27.8 C
Σάμος
16/08/2022
Ικαριακά

Επιστολή δημάρχου Ικαρίας προς τους Υπουργούς Ναυτιλίας και Οικονομίας

Επιστολή απέστειλε σήμερα ο δήμαρχος Ικαρίας κ Σταμούλος, προς τους Υπουργούς Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και Οικονομίας & Ανάπτυξης Υποδομών,τονίζοντας την αναγκαιότητα για την άμεση ενεργοποίηση όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών για την αποκατάσταση των ζημιών που δημιούργησε η πρόσφατη κακοκαιρία στο Λιμάνι του Ευδήλου.

Αναλυτικά το έγγραφο.

ΘΕΜΑ: Αποκατάσταση εκτεταμένων ζημιών στον προσήνεμο μόλο του Λιμένα Ευδήλου

Σχετικά:  1)  Έγγραφο Λιμενικού  ταμείου  Ικαρίας με Αρ. Πρωτ: 31-19/1/2018

2) Έγγραφο  Δήμου Ικαρίας με Αρ. Πρωτ: 4047- 6/6/2016

Σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα που δημιούργησε η πρόσφατη έντονη κακοκαιρία στον προσήνεμο μόλο του λιμένα Ευδήλου, πριν αναφερθούμε στην αναγκαιότητα της άμεσης ενεργοποίησης όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών (Σχετικό 1), επιτρέψατε μας να σας υπενθυμίσουμε συνοπτικά ότι η προσπάθεια για την δημιουργία ενός συγχρόνου λιμένα στην βόρεια Ικαρία ξεκίνησε το 1986 από την πρώην κοινότητα Ευδήλου και συνεχίσθηκε (με επικαιροποίηση των παλαιοτέρων και εκπόνηση των υπολοίπων μελετών για τα «έργα ολοκλήρωσης λιμένος Ευδήλου»)  από το Δήμο Ευδήλου σε συνεργασία με την τότε Νομαρχία Σάμου τα έτη 1999-2004. Για το σύνολο των έργων που έγιναν σε δυο φάσεις και εκκρεμεί η τρίτη, υπάρχουν όλες οι εγκεκριμένες μελέτες και εκδόθηκαν όλες οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις που προβλέπονται.

Πρέπει να επισημανθεί ότι την χειμερινή περίοδο του 2008 και ενώ τα κρηπιδώματα στο ανατολικό τμήμα του λιμένα Ευδήλου είχαν σχεδόν ολοκληρωθεί σφοδρή κακοκαιρία συνοδευόμενη από ισχυρότατους βορειοανατολικούς ανέμους και έντονο κυματισμό προκάλεσε σημαντικές καταστροφές (υποσκαφή θεμελίων, καθαίρεση ανωδομής, διάβρωση της χερσαίας ζώνης)  στα υπό ολοκλήρωση έργα. Από τότε κατέστη σαφές σε όλους τους aαρμόδιους φορείς ότι τα υφιστάμενα και σχεδιαζόμενα έργα στον λιμένα και ειδικότερα αυτά που χωροθετούνται στο ανατολικό και νότιο τμήμα του διατρέχουν άμεσο κίνδυνο, καθώς είναι ακόμη εκτεθειμένα στους θυελλώδεις βόρειους άνεμους που συχνά, κατά τους χειμερινούς μήνες,  πλήττουν τις βόρειες ακτές του νησιού.

Η κατασκευή της επέκτασης (κατά 200m περίπου) του προσήνεμου μόλου στα βόρεια αύξησε βεβαίως τον συντελεστή ασφαλείας του λιμένα Ευδήλου, αλλά δεν εξασφάλισε πλήρως το λιμάνι από τους καιρούς που έρχονται από βορειοανατολικά – ανατολικά.

