19.9 C
Σάμος
26/04/2024
Πολιτικά

Πένη Δεμερτζή: Στις 21 Μαΐου τους στέλνουμε το λογαριασμό και φροντίζουμε να τον λάβουν

Η ομιλία της Βουλεύτριας Σάμου ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ελπινίκη (Πένη) Δεμερτζή στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου του κόμματος που πραγματοποιηθηκε το βραδυ της Τετάρτης 29/3 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου Ανατολικής Σάμου, παρουσία του Βουλευτή Ρεθύμνου, πρώην Υπουργού και τομεάρχη Υγείας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέα Ξανθού.

Φίλες και φίλοι,

συντρόφισσες και σύντροφοι,

Τέσσερα χρόνια τώρα, μέρα με τη μέρα οι ζωές μας μοιάζουν όλο και περισσότερο με σκληρό αγώνα επιβίωσης, με την ακρίβεια στην ενέργεια και τα είδη διατροφής -ακόμα και στα βασικά-  να καλπάζει ανεξέλεγκτη και την  κυβέρνηση να σφυρίζει αδιάφορα, να εμπαίζει τους πολίτες με καλάθια και κάθε λογής pass, ενώ  τα υπερκέρδη φουσκώνουν τις τσέπες των παρόχων ενέργειας και των ιδιοκτητών αλυσίδων super market.

Η εκπαιδευτική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, αγνοεί τα πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης έχει απορρυθμίσει την παιδαγωγική και συλλογική λειτουργία των σχολείων, αντιμετωπίζει τους εκπαιδευτικούς ως αναλώσιμους εργαζόμενους με 50.000 δασκάλους και καθηγητές κάθε χρόνο να αναγκάζονται να εργασθούν ως αναπληρωτές μακριά από τα σπίτια τους και με μισθούς που σε αρκετές περιπτώσεις δεν καλύπτουν τα στοιχειώδη μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης. Την ίδια στιγμή η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) στερεί τη δυνατότητα πρόσβασης στην Δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε χιλιάδες νέες και νέους και οι μαθητές αντιμετωπίζονται ως υποψήφιοι πελάτες των φίλων του Υπουργείου ιδιοκτητών των πάσης φύσεως και αμφιβόλου ποιότητας κολλεγίων. Και σαν να μην έφτανε αυτό ο ίδιος ο πρωθυπουργός φαντασιώνεται και εξαγγέλλει για την επόμενη τετραετία την κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, μέσω της Συνταγματικής Αναθεώρησης,  με στόχο της ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, την συρρίκνωση του δημόσιου χαρακτήρα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και μέσα από την υποχρηματοδότηση την κατάργηση σχολών  και τελικά το κλείσιμο περιφερειακών Πανεπιστημίων.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου που ήταν και το 2013 με το σχέδιο Αθηνά ξανά στόχος αυτών των πολιτικών για συρρίκνωσή του, αφέθηκε έρμαιο της μειωμένης χρηματοδότησης, με άλυτα και οξυμένα από τον καταστροφικό σεισμό τα στεγαστικά του προβλήματα και την υλοποίηση της αποκατάστασης των κτιρίων στα Ταμπάκικα, με σκοπό τη δημιουργία Πανεπιστημιούπολης που είχε προγραμματιστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, να έχει μετατεθεί στις καλένδες.

Οι πολιτικές στην υγεία που άφησαν στο έλεος τους τις δημόσιες δομές ακόμα και τη δύσκολη διετία της πανδημίας, με το πρόσφατο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη απειλούν με διάλυση το δημόσιο ΕΣΥ και το δημόσιο χαρακτήρα των Νοσοκομείων και μετατρέπουν την υγεία από δημόσιο αγαθό σε ακριβό εμπόρευμα για τους έχοντες, ιδιαίτερα για εμάς τους νησιώτες που η έλλειψη σύγχρονων απεικονιστικών μέσων, όπως ο μαγνητικός τομογράφος και η απουσία ειδικευμένων  γιατρών θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μας και μας αναγκάζουν σε ιατρικό τουρισμό.

