22.9 C
Σάμος
09/05/2024
Δήμος

Απολογισμός έργου Δήμου Ανατολικής Σάμου: Ο Δήμαρχος παρουσίασε τα πεπραγμένα του πρώτου τετραμήνου

Ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Πάρης Παπαγεωργίου πραγματοποίησε συνέντευξη τύπου στο δημαρχιακό Μέγαρο το μεσημέρι του Σαββάτου 27 Απριλίου με θέμα τον απολογισμό του έργου της Δημοτικής Αρχής κατά το πρώτο τετράμηνο της θητείας του.

Στη συνέντευξη, ο κ. Παπαγεωργίου ανέλυσε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν τον Δήμο και τις ενέργειες που έχουν γίνει για την επίλυσή τους.

Ένα από τα βασικά θέματα που θίχτηκαν ήταν η διαχείριση αποβλήτων στο πρώην ΚΥΤ. Ο Δήμος προχώρησε στη σύνταξη μελέτης και υποβολή πρότασης για την ένταξη και χρηματοδότηση της πράξης «Διαχείριση οικιακών στερεών απόβλητων και απόβλητων κατεδαφίσεων πρώην ΚΥΤ Σάμου». Έχει ήδη ληφθεί απόφαση από τη Δημοτική Επιτροπή για έγκριση των όρων δημοπράτησης και η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που αντιμετώπισε ο Δήμος ήταν η κήρυξη της κοινότητας του Αγίου Κωνσταντίνου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Συντάχθηκε μελέτη και έκθεση αυτοψίας με τίτλο «Αποκατάσταση παραλιακής οδού Αγίου Κωνσταντίνου» προϋπολογισμού 200.000 ευρώ και εστάλη αίτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών για εξασφάλιση πίστωσης. Ο Δήμος, αναλογιζόμενος τη δυσλειτουργία που υπάρχει στον τουριστικό και κεντροβαρή οικισμό, προέβη άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση του προβλήματος.

Ένα ακόμη θέμα που απασχόλησε τον Δήμο ήταν τα κωδωνοστάσια στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο Κοκκάρι. Έχει υποβληθεί από τον Δήμο στη Δ/νση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων η αποτύπωση και η μελέτη κατεδάφισης των επικίνδυνων κωδωνοστασίων και αναμένεται η έγκρισή της προκειμένου να προχωρήσει το έργο μέσω προγραμματικής σύμβασης με την Ιερά Μητρόπολη Σάμου και Ικαρίας.

Σημαντικές εξελίξεις υπήρξαν και στο θέμα της αντικατάστασης του κεντρικού καταθλιπτικού δικτύου μεταφοράς λυμάτων. Εξασφαλίστηκε η δημοσίευση σε ΦΕΚ της κυκλοφοριακής μελέτης που είχε προκαλέσει καθυστέρηση στην εκτέλεση των εργασιών. Τα υποέργα των μελετών αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός 40 ημερών και να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της αποκατάστασης της Μονάδας.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα του κεντρικού δρόμου Μυτιληνιών, όπου επικαιροποιήθηκε η μελέτη που είχε υποβληθεί για χρηματοδότηση στο Ταμείο Αλληλεγγύης ώστε να περιλαμβάνει και την ανακατασκευή των πεζοδρομίων. Λήφθηκε η δασική αδειοδότηση για το έργο και υποβλήθηκε στο Τμήμα Περιβάλλοντος για έκδοση απαλλαγής από Περιβαλλοντικούς όρους, ώστε να προχωρήσει η δημοπράτησή του.

Άλλα έργα και δράσεις που αναφέρθηκαν περιλαμβάνουν:

  • Την υποβολή για έγκριση και χρηματοδότηση έργων στα κτίρια ΞΕΝΙΑ και Αποθήκες Θάνου.
  • Την υποβολή μελέτης για αναβάθμιση των πάρκινγκ Βουρλιωτών.
  • Την οριοθέτηση της λαϊκής αγοράς.
  • Τη σύνταξη μελέτης για αποκατάσταση και αναβάθμιση των κτιρίων ΚΕΠ Βαθέος και Πυθαγορείου.
  • Τη σύνταξη προεκτιμώμενων αμοιβών για αποκατάσταση ζημιών σε Ιερούς Ναούς.
  • Τη σύνταξη μελέτης πυρασφάλειας για το κλειστό γυμναστήριο Πυθαγορείου.
  • Έργα ενίσχυσης πόσιμου νερού στο Κοκκάρι.
  • Κατεδαφίσεις επικίνδυνων και σεισμόπληκτων κτισμάτων.
  • Την επανεκκίνηση και ολοκλήρωση του έργου στην περιοχή «Ρεματάκι»

