15.9 C
Σάμος
26/04/2024
Σαμιακά

Guardian: Άθλιο το κέντρο προσφύγων στη Σάμο

Στις συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα προσφύγων και μεταναστών, που βρίσκονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και συγκεκριμένα στη Σάμο, εστιάζει σε άρθρο του ο βρετανικός Guardian τονίζοντας πως είναι άθλιες. Το σχετικό ρεπορτάζ περιγράφει ότι οι χιλιάδες εγκλωβισμένοι πρόσφυγες ελπίζουν να αρρωστήσουν ή για τις γυναίκες να μείνουν έγκυες για να καταφέρουν να ξεφύγουν από το νησί ή έστω να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.

«Παρά το γεγονός ότι έχει δοθεί σημαντική βοήθεια στην Αθήνα – σύμφωνα με την Κομισιόν υπάρχουν διαθέσιμα 430 εκατ. δολάρια – η κατάσταση στα hotspot παραμένει άθλια και το ίδιο δραματική όπως πριν από έναν χρόνο. Παραμένει μια μεγάλη κρίση, αν και ξεχασμένη καθώς η προσοχή όλων στρέφεται στους μετανάστες που περνάνε από τη Λιβυή, την Τυνισία και την Αλγερία» αναφέρει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα.

 

 

Σημειώνεται πως αφορμή για το άρθρο αποτελεί η κατάσταση στον καταυλισμό στο Βαθύ της Σάμου. Η εν λόγω δομή αν και κατασκευάστηκε για να φιλοξενεί 700 ανθρώπους, πλέον εκεί ζει ο τετραπλάσιος αριθμός. Εξαιτίας της ασφυκτικής κατάστασης έχει δημιουργηθεί ένας δεύτερος αυτοσχέδιος καταυλισμός που γεμίζει από άμμο και χώμα όποτε φυσάει και μπορεί εύκολα να «εξαφανιστεί» στην πρώτη ισχυρή βροχή.

«Από τον Μάρτιο του 2016, όταν οι Βρυξέλλες κατέληξαν στην αμφιλεγόμενη συμφωνία με την Άγκυρα για να μειώσουν τις προσφυγικές ροές, μόνο οι ”ευαίσθητες” περιπτώσεις μεταφέρονται στην ηπειρωτική Ελλάδα» γράφει ο Guardian.

Προτιμούν να αρρωστήσουν για να μεταφερθούν από το νησί

«Δεκάδες γυναίκες έρχονται στο νοσοκομείο απελπισμένες ελπίζοντας να είναι έγκυοι. Άλλοι πρόσφυγες θέλουν να ακούσουν ότι πάσχουν από σοβαρή ασθένεια. Και ακόμα και αν δεν διαπιστωθεί κάτι σοβαρό στους ίδιους, φέρνουν μαζί γυναίκες και παιδιά. Ίσως κάποιος από αυτούς να διαγνωστεί με κάτι σοβαρό» τονίζει περιγράφοντας την κατάσταση η επικεφαλής κοινωνικός λειτουργός του νοσοκομείου Σάμου Αναστασία Θεοδωρίδου. Από τον Μάρτιο του 2016, όταν οι Βρυξέλλες κατέληξαν στην αμφιλεγόμενη συμφωνία με την Άγκυρα για να μειώσουν τις προσφυγικές ροές, μόνο οι «ευαίσθητες» περιπτώσεις μεταφέρονται στην ηπειρωτική Ελλάδα

«Η Εϊντά ήταν δύο μηνών έγκυος όταν απέβαλε. Ένα μήνα αργότερα, η 18χρονη Σύρια αισθάνεται ακόμη θυμωμένη και μελαγχολική. Όχι μόνο επειδή έχασε ένα παιδί. Αλλά και γιατί αυτό το παιδί ήταν το “εισιτήριό” της για να φύγει από το ελληνικό νησί της Σάμου, όπου έμενε σε ένα άτακτο, άγονο και περιφραγμένο στρατόπεδο» υπογραμμίζεται στο άρθρο.

«Το αηδιαστικό παράδοξο ότι οι πρόσφυγες ελπίζουν να αρρωστήσουν για να τους συμπεριφερθούν ευνοϊκά ρίχνει μια “σκιά” στο αφήγημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιτυχία στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης» λέει η βρετανική εφημερίδα, και συνεχίζει: «Η ρόδινη προοπτική των Βρυξελλών, η οποία βασίζεται σε στατιστικά που δείχνουν μια απότομη μείωση των ημερήσιων προσφυγικών ροών και των θανάτων στο Αιγαίο. Αυτή η στροφή έχει οδηγήσει σε μια ευρεία εγκατάλειψη της τραγωδίας από τη διεθνή κοινότητα: οι δημοσιογράφοι έχουν πάει εδώ και καιρό σπίτι. Οι ΜΚΟ τα “μαζεύουν”, οι εθελοντές είναι ελάχιστοι και τα κονδύλια έχουν μειωθεί».

