25 C
Σάμος
29/09/2023
Σαμιακά

Εθελοντικά μαθήματα φιλοζωίας στα σχολεία της Σάμου

Την Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου 2017 ξεκίνησε με μεγάλη επιτυχία ένα πρότυπο πιλοτικό πρόγραμμα μαθημάτων περί φιλοζωίας στο Πρώτο Δημοτικό Σχολείο Σάμου μετά από την πρωτοβουλία του Φιλοζωικού Σωματείου Σάμου.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα ήταν πάντα ένας από τους πιο βασικούς στόχους του σωματείου μας, γιατί τα παιδιά και οι νέοι είναι χωρίς αμφιβολία οι καλύτεροι πρεσβευτές της φιλοζωίας.  Τριάντα (30) μαθητές των δύο ΣΤ΄ τάξεων παρακολουθήσαν αυτό το μάθημα με μεγάλο ενδιαφέρον. Κεντρικό ρόλο έπαιξε ο αρχιφύλακας κ. Δημήτρης Καζόγλου με τον  σκύλο του Τζάκσον και τις εξηγήσεις του συμπλήρωσαν ο εκπαιδευτής σκύλων κ. Νίκος Βαλσάμης και μέλη του σωματείου μας.

Ο κ. Καζόγλου ξεκίνησε το μάθημα με πληροφορίες για την σωστή συμπεριφορά απέναντι στα σκυλιά, για τις ανάγκες, τον χαρακτήρα, τις ιδιαιτερότητες και ικανότητες τους. Με έναν ιδιαίτερα κατανοητό τρόπο μετέδωσε αρκετές  γνώσεις στους μαθητές, που τον παρακολούθησαν με μεγάλη προσοχή. Εννοείται πως η πιο σημαντική στιγμή του μαθήματος ήταν η εμφάνιση του πολύ φιλικού και πανέξυπνου σκύλου του. Ο Τζάκσον κέρδισε αμέσως τις καρδιές των παιδιών, ακόμα και αυτών, που φοβούνται τα σκυλιά. Όπως τους είχε πει από πριν, ο κ. Καζόγλου περιμένανε όλα με ηρεμία και υπομονή να έρθει ο Τζάκσον από μόνος του κοντά στο καθένα για να τον χαϊδέψουν με μεγάλη τρυφερότητα. Ο αρχιφύλακας τους έδειξε αρκετές περιπτώσεις θεμιτής συμπεριφοράς απέναντι στα σκυλιά , πως ανταποκρίνεται ένας σκύλος, τι σημαίνουν  διάφορες στάσεις του σώματος του και ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή πως προσεγγίσουμε έναν σκύλο. Τόνισε επίσης, πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοβόμαστε τα σκυλιά,  απλά  σε συγκεκριμένες περιπτώσεις δεν τα πλησιάσουμε.

Φυσικά έγινε και αναφορά στα αδέσποτα ζώα, στους λόγους εγκατάλειψης, την ανάγκη και υποχρέωση φροντίδας και σίτισης τους. Εξηγήσαμε  στους μαθητές, εφόσον θέλουν να πάρουν σκύλο (μόνο βέβαια με την έγκριση των γονέων τους), να μην τον αγοράσουν, αλλά να υιοθετήσουν ένα αδέσποτο και τους ενημερώσαμε σχετικά για αυτήν την διαδικασία. Μεγάλο το ενδιαφέρον των μαθητών και τόσες πολλές οι ερωτήσεις τους, που  αγνόησαν  ακόμα και το χτύπημα του κουδουνιού….. Εννοείται πως θα συνεχιστεί αυτό το τόσο επιτυχές πρόγραμμα και σε άλλα σχολεία.

Το σωματείο μας ευχαριστεί θερμά όσους βοηθήσανε να πραγματοποιηθεί αυτό το πρότυπο  μάθημα: την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ιδιαίτερα την κ. Πέλλα Παππά, τον διευθυντή του Πρώτο Δημοτικού Σχολείου Σάμου κ. Κονδύλη Κωνσταντίνο και τους δασκάλους, τον διευθυντή της Αστυνομίας κ. Ελευθεριάδη Λάζαρο, τον εκπαιδευτή σκύλων κ. Νίκο Βαλσάμη και προ πάντων τον αρχιφύλακα  κ. Καζόγλου Δημήτρη και τον σκύλο του Τζάκσον.

 

Related posts

Ζήτησαν απο τον Γενικό Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο την αποσυμφόρηση της Σάμου

admin

Πρώτο ταξίδι του πλοίου «Παναγιά Σκιαδενή» στη Χάλκη, την Τήλο και τη Νίσυρο

admin

Πρωτοβουλία της Eurobank για το Δημογραφικό «Μπροστά για την Οικογένεια» – Ενημερωτικές εκδηλώσεις σε Σάμο και Ικαρία

admin

Ευ και chef προτείνουν «Samos Nectar» και «Ερημίτη»

admin

Η 79 ΑΔΤΕ για την άσκηση “Παρμενίων 2023”

admin

Η Ακριτική Ιερά Μητρόπολη Σάμου κοντά στους Πλημμυροπαθείς

admin

Ευχαριστήριο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Πειραματικού Δημοτικού σχολείου Βαθέoς

admin

Ο Πύργος Λογοθέτη Λυκούργου θα παραμείνει κλειστός λόγω απουσίας φυλακτικού προσωπικού

admin

26 Σεπτεμβρίου 2000 – Το πολύνεκρο ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα» 

admin