Αυτό αποδείχθηκε (παρά τις έγκαιρες επισημάνσεις μας- σχετικό 2), πριν λίγες ημέρες (18/1/2018) όταν  για μια ακόμα φορά έντονοι βόρειοι άνεμοι  προκάλεσαν σοβαρότατες ζημιές στις λιμενικές υποδομές και ειδικότερα στον προσήνεμο μόλο, που έχει υποστεί αποκόλληση και μετακίνηση τμημάτων σε ορισμένα σημεία και ολοκληρωτική καταστροφή στο ακραίο τμήμα του, που κατασκευάστηκε και παραδόθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Επειδή θεωρούμε ότι η προστασία των λιμενικών εγκαταστάσεων και υποδομών είναι άμεση προτεραιότητα, σας καλούμε να προχωρήσετε άμεσα σε ουσιαστικό τεχνικό έλεγχο και να προτείνετε αξιόπιστες επιδιορθώσεις από έμπειρους τεχνικούς, που να τεκμηριώνουν αν υπάρχουν κακοτεχνίες η αστοχίες στην μελέτη του  πρόσφατα κατασκευασμένου  τμήματος.

Παράλληλα οι προτεινόμενες λύσεις αντιμετώπισης των ζημιών πιστεύουμε ότι πρέπει να διασφαλίζουν (στο μέτρο του δυνατού)  ότι δεν θα υποστούν οι λιμενικές υποδομές ανάλογες καταστροφές τα επόμενα χρόνια .

Ταυτόχρονα θεωρούμε απαραίτητο να υπογραμμίσουμε την ανάγκη άμεσων ενεργειών από μέρους σας ώστε οι απαραίτητες δράσεις αποκατάστασης να χρηματοδοτηθούν κατά προτεραιότητα, αποσυνδέοντας την αποκατάσταση των ζημιών από την πρόσφατα εγκεκριμένη χρηματοδότηση από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης, στο έργο «Συμπληρωματικά έργα για την έναρξη λειτουργίας των νέων υποδομών λιμένα Ευδήλου Ικαρίας». Πρόταση που υποβλήθηκε από το Λιμενικό  ταμείο  Ικαρίας, με την τεχνική υποστήριξη του Δήμου Ικαρίας, αφού στο κρατικό Λιμενικό ταμείο δεν έχετε εξασφαλίσει ούτε την στοιχειώδη διοικητική υποστήριξη με υπαλλήλους ώστε να μπορεί να λειτουργεί έστω και οριακά.

 

Τελειώνοντας εκ μέρους των κατοίκων και των επισκεπτών της Ικαρίας αναμένουμε την θετική σας ανταπόκριση ώστε σε συνεργασία με την Δημοτική Αρχή να δρομολογηθεί η διευθέτηση των προαναφερόμενων θεμάτων και προβλημάτων. Επιπροσθέτως σας γνωρίζουμε ότι αυτή η έκκληση έχει την υποστήριξη του συνόλου των δημοτικών παρατάξεων που εκφράζουν το σύνολο των Ικαριωτων, και εκφράστηκε ομόφωνα στην 1η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το 2018 (19/1).

 

Αναμένοντας τις ενέργειες σας είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία.

 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ

Στέλιος  Σταμούλος

Related posts

Ολοκληρώθηκαν τα Αθλητικά Μονοπάτια Καλοκαίρι 2022

admin

Γ.Ν.-Κ. Υ. Ικαρίας: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πρόσληψη επικουρικού ιατρικού προσωπικού

admin

Ικαρία: Επέτειος της φονικής πυρκαγιάς του 1993 με τα 13 θύματα

admin

Γενικό Νοσοκομείο -Κ.Y. Ικαρίας: Πρόσληψη ενός Επικουρικού Γιατρού Εσωτερικής Παθολογίας

admin

Ζητούν να ληφθούν μέτρα για την προστασία των κολυμβητών στις παραλίες της Ικαρίας

admin

Νεκρός στη παραλία Κυπαρίσσι ο 17χρονος που αγνοούνταν στην Ικαρία

admin

Αιμοδοσία στην Ικαρία – Αύγουστος 2022

admin

Από το 8ο Τουρνουά Ποδοσφαίρου της ΚΝΕ στην Ικαρία

admin

ΠΑΣ Ίκαρος: 1 χάλκινο μετάλλιο και ατομικά ρεκόρ στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου Κ16

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα