27.2 C
Σάμος
14/08/2022
Περιφερειακά

Επικούρειο Κέντρο: Σημείο αναφοράς για τον Πολιτισμό στη Σάμο

Το κτίριο του παλαιού Καπνεργοστασίου, επί των οδών Σαχτούρη και Κανάρη, στο ιστορικό κέντρο της πόλεως Σάμου ,επισκέφτηκε σήμερα το πρωί ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου, κ. Νίκος Κατρακάζος, συνοδευόμενος από στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου, όπου ενημέρωσε αναλυτικά τους εκπρόσωπους των ΜΜΕ στη Σάμο, για την πρόοδο των εργασιών που βρίσκονται πλέον σε πολύ προχωρημένο στάδιο.

Στο Επικούρειο Πολιτιστικό Κέντρο,εγιναν σειρά ενισχύσεων, επισκευών και επεμβάσεων στην εσωτερική διαρρύθμιση του κτιρίου και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, με σκοπό την αποκατάσταση των εξωτερικών όψεων του κτιρίου, στην αρχική τους μορφή και την επισκευή και αναδιαρρύθμιση των εσωτερικών χώρων, με σκοπό την εξυπηρέτηση νέων χρήσεων, βάσει σύγχρονων προδιαγραφών, οι οποίες θα εξασφαλίσουν την λειτουργική επανένταξη του παλαιού αυτού σημαντικού κτιρίου στην ζωή της πόλης της Σάμου.

Το κτίριο θα παραδοθεί σε χρήση αρχές φθινοπώρου 2018.

Ο  Αντιπεριφερειάρχης Σάμου, κ. Νίκος Κατρακάζος δήλωσε σχετικά «Αυτό που θα πρέπει να ξέρει ο κάθε πολίτης είναι,ότι δεν θα είναι ένας χώρος που θα στεγάζει τα γραφεία των πολιτιστικών συλλόγων, αλλά ένας χώρος για αυτούς που ασχολούνται με τον πολιτισμόo. Eδώ θα μπορούν να παρουσιάζουν την δουλειά τους στο κοινό και παράλληλα θα μπορούν και να δημιουργούν.

Ταυτόχρονα θα μπορεί να φιλοξενεί πολλαπλές πολιτιστικές δραστηριότητες ακόμα και εκθέσεις. Θα συνεισφέρει στον τουρισμό της Σάμου, μιας και υπάρχει ένας υπερσύχρονος χώρος για την φιλοξενία συνεδρίων. Το Επικούρειο Πολιτιστικό Κέντρο θα κοσμήσει όχι μόνο αυτή τη πόλη ,αλλά ολόκληρη τη Σάμο και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Χαίρομαι που αξιωθήκαμε να είμαστε πολύ κοντά, που θα το παραδώσουμε στη τοπική μας κοινωνία ».

Το κτίριο αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα βιομηχανικού κτιρίου της εποχής του, μικρογραφία του Δημόσιου Καπνεργοστασίου των Αθηνών, επί της οδού Λένορμαν. Η κτιριακή αποκατάσταση συμβάλλει στην ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς των πρώτων βιομηχανικών κτιρίων του ελλαδικού χώρου.

Το κτίριο παραχωρήθηκε από την Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου στην Περιφερειακή Ενότητα Σάμου για να αναπαλαιωθεί και να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά ως πολιτιστικό κέντρο.

Οι κύριες επιμέρους NEEΣ XPHΣEIΣ του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ KENTPOY είναι:

Αίθουσα θεάτρου και λοιπών εκδηλώσεων.
Eργαστήρια θεάτρου, μουσικής, χορού, ζωγραφικής, φωτογραφίας και λοιπών πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
Xώροι περιοδικών εκθέσεων.
Bιβλιοθήκη.
Aίθουσα συσκέψεων.
Γραφεία υποστήριξης των πολιτιστικών συλλόγων και των δραστηριοτήτων τους.
Κυλικείο.
Σκοτεινός θάλαμος για εμφάνιση φωτογραφιών κτλ.

Το έργο εντάχθηκε σε συνεργασία με τον ΕΟΤ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» ΕΣΠΑ_2007-2013 με τίτλο Επικούρειο Πολιτιστικό Κέντρο με προϋπολογισμό 5.230.000 €.

Related posts

Με υπογραφή Περιφερειάρχη η κατασκευή του έργου “Αγωγός μεταφοράς παραγόμενου νερού αφαλάτωσης για την ύδρευση του Οικισμού Φούρνων Κορσεών”

admin

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Εμπορικού, Βιομηχανικού και Αγροτικού Επιμελητηρίου της Τρίπολης της Λιβύης

admin

Παναγιώτης Χριστόφας: Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα. Προκήρυξη του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022

admin

Στο «National Geographic Traveller Food Festival» η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

admin

Ανοιχτή Επιστολή Μπουρνιά για παράταση των Δασικών χαρτών προς ΥΠΕΝ

admin

Προτάσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πυρκαγιάς της 13ης Ιουλίου 2022 σε περιοχές της νοτιοδυτικής Σάμου

admin

Λέσβος: Εγκαινιάστηκε η νέα πύλη Σένγκεν στο Πλωμάρι

admin

Συνάντηση Περιφερειάρχη με Πρέσβη Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας

admin

Υπογραφή συμβάσεων 2 έργων στην Π.Ε. Σάμου

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα