21.7 C
Σάμος
21/05/2024
Σαμιακά

Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Σάμου για το εργατικό δυστύχημα

Εργατικό ατύχημα στο κλάδο των κατασκευών στο Κλειστό Γυμναστήριο στη Σάμο

Εργατικό ατύχημα σημειώθηκε σήμερα 9/4 στο Κλειστό Γυμναστήριο Σάμου (πίσω από την εφορία) στα πλαίσια εργασιών τοποθέτησης πάνελ με φορέα υλοποίησης το Δημόσιο, και συγκεκριμένα το Δήμο Ανατολικής Σάμου, στην κατασκευαστική εταιρεία Α. Καρράς ΑΕ. Ο εργαζόμενος 50χρονος οικοδόμος έπεσε από μεγάλο ύψος, μεταφέρθηκε εσπευσμένα με ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο και βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση!

Από την πρώτη στιγμή κλιμάκιο του Εργατικού Κέντρου έκανε αυτοψία στο χώρο, πήγε στο νοσοκομείο και συνομίλησε με τους συναδέλφους του, ενώ έκανε παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας στη Χίο.

Άλλος ένας συνάδελφός μας δεν γυρνάει σπίτι του σήμερα, συνέχεια των πολλών περιστατικών που έχουν συμβεί στο νησί μας! Ένα χρόνο πριν μάλιστα στο άλλο κλειστό γυμναστήριο στο Βαθύ πάλι ένας συνάδελφος οικοδόμος είχε χτυπήσει μετά από πτώση από σκαλωσιά, γιατί δεν υπήρχαν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας για την εκτέλεση των εργασιών που έκανε.

Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνονται με τον πιο τραγικό τρόπο όλες οι επισημάνσεις και καταγγελίες μας για το σε τι συνθήκες εργάζονται οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς. Δε φταίει η «κακιά η ώρα», αλλά το ότι τα μέτρα και τα μέσα προστασίας της ζωής μας θεωρούνται κόστος ή πολυτέλεια. Δε γίνεται σε ένα έργο του Δημοσίου με φορέα χρηματοδότησης το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας της τάξης του 1,2 εκ ευρώ, να μη λαμβάνονται στοιχειώδη μέτρα προστασίας και ασφάλειας.

Δεν είναι δυνατόν να έχουμε τέτοια ατυχήματα ή και δυστυχήματα ή ακόμα και μικροτραυματισμούς σχετικά συχνούς σε όλη τη χώρα και στη Σάμο και να μην υπάρχει Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για την Υγιεινή και Ασφάλεια, αλλά το συγκεκριμένο τμήμα να βρίσκεται στη Χίο με μόλις 3 επόπτες για όλο το Βόρειο Αιγαίο.

Δε θέλουμε να παίζουμε τη ζωή μας κορώνα γράμματα. Θέλουμε ουσιαστικούς ελέγχους για να ξέρουμε ότι θα γυρίσουμε σπίτι μας μετά τη δουλειά. Η υποστελέχωση και η μετατροπή του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας σε ανεξάρτητη αρχή που θα κοιτά τους χώρους εξ’ αποστάσεως σε συνδυασμό με την πολιτική που λογίζει τη ζωή ως κόστος οδηγεί στα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση της δουλειάς.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

 • Να στηριχθεί με κάθε τρόπο η οικογένεια του συναδέλφου από κράτος και εταιρεία
 • Να πραγματοποιηθεί άμεσα έλεγχος για την υγιεινή και ασφάλεια του χώρου, τα μέτρα και τα μέσα προστασίας της εταιρείας, καθώς και των αιτιών του δυστυχήματος
 • Άμεση στελέχωση Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης στη Σάμο και ενίσχυση της Χίου και με άλλους Επόπτες
 • Διενέργεια τακτικών και ουσιαστικών ελέγχων στους χώρους δουλειάς
 • Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία, σε όλους τους κλάδους
 • Τα σωματεία κάθε κλάδου και χώρου δουλειάς να θέσουν ως βασικό μέτωπο πάλης την ασφάλεια στην εργασία και να απαιτήσουν την τήρηση μέτρων, τη διενέργεια ελέγχων και την ύπαρξη γιατρού εργασίας εντός των μεγάλων εργασιακών χώρων πχ ΔΕΗ, αεροδρόμιο, ΕΟΣ Σάμου, ξενοδοχεία, σούπερ μάρκετ, οικοδομές κλπ

 

Δίνουμε άμεση απάντηση με τη συμμετοχή μας στην Απεργία 17 Απρίλη, 12 στο Εργατικό Κέντρο στο Βαθύ και στην πλ. Αγ.Κηρύκου, στην Ικαρία. Η υπεράσπιση της ζωής μας είναι υπόθεση δική μας και των σωματείων μας! Ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση στον συνάδελφο.

