22.9 C
Σάμος
26/04/2024
Σαμιακά

Τραγικός ο επίλογος απο το ναυάγιο στο Νοσοκομείο Σάμου

Τραγικός είναι ο επίλογος για το ναυάγιο που σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου (17/03) στη θαλάσσια περιοχή Πόρου, του Αγαθονησίου.

Οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Αγαθονησίου για τον εντοπισμό 2 αγνοουμένων συνεχίζονται, μετά τη βύθιση σκάφους με πρόσφυγες και μετανάστες , που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 16 άτομα.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου λίγο μετά τις 16.30 το απόγευμα οδηγήθηκαν οι σοροί των θυμάτων. Για την μεταφορά τους από το λιμάνι του Πυθαγορείου χρειάστηκε μια νεκροφόρα και 2 φορτηγά. Συγκεκριμένα έχασαν την ζωή τους 13 άντρες και 3 γυναίκες ,ενώ υπάρχουν και τρεις διασωθέντες, 2 γυναίκες και 1 άντρας που νοσηλεύονται στην Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου.

Αυτή την ώρα πραγματοποιείται η διαδικασία της νεκροψίας-νεκροτομής των σωρών απο τον Ιατροδικαστή του Νοσοκομείου.

Για τους τρεις διασωθέντες στο νοσοκομείο βρίσκονται και μεταφραστές ενώ υπάρχει και γιατρός απο το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Θυμίζουμε ότι το πρωί του Σαββάτου υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ξεκίνησε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης προς για τον εντοπισμό τους, με τη συμμετοχή Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (ΠΑΘ), τριών (03) περιπολικών σκαφών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ναυαγοσωστικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., σκάφους δύναμης FRONTEX, κανονιοφόρου “ΑΉΤΤΗΤΟΣ” του Πολεμικού Ναυτικού, τεσσάρων (04) Α/Κ σκαφών, δύο (02) παραπλεόντων πλοίων, Αεροσκάφους Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ, Ελικοπτέρου της Πολεμικής Αεροπορίας, Ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ στην περιοχή βρίσκεται και ομάδα  της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ (ΜΥΑ).

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής με τον κ. Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριο Σαντορινιό έχουν συνεχή ενημέρωση από τον κ. Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχο Λ.Σ ΡΑΠΤΗ Σταμάτιο, ενώ ο Υφυπουργός βρίσκεται και σε επικοινωνία με τον Δήμαρχο του Αγαθονησίου.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για την είδηση μια νέας τραγωδίας στο Αιγαίο σήμερα, με 16 νεκρούς, από ναυάγιο ανοιχτά του Αγαθονησίου, νότια της Σάμου. Τρεις άνθρωποι διασώθηκαν αλλά υπάρχουν φόβοι για τουλάχιστον δύο ακόμα αγνοούμενους. Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τυχόν επιζώντες συνεχίζεται.

Η Ύπατη Αρμοστεία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές αρχές και είναι έτοιμη να παράσχει κάθε δυνατή στήριξη.

Σχεδόν 4.000 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, έχουν φτάσει μέσω θαλάσσης στην Ελλάδα μέχρι στιγμής φέτος. Το σημερινό τραγικό ναυάγιο είναι το πρώτο που συμβαίνει στο Αιγαίο μέσα στο 2018 αλλά τα δύο τελευταία χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται στα νερά του Αιγαίου σχεδόν 500 πρόσφυγες και μετανάστες.

Απαιτούνται νέες προσπάθειες για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, όπως και για την ενδυνάμωση των ασφαλών εναλλακτικών οδών, έναντι των επικίνδυνων θαλάσσιων ταξιδιών, όπως είναι η οικογενειακή επανένωση, η επανεγκατάσταση και η ιδιωτική χορηγία.

Related posts

Συνάντηση του Αρχηγού ΓΕΣ με τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη

admin

Δυσάρεστη εξέλιξη για τους διασώστες του Τομέα ΕΚΑΒ Σάμου

admin

Τούρκοι τουρίστες «αποθεώνουν» τη Σάμο: «Αξίζει να την επισκεφθείτε»

admin

Οδηγός Ιερών Ακολουθιών για την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα στη Σάμο

admin

Αεροδρόμιο Σάμου: Προβλήματα στις πτήσεις λόγω της αφρικανικής σκόνης

admin

Μεγάλες καταστροφές αμπελιών από ισχυρούς ανέμους στη Σάμο

admin

Ο Μητροπολίτης Σάμου στο Ειδικό Σχολείο του νησιού

admin

Εργατικό Κέντρο Σάμου: Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία είναι Απεργία!

admin

Ελαφρύ πέπλο αφρικανικής σκόνης καλύπτει το Βαθύ της Σάμου

admin