Connect with us

Σαμιακά

Κίνηση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες-Σάμος

Published

on

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

 

Αγαπητοί Συμπολίτες

 

Στη Σάμο για άλλη μια φορά γινόμαστε μάρτυρες ενός προδιαγεγραμμένου δράματος. Όλοι μας βιώνουμε τα αποτελέσματα της μαζικής μετακίνησης ανθρώπων από διάφορες περιοχές του κόσμου προς τα νησιά μας.

Δυστυχώς, κάτω από τα συσσωρευμένα προβλήματα που δημιουργεί η οικονομική κρίση και το μεταναστευτικό στη χώρα μας, κάποιοι με το πρόσχημα ενός δήθεν πατριωτισμού και μιας υπέρμετρης ανησυχίας προσπαθούν να μας πείσουν πως μια «Σάμος καθαρή από πρόσφυγες» είναι η ιδανική λύση.

Ο Σαμιακός λαός έχει αποδείξει και στο παρελθόν πως στη συντριπτική του πλειοψηφία είναι ευαίσθητος, ανθρωπιστής και έχει σταθεί αλληλέγγυος στους ανθρώπους που, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, βρέθηκαν φιλοξενούμενοι στο νησί μας. Δυστυχώς, σήμερα με τεράστια ευθύνη της κυβέρνησης που μας έχει αφήσει στο έλεος του κάθε αυτόκλητου σωτήρα, παρατηρείται μια στροφή της κοινωνίας προς ρητορικές και πρακτικές μίσους που λίγα χρόνια πριν θα ήταν αδιανόητο να ακούγονται στον τόπο μας.

Είναι λοιπόν τεράστιες οι ευθύνες της Ε.Ε. και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Δε γίνεται μια κυβέρνηση που, ως αντιπολίτευση, είχε σημαία της τον ανθρωπισμό, να αφήνει επί μήνες ανθρώπους στα νησιά εγκλωβισμένους σε κέντρα κράτησης μέσα σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης και να μην έχει καταφέρει να βρει μια σοβαρή λύση για το ζήτημα αυτό. Είναι αδιανόητο να γνωρίζουμε όλοι πως σε λίγο καιρό έρχεται χειμώνας και δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο για την προστασία αυτών των ανθρώπων. Η συμφωνία που έχει υπογράψει η τούρκικη κυβέρνηση με την Ε.Ε. δεν εξυπηρετεί τη λύση αυτής της κρίσης, αλλά τη συντηρεί.

Είναι γεγονός ότι λύση δε διαφαίνεται σε κεντρικό εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Σίγουρα πάντως η λύση δεν μπορεί να προέλθει από κινήσεις όπως αυτή της Σάμος – S.O.S., γιατί όταν μια ομάδα που θέλει να διαχειριστεί το μεταναστευτικό επιλέγει ως βασικό της σύνθημα στην πρώτη της εκδήλωση το «ΣΑΜΟΣ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ» καταλαβαίνεις πως ούτε ανθρωπιστικές ανησυχίες έχει ούτε αντιλαμβάνεται το μέγεθος και κυρίως τα αίτια του προβλήματος. Είναι ποτέ δυνατόν η λύση να προέλθει από ένα χώρο του οποίου υποστηρικτής δηλώνει απερίφραστα από μικροφώνου πως στο χωριό του έχουν δημιουργηθεί ομάδες πολιτών με όπλα και πως αν τολμήσει κάποιος πρόσφυγας να εμφανιστεί, θα χυθεί αίμα; Είναι ποτέ δυνατόν να προπηλακίζονται άνθρωποι στο Παλαιόκαστρο και ο βασικός ομιλητής του Σάμος – S.O.S να δηλώνει «όποτε τους βλέπετε να τους διώχνετε»;  Και τι προτείνουν τελικά; Δεδομένου της κατάστασης  που βιώνει το νησί, καθένας που εκφέρει γνώμη, πρέπει να έχει να προτείνει και μια εφικτή λύση και όχι απλά να κραυγάζει άναρθρα προκειμένου να εξυπηρετήσει τα δικά του συμφέροντα.