Σωματείο Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων Καρλοβάσου

Ακόμη ένας νεκρός οικοδόμος

Μέτρα ασφαλείας τώρα στους χώρους δουλειάς

 

Ακόμη ένας συνάδελφος νεκρός ενώ πήγε να βγάλει το μεροκάματο. Δεκάδες οι συνάδελφοι οικοδόμοι που καθημερινά σακατεύονται στις οικοδομές, ενώ πολλοί πληρώνουν και με την ίδια τους τη ζωή την έλλειψη μέτρων ασφαλείας και την εντατικοποίηση της δουλειάς.

Το υπουργείο εργασίας και η κυβέρνηση σφυρίζουν αδιάφορα όταν κάνουμε παρεμβάσεις με την Ομοσπονδία Οικοδόμων για τα μέτρα ασφαλείας, όταν θρηνούμε τους νεκρούς συναδέλφους μας. Είναι υπεύθυνοι γιατί διέλυσαν και αφήνουν υποστελεχωμένες τις επιθεωρήσεις εργασίας και όλους τους κρατικούς εκλεκτικούς μηχανισμούς. Έδιωξαν τον μοναδικό εργαζόμενο επιθεωρητή εργασίας που υπήρχε μέχρι πριν μερικά χρόνια στη Σάμο. Με αντεργατικούς νόμους, όπως το ανέβασμα των ορίων ηλικίας, μας αναγκάζουν μέχρι τα βαθιά γεράματα να είμαστε στη σκαλωσιά ή να δουλεύουμε ακόμη και μετά τη σύνταξη για να τα βγάλουμε πέρα. Δε μας διανέμουν τα υπέρ αγνώστων ένσημα, δεν επιβάλουν στους μεγαλοεργοδότες τα μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία μας στους χώρους δουλειάς. Ουσιαστικά αυτοί είναι που μας σπρώχνουν στο θάνατο!

Το Σωματείο μας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του συναδέλφου μας που έχασε σήμερα τη ζωή του εν ώρα εργασίας.

Η οργή μας πρέπει να γίνει δύναμη αγώνα. Δεν πρέπει να αφήσουμε άλλο οι χώροι δουλειάς να είναι τα σύγχρονα γκέτο στο βωμό του κέρδους. Δεν ανεχόμαστε να τρέμει το φυλλοκάρδι των οικογενειών μας αν θα γυρίσουμε σπίτι επειδή μας θεωρούν αναλώσιμους και βλέπουν τα μέτρα ασφαλείας σαν κόστος.

Απαιτούμε εδώ και τώρα :

 • Να στηριχτεί η οικογένεια του συναδέλφου.
 • Να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να διερευνηθούν οι αιτίες του δυστυχήματος.
 • Να επαναλειτουργήσουν οι Μεικτές Επιτροπές Υγείας και Ασφάλειας στις Κατασκευές.
 • Να δημιουργηθεί Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας για την Υγιεινή και την Ασφάλεια στη Σάμο και να στελεχωθεί αυτό της Χίου.
 • Να γίνονται ουσιαστικοί και τακτικοί έλεγχοι στους χώρους δουλειάς

 

Μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα με την οργάνωση και τον αγώνα μας

Σταθμός διεκδίκησης για τα δικαιώματα μας η Απεργία στις 17ης Απρίλη, στις 12 το μεσημέρι στο Εργατικό Κέντρο στο Βαθύ και την 1η Μάη

 

 

Related posts

Σάμος: Πρωταθλητής για δεύτερη χρονιά ο ΝΑΟΚ στην Αλιεία με Φελλό

admin

Εκλογές ΑΨΕΣ Πυθαγόρας: Ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου

admin

ΤΕΕ Εκλογές: Ποιοι εκλέχθηκαν ως αντιπρόσωποι από το Νομό Σάμου

admin

Θεσμός το Τετράθλο από τον Αθλητικό Σύλλογο ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ και την Ακαδημία «Γρηγόρης Τσικριτέας»

admin

1η θέση για τον μαθητή Ιωάννη Βλαχογιάννη του 1ου Δημοτικού Σάμου στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Λογοτεχνίας

admin

Συνάντηση 30 Φορέων Πρόληψης Ελλάδας και Κύπρου στην Ολομέλεια του Πανελλήνιου Δικτύου στη Σάμο

admin

Προκήρυξη θέσεων εργασίας στο Νοσοκομείο Σάμου

admin

Νέος Ασφαλιστικός Πράκτορας στην Σάμο: Γεώργιος Καλτάκης

admin

Το Tour De Samos 2024 επιστρέφει στην 5η εκδοχή του

admin