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Δήμαρχος ανέλυσε τις ενέργειες και τα επιτεύγματα των Διευθύνσεων και Τμημάτων του Δήμου, με έμφαση στη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών και το Τμήμα Ακίνητης Περιουσίας.

Αναφορικά με τη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε ότι κατά το πρώτο τρίμηνο της θητείας καταρτίστηκε ο προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2024, ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τα καύσιμα και διεκπεραιώθηκε μεγάλος όγκος ενταλμάτων, με έναν κύκλο πληρωμών 3,5 εκατομμύρια ευρώ μόνο από ΠΟΕ. Παράλληλα, ο Δήμαρχος απηύθυνε κάλεσμα προς τους δημότες να αποπληρώσουν τις οφειλές τους προς τον Δήμο, καθώς τα ανείσπρακτα υπερβαίνουν τα 8 εκατομμύρια ευρώ και καθιστούν προβληματική τη λειτουργία του οργανισμού. Επιπλέον, κλήθηκαν ορκωτοί λογιστές για να ξεκινήσουν τη διαδικασία κλεισίματος ισολογισμών που εκκρεμούν από το 2019, καθώς και για τους ισολογισμούς και τον έλεγχο του κληροδοτήματος Γερογιαννάκη.

Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι μέσα στο τρέχον έτος να προχωρήσουν οι έλεγχοι και οι ισολογισμοί στο Δήμο και στα νομικά του πρόσωπα, όπου οι χρήσεις είναι ανέλεγκτες από το 2018, καθώς και να επιτευχθεί τουλάχιστον ο διπλασιασμός του ποσοστού εισπραξιμότητας από τις προηγούμενες χρήσεις, που σήμερα ανέρχεται μόνο στο 9%. Ωστόσο, μεγάλο πρόβλημα δημιουργεί στην παρούσα φάση η συνεχόμενη ροή καταδικαστικών αποφάσεων κατά του Δήμου για γεγονότα που χρονολογούνται και πέραν της δεκαετίας.

Σχετικά με την περιουσιακή κατάσταση του Δήμου, ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε ότι στο Ε9 του Δήμου είναι καταγεγραμμένα μόνο 27 ακίνητα, εκ των οποίων τα 14 είναι κτίρια του κληροδοτήματος Γερογιαννάκη, ενώ στο Ε9 του Γηροκομείου υπάρχουν 28 ακίνητα. Στο Κτηματολόγιο υπάρχουν 143 εγγραφές ακινήτων και υπολείπονται άλλες 450 εγγραφές τουλάχιστον, με προθεσμία κτηματογράφησης έως τις 31.12.2024. Παράλληλα, 28 διορθώσεις κτηματογράφησης εκκρεμούν από το 2022, ενώ για 370 ακίνητα άνευ τίτλων υπάρχει απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για υπογραφή ενώπιον συμβολαιογράφου. Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι το κληροδότημα Γερογιαννάκη παρέμενε ανενεργό ως προς την επιτροπή διαχείρισης, με ληγμένες μισθώσεις από το 2022, ενώ υπάρχουν και σε εξέλιξη ποινικές διώξεις. Ταυτόχρονα, διαπιστώθηκε πλήρης απαξίωση των κτιρίων του κληροδοτήματος και των λοιπών περιουσιακών στοιχείων του Δήμου, με πληθώρα ληγμένων μισθώσεων και κτιρίων ανεκμετάλλευτων, που προκάλεσαν μείωση εσόδων.

