15.8 C
Σάμος
26/04/2024
Περιφερειακά

Ενημερωτική συνάντηση για τα αγαθά της φύσης μας

Η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου, σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, διοργάνωσε τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου ενημερωτική συνάντηση στο αμφιθέατρο της Π.Ε Σάμου με τίτλο «Τα αγαθά της φύσης μας. Η Ανάπτυξη του Αγροδιατροφικού Τομέα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου».

Χαιρετισμό στη συνάντηση έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Νίκος Κατρακάζος, ενώ ακολούθησε  η ομιλία της Περιφερειάρχης κ. Χ.Καλογήρου και στη συνέχεια παρουσιάστηκε το εύρος των δράσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Ο σκοπός του ερευνητικού έργου ήταν μέσα απο πολύμηνη εξειδικευμένη έρευνα που έγινε απο το πανεπιστήμιο με την ανάλυση ενός μεγάλου και αντιπροσωπευτικού αριθμού δειγμάτων από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου (κυρίως από τη Λέσβο και τη Σάμο) με καινοτόμα και πρωτοποριακή μεθοδολογία, να αναδειχθούν τα προϊόντα ελιάς και των βοτάνων της Περιφέρειας.

Στην εκδήλωση υπήρξε ειδική αναφορά για το ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα παρακολούθησης του δάκου της ελιάς στη Σάμο και την Ικαρία.

Η επιστημονική αυτή ερεύνα σύμφωνα την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, θα ενισχύσει την περιορισμένη διεθνή αναγνωρισιμότητα των ελαιόλαδων των νησιών μας . 

Τέλος, με τα αποτελέσματά της έρευνας, εκτιμάται ότι θα υπάρξει έμμεσα αύξηση του τουρισμού στην περιφέρεια μας, μέσα από την προώθηση των τοπικών προϊόντων με διεθνή καταξίωση σε ειδικά καταστήματα, χώρους μαζικής εστίασης και καταλυμάτων, ακόμα και τη δημιουργία χώρων πολιτιστικού ενδιαφέροντος που θα συνδέονται με την προβολή του «πολιτισμού της ελιάς».

Στην εκδήλωση μίλησαν  :

• Ο Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Ε.Κ.Π.Α. Νικόλαος Θωμαΐδης, με θέμα: «Εξειδικευμένη έρευνα για την προώθηση του ελαιολάδου και προϊόντων ελιάς Βορείου Αιγαίου».

• Ο Καθηγητής Τμήματος Φαρμακευτικής Ε.Κ.Π.Α. Λέανδρος Σκαλτσούνης, με θέμα: «Η επιστημονική κατοχύρωση της φαρμακευτικής αξίας των βοτάνων και τοπική επιχειρηματικότητα».

• Ο Φαρμακοποιός / Χημικός Φαρμάκων Ευάγγελος Αξιώτης, με θέμα: «Μελέτη της φυτικής βιοποικιλότητας των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και φυτοχημική ανάλυση επιλεγμένων ειδών με φαρμακευτικό / παραφαρμακευτικό ενδιαφέρον».

• Ο Υποψήφιος Διδάκτορας Τμήματος Γεωγραφίας Πανεπιστημίου Αιγαίου Βύρων Μιχαλάκης, με θέμα: «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα παρακολούθησης του δάκου της ελιάς στη Σάμο και την Ικαρία».

 

Related posts

Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου στις 30/04/2024

admin

Προώθηση Ικαριώτικων προϊόντων: Στόχος της επίσκεψης Νύκτα

admin

Συνέντευξη Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου σε φοιτητές δημοσιογραφίας από τη Γερμανία για το μεταναστευτικό ζήτημα

admin

H Π.Β. Αιγαίου για Παγκόσμια Ημέρα της Γης

admin

250 προσκεκλημένοι στο Ελληνικό Κέντρο Λονδίνου για την προβολή των νήσων του Βορείου Αιγαίου

admin

Visa για Τούρκους: Η Κυβέρνηση ικανοποίησε το αίτημα της Περιφέρειας, δηλώνει ο Μητσοτάκης

admin

Απαγορευτικό το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων – Επιστολή Καλτάκη στον Υπουργό

admin

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ενισχύει τον τομέα υγείας: Ο Μιχαήλ Καραβασίλης, ο νέος άμισθος σύμβουλος

admin

Διαμαρτυρία Περιφέρειας για επείγουσες αποζημιώσεις – Τι ζητά η Αντιπεριφερειάρχης Αντωνέλη

admin