16.1 C
Σάμος
19/03/2024
Πολιτικά

Γιάννης Μπουρνούς στη Βουλή: Η κυβέρνηση συνεχίζει να κοροϊδεύει τους νησιώτες για το Μεταφορικό Ισοδύναμο

Επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιάννη Μπουρνού, στην ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την απαξίωση του Μεταφορικού Ισοδύναμου, συζητήθηκε τη Δευτέρα 27 Μαρτίου στη Βουλή.

Ο Γ. Μπουρνούς αναφέρθηκε στη σημασία της πολιτικής του Μεταφορικού Ισοδύναμου, έργο του αείμνηστου Νεκτάριου Σαντορινιού, που εφαρμόζει τη συνταγματικά προβλεπόμενη αρχή της νησιωτικότητας, προωθεί την περιφερειακή ανάπτυξη και μειώνει τις ανισότητες μεταξύ νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας όσον αφορά τα μεταφορικά κόστη πολιτών και εμπορευμάτων.

Ο Βουλευτής Ν. Λέσβου εξέθεσε τις συστηματικές καθυστερήσεις πληρωμών του Μεταφορικού Ισοδύναμου τόσο στους νησιώτες, όσο και στις επιχειρήσεις τους, καθυστερήσεις που φτάνουν τον ένα χρόνο και, σε περίοδο εκτόξευσης τιμών, ιδίως των καυσίμων και της ενέργειας, στερούν πολύτιμη ρευστότητα από τις τοπικές οικονομίες.

Οι πολύμηνες καθυστερήσεις, που φτάνουν ακόμη και τον ένα χρόνο (!), ξεκίνησαν μετά την εκλογή της ΝΔ το 2019 και μαρτυρούν την εσκεμμένη απαξίωση του Μεταφορικού Ισοδύναμου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Στις απαντήσεις του, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Κώστας Κατσαφάδος, απέφυγε να δεσμευτεί για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα επίλυσης του προβλήματος, επαναλαμβάνοντας για ακόμα μια φορά αόριστες υποσχέσεις για πραγματοποίηση των πληρωμών «πολύ σύντομα». Υπέδειξε δε ως «ένοχο» για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές, το Υπουργείο Ανάπτυξης του Άδωνη Γεωργιάδη, που είναι αρμόδιο για τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας για το Μεταφορικό Ισοδύναμο.

Κλείνοντας τη δευτερολογία του, ο Γιάννης Μπουρνούς εξέφρασε την απαίτηση των νησιωτών να γίνονται σταθερά οι πληρωμές, στον επόμενο μήνα για τους ιδιώτες και στο τέλος κάθε τετραμήνου για τις επιχειρήσεις, όπως γινόταν πάντα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Επέμεινε επίσης στην ανάγκη επέκτασης του Μεταφορικού Ισοδύναμου για τα καύσιμα σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, περιλαμβανομένων των μεγαλύτερων, όπως της Λέσβου.

Related posts

Εκδήλωση του ΚΚΕ Σάμου ενάντια στην πολεμική εμπλοκή της Ελλάδας

admin

Συζητήσαν τα τρέχοντα προβλήματα της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου – Ικαρίας

admin

Αντιπολεμικό συλλαλητήριο διοργανώνει το ΚΚΕ στο Εργατικό Κέντρο

admin

Γ. Γεραπετρίτης: Visa express σε Τούρκους πολίτες – Θα ξεκινήσει στις 30 Μαρτίου σε πέντε νησιά

admin

Παράταση ενός έτους διατήρησης υπαίθριων σκιάστρων & προστεγασμάτων στην χερσαία ζώνη λιμένων της Σάμου

admin

Συντονιστής της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σάμου ο Ιωάννης Αξιώτης

admin

Αντιπολεμικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ στο Βαθύ

admin

Παρέμβαση Στεφανάδη στον Γεωργιάδη: Ακόμα μια θέση Ιατρού στο Νοσοκομείο Σάμου

admin

Ο Μιχάλης Αγγελόπουλος ανάμεσα στα τέσσερα νέα πρόσωπα στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ

admin