Connect with us

Πολιτικά

Δημήτρης Βίτσας: 2ο Hot Spot στη Σάμο δεν πρόκειται να υπάρξει

Published

on

Τη Σάμο επισκέπτεται από αργά το μεσημέρι της Παρασκευής (23/3 ) ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας.

Ο κ. Βίτσας έφτασε στη Σάμο λίγο μετά τις 15.25 το μεσημέρι στο αεροδρόμιο της Σάμου. Τον υπουργό συνόδευε ο Βουλευτής Σάμου και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κ. Δημήτρης Σεβαστάκης,ο  Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Κώστας Παπαδημητρίου και ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ στη Σάμο κ. Νίκος Κακλαμάνης.

Υπήρξαν διαδοχικές συναντήσεις με τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Νίκο Κατρακάζο και με τον Αντιδήμαρχο Σάμου κ. Πάρη Παπαγεωργίου.

Στη συνέχεια ο υπουργός μετέβη στο ΚΥΤ Σάμου όπου συνομίλησε με πρόσφυγες και μετανάστες άλλα και με εργαζόμενους. Ακολούθησε σύσκεψη με την διοικήτρια του κέντρου κ. Μαρία- Δήμητρα Νιούτσικου.

Ο κ. Βίτσας μιλώντας στους δημοσιογράφους δήλωσε: «Σε αυτή την περιοδεία έχω σαν σκοπό την επικαιροποίηση των γνώσεως μου, για το τι γίνεται σε κάθε κέντρο υποδοχής και να δω ποια είναι η κατάσταση σε όλη την περιοχή.

Για να είμαστε πλήρως ειλικρινής η κατάσταση είναι δύσκολη. Το κέντρο έχει περισσότερο κόσμο από ότι μπορεί  να φιλοξενήσει. Βεβαίως γίνονται μεγάλες προσπάθειες. Οφείλουμε μεγάλες ευχαριστίες στο προσωπικό, που κάνει μια μεγάλη προσπάθεια πολύ πέρα από τα εργασιακά τους καθήκοντα και πολλές φορές με αυτοθυσία. Γιατί έχουν να κάνουν με απελπισμένους ανθρώπους και με πολλές απαιτήσεις . Συγχρόνως θα πρέπει να ισορροπήσουμε και τα αισθήματα ασφάλειας και τα δικαιώματα των κατοίκων της Σάμου».

Πρώτη προτεραιότητα του υπουργού είναι η Λέσβος και η Σάμος. Παράλληλα ο ίδιος τόνισε, ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ασύλου ,να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και των μεταναστών που θα μείνουν για όσο χρειαστεί στη Σάμο, αλλά και των κατοίκων που σηκώνουν όλο το βάρος του μεταναστευτικου – προσφυγικού,όπως χαρακτηριστικά είπε, με παλικαριά.

Ο κ. Βίτσας ξεκαθάρισε ότι στην Σάμο δεν πρόκειται να δημιουργηθεί 2 Hot Spot. «Δεν έχουμε ανάγκη να φτιάξουμε καινούρια Hot Spot . Δεν είναι ο στόχος μας να κάνουμε τα νησιά αποθήκες ψυχών. Ο στόχος μας είναι από τη μία πλευρά να εξυπηρετήσουμε τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων και από την άλλη τα δικαιώματα των πολιτών στα νησιά .

Άρα ξεκαθαρίζω ότι 2ο Hot Spot στη Σάμο δεν πρόκειται να υπάρξει ».

Στη συνέχεια ο υπουργός μετέβη στο νοσοκομείο Σάμου όπου είχε συνάντηση με τον διοικητή κ. Λάζαρο Θεόφιλο. Τέλος, θα παρευρεθεί το βράδυ στη σύσκεψη της Νομαρχιακής Επιτροπής του Σύριζα Σάμου.

Comments

comments

Πολιτικά

Πύλη εισόδου

Published

on

By

Στο πλάι των εμπαθών και μεγαλόστομων πολεμικών ιαχών, υπάρχουν ορισμένα γεγονότα μεγάλης αλλά χαμηλόφωνης σημασίας. Οι ημερήσιες επισκέψεις Τούρκων στα νησιά, ο ειδικός τουρισμός του Σαββατοκύριακου, κάτι σαν το Πειραιάς – Αίγινα. Ουζάκι, κρασάκι, βόλτες και μη πουριτανικό περιβάλλον για τους Τούρκους μικροαστούς. Τι προϋποθέτει; Αυτά που χρειάζεται ο εν γένει τουρισμός, συν το γεγονός ότι οι Τούρκοι περιπλανώνται, τρώνε στις ταβέρνες, είναι πιο εξωστρεφείς από τους «all inclusive» Ευρωπαίους ή Αμερικανούς.