Η νέα γενιά, το νέο εργατικό δυναμικό της “ευελιξίας” και της επισφάλειας,  μια γενιά με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και προσόντα, αναγκάζεται να στηριχθεί στα οικογενειακά εισοδήματα αφού η πρόσβαση στην αγορά εργασίας είναι περιορισμένη ή να επιλέξει το δρόμο της μετανάστευσης.

Εμείς οι γυναίκες με τους πολλαπλούς ρόλους και υποχρεώσεις,   αδυνατούμε να ισορροπήσουμε την επαγγελματική, την οικογενειακή και την προσωπική μας ζωή και   βλέπουμε την θέση μας στο κοινωνικό γίγνεσθαι να υφίσταται συστηματική υποβάθμιση και απαξίωση, ενώ η στήριξη της πολιτείας στις εργαζόμενες μητέρες και ιδιαίτερα στις νέες μητέρες είναι υποτυπώδης. Παράλληλα καθημερινά έρχονται στο φως της δημοσιότητας περιπτώσεις κακοποίησης γυναικών και παιδιών την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να εισάγει τον όρο γυναικοκτονία στο νομικό πλαίσιο και η εισαγωγή του μαθήματος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία αποτελεί ταμπού για τα συντηρητικά αντανακλαστικά της Υπουργού Παιδείας.

Η λαϊκή κατοικία γίνεται βορά στους κάθε λογής Πάτσηδες και λοιπούς πολιτικούς φίλους της ΝΔ, που πρωτοστατούν στη μεγαλύτερη και βίαιη αναδιανομή πλούτου που έχει γνωρίσει μετά τα κατοχικά χρόνια η πατρίδα μας, ενώ μέλη της κυβέρνησης -βλέπε Παπαθανάσης- επιτυγχάνουν σκανδαλώδεις διαγραφές χρεών προκαλώντας το δημόσιο αίσθημα.

Η δημοκρατία καθημερινά τραυματίζεται και υποβαθμίζεται, το σκάνδαλο των υποκλοπών είναι απλά «ένα δεν γνώριζα» για τον πρωθυπουργό,  το δικαίωμα λόγου και έκφρασης μοιάζει σύντομο ανέκδοτο με τα πετσωμένα ΜΜΕ και η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό δεν είναι αυτή που μας αξίζει.

Έτσι λειτουργεί αυτή η κυβέρνηση στην εκπαίδευση, στην υγεία, στις υποδομές, σε όλα τα δημόσια αγαθά.

Σημαδιακή κατάληξη της πολιτικής τους για λιγότερο κράτος, ήταν η τραγωδία στα Τέμπη. Ένα έγκλημα προδιαγεγραμμένο από αυτές τις πολιτικές, ένα έγκλημα για το οποίο ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται προκλητικά να αναλάβει τις ευθύνες της στη λογική της διάχυσης και του όλοι φταίμε.

Κλείνοντας λοιπόν τον τετραετή κύκλο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, ο απολογισμός είναι πέρα για πέρα αρνητικός. Ο κόσμος θέλει απαντήσεις για τα προβλήματά του, θέλει εφαρμόσιμες πολιτικές και προγραμματικές προτάσεις, γι’ αυτό χρειάζεται συζήτηση για έναν κοινό προγραμματικό τόπο, στην προοπτική μιας αριστερής, προοδευτικής κυβέρνησης, Εμείς  θέλουμε μία ισχυρή πατρίδα και αυτό μπορεί να το διασφαλίσει μόνο μία προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Πρέπει να ενωθούμε πάλι όλες και όλοι γύρω από έναν κοινό σκοπό, για μία ισχυρή Ελλάδα με μία προοδευτική κυβέρνηση μετά τις εκλογές.

