19.9 C
Σάμος
26/04/2024
Δήμος

Σύσταση στον Δήμο Ανατολικής Σάμου Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου

Αποφασίστηκε η σύσταση στον Δήμο Ανατολικής Σάμου, Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου, σε επίπεδο Αυτοτελούς Τμήματος, υπαγόμενο απευθείας στον Δήμαρχο Γιώργο Στάντζο.

Η εν λόγω Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου, θα στελεχωθεί κατ’ ελάχιστον με έναν υπάλληλο.

Θυμίζουμε ότι δημοσιεύθηκαν σε ΦΕΚ δύο αποφάσεις για την Εξειδίκευση των κριτηρίων σύστασης Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού και στα εποπτευόμενα αυτών νομικά πρόσωπα.

Αντικείμενο της πρώτης απόφασης για τους Δήμους είναι η εξειδίκευση των κριτηρίων σύστασης Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου για τους δήμους, κατά τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 9 και την παρ. 3 του άρθρου 79 του ν. 4795/2021 (Α’ 62).

Ως κριτήρια σύστασης Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου των Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, τα οποία ισχύουν σωρευτικά, ορίζονται:
α. Το ύψος του προϋπολογισμού του οικείου Ο.Τ.Α. α’ βαθμού έτους 2022 και
β. το σύνολο του τακτικού προσωπικού του οικείου Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, σύμφωνα με τα στοιχεία του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου, όπως αυτά αποτυπώνονται κατά τη δημοσίευση της παρούσας.

Συστήνονται Μονάδες Εσωτερικού Ελέγχου στους Ο.Τ.Α. α’ βαθμού εφόσον, κατά τη δημοσίευση της παρούσας, πληρούνται σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια:
α) Το σύνολο του τακτικού προσωπικού του οικείου Ο.Τ.Α. α’ βαθμού υπερβαίνει τους πενήντα (50) υπαλλήλους και
β) το ύψος του προϋπολογισμού του οικείου Ο.Τ.Α. α’ βαθμού υπερβαίνει τα είκοσι εκατομμύρια (20.000.000) ευρώ.

Εφόσον πληρούνται τα κριτήρια της παρ. 1, συστήνονται Μ.Ε.Ε., με απόφαση του οικείου Δημάρχου, η οποία εκδίδεται εντός μηνός από τη δημοσίευση της παρούσας.

Οι Ο.Τ.Α. α’ βαθμού που δεν πληρούν τα κριτήρια της παρ. 1, εφαρμόζουν τις διατάξεις των παρ. 3, 5 και 6 του άρθρου 9 του ν. 4795/2021.

Οργάνωση και στελέχωση Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου

Οι Μ.Ε.Ε. των Ο.Τ.Α. α’ βαθμού συστήνονται ως οργανικές μονάδες τουλάχιστον επιπέδου αυτοτελούς τμήματος, ανάλογα με την οργανωτική δομή του οικείου Ο.Τ.Α. και υπάγονται στον Δήμαρχο.

Οι Μ.Ε.Ε. των Ο.Τ.Α. α’ βαθμού στελεχώνονται, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ. 8 του άρθρου 9 του ν. 4795/2021, κατ’ελάχιστον με έναν (1) υπάλληλο. Εφόσον κρίνεται απαραίτητη για την αποτελεσματική λειτουργία της Μονάδας η συνδρομή επαγγελματιών με τεχνογνωσία και δεξιότητες που δεν υπάρχουν εντός του φορέα, εφαρμόζεται η παρ. 4 του άρθρου 9 του ν. 4795/2021.

Παρακολούθηση εφαρμογής
Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας εποπτεύει την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας και ενημερώνει περιοδικά τον Υπουργό Εσωτερικών για το βαθμό συμμόρφωσης των Ο.Τ.Α. α’ βαθμού ως προς τις διατάξεις αυτής. Ο Υπουργός Εσωτερικών δημοσιοποιεί τα σχετικά στοι- χεία συμμόρφωσης.

Σε περίπτωση που οι αρμοδιότητες των Μ.Ε.Ε. δεν συνάδουν με τις οριζόμενες από το άρθρο 10 του ν. 4795/2021, οι Ο.Τ.Α. α’ βαθμού υποχρεούνται να τροποποιήσουν τους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) τους εντός ενός (1) έτους από την έκδοση της παρούσας, για την προσαρμογή των αρ- μοδιοτήτων των Μ.Ε.Ε. στις διατάξεις του άρθρου 10 του ν. 4795/2021.

Αντίστοιχες είναι και οι διατάξεις για τις Περιφέρειες

 

Related posts

Συνάντηση του Δημάρχου Ανατολικής Σάμου με τον Πρόεδρο της Dodekanisos Seaways

admin

Εορτασμός της επετείου της 8ης Μάϊου στο Καρλόβασι

admin

Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου συστήνει Ομάδα Διοίκησης Έργου για θέματα Πολιτικής Προστασίας

admin

Συνάντηση Δημάρχου Ανατολικής Σάμου με τον Πρόεδρο των Πυροσβεστών Βορείου Αιγαίου

admin

Ταξίδι 200 xρόνων: «Ο Καραγκιόζης στην Επανάσταση της Σάμου»

admin

1ο Τουρνουά Ποδοσφαίρου Α.Ε. ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ CUP Κ8-Κ10

admin

Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής Δυτικής Σάμου στις 26 Απριλίου 2024

admin

Συνάντηση Δημάρχου Δυτικής Σάμου με ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς για πολεοδομικά και χωροταξικά θέματα

admin

Νέο Πρόγραμμα Επιχορηγήσεων για Συλλόγους Πολιτισμού και Αθλητισμού στην Ανατολική Σάμο

admin