14.4 C
Σάμος
19/03/2024
Πολιτικά

Επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Αγαθονήσι και στους Λειψούς

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε το Αγαθονήσι, όπου την υποδέχτηκαν ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος Ευάγγελος Κόττορος. Η κυρία Σακελλαροπούλου ξεκίνησε την επίσκεψή της από το φυλάκιο του νησιού, όπου συνομίλησε και ενημερώθηκε από τον επικεφαλής της φρουράς. Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή της στο φυλάκιο, έγραψε τα εξής στο Βιβλίο επισκεπτών:

«Νιώθω τιμή και υπερηφάνεια που βρίσκομαι σήμερα στο Επιτηρητικό Φυλάκιο του Αγαθονησίου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους φρουρούς των συνόρων μας. Τους μαχητές της πρώτης γραμμής που με αποφασιστικότητα, ψυχραιμία, αυταπάρνηση και υψηλό φρόνημα υπερασπίζονται την εθνική μας ακεραιότητα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, χωρίς να πτοούνται από προκλήσεις και απειλές. Χάρη σε σας, καθώς και στο σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, οι Έλληνες, όπου και αν βρίσκονται, μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς και σίγουροι ότι η χώρα μας είναι και θα παραμείνει πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή»

Στη συνέχεια η κυρία Σακελλαροπούλου μετέβη στο σχολείο όπου συναντήθηκε με τους εννέα μαθητές που φοιτούν εκεί και συζήτησε με τους εκπαιδευτικούς σχετικά με τις ξεχωριστές προκλήσεις του σχολικού βίου στο ακριτικό νησί.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης Αγαθονησίου, παρουσία του δημοτικού συμβουλίου, του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, του Καθηγούμενου Πάτμου Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου κ.Κύριλλου και του πατέρα Γεώργιου Κάνδρου.

Ακολουθεί η αντιφώνηση της κυρίας Σακελλαροπούλου:

«Σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνετε να με ανακηρύξετε επίτιμη δημότη του νησιού σας. Είναι καθήκον και υποχρέωσή μου να βρίσκομαι κοντά σας σήμερα σε αυτό το μικρό νησί, που από τα βάθη της ιστορίας αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του ελληνικού χώρου. Από την Υετούσσα των Αρχαίων Ελλήνων, την Τραγέα του Θουκυδίδη, μέχρι σήμερα, το Αγαθονήσι μπορεί να βρίσκεται μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα αλλά διατήρησε ανέπαφους τους δεσμούς του με την υπόλοιπη χώρα.

Διαπιστώνω σήμερα κι από κοντά αυτό που περιγράφουν όσοι επισκέπτονται το νησί: ανθρώπους περήφανους και χαμογελαστούς, που ζουν από τη θάλασσα και τη γη.

Έλληνες ακρίτες που επιμένουν να αγωνίζονται, να ονειρεύονται, να σχηματίζουν μια ζωντανή δραστήρια κοινότητα και παράλληλα να είναι θεματοφύλακες των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων.

Καταφέρνετε, με την αθόρυβη, συστηματική και επίπονη προσπάθεια που καταβάλλετε, να διαβιώνετε με λιγότερα από όσα υπαγορεύει η σύγχρονη εποχή και η ζωή των μεγάλων αστικών κέντρων. Έχετε όμως τον πλούτο του αρχιπελάγους, την άμεση σχέση με ένα ιδιαίτερου κάλλους φυσικό περιβάλλον.

Αντιλαμβάνομαι ότι, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει, οι υποδομές του νησιού δεν επαρκούν και οι συνθήκες ζωής, όταν τελειώνει το καλοκαίρι και οι επισκέπτες εγκαταλείπουν αυτόν τον όμορφο τόπο, είναι δύσκολες και συχνά σκληρές.

Γνωρίζω ότι για το νησί σας έχουν δρομολογηθεί αναπτυξιακά έργα, όπως η αναβάθμιση του λιμανιού, το αλιευτικό καταφύγιο στον όρμο Καθολικού, ο Σταθμός Τηλεϊατρικής, η εκτέλεση των οποίων θα βελτιώσει όχι μόνο τις υποδομές του νησιού αλλά και το επίπεδο της ζωής σας.