Ωστόσο, με την έναρξη της νέας θητείας, συστάθηκε για πρώτη φορά Τμήμα Ακίνητης Περιουσίας Κοινοτήτων, Γηροκομείου και Κληροδοτημάτων, και συλλέχθηκε έντυπο αρχείο της περιουσιακής κατάστασης κάθε κοινότητας. Παράλληλα, ανασυστάθηκε η Διαχειριστική Επιτροπή Κληροδοτήματος Γερογιαννάκη, υποβλήθηκε για πρώτη φορά προϋπολογισμός και ορίστηκαν οι προϋποθέσεις χορήγησης βοηθημάτων και υποτροφιών. Επίσης, ξεκίνησε ο έλεγχος των ακινήτων που στερούνται τίτλους ιδιοκτησίας και η περιγραφή τους, ώστε να προχωρήσει η κτηματογράφησή τους.

Πολιτισμός

Ο Δήμαρχος τόνισε τη σημασία που δίνει ο Δήμος στην ανάδειξη και προώθηση του πολιτισμού. Μέχρι στιγμής έχουν υλοποιηθεί διάφορες δράσεις όπως:

  • Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σε συνεργασία με τοπικούς συλλόγους
  • Συμμετοχή στο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς
  • Ομιλία του εγκληματολόγου Γιάννη Πανούση σε συνεργασία με το Πυθαγόρειο Γενικό Λύκειο
  • Διοργάνωση εθελοντικών καθαρισμών στο πλαίσιο της δράσης “Let’s Do It”
  • Φιλοξενία μαθητών και αντιπροσωπείας από τους αδελφοποιημένους Γερμανικούς Δήμους Greifswald και Ζιντελφίνγκεν
  • Συναντήσεις με πολιτιστικούς συλλόγους για τον σχεδιασμό κοινών δράσεων
  • Πρόσκληση επιχορήγησης πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων
  • Αποκριάτικες εκδηλώσεις σε όλο τον Δήμο
  • Ολοκλήρωση έργων που εκκρεμούσαν στο πρόγραμμα Leader.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις δράσεις για την επέτειο των 200 χρόνων από τη Ναυμαχία της Σάμου του 1824, όπως η συμφωνία με το Εθνικό – Ιστορικό Μουσείο για τη διοργάνωση σχετικής έκθεσης, η δημιουργία ψηφιακού υλικού για την επανάσταση στη Σάμο που διανεμήθηκε στα σχολεία, η πρόσκληση στις σχολικές μονάδες για δράση με τίτλο “Τι είναι η ελευθερία για μένα”, η διοργάνωση συμβολικής σκυταλοδρομίας σε συνεργασία με τη 79 ΑΔΤΕ και ένα εργαστήριο μικρομυθοπλασίας με θέμα την Ελευθερία που συγκέντρωσε 350 συμμετοχές από όλη την Ελλάδα.

Ο προγραμματισμός για το 2024 περιλαμβάνει πολιτιστικές και επετειακές εκδηλώσεις όπως το Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας τον Ιούνιο, τον εορτασμό της ένωσης της Σάμου με την Ελλάδα στις 11 Νοεμβρίου, χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και τα παραδοσιακά φεστιβάλ Ηραία – Πυθαγόρεια και Γιορτές Κρασιού.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνεργασία με γνωστούς YouTubers όπως ο Κωνσταντίνος Λουκόπουλος (The Mythologist) και ο Θόδωρος Παπακώστας (Archaeostoryteller) για την παραγωγή βίντεο και podcast σχετικά με τη μυθολογία και τον αρχαιολογικό πλούτο της Σάμου.Paris papageorgiou

Τουρισμός

Ο Δήμος προχωρά στον σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου προγράμματος τουριστικής προβολής με στόχο τη διεύρυνση του τουριστικού προφίλ των επισκεπτών της Σάμου, με βάση τις μορφές τουρισμού που μπορεί να αναπτύξει το νησί. Άξονες του προγράμματος θα είναι:

1) Η διαχείριση του τουριστικού προορισμού με εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης

2) Η ανάπτυξη θεματικών τουριστικών δράσεων

3) Η διαχείριση δημοσίων σχέσεων και τουριστικής επικοινωνίας

4) Η υλοποίηση εξειδικευμένων προγραμμάτων τουριστικής εκπαίδευσης.

