15.9 C
Σάμος
26/04/2024
Πολιτικά

«Ο ΣΥΡΙΖΑ να “συμφιλιωθεί” με τον ήπιο λόγο»

«Η εκτράχυνση και η προσωποκεντρική, η λεκτική βία είναι ίσως επικοινωνιακώς δελεαστικές, αλλά θνησιγενείς και στο τέλος συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός κοινού “δραπετών”, “απορριπτών”, αποδομιστών, όχι στη συγκρότηση ενός έλλογου και συνεπούς πολιτικού ακροατηρίου» λέει στα «ΝΕΑ» ο πρώην βουλευτής «Ο ΣΥΡΙΖΑ να “συμφιλιωθεί” με τον ήπιο λόγο» .

«Μένεις για την καρέκλα ή φεύγεις από αυτοσυντήρηση;» ήταν το δίλημμα που επιδίωξε να απαντήσει ο Δημήτρης Σεβαστάκης με την απόφαση να αποχωρήσει από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στη Σάμο, όπως αναφέρει ο ίδιος στα «ΝΕΑ».

Παράλληλα, ο μέχρι πρότινος βουλευτής καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να «συμφιλιωθεί» με τα πολιτισμικά και οικονομικά χαρακτηριστικά των στρωμάτων που προστέθηκαν στο παραδοσιακό 5% του κόμματος και πλέον «απαιτούν νέα ερμηνευτικά εργαλεία, πολιτικές συμπεριφορές και αναπτυγμένη κυβερνητική κουλτούρα».

Ποιο μήνυμα εκπέμπει η αποχώρησή σας από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ;

Δεν θα είμαι υποψήφιος, αλλά δεν αποχωρώ από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να ολοκληρωθεί ως ο συνθετικός μηχανισμός των κληροδοτημάτων της Αριστεράς, του ΠΑΣΟΚ, του δημοκρατικού Κέντρου και να ενσωματώσει πλευρές μιας φιλελεύθερης κουλτούρας.

Οι καχύποπτοι μπορεί να σκεφτούν ότι αποσύρετε την υποψηφιότητα γιατί δεν υπήρχαν προοπτικές επανεκλογής. Εύλογο δεν είναι;

Ποιος κώδικας επιβάλλει τη βουλευτική αιωνιότητα; Γιατί είναι ύποπτη η απόσυρση και όχι η επιμονή κάποιου να μακροημερεύσει ως βουλευτής; Στην πραγματικότητα είναι ύποπτο καθετί που συνδέεται με το πολιτικό προσωπικό, ιδίως της Αριστεράς. Μένεις για την καρέκλα ή φεύγεις από αυτοσυντήρηση. Πρέπει να διαλέξω μία από τις δύο αμαρτίες; Νομίζω ότι μπορώ να υπάρξω πολιτικά και πνευματικά και εντός και εκτός βουλευτικής ιδιότητας. Θα σας έλεγα ότι υπάρχουν προοπτικές εκλογικής νίκης, διότι έχουν γίνει σοβαρά βήματα και στην τουριστική ανάπτυξη αλλά και σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων και αναπτυξιακών έργων σε όλα τα νησιά του νομού και, αν θέλετε, και η εισήγηση μιας πολιτικής μετριοπάθειας. Νέα σχολεία, εκσυγχρονισμός μονάδων υγείας που ήταν εγκαταλελειμμένες χρόνια, έμφαση στην πολεοδομική ανάπτυξη τμημάτων των νησιών που έχουν πλημμελώς οργανωθεί παλιότερα, ανάπτυξη του πανεπιστημίου μέσα από τη γενναία χρηματοδότηση για την οργάνωση μιας σύγχρονης πανεπιστημιούπολης, έργα συντήρησης και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς στον Νομό Σάμου, αλλά και βελτίωση των συγκοινωνιών τόσο των ακτοπλοϊκών όσο και των αεροπορικών, ενίσχυση με χρηματοδοτήσεις των αθλητικών έργων και των έργων σε δήμους και περιφέρεια είναι κάποια από τα σημεία ενός σύντομου απολογισμού. Τέλος, η θητεία μου ως προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής νομίζω ότι μπορεί να κριθεί ως παραγωγική, ενώ στο επίπεδο των διεθνών σχέσεων και με την ιδιότητα του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Ισραήλ δούλεψα με στόχο την ενίσχυση και την εμπέδωση των σχέσεων των δύο λαών, αλλά και την ουσιαστική ενδυνάμωση και εφαρμογή της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, ιδίως σε θέματα παιδείας και πολιτισμού.