Και εδώ φτάνουμε στο τι μπορούμε να κάνουμε εμείς οι απλοί Σαμιώτες. Πρώτα από όλα πρέπει να σκεφτούμε. Να σκεφτούμε με καθαρό μυαλό και ανοιχτή καρδιά. Να βάλουμε τον εαυτό μας στην θέση αυτών των ανθρώπων και να δούμε τελικά ποιος αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Γιατί όσο και αν η ζωή μας νιώθουμε να αλλάζει, όσο και αν τα οικονομικά προβλήματα μας αποπροσανατολίζουν και μας κάνουν περισσότερο ατομιστές, όσο και αν ο φόβος μπροστά στο διαφορετικό είναι για πολλούς υπαρκτός, εμείς έχουμε ακόμα δουλειά, έχουμε φαγητό, σπίτι, οικογένεια, έχουμε ακόμα την πολυτέλεια να συζητάμε για το αν μπορεί η πατρίδα μας να δεχτεί ή όχι άλλους κατατρεγμένους. Αυτοί οι άνθρωποι που ζουν διακόσια μέτρα από τα σπίτια μας και κάποιοι τους βλέπουν και τους φοβούνται, χωρίς να έχουν κάνει ποτέ τον κόπο να ανταλλάξουν μια κουβέντα μαζί τους, τι από όλα αυτά έχουν; Τι απέγιναν άραγε η πατρίδα τους, το σπίτι τους, τα παιδιά τους, οι φίλοι τους; Θα πει κανείς «δικό τους πρόβλημα τι μας νοιάζει εμάς». Και όμως ούτε δικό τους πρόβλημα είναι και θα έπρεπε να μας νοιάζει. Εκτός αν πιστεύουμε πως δέκα χρόνια πριν το όνειρο αυτών των ανθρώπων ήταν να τα παρατήσουν όλα και να βρεθούν σε ένα τόπο που πιθανώς δεν είχαν ακούσει ποτέ. Γιατί και αυτοί οι άνθρωποι σαν και σένα και μένα ήταν. Όπως θες εσύ το καλύτερο για σένα και τα παιδιά σου έτσι και αυτοί για ένα καλύτερο μέλλον ξεκίνησαν. Φαντάσου πως θα ένιωθες εσύ αν μετά από τόσες κακουχίες η δικιά σου η ζωή μετρούσε λιγότερο από την ζωή των άλλων και τα δικαιώματα σου -αν και στη θεωρία πανανθρώπινα- στα στερούσαν.

Γιατί, όταν παλεύεις για τα δικαιώματα των μεταναστών, στην ουσία παλεύεις για τα δικά σου δικαιώματα. Γιατί το να εξασφαλίζεις την ζωή του άλλου που του την στερούν, δεν είναι αλληλεγγύη, είναι καθήκον και ευθύνη σου. Γιατί και εσύ στο παρελθόν βρέθηκες στη θέση του και ίσως σε αναγκάσουν να βρεθείς και στο μέλλον. Γιατί σήμερα που μιλάμε χιλιάδες Έλληνες είναι οι ίδιοι μετανάστες. Γιατί όταν κάποια στιγμή σε ρωτήσει το παιδί σου για όλα αυτά πρέπει να μπορείς να του πεις πως δεν φοβήθηκες, πως παρέμεινες άνθρωπος και πως τίποτα και κανένας δεν μπορεί να σε κάνει να ξεχάσεις την καλοσύνη στην καρδιά σου. Γιατί σε τελική ανάλυση, οι φταίχτες είναι άλλοι και όχι οι πρόσφυγες. Αυτοί είναι τα θύματα. Και όσο και αν κάποιοι, από τους ανεπαρκέστατους τοπικούς μας άρχοντες μέχρι τους προβοκάτορες με τα μικρόφωνα, σε θεωρούν χαζό και κατευθυνόμενο, εσύ έχεις και καρδιά και μυαλό και πάνω από όλα είσαι άνθρωπος. Και δεν σε ενδιαφέρουν τα  μικροπολιτικά τους παιχνίδια.

Γιατί στο τέλος, κάποια μέρα το μεταναστευτικό θα τελειώσει αλλά εσύ δεν είσαι διατεθειμένος ο τελευταίος μετανάστης που θα φύγει από το νησί να είναι η ανθρωπιά σου.

 

Share this post:

Comments

comments

Σαμιακά

Στo “κόκκινο” μπαίνει η Σάμος

Published

on

By

Στο Επίπεδο Β – Αυξημένου Κινδύνου του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας εντάσσεται η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου.

Στo “κόκκινο” μπαίνει η Σάμος, απο αύριο Σάββατο 27 Φεβρουάριου ως την Δευτέρα 8 Μαρτίου, μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού το τελευταίο διάστημα. Οι ανακοινώσεις έγιναν από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκο Χαρδαλιά, κατά την διάρκεια της σημερινής επίσημης ενημέρωσης για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Ο κ. Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση, ανέφερε πως παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου, καθώς από 7 κρούσματα στις 17 Φεβρουαρίου μέχρι και χτες είχαν αυξηθεί σε 45.

Aποστολή SMS για τις μετακινήσεις, απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00-05.00, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα μέτρα που θα ισχύουν από αύριο, στις 6 το πρωί στη Σάμο, μετά την ένταξή της σε επίπεδο αυξημένου κινδύνου και σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται για τις περιοχές της κατηγορίας Β.

