17.1 C
Σάμος
27/04/2024
Δήμος

Επιστολή προς όλους τους Δημάρχους του Αιγαίου για το ΦΠΑ απέστειλε ο Δήμαρχος Σάμου

Επιστολή προς όλους τους Δημάρχους Βορείου και Νοτίου Αιγαίου απέστειλε ο Δήμαρχος Σάμου και πρόεδρος της Επιτροπής Νησιωτικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, Μιχάλης Αγγελόπουλος, με θέμα την κατάργηση, από 1.1.2018, των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε σχέση με αυτούς της ηπειρωτικής χώρας.

Στην επιστολή του, ο κ. Αγγελόπουλος τονίζει ότι η διεκδίκηση για τη θέσπιση μόνιμα μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά συνεχίζεται, όπως συνεχίζεται και η συνολικότερη προσπάθεια για πλήρη εφαρμογή από την Ελλάδα και όλων των υπόλοιπων αρχών που εμπεριέχονται στον χάρτη της Νησιωτικότητας.

Το αίτημα αυτό, που περιλαμβάνει και τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, δεν πρέπει να συνδέεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με το προσφυγικό/μεταναστευτικό και δεν αφορά μόνον το Βορειοανατολικό, αλλά και ολόκληρο το Αιγαίο .

Αναλυτικά  η επιστολή:

Αγαπητέ μου συνάδελφε,

Η εξάμηνη παράταση ως προς τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στη Σάμο, αλλά και τα υπόλοιπα τέσσερα νησιά του ΒΑ Αιγαίου που επιβαρύνονται από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, αποτελεί πρόχειρο ημίμετρο, που κινείται σε λάθος κατεύθυνση και προξενεί αδικαιολόγητες παρεξηγήσεις, στρεβλώσεις και αδικίες.

Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, πρέπει να εφαρμοστούν σε διαρκή βάση και σε όλα τα  νησιά του Αιγαίου, όπως βέβαια, θα πρέπει να προβλεφθούν γι’ αυτά και όλες οι υπόλοιπες πρόνοιες και ειδικές, αντισταθμιστικές για τη νησιωτικότητα ρυθμίσεις που αποτελούν κοινή πρακτική σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα μέτρα αυτά δε συνιστούν προνόμιο κάποιου είδους, αλλά κεκτημένο που είναι αδιανόητο να μην ισχύει για την κατεξοχήν νησιωτική χώρα της Ευρώπης.
Πολύ δε περισσότερο να επιχειρείται να «εξισορροπηθεί» η αγνόησή τους με μια εξάμηνη παράταση ενός καθεστώτος που θα έπρεπε να είναι θεσμικώς κατοχυρωμένο και μόνιμου χαρακτήρα ή με το εφ’ άπαξ φιλοδώρημα μερικών δεκάδων ευρώ σε πληθυσμούς που θα δουν το ήδη πολύ αυξημένο κόστος ζωής τους να μεγεθύνεται σε μια νύχτα κατά 15% το λιγότερο.

Παράλληλα, είναι ολέθριο σφάλμα να συνδέονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο οι συντελεστές του ΦΠΑ με το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα, διότι κάτι τέτοιο οδηγεί σε δύο θεμελιώδεις και πολύ επικίνδυνες παρανοήσεις:

1ον: Υπονοεί εμμέσως πλην σαφέστατα ότι αυτές οι ροές των κατατρεγμένων, αλλά και ο αναιτιολόγητος και απάνθρωπος εγκλωβισμός τους για μήνες και χρόνια στα πέντε νησιά του ΒΑ Αιγαίου, είναι και θα παραμείνουν ένα μόνιμο χαρακτηριστικό τους και ότι γι’ αυτό και μόνο δικαιούνται μιας κάποιας, προσωρινής κιόλας, διαφορετικής αντιμετώπισης.
2ον: Κατ’ αυτόν τον τρόπο υποσκάπτει πλήρως το δίκαιο αίτημα για πλήρη εφαρμογή των ευρωπαϊκώς αποδεκτών αρχών της νησιωτικότητας, όχι μόνον στο Βορειοανατολικό, αλλά και σε όλο το υπόλοιπο Αιγαίο.

Ως Δήμαρχος Σάμου, αλλά και ως πρόεδρος της Επιτροπής Νησιωτικότητας της ΚΕΔΕ, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η διεκδίκηση για ισότιμη και χωρίς εξαιρέσεις εφαρμογή αυτών των αρχών σε όλα τα νησιά του Αιγαίου θα συνεχιστεί με αμείωτο ενδιαφέρον και διαρκείς, συντονισμένες και θεσμικές προσπάθειες, εντός και εκτός Ελλάδος.

