21.7 C
Σάμος
18/05/2024
Δήμος

Εφαρμογή προγράμματος προληπτικής ιατρικής για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

Εφαρμογή προγράμματος προληπτικής ιατρικής για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

Γ. Πατούλης: «Με τον Προσυμπτωματικό Έλεγχο προλαμβάνονται νοσήματα για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση κρίνεται αποτελεσματική»

O Δήμος Ανατολικής Σάμου στο πλαίσιο εφαρμογής προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ (ΕΔΔΥΠΠΥ), μέσα από την Δομή του ΚΕΠ Υγείας του, διοργάνωσε από τις 05/04/2024 έως και τις 07/04/2024δωρεάν υπερηχογράφημα με σκοπό την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής.

Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στο Δήμο Ανατολικής Σάμου σε συνεργασία με τον ιατρό κ. Ευάγγελο Νικολόπουλο, αγγειοχειρουργό. Εξετάστηκαν συνολικά 100 Πολίτες και σύμφωνα με τα αποτελέσματα 4 από αυτούς είχαν ύποπτα ευρήματα.

Ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Πάρης Παπαγεωργίου δήλωσε: «Η πρόληψη αποτελεί το πρώτο και μείζον βήμα για την προστασία της υγείας μας. Η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για τους δημότες μας αποτελεί  μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία του ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ανατολικής Σάμου η οποία μπορεί να σώσει ζωές. Θα ήθελα, με την ευκαιρία να ευχαριστήσω όλους τους εμπλεκόμενους για την πολύ σημαντική δράση τους αλλά και τους πολίτες που ανταποκρίνονται θετικά και συμμετέχουν στις προληπτικές εξετάσεις διαφυλάσσοντας την υγεία τους».

Η Εντεταλμένη Σύμβουλος σε θέματα δημόσιας υγείας κα. Μαρία Βακιντή δήλωσε: «Με μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η δράση του ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ανατολικής Σάμου, όπου 100 συμπολίτες μας έκαναν υπερηχογράφημα για πρόληψη του Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής. Ευχαριστούμε από καρδιάς τον ιατρό αγγειοχειρουργό κ. Ευάγγελο Νικολόπουλο για την ανιδιοτελή συμμετοχή του στη δράση. Συνεχίζουμε δυναμικά με σκοπό την προστασία της υγείας των συμπολιτών μας. Και δεν ξεχνάμε ότι η πρόληψη σώζει ζωές».

O Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Γιώργος Πατούλης επισημαίνει ότι «Τα ΚΕΠ Υγείας αποτελούν σημαντικό εργαλείο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με σκοπό τον προσυμπτωματικό έλεγχο και την διατήρηση της ποιότητας ζωής των δημοτών. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για να προλαμβάνουμε την ασθένεια από τη θεραπεία,η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση αποδεδειγμένα σώζει ζωές.»

Βασικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 11 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές.

Μέσα από το λογισμικό, εφαρμόζονται διεθνή πρωτοκόλλα screening του πληθυσμού και τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας επιβλέπουν το follow up της διατήρησης της υγείας των Πολιτών. Αυτοματοποιημένα το λογισμικό ενημερώνει τους πολίτες, μέσα από τον προσωπικό τους προφίλ, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλικία και το φύλο τους, καθώς και με την πάροδο του χρόνου υπενθυμίζει την επανεξέταση τους. Τα 11 νοσήματα στα οποία επικεντρώνεται το ΚΕΠ Υγείας μέσα από το λογισμικό είναι ο Καρκίνος του παχέος εντέρου, ο Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο Καρκίνος του μαστού, ο Καρδιαγγειακός κίνδυνος, το Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο Καρκίνος του προστάτη, το  Μελάνωμα, η Κατάθλιψη, η οστεοπόρωση η ΧΑΠ και η Άνοια.

Πλήθος Δημοτών χρησιμοποιεί σήμερα τις υπηρεσίες του λογισμικού των ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ.Για να ενημερώνεστε και εσείς για τις προληπτικές εξετάσεις που ταιριάζουν στην ηλικία και το φύλο σας και για την επανεξέταση τους, καθώς και για τις Δράσεις του Δήμου σχετικά με την Πρόληψη της Υγείας κάντε εγγραφή στο Λογισμικό των ΚΕΠ Υγείας μέσα από το sitewww.kepygeias.org και δημιουργήστε το δικό σας προφίλ.

Related posts

Προθεσμία έως 31 Μαΐου 2024 για επιχειρήσεις στην Ανατολική Σάμο για άδειες κοινόχρηστων χώρων

admin

“Επίσκεψη Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας στον Δήμο Ανατ. Σάμου: Συμφωνία για ενίσχυση στην Πολιτική Προστασία”

admin

Ημερίδα για την αναπηρία, την προσβασιμότητα και τη συμπερίληψη στο Επικούρειο Πολιτιστικό Κέντρο στις 18 Μαΐου

admin

Εθελοντική δράση καθαρισμού ρεματιάς στο Λιμάνι και Παλαιό Καρλόβασι 18-19 Μαΐου

admin

Δήμος Αν. Σάμου: Πρόσληψη 8 ατόμων ως Δασεργάτες με 5μηνη σύμβαση

admin

Ανακοινώθηκαν τα ευρήματα των ελέγχων ποιότητας πόσιμου νερού στον Δήμο Ανατολικής Σάμου

admin

Εθελοντές και μέσα πυρόσβεσης: Την άμεση επίλυση διοικητικών θεμάτων ζητά η ΑΝΑ.Σ.Α

admin

Ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου για τον διπλό εορτασμό της 9ης Μαΐου

admin

Έκτακτα βοηθήματα σε 30 οικονομικά αδύναμους πολίτες της ανατολικής Σάμου

admin