17.1 C
Σάμος
27/04/2024
Σαμιακά

Απόφαση του Φοιτητικού Συλλόγου του Σ.Α.Χ.Μ.

Απόφαση του Φοιτητικού Συλλόγου του τμήματος Στατιστικής και Αναλογιστικών Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών του Παν/μιου Αιγαίου.

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας για το «άνοιγμα» των Πανεπιστημίων επιβεβαιώνουν ότι όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, για να λυθούν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετώπισαν οι φοιτητές. Έξι μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, έχοντας την εμπειρία από τη λειτουργία των ΑΕΙ το προηγούμενο διάστημα και γνωρίζοντας ότι ένα δεύτερο κύμα ήταν δεδομένο, κυβέρνηση και Υπ. Παιδείας δεν πήραν κανένα μέτρο ώστε να συνεχιστεί δια ζώσης η εκπαιδευτική διαδικασία εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την προστασία της υγείας φοιτητών, καθηγητών, διοικητικού προσωπικού. Η εξεταστική του Σεπτέμβρη έχει ξεκινήσει και χιλιάδες φοιτητές δεν γνωρίζουμε αν και ποια μαθήματα θα παρακολουθήσουμε, ενώ τα τεράστια έξοδα διαμονής συνεχίζουν να «τρέχουν».

Οι «συστάσεις» από το Υπ. Παιδείας για πραγματοποίηση δια ζώσης εργαστηριακών μαθημάτων ή άλλων διαλέξεων που αφορούν μέχρι 50 εγγεγραμμένους, για προτίμηση «χώρων με φυσικό αερισμό» και τήρηση των μέτρων προστασίας με ειδική φροντίδα των «ευπαθών ομάδων» είναι προκλητικές από τη στιγμή που δεν δίνεται έκτακτο κονδύλι στα Πανεπιστήμια, από τη στιγμή που δεν προσλαμβάνεται μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό κλπ.

Το «σχέδιο» της κυβέρνησης είναι και αυτό το εξάμηνο να συνεχιστεί με τους ίδιους απαράδεκτους όρους…

  • αφήνοντας τεράστια διδακτικά κενά
  • με τα ίδια εμπόδια στη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης, χωρίς να εξασφαλίζεται για όλους δωρεάν ο απαραίτητος εξοπλισμός
  • με τεράστια οικονομική πίεση στις οικογένειες μας από τα πανάκριβα ενοίκια
  • με λίγους καθηγητές να προσπαθούν να ανταποκριθούν στις μεγαλύτερες, αυξημένες απαιτήσεις
  • με υποδομές που δεν μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες για τήρηση των αποστάσεων
  • με τις Εστίες να μένουν χωρίς προσωπικό καθαριότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ελάχιστες καθαρίστριες καλούνται να κρατούν καθαρούς σε συνθήκες πανδημίας όλους τους χώρους των Τμημάτων της Σάμου και της Εστίας

Η κυβέρνηση στοχοποίησε την νεολαία για το δεύτερο κύμα πανδημίας για να κρύψει τις δικές της εγκληματικές ευθύνες. Δεν αξιοποίησε τον πολύτιμο χρόνο που κερδήθηκε από τις θυσίες των νέων και του λαού το πρώτο διάστημα της πανδημίας για να θωρακίσει το σύστημα Υγείας και τις δομές εκπαίδευσης. Μετέτρεψε σε κουρελόχαρτο τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων και την ίδια στιγμή «κουνά το δάχτυλο» στους εργαζόμενους και τη νεολαία. Στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει με δις τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους την ίδια ώρα που αντιμετωπίζει ως «κόστος» τα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των Πανεπιστημίων και όλων των χώρων εκπαίδευσης.

ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ !

Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις σπουδές μας ολοκληρωμένα. Η εκπαιδευτική διαδικασία πρέπει να στηρίζεται στη δια ζώσης διαδικασία για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε ολοκληρωμένα το αντικείμενο που σπουδάζουμε. Η άμεση επαφή καθηγητή – μαθητή, η συλλογική σκέψη και ο προβληματισμός που μπορεί να αναπτυχθεί στα πλαίσια ενός αμφιθεάτρου, σε ένα εργαστήριο, δεν μπορεί να αντικατασταθεί από την τηλεκπαίδευση, η οποία μπορεί να λειτουργεί υποστηρικτικά.

Η συλλογική διεκδίκηση για να ανοίξει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με όλα τα απαραίτητα μέτρα είναι αγώνας για τις σπουδές, το πτυχίο, το μέλλον των φοιτητών. Αγώνας ενάντια στην πολιτική κυβερνήσεων – ΕΕ – επιχειρηματικών ομίλων που αφότου έχουν υποβαθμίσει τα Πανεπιστήμια φτάνοντας τα σε οριακό σημείο, τώρα σηκώνουν τα χέρια ψηλά ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο.

