14.9 C
Σάμος
01/03/2024
Πολιτικά

Ν. Μηταράκης: ”H Ελλάδα θα συνεχίσει να φυλάει τα σύνορά της και να αποτρέπει τις παράνομες ροές” 

Ν. Μηταράκης: ‘‘H Ελλάδα θα συνεχίσει να φυλάει τα σύνορά της και να αποτρέπει τις παράνομες ροές. Είναι συνταγματική μας υποχρέωση και προστατεύει ανθρώπινες ζωές” 

“Η αποστολή, ο ρόλος και η εντολή της FRONTEX ως ένοπλης δύναμης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των εξωτερικών μας συνόρων είναι να συνδράμει τα κράτη-μέλη σε περιπτώσεις απειλών των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης” 

“H κρίση έχει πλέον αλλάξει στα ανατολικά μας σύνορα. Η Ευρώπη δέχθηκε πολλαπλές υβριδικές απειλές τα τελευταία χρόνια σχετιζόμενες με το Mεταναστευτικό. Μεταξύ αυτών ήταν και η επίθεση που δέχθηκε η χώρα μας στα εξωτερικά της σύνορα τον  Μάρτιο του 2020, μέσω της μαζικής και βίαιης προσπάθειας χιλιάδων επίδοξων παράνομων μεταναστών να διασχίσουν τα ευρωπαϊκά -ας μην ξεχνάμε- σύνορα,  ενθαρρυμένοι και υποβοηθούμενοι από τις αρχές της γείτονος”, υπογράμμισε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Μέρα25, κ. Κρ. Αρσένη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μηταράκης, τόνισε ότι ”τα κράτη έχουν κάθε δικαίωμα να προστατεύουν τα σύνορα τους. Το προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο, οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί. Είναι αυτονόητο και αναμενόμενο η FRONTEX να συνδράμει τα κράτη-μέλη σε περιπτώσεις απειλών των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης. Αυτή είναι η αποστολή, ο ρόλος και η εντολή της FRONTEX ως ένοπλης δύναμης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των εξωτερικών μας συνόρων”.

Αναφερόμενος στην παραίτηση του εκτελεστικού διευθυντή της FRONTEX, κ. Leggeri, είπε ότι ”η αντιπολίτευση καταβάλλει ανεπιτυχώς προσπάθεια να συνδέσει την παραίτηση Leggeri με δήθεν pushbacks που γίνονται από τη χώρα μας.”  

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, διευκρίνισε ότι ο κ. Leggeri στην ομιλία του, στο Διοικητικό Συμβούλιο της FRONTEX, υποστήριξε ότι ο Οργανισμός κινήθηκε απολύτως εντός του πλαισίου των Ευρωπαϊκών Κανονισμών και της σχετικής νομοθεσίας, διαφωνούσε όμως, με μία συστηματική προσπάθεια κατά αυτόν, εδώ και δύο χρόνια, αλλαγής της εντολής της FRONTEX.

Κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του, ο κ. Μηταράκης απευθύνθηκε “σε όσους υιοθετούν και αναπαράγουν άκριτα τις καταγγελίες ΜΚΟ και δημοσιογραφικών οργανισμών υπηρετώντας ένα συγκεκριμένο αφήγημα”, τονίζοντας ότι ‘‘οι όποιες καταγγελίες εξετάσθηκαν  τους περασμένους μήνες και από το ίδιο το ΔΣ του Οργανισμού, αλλά και από ειδική ελεγκτική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χωρίς να επιβεβαιωθεί η βασιμότητα καμίας από  αυτές και χωρίς να βρεθεί κάτι εναντίον της FRONTEX.”

Μάλιστα, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, επικαλέστηκε το πόρισμα της ανεξάρτητης Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα στις 24 Μαρτίου, και το οποίο κατέληγε ότι “δεν προκύπτει επαρκής τεκμηρίωση ενεργειών επαναπροώθησης”. 

Ο κ. Μηταράκης στάθηκε στην πολιτική ορισμένων ΜΚΟ  “όχι μόνο να μην εμποδίζονται οι παράνομες είσοδοι, αλλά να μην εμποδίζονται και οι παράνομες αναχωρήσεις. Με αυτήν τη λογική, η Ευρώπη δεν έχει νόημα να υπάρχει και να έχει σύνορα.  Έτσι, εκατομμύρια άνθρωποι κάθε μήνα θα έρχονται στην Ευρώπη. Δεν είναι αυτό όμως, αυτό που προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο, δεν είναι αυτό το νήμα της Συνθήκης της Γενεύης”.

Ολοκληρώνοντας την δευτερολογία του, ο κ. Μηταράκης,  ξεκαθάρισε ότι  ‘‘η Ελλάδα θα συνεχίσει να φυλάει τα σύνορά της και να αποτρέπει παράνομες εισόδους στα θαλάσσια και στα χερσαία εδάφη της ΕΕ. Είναι συνταγματική μας υποχρέωση, προστατεύει τις ανθρώπινες ζωές. Σας είπα τα στοιχεία της Ύπατης καταδεικνύουν ότι το 2021 είχαμε πολύ λιγότερες απώλειες, κατά 6/7 λιγότερες σε σχέση με το 2015-2016. Αυτό είναι το Διεθνές Δίκαιο και αυτό εφαρμόζει η χώρα μας”.  

Related posts

Η τελευταία ενημέρωση απο την ΔΑΕΦΚ για την πρόοδο των αποκαταστάσεων του σεισμού της Σάμου

admin

Σειρά αποκριάτικων εκδηλώσεων στο Καρλόβασι

admin

Χ. Σταϊκούρας: 140 εκατομμύρια ευρώ έχουν διοχετευτεί προς τη Σάμο

admin

Παρέμβαση Αλέξη Τσίπρα: Ο Στ. Κασσελάκης να προσφύγει στη βάση

admin

Παρατείνεται μέχρι τον Μάρτιο του 2025 η παραμονή των εκτοπισθέντων Ουκρανών στην Ελλάδα

admin

Υπουργείο Μετανάστευσης: Αναγκαστικός επαναπατρισμός 40 υπηκόων Πακιστάν και 10 υπηκόων Γεωργίας

admin

“Βάζουν ταφόπλακα στον δημόσιο χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας”

admin

Απογευματινά χειρουργεία: Από 300 έως 2.000 ευρώ το κόστος για τους πολίτες

admin

Καρλόβασι: Εκδήλωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για την Ανώτατη Εκπαίδευση

admin