19.9 C
Σάμος
26/04/2024
Δήμος

Αδελφοποίηση των δήμων Σάμου-Μεγαρέων

Τον Ιούνιο του 2015 η Διεθνής Ένωση Σηράγγων (ITA – AITES) ανακήρυξε το Ευπαλίνειο Όρυγμα της Σάμου ως «Παγκόσμιο Σηραγγολογικό Τοπόσημο» (International Tunneling Landmark).

Κι όμως φτιάχτηκε πριν από περίπου 2.500 χρόνια.

Εκδήλωση με θέμα τον αρχιτέκτονα Ευπαλίνο, πραγματοποιηθηκε νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής, στο νέο Δημαρχιακό Μέγαρο Πυθαγορείου.

Στα πλαίσια αυτής της εκδήλωσης, τόσο ο Δήμαρχος Σάμου κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος τόσο και ο Δήμαρχος Μεγαρέων, κ. Γρηγόρης Σταμούλης, μίλησαν με συγκινητικά λόγια για τον Ευπαλίνο αφού το έργο του είναι ένα από τα σπουδαιότερα τεχνικά έργα της αρχαιότητας.

Οι δήμαρχοι υπογράμμισαν ότι με την αδελφοποίηση αυτή, καταδεικνύεται η βούληση των δύο δημοτικών αρχών για περαιτέρω συστηματική και συντονισμένη σύσφιξη των σχέσεών τους, σε πολυμερές επίπεδο.

Η συνεργασία μεταξύ των δύο δήμων θα γίνει μεταξύ άλλων στους εξής τομείς:

Μεταφορά τεχνογνωσίας μέσω ειδικών στον τομέα της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης-Κατάρτιση σχεδίων δράσης για βιώσιμες μορφές τουρισμού.

Συνεργασία-Ανταλλαγή νέων,σε θέματα πολιτισμού και αθλητισμού.

Μεταφορά τεχνογνωσίας μέσω ειδικών στον τομέα της πολιτικής προστασίας κ.α.

Ενδιαφέρον σημείο της εκδήλωσης, ήταν η παρουσιαση του Ευπαλινείου Ορύγματος απο την υπάλληλο του δήμου Σάμου κ. Σταματία Λαδικού, με σπουδές στην αρχαιολογία. 

Στην εκδήλωση παρέστησαν ακόμη, μεταξύ άλλων,ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κώστας Αμυρσώνης, οι Αντιδήμαρχοι Σάμου, κ. Βασίλης Βαλκαμλής και κ. Εμμανουήλ  Ισιδώρου, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πυθαγορείου κ. Τριανταφυλλιώ Βλαχοπούλου, ο επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης ΑΚΙΣ, Αντώνης Σίμος και πολίτες.

Λίγα λόγια για τον Ευπαλίνο.

Ο Ευπαλίνος (6ος αιώνας π.Χ.) ήταν Μεγαρίτης αρχιτέκτονας. Έγινε διάσημος με το σπουδαίο έργο του, το Ευπαλίνειον όρυγμα στη Σάμο, μια σήραγγα μήκους περίπου 1 χλμ. και διατομής περίπου 1,75 x 1,75 μ. που κατασκευάσθηκε γύρω στα 550 με 530 π.Χ. Κατά μήκος της σήραγγας ο Ευπαλίνος κατασκεύασε έναν αγωγό, ο οποίος μετέφερε το νερό στην πόλη.

Ο αγωγός που αποκαλύφθηκε θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα τεχνικά έργα της αρχαιότητας, εαν αναλογιστεί κανείς πως η κατασκευή του άρχισε συγχρόνως και από τα δύο άκρα του και οι σήραγγες που διανοίγονταν με αυτόν τον τρόπο, συναντήθηκαν στη μέση και αποτέλεσαν ενιαίο όρυγμα.

Η πραγματοποίηση του έργου προϋπέθετε την ορθή επίλυση του σχετικού γεωμετρικού προβλήματος και ακριβέστατη χάραξη πάνω στο έδαφος.

Το έργο αυτό το ανέθεσε στον Ευπαλίνο ο τύραννος Πολυκράτης γιατί τον θεωρούσε έναν από τους σπουδαιότερους αρχιτέκτονες της εποχής του.

Related posts

Συνάντηση του Δημάρχου Ανατολικής Σάμου με τον Πρόεδρο της Dodekanisos Seaways

admin

Εορτασμός της επετείου της 8ης Μάϊου στο Καρλόβασι

admin

Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου συστήνει Ομάδα Διοίκησης Έργου για θέματα Πολιτικής Προστασίας

admin

Συνάντηση Δημάρχου Ανατολικής Σάμου με τον Πρόεδρο των Πυροσβεστών Βορείου Αιγαίου

admin

Ταξίδι 200 xρόνων: «Ο Καραγκιόζης στην Επανάσταση της Σάμου»

admin

1ο Τουρνουά Ποδοσφαίρου Α.Ε. ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ CUP Κ8-Κ10

admin

Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής Δυτικής Σάμου στις 26 Απριλίου 2024

admin

Συνάντηση Δημάρχου Δυτικής Σάμου με ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς για πολεοδομικά και χωροταξικά θέματα

admin

Νέο Πρόγραμμα Επιχορηγήσεων για Συλλόγους Πολιτισμού και Αθλητισμού στην Ανατολική Σάμο

admin