Εστιάζοντας στις τουαλέτες της δομής φιλοξενίας στη Σάμο αναφέρει πως είναι βρόμικες με αποτέλεσμα μετανάστες και πρόσφυγες τελικά να μην τις προτιμούν.

Αν και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις αλλά και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ενόψει του χειμώνα εντούτοις οι πρόσφυγες καταγγέλλουν ότι όποτε ζητούν ρούχα ή κουβέρτες η μοναδική απάντηση που παίρνουν είναι «αύριο, αύριο».

«Αισθανόμαστε εγκαταλελειμμένοι», λέει ο Diab, ένας 23χρονος από τη Χομς της Συρίας, διαμαρτυρόμενος για την έλλειψη φαρμάκων, ρούχων, προμηθειών, ποιοτικών τροφίμων, υγιεινής. Εστιάζοντας στις τουαλέτες της δομής φιλοξενίας στη Σάμο αναφέρει πως είναι βρόμικες με αποτέλεσμα μετανάστες και πρόσφυγες τελικά να μην τις προτιμούν

Ο Diab είναι στη Σάμο την οικογένειά του, που περιλαμβάνει ένα αγόρι έξι ετών που κρύβεται πίσω από τη μητέρα του με τον πρώτο δυνατό ήχο ή στο θέαμα ενός ξένου. Όπως εξηγεί ο 23χρονος ο γιός του τραυματίστηκε από τον βομβαρδισμό στη Συρία και είναι πολύ τρομαγμένος.

Ζουν έξω από τον κεντρικό καταυλισμό, σε μια μικρή σκηνή στο δάσος, η οποία παρέχει μικρή προστασία από τα στοιχεία και πρόσφατα πλημμύρισαν μετά από μια σύντομη περίοδο βροχής.

Τα μόνα ρούχα που έχουν είναι αυτά που φοράνε.

Από τις αρχές του έτους το νοσοκομείο Σάμου έχει υποδεχθεί 7.857 περιστατικά για πρόσφυγες.

Για «αποσυμφόρηση» ο λόγος 

H λέξη «αποσυμφόρηση» μπορεί ακούγεται παντού στη Σάμο – από ακτιβιστές, αριστερούς πολιτικούς ή ακόμη και εργαζόμενους ΜΚΟ. «Αυτοί όλοι λένε ότι οι πρόσφυγες πρέπει να μεταφερθούν σε εγκαταστάσεις σωστές στην ηπειρωτική Ελλάδα. Φοβούνται, επίσης, ότι αν παραμείνουν στο νησί τόσοι πολλοί όσοι είναι σήμερα και υπό αυτές τις συνθήκες, οι εξτρεμιστές που ήδη εκμεταλλεύονται τους φόβους των ντόπιων θα στρέψουν τη Σάμο προς την ακροδεξιά» όμως εξηγεί η εφημερίδα.

 

Σημειώνεται πως ο τοπικός επίσκοπος, έστειλε πρόσφατα μια επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση στο νησί ήταν «δραματική».

Η κατάσταση στο νησί είναι ήδη εκρηκτική, καθώς αρκετοί από τους ντόπιους να δυσκολεύονται να αποδεχτούν τόσο μεγάλους αριθμούς προσφύγων στο νησί τους.

 

ΠΗΓΗ :ΖΟΎΓΚΛΑ

Related posts

Συνάντηση του Αρχηγού ΓΕΣ με τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη

admin

Δυσάρεστη εξέλιξη για τους διασώστες του Τομέα ΕΚΑΒ Σάμου

admin

Τούρκοι τουρίστες «αποθεώνουν» τη Σάμο: «Αξίζει να την επισκεφθείτε»

admin

Οδηγός Ιερών Ακολουθιών για την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα στη Σάμο

admin

Αεροδρόμιο Σάμου: Προβλήματα στις πτήσεις λόγω της αφρικανικής σκόνης

admin

Μεγάλες καταστροφές αμπελιών από ισχυρούς ανέμους στη Σάμο

admin

Ο Μητροπολίτης Σάμου στο Ειδικό Σχολείο του νησιού

admin

Εργατικό Κέντρο Σάμου: Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία είναι Απεργία!

admin

Ελαφρύ πέπλο αφρικανικής σκόνης καλύπτει το Βαθύ της Σάμου

admin