Για μια κυβέρνηση που απέδειξε και στο παρελθόν ότι και θέλει και μπορεί να κυβερνήσει με το βλέμμα στους πολλούς και όχι στους λίγους και ισχυρούς, που η οικονομική της πολιτική θα στηρίξει τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, θα πατάξει την ακρίβεια που φτωχοποιεί καθημερινά όλο και μεγαλύτερα κομμάτια της κοινωνίας, θα ανοίξει νέες θέσεις εργασίας για τους νέους ώστε να μείνουν στην χώρα, θα εξασφαλίσει το δημόσιο χαρακτήρα στην παιδεία και την υγεία ενισχύοντας με ανθρώπινο δυναμικό τα σχολεία και τα νοσοκομεία εξασφαλίζοντας παράλληλα τον εκσυγχρονισμό και την υλικοτεχνική υποδομή των δομών τους, θα άρει τον κοινωνικό αποκλεισμό και τις ανισότητες για τις γυναίκες και θα φέρει την ανάπτυξη στα νησιά μας με μέτρα για τις μεταφορές, τον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό, τον πολιτισμό.

Θεωρώ μεγάλη μου ευθύνη τη συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ του νομού Σάμου, ενός νομού που δυόμιση χρόνια μετά τον φονικό και καταστροφικό σεισμό βλέπει τις πληγές του να είναι ακόμα ανοιχτές με την κυβερνητική ευθύνη βαριά και αμετάκλητη.

Θεωρώ μεγάλη μου τιμή την συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που θα απαλλάξει τη χώρα από τη χειρότερη και πιο επικίνδυνη μεταπολιτευτική κυβέρνηση και θα βάλει ξανά τη χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης, με την κοινωνία και τους ανθρώπους πάνω από τους αριθμούς και με οδηγό την ευημερία των πολλών και όχι τον πλούτο των ολίγων και εκλεκτών.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω το βουλευτή Χίου και αναπληρωτή Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής Ανδρέα Μιχαηλίδη για την ανάδειξη των προβλημάτων του νομού στο κοινοβουλευτική διαδικασία.

Να ευχαριστήσω όλους και όλες που είσαστε απόψε εδώ. Η παρουσία σας είναι για μας δέσμευση και υπόσχεση να δώσουμε τη μάχη για τις ζωές μας πάνω από τα κέρδη, για κοινωνική δικαιοσύνη, για αξιοπρέπεια για μας και τα παιδιά μας.

Στις 21 Μαΐου τους στέλνουμε το λογαριασμό και φροντίζουμε να τον λάβουν.

Καλή δύναμη σε όλους, καλό αγώνα και με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που είναι μονόδρομος!

Δεμερτζή Ελπινίκη (Πένη)

Υποψήφια βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σάμου

Related posts

Στέφανος Κασσελάκης: “Θα επιστρέψω στη Σάμο για τρεις μέρες”

admin

Το μήνυμα του βουλευτή Σάμου για το Πάσχα

admin

Ο Βουλευτής Σάμου στην παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος «ΑΙΓΙΣ»

admin

Επίσκεψη Προέδρου ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Στέφανου Κασσελάκη στο Καρλόβασι – Πρόγραμμα περιοδείας

admin

Ευρωεκλογές: Ο Γιώργος Αυτιάς κυριαρχεί στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων της ΝΔ σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

admin

Ομιλία του Υποψήφιου Ευρωβουλευτή της ΝΔ Μιχάλη Α. Αγγελόπουλου στη Δυτική Σάμο

admin

Νέα Αριστερά Σάμου: “Η πολιτική επιστρέφει”

admin

ΚΚΕ Σάμου : Όταν η “ατομική ευθύνη” γίνεται κυβερνητική πολιτική

admin

Γιώργος Γαϊτανής (ΠΑ.ΣΟ.Κ.-ΚΙΝΑΛ): Σχόλιο για την απαλλαγή ΕΝΦΙΑ στα σεισμόπληκτα της Σάμου

admin