Ήδη έχει ξεκινήσει η εκπόνηση σχεδίου δράσης για την τουριστική προβολή του νησιού, ο σχεδιασμός μιας αναγνωρίσιμης ταυτότητας (branding) ως τουριστικός προορισμός και η διεξαγωγή ερευνών αγοράς για την αποτίμηση της υπάρχουσας κατάστασης.

Στον τομέα της Παιδείας, ο Δήμος προχώρησε σε αυτοψίες στις σχολικές μονάδες της περιοχής, καταγράφοντας και αντιμετωπίζοντας λειτουργικά προβλήματα. Έγιναν παρεμβάσεις όπως αντικατάσταση καυστήρων, επίλυση θεμάτων καθαριότητας και θέρμανσης. Επίσης, συστάθηκαν επιτροπές όπως η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας και προχώρησε σε μία σειρά αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορούσαν τη λειτουργία των σχολείων.

Παράλληλα, η Υπηρεσία Δόμησης παρά την υποστελέχωσή της ανταποκρίθηκε διεκπεραιώνοντας άδειες ανακατασκευής σεισμόπληκτων κτιρίων, προωθώντας το έργο της αγροτικής οδοποιίας και αντιμετωπίζοντας το ζήτημα των επικίνδυνων κτιρίων.

Ο Δήμος έθεσε ως προτεραιότητα και την αποκατάσταση του αγροτικού οδικού δικτύου, ξεκινώντας εγκαίρως τις εργασίες φέτος ώστε να καλυφθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα. Επίσης, είναι σε εξέλιξη η αποκατάσταση των παραλιών της περιοχής.

Στον τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας, προγραμματίζονται δράσεις όπως η ανάπτυξη λειτουργίας ΚΑΠΗ με εκδηλώσεις για τα μέλη, ενισχύοντας τη στήριξη των ηλικιωμένωΝ.

Αναφορικά με την παιδεία, ανακοινώθηκε ότι σε συνεργασία με τις σχολικές επιτροπές θα γίνει προμήθεια αθλητικού υλικού και αναλωσίμων για την κάλυψη λειτουργικών και εκπαιδευτικών αναγκών των σχολικών μονάδων. Επίσης, σχεδιάζονται ενέργειες για τα αμφιθέατρα από την Β/βάθμια επιτροπή και επιλύθηκε το χρόνιο θέμα των κυλικείων, των οποίων οι συμβάσεις είχαν λήξει. Ήδη έχουν διεξαχθεί δημοπρασίες για δύο κυλικεία. Τέλος, εξοφλήθηκαν όλες οι οφειλές των σχολείων της Β/βάθμιας και οι οφειλές ΙΚΑ και σταθερής τηλεφωνίας για την Α/βάθμια εκπαίδευση.

Στον τομέα της αγροτικής οδοποιίας, ο δήμαρχος τόνισε πως ήδη από τα τέλη Μαρτίου ξεκίνησε η αποκατάσταση του οδικού δικτύου, με στόχο την όσο το δυνατό μεγαλύτερη κάλυψη αναγκών. Γίνεται καταγραφή προβλημάτων σε συνεργασία με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων. Παράλληλα συνεχίζεται η αποκατάσταση των παραλιών του δήμου.

Όσον αφορά την κοινωνική πρόνοια, προγραμματίζεται η ανάπτυξη δράσεων των ΚΑΠΗ, η διοργάνωση εβδομάδας για την 3η ηλικία, η επαναλειτουργία του Συμβουλευτικού Σταθμού για την Άνοια και η δημιουργία Κέντρου Ημέρας με σχετικό εξοπλισμό. Θα γίνουν προσλήψεις προσωπικού για τις δομές “Βοήθεια στο Σπίτι” και θα υπογραφεί σύμβαση με ιατρό. Επίσης, σχεδιάζεται η ίδρυση Συμβουλευτικού Κέντρου για θέματα ισότητας και στήριξης των γυναικών.

Σχετικά με την υπηρεσία δόμησης (ΥΔΟΜ), ο δήμαρχος επισήμανε την υποστελέχωση που αντιμετωπίζει αλλά και τη σημαντική δουλειά που επιτελεί. Έχουν διεκπεραιωθεί όλες οι άδειες ανακατασκευής σεισμοπλήκτων κτιρίων, έχει αποσταλεί το 90% των στοιχείων για την αγροτική οδοποιία στην ανάδοχο κοινοπραξία και συνεχίζονται οι αυτοψίες επικίνδυνων κτιρίων.

