19.9 C
Σάμος
29/04/2024
Δήμος

Εφαρμογή προγράμματος προληπτικής ιατρικής για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

Εφαρμογή προγράμματος προληπτικής ιατρικής για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

Γ. Πατούλης: «Με τον Προσυμπτωματικό Έλεγχο προλαμβάνονται νοσήματα για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση κρίνεται αποτελεσματική»

O Δήμος Ανατολικής Σάμου στο πλαίσιο εφαρμογής προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ (ΕΔΔΥΠΠΥ), μέσα από την Δομή του ΚΕΠ Υγείας του, διοργάνωσε από τις 05/04/2024 έως και τις 07/04/2024δωρεάν υπερηχογράφημα με σκοπό την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής.

Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στο Δήμο Ανατολικής Σάμου σε συνεργασία με τον ιατρό κ. Ευάγγελο Νικολόπουλο, αγγειοχειρουργό. Εξετάστηκαν συνολικά 100 Πολίτες και σύμφωνα με τα αποτελέσματα 4 από αυτούς είχαν ύποπτα ευρήματα.

Ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Πάρης Παπαγεωργίου δήλωσε: «Η πρόληψη αποτελεί το πρώτο και μείζον βήμα για την προστασία της υγείας μας. Η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για τους δημότες μας αποτελεί  μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία του ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ανατολικής Σάμου η οποία μπορεί να σώσει ζωές. Θα ήθελα, με την ευκαιρία να ευχαριστήσω όλους τους εμπλεκόμενους για την πολύ σημαντική δράση τους αλλά και τους πολίτες που ανταποκρίνονται θετικά και συμμετέχουν στις προληπτικές εξετάσεις διαφυλάσσοντας την υγεία τους».

Η Εντεταλμένη Σύμβουλος σε θέματα δημόσιας υγείας κα. Μαρία Βακιντή δήλωσε: «Με μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η δράση του ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ανατολικής Σάμου, όπου 100 συμπολίτες μας έκαναν υπερηχογράφημα για πρόληψη του Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής. Ευχαριστούμε από καρδιάς τον ιατρό αγγειοχειρουργό κ. Ευάγγελο Νικολόπουλο για την ανιδιοτελή συμμετοχή του στη δράση. Συνεχίζουμε δυναμικά με σκοπό την προστασία της υγείας των συμπολιτών μας. Και δεν ξεχνάμε ότι η πρόληψη σώζει ζωές».

O Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Γιώργος Πατούλης επισημαίνει ότι «Τα ΚΕΠ Υγείας αποτελούν σημαντικό εργαλείο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με σκοπό τον προσυμπτωματικό έλεγχο και την διατήρηση της ποιότητας ζωής των δημοτών. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για να προλαμβάνουμε την ασθένεια από τη θεραπεία,η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση αποδεδειγμένα σώζει ζωές.»

Βασικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 11 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές.

Μέσα από το λογισμικό, εφαρμόζονται διεθνή πρωτοκόλλα screening του πληθυσμού και τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας επιβλέπουν το follow up της διατήρησης της υγείας των Πολιτών. Αυτοματοποιημένα το λογισμικό ενημερώνει τους πολίτες, μέσα από τον προσωπικό τους προφίλ, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλικία και το φύλο τους, καθώς και με την πάροδο του χρόνου υπενθυμίζει την επανεξέταση τους. Τα 11 νοσήματα στα οποία επικεντρώνεται το ΚΕΠ Υγείας μέσα από το λογισμικό είναι ο Καρκίνος του παχέος εντέρου, ο Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο Καρκίνος του μαστού, ο Καρδιαγγειακός κίνδυνος, το Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο Καρκίνος του προστάτη, το  Μελάνωμα, η Κατάθλιψη, η οστεοπόρωση η ΧΑΠ και η Άνοια.

Πλήθος Δημοτών χρησιμοποιεί σήμερα τις υπηρεσίες του λογισμικού των ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ.Για να ενημερώνεστε και εσείς για τις προληπτικές εξετάσεις που ταιριάζουν στην ηλικία και το φύλο σας και για την επανεξέταση τους, καθώς και για τις Δράσεις του Δήμου σχετικά με την Πρόληψη της Υγείας κάντε εγγραφή στο Λογισμικό των ΚΕΠ Υγείας μέσα από το sitewww.kepygeias.org και δημιουργήστε το δικό σας προφίλ.

Related posts

Αντιπαραθέσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Ανατολικής Σάμου για την Ίδρυση Δημοτικού Εθελοντικού Κλιμακίου Πυροπροστασίας

admin

Απολογισμός έργου Δήμου Ανατολικής Σάμου: Ο Δήμαρχος παρουσίασε τα πεπραγμένα του πρώτου τετραμήνου

admin

Συνάντηση του Δημάρχου Ανατολικής Σάμου με τον Πρόεδρο της Dodekanisos Seaways

admin

Εορτασμός της επετείου της 8ης Μάϊου στο Καρλόβασι

admin

Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου συστήνει Ομάδα Διοίκησης Έργου για θέματα Πολιτικής Προστασίας

admin

Συνάντηση Δημάρχου Ανατολικής Σάμου με τον Πρόεδρο των Πυροσβεστών Βορείου Αιγαίου

admin

Ταξίδι 200 xρόνων: «Ο Καραγκιόζης στην Επανάσταση της Σάμου»

admin

1ο Τουρνουά Ποδοσφαίρου Α.Ε. ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ CUP Κ8-Κ10

admin

Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής Δυτικής Σάμου στις 26 Απριλίου 2024

admin