11.9 C
Σάμος
20/03/2023
Ελλάδα

Τελετή εγκαινίων του Γαροφαλλίδειου κτιρίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Λήμνο

Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Γαροφαλλίδειου κτιρίου το οποίο πια αποτελεί τον πολυχώρο εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής της Πανεπιστημιακής Μονάδας της Λήμνου.

Στην εκδήλωση των εγκαινίων παρευρέθηκαν η Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Καθηγήτρια Χρυσή Βιτσιλάκη, ο Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων –  Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Καθηγητής Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο Κοσμήτορας της Σχολής Περιβάλλοντος, Καθηγητής Παναγιώτης Δημητρακόπουλος, ο Πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, Αναπ. Καθηγητής Κωνσταντίνος Γκατζιώνης, εκπρόσωποι των πολιτικών, θρησκευτικών και στρατιωτικών αρχών της Λήμνου, καθώς και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας της Πανεπιστημιακής Μονάδας της Λήμνου.

Πραγματοποιήθηκε αγιασμός και αμέσως μετά κόπηκε η κορδέλα των εγκαινίων από την κ. Χ. Βιτσιλάκη. Ακολούθησε ο χαιρετισμός της Πρυτάνισσας και ομιλία της, στην οποία αναφέρθηκε στην ιστορία του κτιρίου και στις ενέργειες που προηγήθηκαν των εγκαινίων. Ευχαρίστησε στο πρόσωπο του νυν Διοικητή του Νοσοκομείου Λήμνου την τότε διοίκηση που με απόφασή της από τον Νοέμβρη του 2007 παραχώρησε κατά χρήση για 25 χρόνια, το κτίριο «ΓΑΡΟΦΑΛΙΔΕΙΟ ΟΙΚΗΜΑ», πρώην κινηματογράφο, στο Πανεπιστήμιο, προκειμένου να καλύψει την ανάγκη του για Αίθουσες Διδασκαλίας και Τελετών.

Για την επισκευή του κτιρίου έπρεπε να εκπονηθούν οι σχετικές μελέτες, για τις οποίες απαιτούντο πόροι, τους οποίους δεν διέθετε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Συνεπώς καθοριστικής σημασίας ήταν η χρηματοδότηση των Μελετών Δημοπράτησης του Έργου, από την οικογένεια Νικολάου Γαρουφαλίδη, προκειμένου αυτό να ενταχθεί στο ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου. Οι μελέτες ανατέθηκαν το 2013 από την οικογένεια Γαροφαλλίδη στο Γραφείο Μελετών «Χάρρυ Κ. Μπουγαδέλλης και Συνεργάτες Αρχιτέκτονες Α.Ε.» και εγκρίθηκαν από το ΥΠΠΟ με σχετική Απόφαση Υπουργού Πολιτισμού το Νοέμβριο του 2014. Η επίβλεψη τους έγινε από την ΚΔΤΥ του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η κατασκευή του έργου εντάχθηκε για χρηματοδότηση στο ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου τον Φεβρουάριο του 2017 και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους υπογράφηκε η σύμβαση κατασκευής του. Το Μάιο του 2021 το έργο παραλήφθηκε διοικητικά για χρήση και έκτοτε χρησιμοποιείται είτε για διδασκαλία, χωρισμένο σε 2 αίθουσες διδασκαλίας 108 και 84 θέσεων αντίστοιχα, είτε ενιαίο, για διοργάνωση τελετών, συνεδρίων, κλπ.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί του Κοσμήτορα της Σχολής Περιβάλλοντος, Καθηγητή Π. Δημητρακόπουλου, του Προέδρου του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, Αναπ. Καθηγητή Κ. Γκατζιώνη   του Διοικητή του Νοσοκομείου Λήμνου, κ. Τρ. Κανταρά, του Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτού κ. Χ. Αθανασίου, της Βουλευτού του ΚΚΕ, κας Μ. Κομνηνάκα, της ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κας Χ. Καλογήρου  και του κ. Βασίλη Γαρουφαλίδη, γιου του δωρητή, ο οποίος μίλησε για το έργο και την προσωπικότητα του πατέρα του.

Η Πρυτάνισσα παράλληλα με τις θερμές ευχαριστίες της, επιβεβαίωσε και τους δωρητές και την κοινότητα ότι η δωρεά αυτή αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική συμβολή στην προσπάθεια ποιοτικής αναβάθμισης της παρεχόμενης εκπαίδευσης στους φοιτητές και στις φοιτήτριες του Πανεπιστημίου του Αρχιπελάγους και απένειμε στον κ. Γαρουφαλίδη και στην αδελφή του Φωτεινή Μαρία Γαρουφαλίδου, τιμητική πλακέτα. Με την πράξη τους αυτή, επεσήμανε η Πρυτάνισσα,  η οικογένεια Γαρουφαλίδη έμπρακτα εκφράζει την αγάπη και την ενεργή υποστήριξή της στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στους ανθρώπους του και  αποδεικνύει ότι οι διαχρονικές αξίες της ανιδιοτελούς προσφοράς προς την Επιστήμη και την παραγωγή νέας Γνώσης δεν έχουν χαθεί, προβάλλοντας ένα παράδειγμα προς μίμηση και από άλλους ιδιώτες και τοπικούς και κρατικούς φορείς.

Ιδιαίτερα συγκινητική, ήταν η σύντομη παράσταση που έδωσαν τα δύο εγγόνια του Δωρητή, εκπληρώνοντας την επιθυμία του, ο 10χρονος Νικόλαος Γαρουφαλίδης στο βιολί και η 13χρόνη Νικολία Γαρουφαλίδου επίσης στο βιολί, πλαισιώνοντας έτσι μουσικά την εκδήλωση των εγκαινίων, ενώ στο πιάνο συνόδευσε ο καθηγητής κ. Διονύσης Μαλούχος καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ωδείου «Φίλιππος Νάκας».

Η εκδήλωση των εγκαινίων έκλεισε με την κοπή της βασιλόπιτας.

Related posts

ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ: 24ωρη πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 16 Μαρτίου

admin

Θέλω να ΠΡΑΣΙΝΙΣΩ! – Η πρώτη Ελληνική δωρεάν εφαρμογή κινητών που βάζεις το δικό σου στίγμα εκεί που θέλεις να φυτευτεί ένα δέντρο!

admin

Σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη: Προφυλακιστέος ο σταθμάρχης

admin

Γ. Καραγιαννίδης για την τραγωδία στα Τέμπη: «Τα τρένα στην Ελλάδα, σε επίπεδο ασφαλείας, βρίσκονται ανά τμήματα στο 1960»

admin

Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη: «Ποτέ ξανά»

admin

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: 32 νεκροί & 85 τραυματίες

admin

«Δικτύωση φορέων και δομών της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ενάντια στην έμφυλη βία»

admin

Το Πρόγραμμα της Aegean Regatta 2023

admin

Σε λειτουργία μέσω του vouchers.gov.gr το Market Pass

admin