Εγινε αναφορά στο Κοινωνικό Παντοπωλείο το οποίο στηρίζεται κυρίως σε χορηγίες και αυτή τη στιγμή εξυπηρετεί 285 άτομα και οικογένειες. Βασικές προτεραιότητες είναι η εξασφάλιση σταθερών χορηγιών και η ανακαίνιση του χώρου που αντιμετωπίζει προβλήματα.

Γηροκομείο, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκαν σημαντικές εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης, όπως η επισκευή 27 ηλιακών θερμοσιφώνων για ζεστό νερό, η επισκευή της ασφάλειας στην κουζίνα, η συντήρηση καλοριφέρ και λέβητα, η επισκευή διαρροών νερού και η τοποθέτηση ψευδοροφών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην πυρασφάλεια του κτιρίου. Εξασφαλίστηκε επίσης δωρεά για το βάψιμο των εσωτερικών χώρων και ενεργοποιήθηκε το πρόγραμμα ΟΑΕΔ 55-67 για την πρόσληψη προσωπικού. Στα άμεσα σχέδια είναι η δημιουργία τμήματος για τη φροντίδα χρονίως πασχόντων.

Στον τομέα της δημόσιας υγείας, ο Δήμαρχος τόνισε τη σημασία των προγραμμάτων πρόληψης. Ήδη πραγματοποιήθηκαν προληπτικές εξετάσεις για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής τον Μάρτιο και εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Υγείας τον Απρίλιο. Στον προγραμματισμό περιλαμβάνονται δράσεις όπως πρόγραμμα πρόληψης απώλειας ακοής, πρόληψης καρκίνου πνεύμονα, εκπαίδευσης στη ναυαγοσωστική, οστεοπόρωσης, ψηφιακής μαστογραφίας, τηλεϊατρικής κ.α. Επίσης προγραμματίζονται δράσεις ευαισθητοποίησης για την άνοια, την αναπηρία, την παιδική σεξουαλική κακοποίηση, την οδική ασφάλεια και τη βία.

Αναφορικά με τα ΚΑΠΗ, πραγματοποιήθηκαν ήδη ομιλίες για τον σακχαρώδη διαβήτη και το γλαύκωμα, εκδηλώσεις για την Ημέρα της Γυναίκας και συμμετοχή στο Run Greece. Προγραμματίζονται εκδρομές, ομιλίες, προβολές και η δημιουργία βιβλιοθήκης.

Στον τομέα της διαχείρισης αδέσποτων ζώων, ψηφίστηκε ομόφωνα το ετήσιο πρόγραμμα, παραγγέλθηκαν ταΐστρες-ποτίστρες, συστάθηκαν επιτροπές και ξεκίνησαν στειρώσεις σκύλων και γατών. Διερευνάται επίσης χώρος για νέο καταφύγιο ζώων.

Τέλος, αναφορικά με τους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, τοποθετήθηκε πλαστικός τάπητας στον 1ο Παιδικό Σταθμό Σάμου και ξεμπλοκαρίστηκε η διαδικασία απόκτησης πιστοποιητικού πυρασφάλειας που εκκρεμούσε από το 2021, ενώ τοποθετήθηκε και περιφερειακός φωτισμός.

Όσον αφορά την καθαριότητα, ο Δήμαρχος τόνισε ότι η πρόσληψη προσωπικού εντός Μαΐου θα συμβάλει σημαντικά στην ολοκλήρωση των απαραίτητων εργασιών. Έγινε καθαρισμός σκουπιδιών σε όλα τα σημεία με ανεξέλεγκτη ρίψη, όπως ο Μεσόκαμπος και η Κέρβελη, ενώ ξεκίνησε και ο καθαρισμός των παραλιών, με πρώτη την Ψιλή Άμμο. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε καθαρισμός αποχετεύσεων, εγκαταστάσεων βιολογικών καθαρισμών, προαύλειων χώρων σχολείων και όλων των νεκροταφείων.

