο τους πρόσφυγες αλλά και την Ελλάδα και κάθε χώρα-αποδέκτη προσφύγων, εφόσον προσφέρει στους πρόσφυγες αυτοσεβασμό, τη δυνατότητα να διεκδικήσουν ένα μέλλον στο οποίο δεν θα εξαρτώνται από την οικονομική ενίσχυση του κράτους που θα τους δεχτεί, αλλά θα μπορέσουν να επιστρέψουν σε αυτό την επένδυση που αυτό θα κάνει σε αυτούς μέσω των σπουδών τους.

Related posts

Συνάντηση του Αρχηγού ΓΕΣ με τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη

admin

Δυσάρεστη εξέλιξη για τους διασώστες του Τομέα ΕΚΑΒ Σάμου

admin

Τούρκοι τουρίστες «αποθεώνουν» τη Σάμο: «Αξίζει να την επισκεφθείτε»

admin

Οδηγός Ιερών Ακολουθιών για την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα στη Σάμο

admin

Αεροδρόμιο Σάμου: Προβλήματα στις πτήσεις λόγω της αφρικανικής σκόνης

admin

Μεγάλες καταστροφές αμπελιών από ισχυρούς ανέμους στη Σάμο

admin

Ο Μητροπολίτης Σάμου στο Ειδικό Σχολείο του νησιού

admin

Εργατικό Κέντρο Σάμου: Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία είναι Απεργία!

admin

Ελαφρύ πέπλο αφρικανικής σκόνης καλύπτει το Βαθύ της Σάμου

admin