16.5 C
Σάμος
27/04/2024
Πολιτικά

Σταμάτης Βαρδαρός: Υγειονομικό ισοδύναμο στα νησιά

Κατά την αποψινή Πολιτική εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σάμου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου του Δήμου Ανατολικής Σάμου, με κεντρικό ομιλητή τον Βουλευτή Ρεθύμνου, πρώην Υπουργός και τομεάρχης Υγείας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέα Ξανθό, ο Σταμάτης Βαρδαρός, Σύμβουλος πολιτικής υγείας Προέδρου ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. και υποψήφιος βουλευτής Σάμου, έκανε ιδιαίτερη αναφορά για ένα υγειονομικό ισοδύναμο για τα νησιά , ακολουθώντας το παράδειγμα του μεταφορικού ισοδύναμου.

Το υγειονομικό ισοδύναμο για το οποίο έχει δεσμευθεί ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, περιλαμβάνει μία πολύ συγκεκριμένη δέσμη παρεμβάσεων, όπως:

  •  Την κατά προτεραιότητα ανάπτυξη ισχυρών δημόσιων δομών και υπηρεσιών υγείας, με αναβάθμιση του μισθολογίου του υγειονομικού προσωπικού, με μονιμοποίηση των υπηρετούντων υγειονομικών, με μόνιμες προσλήψεις, με εφαρμογή ειδικού πλαισίου κινήτρων (μισθολογικών, στεγαστικών, φορολογικών, διοικητικών) για τη στελέχωση και παραμονή των ανθρώπων του ΕΣΥ στις νησιωτικές περιοχές.
  •  Την αξιοποίηση ακόμη και του μη συμβεβλημένου με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικού τομέα στις νησιωτικές περιοχές όταν ο δημόσιος τομέας αδυνατεί να καλύψει την ανάγκη με απευθείας αποζημίωση των πολιτών για τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούν, έχοντας ως βασικό κριτήριο την ελάφρυνσή τους από πρόσθετες δαπάνες υγείας.
  • Την πλήρη εγγύηση από την Πολιτεία της πρόσβασης των νησιωτών στις απαιτούμενες υπηρεσίες υγείας εκτός τόπου κατοικίας τους, εφόσον οι αναγκαίες υπηρεσίες δεν παρέχονται ούτε από το ΕΣΥ, ούτε από τον ιδιωτικό τομέα σε μία νησιωτική περιοχή. Η πλήρης ανάληψη της ευθύνης περιλαμβάνει και την κάλυψη της σχετικής δαπάνης μετακίνησης και διαμονής. Σε αυτή την περίπτωση το υγειονομικό ισοδύναμο παρέχεται με την αξιοποίηση και διεύρυνση -εφόσον χρειαστεί- διατάξεων του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ σχετικά με «τις αποζημιώσεις για μετακινήσεις ασθενών και συνοδών αυτών».
  • Τη μηδενική συμμετοχή των χρόνιων ασθενών (διαβητικών, καρδιοπαθών κ.α.) στη φαρμακευτική δαπάνη.

Related posts

Στέφανος Κασσελάκης: “Θα επιστρέψω στη Σάμο για τρεις μέρες”

admin

Το μήνυμα του βουλευτή Σάμου για το Πάσχα

admin

Ο Βουλευτής Σάμου στην παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος «ΑΙΓΙΣ»

admin

Επίσκεψη Προέδρου ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Στέφανου Κασσελάκη στο Καρλόβασι – Πρόγραμμα περιοδείας

admin

Ευρωεκλογές: Ο Γιώργος Αυτιάς κυριαρχεί στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων της ΝΔ σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

admin

Ομιλία του Υποψήφιου Ευρωβουλευτή της ΝΔ Μιχάλη Α. Αγγελόπουλου στη Δυτική Σάμο

admin

Νέα Αριστερά Σάμου: “Η πολιτική επιστρέφει”

admin

ΚΚΕ Σάμου : Όταν η “ατομική ευθύνη” γίνεται κυβερνητική πολιτική

admin

Γιώργος Γαϊτανής (ΠΑ.ΣΟ.Κ.-ΚΙΝΑΛ): Σχόλιο για την απαλλαγή ΕΝΦΙΑ στα σεισμόπληκτα της Σάμου

admin