Στον τομέα της ύδρευσης, τοποθετήθηκαν όλα τα εκκρεμή υδρόμετρα στην πόλη και τις κοινότητες, έγιναν επισκευές σε χρόνιες βλάβες στα μεγάλα δίκτυα και στο αντλιοστάσιο της πόλης. Αντικαταστάθηκαν βάνες, καθαρίστηκαν πηγές και δεξαμενές για τη διασφάλιση επαρκούς ποσότητας νερού ενόψει καλοκαιριού, με έμφαση στο Κοκκάρι και τους Βουρλιώτες.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε επίσης σε μια σειρά παρεμβάσεων και έργων σε διάφορα σημεία, όπως:

  • Αποκατάσταση παγκακίων στην Πλατεία Σοφούλη και Αγία Ειρήνη
  • Ασφαλτόστρωση και πλακόστρωση μετά από επισκευές δικτύων
  • Παρεμβάσεις σε αγροτική οδοποιία
  • Καθαρισμοί και κλαδέματα σε πολλούς οικισμούς
  • Βελτιώσεις σε σχολικά κτίρια και υποδομές
  • Κατασκευή φρεατίων, σχαρών, σκαλών σε διάφορα έργα

Ο Δήμαρχος τόνισε τη στενή συνεργασία και επικοινωνία με τους Προέδρους των Κοινοτήτων σε καθημερινή βάση, καθώς και την υποστήριξη από τον Δήμο σε εθελοντικές δράσεις καθαρισμού από τοπικούς συλλόγους.

Για την περίοδο από 6 Φεβρουαρίου 2004 έως 31 Μαρτίου 2024, ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου αναφέρθηκε  στα πεπραγμένα του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σάμου. Ο Δήμαρχος ενημέρωσε για τις σημαντικές ενέργειες και αποφάσεις που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ξεκινώντας, στις 6 Φεβρουαρίου 2024 συγκλήθηκε το πρώτο συμβούλιο και έγινε η συγκρότηση σε σώμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία συνεδρίαση του προηγούμενου Δ.Σ. είχε πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο του 2023.

Στη δεύτερη συνεδρίαση, αποφασίστηκαν ενέργειες για την παράταση ενός έτους στις πέργκολες καταστημάτων των χερσαίων ζωνών της Σάμου, η οποία απεστάλη στους αρμόδιους φορείς.

Ένα σημαντικό βήμα ήταν η σύνταξη του τεχνικού προγράμματος με ουσιαστικές παρεμβάσεις, όπως η δέσμευση ποσού για την προμήθεια στεγάστρου για το διαβατηριακό κτίριο Σάμου. Επίσης, δόθηκε ενημέρωση για τον τρόπο σύνταξης του προϋπολογισμού και τους περιορισμούς που υπήρχαν, όπως οι αυξημένες δαπάνες για εξόφληση λογαριασμών, αποζημιώσεις και δόσεις δανείου.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε επανατοποθέτηση κώνων στην παραλιακή και αντικατάσταση των φθαρμένων. Επιπλέον, έγιναν έλεγχοι και εργασίες αποκατάστασης του συστήματος πυρόσβεσης και υδροδότησης-υδροληψίας του λιμένα Σάμου, καθώς και του συστήματος κλιματισμού του διαβατηριακού κτιρίου.

Παράλληλα, το Ταμείο παρακολούθησε το έργο εγκατάστασης συστημάτων που αναβαθμίζουν το λιμένα σε λιμένα ISPS. Με παρεμβάσεις, επιτεύχθηκε η προστασία των Η/Ζ σε οικίσκους και η επιλογή του καταλληλότερου χώρου τοποθέτησής τους. Επιπλέον, εντάχθηκε στο έργο η διάνοιξη τάφρου για μελλοντική διέλευση οπτικής ίνας.

Άλλες σημαντικές ενέργειες περιλάμβαναν παρεμβάσεις στο έργο επισκευής της ανοδομής και των υποσκαφών στο λιμένα Σάμου, απομάκρυνση και αντικατάσταση φθαρμένης εγκατάστασης συλλογής υγρών απόβλητων, προτάσεις για επιλεκτική αλλαγή πλακών σε πεζοδρόμια, επίσκεψη-αυτοψία στο αλιευτικό καταφύγιο του Ηραίου και παρακολούθηση του έργου αλλαγής πυλώνων φωτισμού στο λιμένα Πυθαγορείου.