Η Κουμουνδούρου βιάστηκε να σας ανακοινώσει ή την αιφνιδιάσατε;

Ούτε το ένα ούτε το άλλο. Είχα συζητήσει το θέμα και με τις οργανώσεις και με το κόμμα περιγράφοντας τους προβληματισμούς και τους προσανατολισμούς μου. Ετσι κι αλλιώς, έχουν εμπλουτιστεί και σημειακά αναθεωρηθεί οι λίστες αρκετές φορές.

Η βαριά εκλογική ήττα στις ευρωεκλογές έχει παίξει τον ρόλο της;

Δεν συμφωνώ με το «βαριά». Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη μια φθορά έπειτα από τεσσεράμισι χρόνια κυβερνητικής εξουσίας, με δύσκολες πολιτικές, μεγάλη επικοινωνιακή πίεση και την ιδρυτική οργανωτική του αδυναμία. Εχει όμως παγιωθεί ως μια μεγάλη πολυσυλλεκτική δύναμη, που αναγκαστικά θα συν-καθορίζει τις εξελίξεις. Θυμίζω την κατάπτωση των άλλων κομμάτων εξουσίας στα δύο μόλις χρόνια της κυβερνητικής τους θητείας. Πρέπει βέβαια να βρει την ιδεολογική ισορροπία του, εκλογικεύοντας τις σύνθετες αιτίες της εκλογικής του υποχώρησης, και φυσικά να αναθεωρήσει με τόλμη τα αναλυτικά εργαλεία του και τα εκφραστικά του μέσα, όπως και την οργανωτική του δομή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αρχίσει να καταστρώνει σχέδιο αντιπολίτευσης; Και προς ποια κατεύθυνση; Εκείνη που υποδεικνύει μια κυβερνητική θητεία ή αυτή που ακολουθήθηκε την περίοδο 2012-2014;

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να «συμφιλιωθεί» με τα πολιτισμικά και οικονομικά χαρακτηριστικά των στρωμάτων που εισέρρευσαν από το 2011 και εντεύθεν και που εμπλούτισαν την πυρηνική αριστερή κουλτούρα του παραδοσιακού 5%. Τα νέα στρώματα που στεγάζονταν μέχρι πρότινος στο ΠΑΣΟΚ, στην Κεντροαριστερά κ.λπ. απαιτούν νέα ερμηνευτικά εργαλεία, πολιτικές συμπεριφορές και αναπτυγμένη κυβερνητική κουλτούρα. Ο ήπιος λόγος και το λογικό επιχείρημα είναι ακαταμάχητα εργαλεία για να συνομιλείς με το κοινό αλλά και τους αντιπάλους σου. Θέτεις τα πρωτόκολλα στο μέτωπο της λογικής, γιατί η σύγκρουση αφορά και πολιτισμικά στερεότυπα, παλαιοκομματισμούς κ.ο.κ. Η εκτράχυνση και η προσωποκεντρική, η λεκτική βία είναι ίσως επικοινωνιακώς δελεαστικές, αλλά θνησιγενείς και στο τέλος συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός κοινού «δραπετών», «απορριπτών», αποδομιστών, όχι στη συγκρότηση ενός έλλογου και συνεπούς πολιτικού ακροατηρίου. «Θεσμικός» λόγος , έντεχνη, λόγια και πρωτότυπη πολιτική επεξεργασία. Αυτός είναι ο δρόμος.

Related posts

Το μήνυμα του βουλευτή Σάμου για το Πάσχα

admin

Ο Βουλευτής Σάμου στην παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος «ΑΙΓΙΣ»

admin

Επίσκεψη Προέδρου ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Στέφανου Κασσελάκη στο Καρλόβασι – Πρόγραμμα περιοδείας

admin

Ευρωεκλογές: Ο Γιώργος Αυτιάς κυριαρχεί στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων της ΝΔ σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

admin

Ομιλία του Υποψήφιου Ευρωβουλευτή της ΝΔ Μιχάλη Α. Αγγελόπουλου στη Δυτική Σάμο

admin

Νέα Αριστερά Σάμου: “Η πολιτική επιστρέφει”

admin

ΚΚΕ Σάμου : Όταν η “ατομική ευθύνη” γίνεται κυβερνητική πολιτική

admin

Γιώργος Γαϊτανής (ΠΑ.ΣΟ.Κ.-ΚΙΝΑΛ): Σχόλιο για την απαλλαγή ΕΝΦΙΑ στα σεισμόπληκτα της Σάμου

admin

Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ 2024 για τα σεισμόπληκτα ακίνητα της Σάμου

admin