Βρεθήκατε πολλές φορές αντιμέτωποι με την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση και σηκώσατε βάρος μεγαλύτερο από αυτό που σας αναλογεί. Οφείλω να σας συγχαρώ για την ανθρωπιά με την οποία περιβάλλετε τους κατατρεγμένους που φτάνουν από τις τουρκικές ακτές.

Το Αγαθονήσι όμως είναι πολλά περισσότερα από μια μικρή πύλη προσφύγων και μεταναστών προς την Ελλάδα. Και αυτό το αποδεικνύετε και το αναδεικνύετε καθημερινά με την επιλογή σας να ζείτε σε μια απομακρυσμένη αλλά υπέροχη γωνιά της πατρίδας μας. Μέσα σε δύσκολες συνθήκες, αγωνίζεστε να κρατήσετε ζωντανή μια κοιτίδα ελληνισμού με διαδρομή αιώνων.

Η αγάπη για την πατρίδα και για τον τόπο σας και το αίσθημα ευθύνης που επιδεικνύετε, συνιστούν υψηλά παραδείγματα αφοσίωσης και πατριωτισμού, μακριά από τα φώτα της εφήμερης δημοσιότητας.

Την επιλογή σας αυτή οφείλει η ελληνική πολιτεία να την αναγνωρίσει και να την στηρίξει. Όταν μάλιστα βρίσκεστε απέναντι σε ένα γείτονα που δημιουργεί διαρκώς προκλήσεις και εντάσεις στην περιοχή.

Η Ελλάδα επιδιώκει διαχρονικά σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας με την Τουρκία και επενδύει στην ειρηνική συνύπαρξη και τη συνεργασία των δύο λαών. Δεν είναι διατεθειμένη όμως να απεμπολήσει κυριαρχικά της δικαιώματα ή να αποδεχθεί αμφισβητήσεις εθνικών εδαφών. Η διασφάλιση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί βασικό πυλώνα της εθνικής μας στρατηγικής.

Η χώρα μας σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις και επιδιώκει μια εποικοδομητική σχέση με τους γείτονές της. Παράλληλα όμως είναι αποφασισμένη να προασπίσει με κάθε δυνατό τρόπο, όταν και αν χρειαστεί, την εθνική της ακεραιότητα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Θέλω από αυτή την ακριτική γωνιά της πατρίδας μας να στείλω ένα μήνυμα εθνικής αυτοπεποίθησης και ταυτόχρονα εθνικής υπερηφάνειας, όπως μου το μετέδωσαν οι κάτοικοι του Αγαθονησίου, σταθεροί θεματοφύλακες των συνόρων, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.

Κύριε Δήμαρχε,

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Είμαστε η μεγαλύτερη νησιωτική χώρα της Ευρώπης και από κάθε νησί, από κάθε νησίδα και βραχονησίδα, χτίζουμε την εθνική μας αυτοπεποίθηση.

Σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για την τιμή που μου κάνετε, να με θεωρείτε από σήμερα συμπολίτη σας. Το να είμαι έστω και συμβολικά μια από εσάς, μέλος της κοινότητάς σας, με γεμίζει δύναμη και αισιοδοξία για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας».

Ολοκληρώνοντας την παραμονή της στο νησί, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στο λιμάνι όπου ήταν παρατεταγμένα πληρώματα σκαφών του Στρατού Ξηράς και του Λιμενικού Σώματος και επισκέφθηκε την Κανονιοφόρο ΠΝ «Κ/Φ ΚΡΑΤΑΙΟΣ». Μετά την ενημέρωσή της από τον κυβερνήτη του σκάφους, έγραψε τα εξής στο Βιβλίο επισκεπτών:

«Νιώθω τιμή και υπερηφάνεια που βρίσκομαι σήμερα κοντά στους αξιωματικούς και το πλήρωμα της κανονιοφόρου ΚΡΑΤΑΙΟΣ του ναυτικού μας. Σε αυτούς που καθημερινά, με το υψηλό τους φρόνημα, την ετοιμότητα και την άρτια εκπαίδευση τους, διασφαλίζουν με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας. Το πολεμικό μας ναυτικό, όπως και το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, έχει αποδείξει διαχρονικά ότι έχει την ικανότητα και τη βούληση να εξασφαλίζει την ειρήνη και να απαντά όταν χρειαστεί στις προκλήσεις και τις απειλές. Εκ μέρους όλων των Ελλήνων εύχομαι να συνεχίσετε με την ίδια επιτυχία την υψηλή αποστολή σας».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε τους Λειψούς, όπου την υποδέχτηκαν ο δήμαρχος Φώτης Μάγγος, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών.

Η κυρία Σακελλαροπούλου συνάντησε τα 100 παιδιά που φοιτούν στα σχολεία των Λειψών και συζήτησε μαζί τους για την καθημερινότητα στο ακριτικό νησί. Επισκέφθηκε επίσης το οινοποιείο και το τυροκομείο του νησιού και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις τους. Στη συνέχεια μετέβη στο σκάφος Aegean Explorer του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» όπου ενημερώθηκε για τη δημιουργία του Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής του Αιγαίου. Κατά την παραμονή της στο νησί, η κυρία Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε και τον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης Λειψών από τον δήμαρχο. Ακολουθεί η αντιφώνησή της:

«Σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνετε να με ανακηρύξετε επίτιμη δημότη του νησιού σας. Αισθάνομαι χαρά και ευγνωμοσύνη που βρίσκομαι στον όμορφο τόπο σας, από τον οποίο διατηρώ όμορφες καλοκαιρινές αναμνήσεις. Ακόμη και με μια πρώτη ματιά, το κάλλος και η ηρεμία που αποπνέει το τοπίο εξηγεί γιατί είναι και οι Λειψοί ανάμεσα στα νησιά που οι μελετητές θεωρούν πατρίδα της Καλυψώς, την ομηρική Ωγυγία. Οι θαλασσινές σπηλιές του νησιού σας, οι μαλακές κοιλάδες του φέρνουν στον νου τις περιγραφές από την Οδύσσεια: «Κι ένας θεός αν έρχονταν εδώ / κοιτάζοντας αυτό της ομορφιάς το θαύμα, / θα γέμιζε αγαλλίαση η ψυχή του» διαβάζουμε στην Πέμπτη ραψωδία.
Όμως αυτό της «ομορφιάς το θαύμα» το ζωντανεύουν οι δημιουργικοί και αισιόδοξοι άνθρωποι των Λειψών, τα πολλά παιδιά που πλημμυρίζουν τα σοκάκια, το λιμάνι, το προαύλιο της εκκλησίας, την κεντρική πλατεία. Το ζωντανεύει ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζετε τις αναπτυξιακές δυνατότητες του τόπου σας, βασισμένοι στην παραγωγική ιστορία του νησιού σας, η επιμονή με την οποία φροντίζετε να διατηρήσετε την αυθεντικότητα του χαρακτήρα του, η αντίστασή σας σε μια αντίληψη τουριστικής βιομηχανίας που βλέπει το φυσικό τοπίο ως πηγή εκμετάλλευσης, με αποτέλεσμα να το βιάζει και να το καταστρέφει.

Χαίρομαι που έχετε περιορίσει δραστικά τα πλαστικά μιας χρήσης, έχοντας επίγνωση του ανεξίτηλου αποτυπώματός τους στο περιβάλλον, που υιοθετήσατε με ενθουσιασμό τις αρχές της ανακύκλωσης, φτάνοντας να συγκαταλέγεστε ανάμεσα στους δήμους της χώρας με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανακύκλωσης. Με γεμίζει αισιοδοξία το επιμελημένο οδικό δίκτυο, το σύστημα διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων με βιολογικό καθαρισμό και χώρο υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων, η συνεχής προσπάθεια για τη δημιουργία υποδομών. Γνωρίζω ότι για το νησί σας έχουν δρομολογηθεί αναπτυξιακά έργα, όπως ο Σταθμός Τηλεϊατρικής, η βελτίωση του οδικού δικτύου, η αναβάθμιση του λιμανιού, η εκτέλεση των οποίων θα βελτιώσει όχι μόνο τις υποδομές του νησιού αλλά και το επίπεδο της ζωής σας.

Με συγκινεί η βαθιά σας σχέση με τη γη και τη θάλασσα. Δεν παρατήσατε τα χωράφια σας ακαλλιέργητα, δεν αφήσατε τις βάρκες σας δεμένες, δεν εγκαταλείψατε την κτηνοτροφία. Σε αυτή την ακριτική γωνιά του Αιγαίου μας, γίνατε κι εσείς πολυμήχανοι Οδυσσείς, αξιοποιώντας τις εξαιρετικές φυσικές συνθήκες του νησιού και την παραγωγική του παράδοση. Έχετε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα τυροκομική μονάδα, ένα οινοποιείο-πρότυπο, με βραβευμένο μάλιστα κρασί, από τη σπάνια ποικιλία των αμπελώνων του. Και κυρίως έχετε σχολείο, γυμνάσιο-λύκειο, δημοτικό και νηπιαγωγείο, δασκάλους με μεράκι, παιδιά διψασμένα για γνώση, που προχωρούν και αριστεύουν.

Κύριε Δήμαρχε,
Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Γνωρίζω τα προβλήματα του τόπου, την αίσθηση της απομόνωσης που γίνεται εντονότερη τον χειμώνα, την ελλιπή κρατική χρηματοδότηση που δημιουργεί προβλήματα στη συντήρηση των υποδομών, την έλλειψη ιατρικού προσωπικού, που προφανώς προκαλεί αγωνία στις οικογένειες του νησιού. Όμως πιστεύω ότι η αγάπη για την πατρίδα και για τον τόπο σας και ο τρόπος που έχετε επιλέξει να ζήσετε στέλνουν μηνύματα στην πολιτεία, υπενθυμίζουν ότι εδώ, σε τούτη την ακριτική γωνιά, υπάρχουν Έλληνες αποφασισμένοι να διατηρήσουν μια πολιτιστική ταυτότητα βασισμένη στη διαχρονικότητα και την αυθεντικότητα, μια ταυτότητα που χαρακτηρίζεται από δημιουργικότητα, πρωτοτυπία και επινοητικότητα. Από την πλευρά μου, σας βεβαιώνω ότι θα είμαστε πάντα κοντά σας, παίρνοντας παραδείγματα από το παράδειγμά σας και αισιοδοξία από τον δυναμισμό, την τόλμη και την πίστη σας στο μέλλον».

 

Related posts

Εκδήλωση του ΚΚΕ Σάμου ενάντια στην πολεμική εμπλοκή της Ελλάδας

admin

Συζητήσαν τα τρέχοντα προβλήματα της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου – Ικαρίας

admin

Αντιπολεμικό συλλαλητήριο διοργανώνει το ΚΚΕ στο Εργατικό Κέντρο

admin

Γ. Γεραπετρίτης: Visa express σε Τούρκους πολίτες – Θα ξεκινήσει στις 30 Μαρτίου σε πέντε νησιά

admin

Παράταση ενός έτους διατήρησης υπαίθριων σκιάστρων & προστεγασμάτων στην χερσαία ζώνη λιμένων της Σάμου

admin

Συντονιστής της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σάμου ο Ιωάννης Αξιώτης

admin

Αντιπολεμικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ στο Βαθύ

admin

Παρέμβαση Στεφανάδη στον Γεωργιάδη: Ακόμα μια θέση Ιατρού στο Νοσοκομείο Σάμου

admin

Ο Μιχάλης Αγγελόπουλος ανάμεσα στα τέσσερα νέα πρόσωπα στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ

admin