27.2 C
Σάμος
14/08/2022
Σαμιακά

Εθελοντικά μαθήματα φιλοζωίας στα σχολεία της Σάμου

Την Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου 2017 ξεκίνησε με μεγάλη επιτυχία ένα πρότυπο πιλοτικό πρόγραμμα μαθημάτων περί φιλοζωίας στο Πρώτο Δημοτικό Σχολείο Σάμου μετά από την πρωτοβουλία του Φιλοζωικού Σωματείου Σάμου.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα ήταν πάντα ένας από τους πιο βασικούς στόχους του σωματείου μας, γιατί τα παιδιά και οι νέοι είναι χωρίς αμφιβολία οι καλύτεροι πρεσβευτές της φιλοζωίας.  Τριάντα (30) μαθητές των δύο ΣΤ΄ τάξεων παρακολουθήσαν αυτό το μάθημα με μεγάλο ενδιαφέρον. Κεντρικό ρόλο έπαιξε ο αρχιφύλακας κ. Δημήτρης Καζόγλου με τον  σκύλο του Τζάκσον και τις εξηγήσεις του συμπλήρωσαν ο εκπαιδευτής σκύλων κ. Νίκος Βαλσάμης και μέλη του σωματείου μας.

Ο κ. Καζόγλου ξεκίνησε το μάθημα με πληροφορίες για την σωστή συμπεριφορά απέναντι στα σκυλιά, για τις ανάγκες, τον χαρακτήρα, τις ιδιαιτερότητες και ικανότητες τους. Με έναν ιδιαίτερα κατανοητό τρόπο μετέδωσε αρκετές  γνώσεις στους μαθητές, που τον παρακολούθησαν με μεγάλη προσοχή. Εννοείται πως η πιο σημαντική στιγμή του μαθήματος ήταν η εμφάνιση του πολύ φιλικού και πανέξυπνου σκύλου του. Ο Τζάκσον κέρδισε αμέσως τις καρδιές των παιδιών, ακόμα και αυτών, που φοβούνται τα σκυλιά. Όπως τους είχε πει από πριν, ο κ. Καζόγλου περιμένανε όλα με ηρεμία και υπομονή να έρθει ο Τζάκσον από μόνος του κοντά στο καθένα για να τον χαϊδέψουν με μεγάλη τρυφερότητα. Ο αρχιφύλακας τους έδειξε αρκετές περιπτώσεις θεμιτής συμπεριφοράς απέναντι στα σκυλιά , πως ανταποκρίνεται ένας σκύλος, τι σημαίνουν  διάφορες στάσεις του σώματος του και ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή πως προσεγγίσουμε έναν σκύλο. Τόνισε επίσης, πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοβόμαστε τα σκυλιά,  απλά  σε συγκεκριμένες περιπτώσεις δεν τα πλησιάσουμε.

Φυσικά έγινε και αναφορά στα αδέσποτα ζώα, στους λόγους εγκατάλειψης, την ανάγκη και υποχρέωση φροντίδας και σίτισης τους. Εξηγήσαμε  στους μαθητές, εφόσον θέλουν να πάρουν σκύλο (μόνο βέβαια με την έγκριση των γονέων τους), να μην τον αγοράσουν, αλλά να υιοθετήσουν ένα αδέσποτο και τους ενημερώσαμε σχετικά για αυτήν την διαδικασία. Μεγάλο το ενδιαφέρον των μαθητών και τόσες πολλές οι ερωτήσεις τους, που  αγνόησαν  ακόμα και το χτύπημα του κουδουνιού….. Εννοείται πως θα συνεχιστεί αυτό το τόσο επιτυχές πρόγραμμα και σε άλλα σχολεία.

Το σωματείο μας ευχαριστεί θερμά όσους βοηθήσανε να πραγματοποιηθεί αυτό το πρότυπο  μάθημα: την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ιδιαίτερα την κ. Πέλλα Παππά, τον διευθυντή του Πρώτο Δημοτικού Σχολείου Σάμου κ. Κονδύλη Κωνσταντίνο και τους δασκάλους, τον διευθυντή της Αστυνομίας κ. Ελευθεριάδη Λάζαρο, τον εκπαιδευτή σκύλων κ. Νίκο Βαλσάμη και προ πάντων τον αρχιφύλακα  κ. Καζόγλου Δημήτρη και τον σκύλο του Τζάκσον.

 

Related posts

Γυρίζει σε όλη τη Σάμο με την σημαία στο χέρι φωνάζοντας “Μετανοείτε”

admin

Σεισμική δόνηση αισθητή στη Σάμο και στη Χίο

admin

Νέα άφιξη στα Σεϊτάνια

admin

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε 85χρονος από παραλία του Μαραθοκάμπου

admin

Τα αστέρια υποκλίνονται στην απαράμιλλη ομορφιά της Σάμου

admin

Αφημένες στην τύχη τους οι ταΐστρες για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς στη πόλη της Σάμου 

admin

Δωρεά απορριμματοφόρου στο Δήμο Ανατολικής Σάμου

admin

Fraport Greece: Μειωμένη κατά 6,8% η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο Σάμου τον Ιούλιο

admin

Με αίθριο καιρό και κανονικές θερμοκρασίες ο εορτασμός του 15Αύγουστου

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα