15.8 C
Σάμος
26/04/2024
Ελλάδα

Κρ. Αρσένης: Ικαρία και Φούρνοι: 150 ανεμογεννήτριες απειλούν με διάλυση το φυσικό οικοσύστημα

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας απο τον Βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένη με θέμα: Ικαρία και Φούρνοι: 150 ανεμογεννήτριες απειλούν με διάλυση το φυσικό οικοσύστημα.

 

Στις 12 Νοεμβρίου χορηγήθηκε από τη ΡΑΕ Βεβαίωση Παραγωγού για 115 ανεμογεννήτριες στην Ικαρία (330MW). Η έκταση που σχεδιάζεται να εγκατασταθεί το αιολικό εργοστάσιο καλύπτει ολόκληρη τη ραχοκοκαλιά του νησιού σε υψόμετρο πάνω από 1.000 μέτρα (όρος Αθέρα). Όπως και κάθε άλλη γωνιά της χώρας όπου θυσιάζεται η βιοποικιλότητα και το δάσος για το ιδιωτικό συμφέρον, έτσι και η Ικαρία προστατεύεται από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000 με Ζώνη Ειδικής Προστασίας της Ορνιθοπανίδας (ΖΕΠ) GR4120005 και ως σημαντικός οικότοπος (ΤΚΣ) GR4120004. Στην Ικαρία το συγκεκριμένο έργο απειλεί το μοναδικό πανάρχαιο δασικό οικοσύστημα «Δάσος του Ράντη», τόπους με τεράστια παλαιολιθική, νεολιθική, ιστορική και πολιτιστική αξία (Πούντα, Κακό Καταβασίδι, Παπουτσοκτρύφτης, Εριφή κλπ), τα περίφημα ιστορικά μονοπάτια της Ικαρίας που διατρέχουν όλο τον Αθέρα, τους περίφημους πέτρινους φραγμούς, με πιο σπουδαίο το φραγμό που βρίσκεται κατά μήκος του Αθέρα, τις πολύτιμες πηγές νερού κατά μήκος της βουνοκορφής.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα «το mega αιολικό project για την Ικαρία, προβλέπεται να «δέσει» με το αντίστοιχο των Φούρνων (40 Α/Γ), φτάνοντας μελλοντικά σε συνολική ισχύ τα 447 MW. Μέχρι να εκδοθεί η άδεια παραγωγής για το Α/Π Φούρνων, γίνεται ανασχεδιασμός του έργου και εκπονείται κοινή Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), και για τα δύο Α/Π, λόγω της εγγύτητάς τους».

Δεδομένου ότι:

  • Σύμφωνα και με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος της Ε.Ε. το ελληνικό “Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας” δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις των σχετικών Ευρωπαϊκών Οδηγιών.
  • Ο τέως αρμόδιος υφυπουργός κ. Οικονόμου δεσμεύτηκε στην Ολομέλεια της Βουλής για ολοκλήρωση του νέου Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ ως το τέλος του 2021.
  • Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Δεκέμβρη του 2020 καταδίκασε τη χώρα μας για συστηματική και ευρεία αδυναμία να προστατέψει οικοτόπους και είδη, δεν καθόρισε εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας (έως το 2012) τους απαιτούμενους στόχους διατήρησης και δεν θέσπισε τα αναγκαία μέτρα διατήρησης για προστατευόμενα είδη και οικοτόπους στις περιοχές του Ευρωπαϊκού δικτύου Natura

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

  1. Με ποιον τρόπο συνάδει η βεβαίωση παραγωγού της ΡΑΕ, για τη συγκεκριμένη ‘επένδυση’, με τη συμμόρφωση στην καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου εναντίον της χώρας μας για την παραβίαση της Οδηγίας στις Προστατευόμενες Περιοχές Natura;
  2. Πόσες θέσεις απασχόλησης αναμένεται να δημιουργηθούν και πόσες υπολογίζεται να χαθούν; Πόσα δέντρα θα κοπούν, πόσα χιλιόμετρα δρόμων θα διανοιχθούν;

 

Ο ερωτών Βουλευτής


Κρίτων Αρσένης

Related posts

Υπουργείο Υγείας: Συστάσεις για την αφρικανική σκόνη

admin

Η συγκινητική νέα επιστολή ευγνωμοσύνης προς τον διακεκριμένο νευροχειρουργό Ευρυβιάδη Μπαϊραμίδη

admin

Μειωμένες τιμές σε εισιτήρια για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που ταξιδεύουν στην περιοχή τοποθέτησής τους

admin

Διευθυντές Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας: Συνεχίζεται ο αποκλεισμός των μαθητών από τη δωρεάν μεταφορά τους

admin

Τραγωδία στη Χίο: Νεκρά βρέθηκαν τρία ανήλικα κορίτσια μετά το ναυάγιο

admin

Νέα εξάμηνη παράταση του Προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα

admin

Άγιοι Ανάργυροι: Απόπειρα αυτοκτονίας έκανε ο δολοφόνος της 28χρονης

admin

Συνάντηση Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου με τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης Ιωάννη Μπούγα

admin

Ανακοινώθηκε η αύξηση του κατώτατου μισθού

admin