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για την Παιδεία. Εδώ και τώρα να δοθεί έκτακτο κονδύλι στα Πανεπιστήμια.
  • Να ανοίξει τώρα το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Όλα τα μαθήματα να γίνουν δια ζώσης με όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την προστασία της υγείας των φοιτητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού.
  • Να προσληφθεί μόνιμο διδακτικό προσωπικό ώστε τα Έτη να «σπάσουν» σε μικρότερα κλιμάκια με στόχο να αποφεύγεται ο συνωστισμός σε αίθουσες και εργαστήρια.
  • Να αξιοποιηθούν πρόσθετοι χώροι με συνεργασία Πανεπιστημίου – Δήμου – Περιφέρειας και με κατάλληλη διαμόρφωση τους να διεξάγονται όλες οι διαλέξεις με τις αναγκαίες αποστάσεις.
  • Να αναβαθμιστούν οι υποδομές των Τμημάτων ώστε να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης. Να ανοίξουν και να λειτουργήσουν νέες αίθουσες.
  • Να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας με πλήρη δικαιώματα ώστε να εξασφαλίζεται η τακτική απολύμανση των κοινόχρηστων χώρων του Πανεπιστημίου και της Εστίας.
  • Να παρέχονται τα ατομικά μέτρα προστασίας δωρεάν (μάσκες, αντισηπτικά) σε σχολές, εστία και στη λέσχη σίτισης.
  • Δωρεάν μετακίνηση από το Λιμάνι και το Αεροδρόμιο, προκειμένου να επιστρέψουν οι φοιτητές στον τόπο σπουδών τους. Να επανέλθουν και να πυκνώσουν τα δρομολόγια του λεωφορείου στο Καρλόβασι ώστε να είναι δυνατή η τήρηση των αποστάσεων.
  • Στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου και του Κέντρου Υγείας Καρλοβάσου με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
  • Πρόσθετα μέτρα στήριξης για φοιτητές και καθηγητές που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες οι ίδιοι ή οικογένειές τους. Εναλλακτικοί τρόποι εξέτασης και παρακολούθησης των μαθημάτων.

Άμεσα για την εξεταστική περίοδο:

  • Με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας και της Πρυτανείας να δοθεί δωρεάν ο αναγκαίος εξοπλισμός για την εξεταστική, βάσει των ελλείψεων κάθε φοιτητή. Υπηρεσία απεριόριστου internet (streaming) για την εξεταστική περίοδο.
  • Άμεσα να αξιοποιηθούν εργαστήρια, αίθουσες και βιβλιοθήκες που διαθέτουν Η/Υ για να εξεταστούν όσοι δεν διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό.
  • Να υπάρξει από τώρα πρόβλεψη για επανεξέταση σε περίπτωση απώλειας δικτύου ή άλλων τεχνικών προβλημάτων στην εξ’ αποστάσεως εξεταστική. Δυνατότητα επανεξέτασης για όσους φοιτητές το επιθυμούν στα μαθήματα που έδωσαν στην εαρινή εξεταστική. Ο χρόνος εξέτασης και τα θέματα να προσαρμοστούν στην ύλη που καλύφθηκε μέσω τηλεκπαίδευσης.
  • Ανάρτηση όλου του απαραίτητου εκπαιδευτικού υλικού για κάθε μάθημα.

Ειδικότερα για τη στέγαση των φοιτητών:

Κάτω από το βάρος των τεράστιων εξόδων διαμονής που «τρέχουν» όλους αυτούς τους μήνες κι ενώ στις λαϊκές οικογένειες έχουν φορτωθεί νέα βάρη, πολλοί φοιτητές αναγκάζονται να αφήσουν τα σπίτια τους και να επιστρέψουν στους τόπους διαμονής τους, με τεράστιες συνέπειες για τις σπουδές τους !

  • Μόνιμη επιδότηση φοιτητικής κατοικίας στις οικογένειες των φοιτητών σε μηνιαία βάση. Να στεγαστούν όλοι οι πρωτοετείς φοιτητές.
  • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων για καθαριότητα, συντήρηση, φύλαξη στις ήδη υπάρχουσες Εστίες.
  • Ανέγερση νέων εστιών, σύγχρονων, δημόσιων και δωρεάν για τη στέγαση όλων των φοιτητών που κατάγονται από άλλες πόλεις.

 

Το Δ.Σ. του Φ.Σ. του Σ.Α.Χ.Μ.

Related posts

Οι αμπελουργοί της Σάμου ζητούν αποζημίωση για τις ζημιές από την ανεμοθύελλα

admin

Μανώλης Κάρλας: Επιτακτική η ανάγκη στελέχωσης τμήματος ελέγχων τροφίμων και ίδρυσης γραφείου ΕΛ.Γ.Α

admin

Συνάντηση του Αρχηγού ΓΕΣ με τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη

admin

Δυσάρεστη εξέλιξη για τους διασώστες του Τομέα ΕΚΑΒ Σάμου

admin

Τούρκοι τουρίστες «αποθεώνουν» τη Σάμο: «Αξίζει να την επισκεφθείτε»

admin

Οδηγός Ιερών Ακολουθιών για την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα στη Σάμο

admin

Αεροδρόμιο Σάμου: Προβλήματα στις πτήσεις λόγω της αφρικανικής σκόνης

admin

Μεγάλες καταστροφές αμπελιών από ισχυρούς ανέμους στη Σάμο

admin

Ο Μητροπολίτης Σάμου στο Ειδικό Σχολείο του νησιού

admin