Ήδη η  αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο (την οποία σας επισυνάπτω),αποτελεί το πρώτο ασκηθέν δικαίωμα και μέσο υποστήριξης αιτημάτων φορέων και πολιτών. Την  συνυπογράφουν οι  Δήμαρχοι Λέσβου,  Χίου,  Σάμου, Κω,  Λέρου,  αλλά και ο Δήμαρχος Ρόδου (ως εκπρόσωπος των 34 νησιωτικών Δήμων του Νοτίου Αιγαίου).  Αποτελεί την πιο στέρεα βάση της ακλόνητης επιχειρηματολογίας μας και συγχρόνως συνιστά ένα πλήρως εμπεριστατωμένο και απόλυτα τεκμηριωμένο νομικό οπλοστάσιο για την ευόδωση της προσπάθειάς μας.

Η κυβέρνηση οφείλει να το χρησιμοποιήσει για την προάσπιση των δικαιωμάτων μας και προς όφελος του εθνικού συμφέροντος.

Κι από την πλευρά μας, οφείλουμε να συνεχίσουμε από κοινού τον αγώνα μας, στην Ελλάδα και σε όλες τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την πρόοδο και την ευημερία των πολιτών μας σε εποχές δύσκολες για όλους, πολύ περισσότερο όμως για εμάς, τους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου.

 Δείτε και σχετική αναφορά προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο                                    

Με την παρούσα θα θέλαμε να επισημάνουμε το θέμα της επικείμενης κατάργησης του ειδικού φορολογικού καθεστώτος (1η Ιανουαρίου 2018) που ισχύει για τα νησιά του Αιγαίου (μειωμένοι συντελεστές κατά 30% συγκριτικά με την υπόλοιπη χώρα).

 

Το  ειδικό φορολογικό καθεστώς προβλέφθηκε από την ελληνική Πολιτεία με σκοπό να αντισταθμίσει ως ένα βαθμό τις δυσκολίες στην καθημερινότητα των κατοίκων των απομακρυσμένων νησιών και το ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που ζουν και δραστηριοποιούνται σε αυτά.

 

Έχοντας υπόψη ότι :

Α. Η Ευρωπαϊκή Οδηγία 92/77/ΕΚ (που τροποποιεί την Οδηγία 77/388/ΕΚ: συγκερασμός ποσοστών Φ.Π.Α.) του Συμβουλίου της 19ης Οκτωβρίου 1992, στο άρθρο 120 προβλέπει εξαιρέσεις στην εφαρμογή του κοινού συστήματος του ΦΠΑ στα κράτη – μέλη και καλύπτει τις εξής περιοχές στην Ελλάδα: Λέσβος, Χίος, Σάμος, Δωδεκάννησα, Κυκλάδες, Θάσος, Βόρειες Σποράδες, Σαμοθράκη και Σκύρος.  Για τις εξαιρέσεις αυτές έχει τοποθετηθεί θετικά και ο αρμόδιος πρώην Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε. κ. Olli Rehn, ο οποίος τόνισε πως σκοπός των εξαιρέσεων αυτών είναι να επιτρέψουν στα Κράτη Μέλη να λάβουν υπόψη τους τις απομακρυσμένες περιοχές ή τη μοναδικότητα της γεωγραφικής θέσης άλλων.  Ας σημειωθεί, δε, ότι η Οδηγία έχει εγκριθεί από όλα τα κράτη-μέλη, με ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών.

 

Β. Η «Διακήρυξη των Αθηνών», στις 07 Μαΐου 2014, κατά την διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., θέτει ως μία από τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Θαλάσσιων Μεταφορών, την «Νησιωτικότητα» στην μορφοποίηση των πολιτικών της Ε.Ε.

Γ. Η Διακήρυξη του Συνεδρίου με θέμα «Κυκλική οικονομία, Εδαφική Συνοχή και Νησιωτικότητα», που πραγματοποιήθηκε στην Βαλέτα της Μάλτας, στις 8 Μαρτίου 2017 στο πλαίσιο της Μαλτέζικης Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. υποστηρίζει μεταξύ των άλλων ότι τα νησιά ως τόποι με ιδιαίτερα γεωγραφικά, οικονομικά και άλλα χαρακτηριστικά χρήζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης.

 

Δ. Στις 4 Φεβρουαρίου 2016 το Ευρωκοινοβούλιο αναγνώρισε την ειδική κατάσταση των νησιών της Ένωσης, υιοθετώντας το υπ.αρ.  P8_TA-PROV(2016)0049  ψήφισμα υπέρ της νησιωτικότητας (το οποίο βασίστηκε σε εισήγηση της Προέδρου της Επιτροπής  Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Iskra Mihaylova).

 

Ε. