17.1 C
Σάμος
27/04/2024
Σαμιακά

Γνωρίστε τη διαφορά μεταξύ μπέρμπον και ουίσκι

 

Το μπέρμπον στη συνείδηση του κόσμου είναι συχνά το αμερικάνικο ουίσκι, αν και αυτό δεν αποκαλύπτει όλη την αλήθεια. Σίγουρα η συνταγή γι αυτά τα ποτά είναι παρόμοια, αλλά η παραγωγή μπέρμπον βασίζεται αποκλειστικά στις αμερικάνικες παραδόσεις απόσταξης. Αν και στην πραγματικότητα μπέρμπον και ουίσκι έχουν στενή συγγένεια, η διαφορά μεταξύ των δύο είναι εμφανής. Τι είναι αυτό που πραγματικά ξεχωρίζει το ένα με το άλλο;

Πρώτες ύλες παραγωγής

Η πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για την απόσταξη του μπέρμπον είναι το καλαμπόκι, το οποίο αποτελεί το 51% της ποσότητάς του. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν δημητριακά όπως η σίκαλη, το κριθάρι, το σιτάρι αλλά η περιεκτικότητα του μπέρμπον σε καλαμπόκι πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον το μισό.

Το ουίσκι από την άλλη πλευρά είναι ένα ποτό που παράγεται από δημητριακά. Ανάλογα με το είδος ουίσκι, η σίκαλη, το σιτάρι και το κριθάρι χρησιμοποιούνται σε διαφορετικές αναλογίες στην παραγωγή του.

Τεχνολογία παραγωγής

Για την προετοιμασία του κλασικού ουίσκι, απαιτείται η επεξεργασία της βύνης (malting). Η λεγόμενη malting διαδικασία είναι η ωρίμανση, αποξήρανση και η αποφλοίωση των κόκκων βύνης. Αυτό συμβαίνει για να απομονωθούν τα ένζυμα και να διασπαστεί το άμυλο σε ζάχαρη.

Τα κλασικά επιλεγμένα ουίσκι πρέπει να φιλτράρονται πριν από την εμφιάλωσή τους. Η τεχνολογία παραγωγής του μπέρμπον είναι διαφορετική: οι πρώτες ύλες συνθλίβονται, εμποτίζονται με νερό και στη συνέχεια βράζονται. Το μπέρμπον σακχαροποιείται από τη βύνη, ζυμώνεται με τη μαγιά και τέλος υφίσταται απόσταξη.

Υπάρχει επίσης διαφορά στον τρόπο ωρίμανσής τους. Για το μπέρμπον, χρησιμοποιούνται κατ εξοχήν μόνο καινούργια δρύινα βαρέλια που καίγονται στο εσωτερικό τους. Ο χρόνος έκθεσης του ποτού στα συγκεκριμένα βαρέλια, ξεπερνάει τα τέσσερα χρόνια.

Από την άλλη, οι απαιτήσεις για τα βαρέλια ουίσκι, είναι κάπως διαφορετικές: για την ωρίμανση χρησιμοποιούνται παλιότερα δρύινα βαρέλια που έχουν αποθηκεύσει στο παρελθόν ποσότητες σέρι, κονιάκ, μαδέρα ή ακόμα και μπέρμπον. Η διάρκεια ωρίμανσής του εξαρτάται από το είδος: το σκωτσέζικο ουίσκι διαρκεί πάνω από 3 χρόνια, τα ιρλανδικά πάνω από 5 και τα καναδέζικα 6.

Τόπος παραγωγής

Για το παραδοσιακό ουίσκι δεν υπάρχουν περιορισμοί: παράγεται στη Σκωτία, στην Ιρλανδία, τον Καναδά, μέχρι και σε ορισμένες ασιατικές χώρες. Στις ετικέτες του σκωτσέζικου ουίσκι αναγράφεται η λέξη “whiskey” ή “scotch” και για τα αντίστοιχα ιρλανδικά, μόνο η λέξη “whiskey. Τα ποτά από τις άλλες χώρες επισημαίνονται με τη γεωγραφική θέση παραγωγής τους (καναδέζικο ουίσκι).

 

Όσον αφορά το μπέρμπον, τα πράγματα είναι πιο αυστηρά. Σύμφωνα με νόμο των ΗΠΑ, ένα αλκοολούχο ποτό έχει τη δυνατότητα να ονομαστεί μπέρμπον, μόνο στη περίπτωση που παράγεται στη χώρα και ακολουθεί αυστηρά τις παραδοσιακές μεθόδους.

Γεύση, χρώμα και άρωμα

Η εξέλιξη στη τεχνολογία παραγωγής και η δυνατότητα πειραματισμού, μας έχει δώσει ένα τεράστιο φάσμα γεύσεων και αρωμάτων ουίσκι. Το ιρλανδικό ουίσκι μπορεί να αναγνωριστεί από τις πικρές νότες γεύσεων, ενώ το σκωτσέζικο χαρακτηρίζεται από ένα καπνιστό άρωμα.

Το σύνηθες μπέρμπον είναι απλούστερο, γευστικά πιο κορεσμένο και έχει μια γλυκιά απόχρωση. Η γήρανση σε καινούργια δρύινα βαρέλια δίνει αυτό πορτοκαλί ή σκούρο χρυσό χρώμα. Το χρώμα του μπέρμπον είναι εμφανές πιο σκούρο από εκείνο του ουίσκι. Σε αντίθεση με το ουίσκι, δεν αναφέρονται τα χρόνια ωρίμανσης σ ένα μπουκάλι μπέρμπον.

Όποια και να είναι η προτίμησή σας, τώρα πλέον γνωρίζετε τις διαφορές μεταξύ μπέρμπον και ουίσκι. Το μόνο που απομένει να κάνετε είναι να απευθυνθείτε σε μια κάβα με μεγάλη ποικιλία ποτών και να αγοράσετε το ουίσκι ή το μπέρμπον που ταιριάζει στις ανάγκες σας και στις γευστικές σας προτιμήσεις! Cheers!

 

 

 

Related posts

Οι αμπελουργοί της Σάμου ζητούν αποζημίωση για τις ζημιές από την ανεμοθύελλα

admin

Μανώλης Κάρλας: Επιτακτική η ανάγκη στελέχωσης τμήματος ελέγχων τροφίμων και ίδρυσης γραφείου ΕΛ.Γ.Α

admin

Συνάντηση του Αρχηγού ΓΕΣ με τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη

admin

Δυσάρεστη εξέλιξη για τους διασώστες του Τομέα ΕΚΑΒ Σάμου

admin

Τούρκοι τουρίστες «αποθεώνουν» τη Σάμο: «Αξίζει να την επισκεφθείτε»

admin

Οδηγός Ιερών Ακολουθιών για την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα στη Σάμο

admin

Αεροδρόμιο Σάμου: Προβλήματα στις πτήσεις λόγω της αφρικανικής σκόνης

admin

Μεγάλες καταστροφές αμπελιών από ισχυρούς ανέμους στη Σάμο

admin

Ο Μητροπολίτης Σάμου στο Ειδικό Σχολείο του νησιού

admin