Όσον αφορά τις μετακινήσεις:

Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση δηλαδή σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).
Σε αυτή την περίπτωση αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 1.
Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους.
Σε αυτή την περίπτωση στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 2.
Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης. Καθώς και μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
Για μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 3.
Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς και για μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς τον τόπο εργασίας του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη, ή συνοδεία μαθητού στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα.
Σε αυτές τις περιπτώσεις (δηλαδή παροχή βοήθειας, μεταφορά συζύγου ή συγγενούς στην εργασία του και συνοδεία μαθητή), αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 4.
Μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή για μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Στις περιπτώσεις αυτές στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 5.
Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου. Καθώς και μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. Στις περιπτώσεις αυτές, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 6.

Σχολεία

Η εκπαίδευση των μαθητών που φοιτούν σε δημοτικά και γυμνάσια θα γίνεται δια ζώσης, ενώ στα Λύκεια με τηλεκπαίδευση

Λιανεμπόριο, κομμωτήρια

Η λειτουργία του λιανεμπορίου θα γίνεται με τη μέθοδο click away, ενώ με προκαθορισμένο ραντεβού θα μπορούν να γίνονται οι αγορές σε καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων, και η μετάβαση σε κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής περιποίησης.

Να σημειωθεί πως πέραν αυτών των μέτρων αναμένεται το σχετικό ΦΕΚ, που να προσδιορίζει επακριβώς το τι θα ισχύει για την περίπτωση της Σάμου.

Νωρίτερα ευρεία σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, με συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιου Πέτσα, του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρου Λιβάνιου, του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δημήτρη Παπαστεργίου, και του προέδρου του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης οι 13 περιφερειάρχες της χώρας, ενώ ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ενημέρωσε εκτενώς τους παριστάμενους για την επιδημιολογική εικόνα κάθε μίας από τις 13 Περιφέρειες.

Σκοπός της σύσκεψης ήταν η σε βάθος ενημέρωση των περιφερειαρχών για την κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με τη διασπορά του κορωνοϊού και ο καλύτερος συντονισμός όλων των υπό την εποπτεία τους φορέων για τη διαχείριση της πανδημίας.

Στο πλαίσιο της συζήτησης συμφωνήθηκε η σύσκεψη να επαναλαμβάνεται κάθε Παρασκευή για την αμφίδρομη ενημέρωση των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τον αποτελεσματικότερο συντονισμό των δράσεών τους.

 

 

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Νέο Τμήμα για χορήγηση αδειών διαμονής επενδυτών Πολιτών Τρίτων Χωρών στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Published

on

By

Από την Δευτέρα 1η Μαρτίου ανοίγει τις πόρτες του το νέο Τμήμα για χορήγηση αδειών διαμονής επενδυτών Πολιτών Τρίτων Χωρών στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. 

Στόχος είναι η ενίσχυση της νόμιμης μετανάστευσης και η προσέλκυση νέων επενδύσεων με προφανή οφέλη για την ελληνική οικονομία, μέσα από την καλύτερη και πιο άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών τρίτων χωρών που θέλουν να καταθέσουν αίτημα επενδυτικής άδειας ( golden visa).  

Oι πολίτες τρίτης χώρας με τα μέλη της οικογένειά τους, καθώς και οι πληρεξούσιοι δικηγόροι που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση χορήγησης άδειας διαμονής:

Α) για επενδυτική δραστηριότητα, βάσει των διατάξεων του άρθρου 16 του ν.4251/2014, όπως ισχύει, ή  

Β) μόνιμου επενδυτή, βάσει των διατάξεων του άρθρου 20Β του ν. 4251/2014, όπως ισχύει  

θα εξυπηρετούνται από το Τμήμα Αδειών Διαμονής Επενδυτών Πολιτών Τρίτων Χωρών που βρίσκεται στο κτίριο του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου επί της Λεωφ. Θηβών 196-198, Άγιος Ιωάννης ΡέντηςΝίκαια. 

  • Το τηλέφωνο επικοινωνίας για ημερομηνία και ώρα προσέλευσης στην Υπηρεσία είναι : (+30) 213-162-9039 

  • Για πληροφορίες, το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι (+30) 213-162-9031 

Ερωτήματα και διευκρινήσεις σχετικά με  

  • αιτήματα που έχουν υποβληθεί στο Τμήμα Αδειών Διαμονής Επενδυτών του Υπουργείου αποστέλλονται στο e-mail:  [email protected]  

  • γενικές πληροφορίες, προς εξυπηρέτηση των πολιτών στο e-mail[email protected] 

Επισημαίνεται ότι οι πληρεξούσιοι δικηγόροι που έχουν ορίσει ραντεβού για την υποβολή αιτημάτων πλην των ανωτέρω κατηγοριών (επενδυτή άρθρου 16 και μόνιμου επενδυτή άρθρου 20Β, του ν.4251/2014) παρακαλούνται όπως καλέσουν στο τηλέφωνο 210-4141664 προκείμενου να τα τροποποιήσουν. 

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Δημοφιλή