Για να έρθουν οι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης τουρίστες, ανοίγουν πύλες εισόδου, δηλαδή δομές καταγραφής και τελωνειακού ελέγχου. Χρειάζεται κάθε χρόνο να εκδίδεται μια Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που να επανιδρύει αυτές τις πύλες. Τη συγγράφει το υπ. Προστασίας του Πολίτη, πρέπει μετά να πάει στο υπ. Ναυτιλίας, μετά στο υπ. Οικονομικών, μετά πάλι στο Προστασίας του Πολίτη, μετά να πάει στο Εθνικό Τυπογραφείο, μετά στη Γραμματεία της κυβέρνησης…

Σε όλα γίνεται έλεγχος και υπογραφή. Όλα αυτά συμβαίνουν αν δεν έχει υπάρξει ένας οποιοσδήποτε υπηρεσιακός παράγοντας ο οποίος θα φέρει κάποια αντίρρηση. Π.χ. «δεν έχω προσωπικό, δεν μπορώ να υποστηρίξω τη δομή». Ή κάποιος υπάλληλος υπουργείου που: «δεν το κρίνω απαραίτητο».

Επειδή κάθε άνοιξη ανοίγουν πύλες σε πολλά νησιά, υπάρχει ένα γκρουπ νησιών για τα οποία εκδίδεται η ΚΥΑ. Αν λοιπόν υπηρεσιακός παράγοντας ενός υπουργείου ή ενός νησιού αντιδράσει, τότε μπλοκάρει όλη την ιστορία. Κατά πάγια τακτική, όταν ζητηθεί η μετακίνηση υπαλλήλου από υπηρεσία σε άλλη υπηρεσία, η υπηρεσία – «μαμά» αντιδρά. Λέει όχι. Αν υπάρξει ειδική ένταση εποχιακής απασχόλησης, πάλι, κάθε υπηρεσία αντιδρά λόγω αδειών, εντατικοποίησης κ.λπ.

Άρα μια παραγωγική δραστηριότητα όπως οι τουριστικές «συναλλαγματοφόρες» επισκέψεις, που συν τοις άλλοις αμβλύνουν τις εθνικιστικές ακρότητες και δημιουργούν εμπορικές γέφυρες -αυτές που από τα πανάρχαια χρόνια διαμόρφωναν τις ειρηνικές συνάψεις-, βρίσκεται όμηρος ενός εξαιρετικά περίπλοκου διοικητικού συστήματος, ενός πλέγματος αλληλεξαρτήσεων και αλληλοκρατημάτων.

Λόγω της συνθετότητας των γραφειοκρατικών απαιτήσεων τα πάντα αργούν. Πρέπει να βρεθεί ο «κούριερ», ο γραφειοκρατικός επιταχυντής που θα τρέχει, θα πιέζει, θα παρακαλά. Από την άλλη, έχουμε σφετεριστές της γνώμης της «κοινωνίας», άεργους και κανιβάλους, βωμολόχους και φαρμακόγλωσσους ή μικροπρεπείς πολιτικούς που, πατώντας στα δομικά ελαττώματα που περιγράφω, προσπαθούν να φουντώσουν την γκρίνια και την κακολογία, προσπαθούν να επισκιάσουν σοβαρές πολιτικές της κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα μεγάλες χρηματοδοτήσεις, νέου τύπου αναπτυξιακά προγράμματα, νέο προφίλ δικαιούχων, μεγάλη αύξηση του τουριστικού ρεύματος, πολιτικές προς νέους ερευνητές, βελτίωση της διασποράς ιατρικών υπηρεσιών κ.λπ.

