19.9 C
Σάμος
26/04/2024
Σαμιακά

Ο Philippe Leclerc για ΚΥΤ Σάμου «Η κατάσταση εκεί δεν είναι αποδεκτή»

«Δεν είναι  αποδεκτή η κατάσταση  που έχει δημιουργηθεί με τους  πρόσφυγες στη Σάμο. Είναι έξι φορές περισσότεροι από όσους μπορεί να αντέξει το νησί» είπε  ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) στην Ελλάδα, Philippe Leclerc, μιλώντας στο Thessaloniki Regional Forum 2019, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «έχει γίνει πρόοδος αλλά όχι αρκετή» στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα.

«Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι μένουν ακόμη σε πολύ κακές συνθήκες όπως αυτοί που βρίσκονται στη Σάμο. Η κατάσταση εκεί δεν είναι αποδεκτή» είπε ο κ.  Leclerc.

Παράλληλα υπενθύμισε ότι πέντε χρόνια πριν υπήρχαν μόνο χίλιες θέσεις προσωρινής φιλοξενίας των προσφύγων και πρόσθεσε: «Τώρα, υπάρχουν είκοσι επτά χιλιάδες σε διαμερίσματα και είκοσι χιλιάδες θέσεις περίπου στους καταυλισμούς, όχι αρκετές, γιατί άνθρωποι έρχονται, άνθρωποι από τη Σάμο, τη Λέσβο που είναι πολλοί και προωθούνται στο εσωτερικό της χώρας – άρα, πρέπει να έχουμε πρόσθετες δυνατότητες – και επίσης έχει γίνει πρόοδος στις συνθήκες διαβίωσης σε σχέση με αυτές που υπήρχαν πριν πέντε χρόνια».

Χαρακτήρισε πολύ καλό το γεγονός ότι πολιτικά η Ελλάδα διατήρησε τα σύνορα της ανοιχτά διαμέσου των οποίων έρχονται οι πρόσφυγες. Ο κ. Leclerc επεσήμανε ότι η Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει με την εμπειρία της και τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες, που προς το παρόν είναι χώρες διέλευσης και όχι προσωρινής υποδοχής, να «χτίσουν τα συστήματά τους» στον τομέα αυτό, με την υποστήριξη και της Ε.Ε.

«Φυσικά, αυτές οι χώρες δεν είναι ακόμη μέλη της Ε.Ε. έχουν λάβει κάποια βοήθεια, αλλά όχι τόση όση έχει λάβει η Ελλάδα» είπε ο κ. Leclerc και συνέχισε: «Είναι σημαντικό, κάθε χώρα, να έχει ένα μερίδιο ανταπόκρισης στην προσφυγική κρίση, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που παλαιότερα ήταν χώρες προέλευσης προσφύγων και τώρα υποδέχονται πρόσφυγες από άλλες χώρες».

Πηγή: Έθνος

Related posts

Συνάντηση του Αρχηγού ΓΕΣ με τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη

admin

Δυσάρεστη εξέλιξη για τους διασώστες του Τομέα ΕΚΑΒ Σάμου

admin

Τούρκοι τουρίστες «αποθεώνουν» τη Σάμο: «Αξίζει να την επισκεφθείτε»

admin

Οδηγός Ιερών Ακολουθιών για την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα στη Σάμο

admin

Αεροδρόμιο Σάμου: Προβλήματα στις πτήσεις λόγω της αφρικανικής σκόνης

admin

Μεγάλες καταστροφές αμπελιών από ισχυρούς ανέμους στη Σάμο

admin

Ο Μητροπολίτης Σάμου στο Ειδικό Σχολείο του νησιού

admin

Εργατικό Κέντρο Σάμου: Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία είναι Απεργία!

admin

Ελαφρύ πέπλο αφρικανικής σκόνης καλύπτει το Βαθύ της Σάμου

admin