25 C
Σάμος
17/06/2024
Δήμος

Ασφυκτική και Αντιδημοκρατική Δημαρχοκεντρική Αυτοδιοίκηση

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ “Η Σάμος αλλάΖΕΙ” 

Εν μέσω προεκλογικής περιόδου για τις εκλογές στους Δήμους και στις Περιφέρειες η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρεί σε ψήφιση νομοσχέδιου με τον ψευδώνυμο τίτλο «Αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, κατάργηση νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου δήμων, παρακολούθηση επιδόσεων τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλες διατάξεις».

Η κυβέρνηση της ΝΔ, διά του κ. Λιβάνιου, βιάζεται να βάλει την ταφόπλακα στο Αυτοδιοίκητο των ΟΤΑ, επιβάλλοντας με το έτσι θέλω τις  αντισυνταγματικές και αντιδημοκρατικές εκτροπές, που άρχισε από τον Ιούλιο του 2019. Έδωσε στη δημοσιότητα το παραπάνω νομοσχέδιο στις 13/9, όρισε για διαβούλευση μέχρι 26/9 και στις 3/10 το φέρνει για ψήφιση στη Βουλή.  Fast truck διαδικασίες ή «ψεκάστε-σκουπίστε-τελειώσατε» παρ όλες τις διαμαρτυρίες ακόμη και της φιλοκυβερνητικής ΚΕΔΕ, που  ζήτησε να μην πάει για ψήφιση προεκλογικά το νομοσχέδιο, που επιφέρει τις παρακάτω αλλαγές:

 

1.      Καταργούνται η Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και δημιουργείται μια ΥΠΕΡ Επιτροπή σε Δήμους (και σε Περιφέρειες), όπου την απόλυτη πλειοψηφία την έχει η παράταξη του Δημάρχου. Στο Δήμο Ανατολικής Σάμου π.χ. στην 7μελή Δημοτική Επιτροπή θα έχει 5 μέλη η παράταξη του Δημάρχου και 2 μέλη η αντιπολίτευση. Δεν φτάνει που πριμοδοτεί τον εκλεγέντα Δήμαρχο με το 60% των δημοτικών συμβούλων στο Δημοτικό Συμβούλιο, απαξιώνεται ακόμη παραπέρα το Δημοτικό Συμβούλιο ως εκλεγμένο συλλογικό σώμα δημοκρατικής διαβούλευσης και αποφάσεων και «προστατεύεται» η πλειοψηφία της παράταξης του Δημάρχου από τυχόν διαφωνούντες δημοτικούς συμβούλους της παράταξής του, με δεδομένο ότι οι διαφωνούντες δημοτικοί σύμβουλοι δεν μπορεί να είναι μέλη Επιτροπής.

2.      Ο Δήμαρχος ορίζει αντιδημάρχους (όπως και ο Περιφερειάρχης τους αντιπεριφερειάρχες) αποκλειστικά από την παράταξή του, αποκλείοντας συμπράξεις με άλλες παρατάξεις ή μεμονωμένους συμβούλους. Σε περίπτωση διαφωνίας ή διαφορετικής άποψης ο αντιδήμαρχος παύεται άμεσα με απόφαση Δημάρχου.

3.      Για να περιορίσει τυχόν διαφωνίες στους δημοτικούς του συμβούλους ο Δήμαρχος (και ο Περιφερειάρχης) προτείνει τον Πρόεδρο του Δημοτικού (και περιφερειακού) Συμβουλίου χωρίς διαβούλευση με την παράταξή του και εισάγει τη φανερή ψηφοφορία στην εκλογή Προεδρείου Δημοτικού (και Περιφερειακού) Συμβουλίου.

4.      Καταργούνται οριζόντια χωρίς καμία αξιολόγηση τα ΝΠΔΔ και οι Κοινωφελείς Επιχειρήσεις των Δήμων και οι Σχολικές Επιτροπές, με μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων τους στις υπηρεσίες των Δήμων μέσα σε διάστημα 6 μηνών. Χάνεται έτσι η συμμετοχή των παρατάξεων της αντιπολίτευσης καθώς και η συμμετοχή των κοινωνικών φορέων και πολιτών στη Διοίκηση των εν λόγω δημόσιων και κοινωφελούς χαρακτήρα παρεχόμενων υπηρεσιών. Η κατάργηση αυτή οδηγεί στην αναγκαστική υποχρέωση των Δήμων να συστήσουν Αναπτυξιακούς Οργανισμούς, που θα λειτουργούν με ανεξέλεγκτα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και δεν διασφαλίζουν τον έλεγχο της αντιπολίτευσης και των κοινωνικών φορέων.

5.      Με άλλες διατάξεις  μεταφέρονται αρμοδιότητες στους Δήμους χωρίς την αντίστοιχη μεταφορά πόρων και προσωπικού, όπως η αποκομιδή απορριμμάτων του οδικού δικτύου, των πρανών και των νησίδων, δημιουργώντας μια γενικότερη σύγχυση αρμοδιοτήτων μεταξύ αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, όπως συμβαίνει με τις αρμοδιότητες για τον καθαρισμό ρεμάτων και τις ευθύνες που προκύπτουν από τις καταστροφικές πλημμύρες, όπου η κυβέρνηση μιλάει  για ευθύνες της Αυτοδιοίκησης βγάζοντας απέξω τις δικές της αποκλειστικές ευθύνες.

 

Τα παραπάνω, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, λίγοι αυτοδιοικητικοί φαίνεται να τα προσέχουν, γι αυτό καλούμε τις αυτοδιοικητικές παρατάξεις που διεκδικούν την ψήφο των πολιτών, έστω και την ύστατη στιγμή, να καταγγείλουν τις αυταρχικές και αντι-αυτοδιοικητικές ρυθμίσεις και να ζητήσουν από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει προεκλογικά στην ψήφιση του νομοσχεδίου.

Related posts

Αναστολή λειτουργίας Σχολείων στην Ανατολική και Δυτική Σάμο λόγω καύσωνα

admin

Κλιματιζόμενες αίθουσες στη διάθεση των πολιτών ενόψει καύσωνα στους Δήμους Ανατολικής και Δυτικής Σάμου

admin

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Σάμου: Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

admin

Οι υπηρεσίες του Δήμου Ανατολικής Σάμου έτοιμες για τις Ευρωεκλογές της Κυριακής

admin

Συμμετοχή της Λαϊκής Συσπείρωσης στη σύσκεψη με τον Υφυπουργό Τριαντόπουλο

admin

Ορισμός νέου μέλους στην Επιτροπή Μεταναστευτικού, Προσφυγικού και Κρίσεων της ΚΕΔΕ

admin

Η ΑΝΑ.Σ.Α για το έργο βελτίωσης αγροτικών οδών

admin

Πάρης Παπαγεωργίου: Για εμάς η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω και πρώτα απ`όλα

admin

Ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Παρασκευάς Παπαγεωργίου, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ελ.Δ.Α.Π.

admin