Επιπρόσθετα, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με επαγγελματίες αλιείς, μηχανικούς και εκπροσώπους μελετητικού γραφείου για την πορεία των εργασιών του master plan λιμένα Σάμου. Τέλος, συζητήθηκαν θέματα με τον κυβερνήτη του πολεμικού πλοίου στο Πυθαγόρειο σχετικά με τον ελλιμενισμό του σκάφους, τον ευπρεπισμό του χώρου και τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων.

Βραχυπρόθεσμες και Μεσοπρόθεσμες Ενέργειες

Ένας από τους κύριους στόχους του Δημάρχου είναι η βελτίωση των λιμενικών εγκαταστάσεων του νησιού. Αυτό περιλαμβάνει:

  • Συναντήσεις με ιδιοκτήτες καταστημάτων στις χερσαίες ζώνες της Σάμου, του Πυθαγορείου και του Καρλοβάσου
  • Συνάντηση με τους επαγγελματίες και ερασιτέχνες αλιείς του αλιευτικού καταφυγίου Σάμου
  • Ηλεκτροδότηση του αλιευτικού καταφυγίου Ηραίου
  • Μελέτες για νέους προσκρουστήρες στο λιμάνι της Σάμου και για κρηπιδώματα και πλωτή προβλήτα στο Πυθαγόρειο
  • Επικαιροποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του λιμενικού ταμείου
  • Ωρίμανση των έργων τουριστικού-αλιευτικού αγκυροβολίου στο Καρλόβασι και του master plan για το λιμάνι της Σάμου

Ο εκσυγχρονισμός των διοικητικών υπηρεσιών είναι επίσης προτεραιότητα, με βασικό βήμα την πρόσληψη ενός υπαλλήλου στο ΚΕΠ Σάμου και την οριστικοποίηση του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του δήμου.

Προώθηση της Ισότητας των Φύλων

Ο Δήμαρχος έχει φιλόδοξα σχέδια για την ενίσχυση της ισότητας των φύλων στη Σάμο. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Ενεργοποίηση της Επιτροπής Ισότητας Φύλων
  • Δημιουργία ξενώνα προστασίας κακοποιημένων ατόμων σε συνεργασία με τον Δ. Δυτικής Σάμου
  • Ανάπτυξη συμβουλευτικού δικτύου για την αποτροπή της έμφυλης βίας
  • Δράσεις ευαισθητοποίησης της κοινωνίας μέσω ομιλιών, πολιτιστικών εκδηλώσεων κλπ.

Μετά την ολοκλήρωση του απολογισμού του έργου του Δήμου Ανατολικής Σάμου κατά το πρώτο τετράμηνο της θητείας του, ο Δήμαρχος δέχθηκε τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Στην αίθουσα παρευρέθηκαν αντιδήμαρχοι και κοινοτικοί σύμβουλοι, και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ,πρώην Ενιαίου Δημου Σάμου , Μιχάλης Αγγελόπουλος , οι οποίοι παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τη συζήτηση.

Related posts

Ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου για τον διπλό εορτασμό της 9ης Μαΐου

admin

Έκτακτα βοηθήματα σε 30 οικονομικά αδύναμους πολίτες της ανατολικής Σάμου

admin

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Συστάθηκε η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας

admin

Σύσκεψη Δημάρχων με τον Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας

admin

Ανατολική Σάμος: Τροποποιήσεις στην αποκομιδή ογκωδών αντικειμένων λόγω εορτών Πάσχα

admin

Αντιπαραθέσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Ανατολικής Σάμου για την Ίδρυση Δημοτικού Εθελοντικού Κλιμακίου Πυροπροστασίας

admin

Συνάντηση του Δημάρχου Ανατολικής Σάμου με τον Πρόεδρο της Dodekanisos Seaways

admin

Εορτασμός της επετείου της 8ης Μάϊου στο Καρλόβασι

admin

Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου συστήνει Ομάδα Διοίκησης Έργου για θέματα Πολιτικής Προστασίας

admin