Εν πάση περιπτώσει, αυτά που συγκροτούν μια πιο ελπιδοφόρα καθημερινότητα, που δίνουν ένα νεύμα ελπίδας, μπορούν να καταστραφούν γιατί υπάρχει ένα δομικό διοικητικό πρόβλημα. Να σκεφτούμε ότι οι υπουργοί είναι γενικά χαμηλού προφίλ, καλοπροαίρετοι, αντιγραφειοκράτες. Ακινητοποιημένοι, όμως, στην παγίδα. Και τότε πρέπει να δούμε και να αντιμετωπίσουμε επιτέλους τη λάθος δομή: οι γραφειοκρατικές απαιτήσεις για να τρέξει μια υπόθεση. Σκόρπιες αυτονομημένες και συχνά αυτοαναφορικές υπηρεσίες που γίνονται απαραίτητες, υποχρεωτικές, αναγκαστικές. Ένας φάκελος περνάει από δεκάδες χέρια. Χέρια που χάνουν την επαφή με τη ζωή και ζουμάρουν στη λεπτομέρεια. Έτσι, κάτι που μπορεί να φανεί «όχι επαρκώς αναγκαίο» σε έναν υπηρεσιακό παράγοντα, μπορεί να καταστρέψει έναν μικροεπιχειρηματία. Μπορεί να καταστρέψει μια σοβαρή εμπορική συμφωνία. Θα μου πει κάποιος ότι κάτι τέτοια λέει η «Δεξιά». Η ίδια, όμως, ως πολυετής εξουσία, έχει κατασκευάσει αυτό το τερατώδες γραφειοκρατικό υπερσύστημα που ξεσκίζει και τους πολίτες και τους ίδιους τους υπαλλήλους και τους υπουργούς.

Όταν η «Δεξιά», ως αντίληψη και κουλτούρα, επικαλείται τα γραφειοκρατικά εμπόδια, στοχεύει στις απολύσεις και φυσικά παραλείπει το γεγονός ότι το εν πολλοίς δικό της κατασκεύασμα, οι ποικίλοι γραφειοκρατικοί μηχανισμοί επιβράδυνσης, αποτελούν την πλήρη ιδεολογική διαστροφή της έννοιας «υπηρεσίες προς τον πολίτη». Αλλά και στην άλλη πλευρά. Η «υπηρεσία προς τον πολίτη» έχει στον πυρήνα της ένα βαθύ κοινωνικό πρόσημο, προϋποθέτει και μια υπηρεσιακή γενναιοδωρία, μια υψηλή αίσθηση του κοινωνικού καθήκοντος, προϋποθέτει μια μετατόπιση απ’ τον υπηρεσιακό εγωισμό στην ανάγνωση της αγωνίας της παραγωγικής κοινωνίας. Το κέντρο της υπηρεσίας δεν είναι η υπηρεσία, αλλά ο πολίτης, ο λήπτης, ο ταλαιπωρημένος και κουρασμένος δικαιούχος. Το να κολακεύει η Αριστερά νωθρότητες, δεν αποτελεί την ιστορικά καίρια απάντηση.

avgi.gr

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτικά

Μαζί με τους μαθητές της Σάμου και των Φούρνων στη Βουλή των Ελλήνων

Published

on

By

Η μεγάλη απάντηση στην ανασφάλεια και τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης στο Αιγαίο είναι η νεολαία μας,  η μάθηση, το δημιουργικό σχολείο, η δημοκρατία.

Τη Βουλή των Ελλήνων επισκέφτηκαν οι μαθητές μαζί με τους συνοδούς καθηγητές τους  την Πέμπτη 19-4-2018 από το Γυμνάσιο Φούρνων, στα πλαίσια του Προγράμματος Φιλοξενίας του Ιδρύματος της Βουλής. To Γυμνάσιο Φούρνων συμμετέχει κατόπιν επιλογής στο πρόγραμμα του Ιδρύματος της Βουλής «Φιλοξενία» για μαθητές και μαθήτριες απομακρυσμένων Γυμνασίων της χώρας. Μετά από εισήγηση των βουλευτών τους, φέτος επελέγησαν σχολεία από τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου. Έχουν προηγηθεί οι επισκέψεις του Γυμνασίου Μαραθοκάμπου Σάμου και Ραχών Ικαρίας. Τα παιδιά από το Γυμνάσιο Φούρνων ξεναγήθηκαν στις αίθουσες της Βουλής και στις περιοδικές εκθέσεις του Ιδρύματος, με έμφαση στην έκθεση για τον Ιωάννη Καποδίστρια. Τους μαθητές και τους καθηγητές από το Γυμνάσιο Φούρνων υποδέχθηκε ο Βουλευτής ν. Σάμου και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κ. Δημήτρης Σεβαστάκης. Ακολούθησε συζήτηση για τον κοινοβουλευτισμό και τη δημοκρατία στην Αίθουσα της Γερουσίας.

Στη συνέχεια, τη Βουλή επισκέφθηκαν οι μαθητές της Β’ Λυκείου του Γενικού Λυκείου Σάμου, μαζί με τους συνοδούς καθηγητές τους, την Κυριακή 22-4-2018. Μαζί με το Βουλευτή ν. Σάμου επισκέφθηκαν το Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπου στην Αίθουσα της Γερουσίας πραγματοποιήθηκε εκτενής συζήτηση. Ο γόνιμος διάλογος με τους μαθητές και τους καθηγητές για μια σειρά από θέματα, όπως η δημοκρατία, η παιδεία, το εκπαιδευτικό σύστημα και οι ακαδημαϊκές δυνατότητες είναι σημαντικός και υπήρξε δέσμευση από τον κ. Σεβαστάκη να συνεχιστεί μέσα από μια σειρά προγραμματιζόμενων δράσεων με γνώμονα την πρόοδο των μαθητών των νησιών μας και την εμβάθυνση στη δημοκρατία ως θεμελιώδη όρο για την πνευματική αναγέννηση του τόπου μας.

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτικά

Δ. Σεβαστάκης: «Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους στη Σάμο αποτελούν ισχυρό ιστορικό, ερευνητικό και πολιτιστικό κέντρο»

Published

on

By

Με αφορμή  την εκδήλωση του Ιδρύματος της Βουλής: “Τέσσερις ιστορικές εκδόσεις για την περίοδο της ηγεμονίας της Σάμου».

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους παρουσίασαν χθες, Δευτέρα 16 Απριλίου 2018, τις τέσσερις εμβληματικές ιστορικές εκδόσεις που καλύπτουν τη μακρά περίοδο από την Ηγεμονία και μέχρι τα πρώτα έτη από την ενσωμάτωση της Σάμου στην Ελλάδα.

Παρών στην εκδήλωση ο Βουλευτής Σάμου και Πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κ. Δημήτρης Σεβαστάκης, ο οποίος εκπροσώπησε επίσης τον Πρόεδρο της Βουλής.

Στην γεμάτη κόσμο αίθουσα των Γενικών Αρχείων του Κράτους, οι εισηγητές – Νίκος Καραπιδάκης, Χρίστος Λάνδρος, Σοφία Λαΐου, Ευάνθης Χατζηβασιλείου,  Διονύσης Χουρχούλης και Αγγέλα Χατζημιχάλη- αναφέρθηκαν  στη συστηματική και άοκνη δουλειά των ΓΑΚ Σάμου και ειδικότερα στο ερευνητικό και αρχειακό έργο του Χρίστου Λάνδρου, στο καθεστώς αυτονομίας και στα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά του συμφραζόμενα, στη σημασία και τη λογική που διέπει τη θεματική σειρά των πολιτικών βιογραφιών που εκδίδει το Ίδρυμα της Βουλής, στην προσωπικότητα και τον βίο του Θεμιστοκλή Σοφούλη, και τέλος, στη σπουδαία και πολυσχιδή δράση που εκπονείται εδώ και χρόνια με μόχθο και μεράκι από τους συντελεστές των Γενικών Αρχείων της Σάμου.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν η Νίκη Μαρωνίτη, Γενική Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, ο Νίκος Καραπιδάκης, πρόεδρος της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους και η Μαριέττα Μινώτου, διευθύντρια της Κεντρικής Υπηρεσίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους.

 

Comments

comments

Continue Reading

Facebook

Σαμιακά2 ημέρες ago

Συγκλονιστικός ο Σ.Μαρκάκης απο την Θύμαινα :«Το έκαναν για τον ΑΕΤΟ μας»

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Ποσειδώνιο: Το ψαροχώρι της Σάμου που το καλοκαίρι γεμίζει με σκάφη πάμπλουτων Τούρκων [εικόνες]

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Η Ακολουθία του Ιερού Νιπτήρος στην ΙΜ Τιμίου Σταυρού Σάμου.(pics-video)

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Η Ακολουθία του Νυμφίου στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

Πολιτικά4 εβδομάδες ago

Ομιλία του Βουλευτή Σάμου Δημήτρη Σεβαστάκη στη βουλή

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Παρέλαση 25η Μαρτίου στη Σάμο: Έκλεψε τις εντυπώσεις η τεράστια σημαία που υψώθηκε

Πολιτικά1 μήνα ago

Δημήτρης Βίτσας: 2ο Hot Spot στη Σάμο δεν πρόκειται να υπάρξει

Σαμιακά1 μήνα ago

Η στάθμη της θάλασσας υποχώρησε από το σεισμό που σημειώθηκε στη Σάμο

Σαμιακά1 μήνα ago

Ώρα της Γης 2018: Συνδέσου με τη Θάλασσα!

Σαμιακά1 μήνα ago

Συσκέψεις στη Σάμο για τους χώρους συγκέντρωσης κοινού σε περίπτωση ανάγκης

SPONSORED

Sponsored

Advertisement

Δημοφιλή

Copyright © iArk Digital Agency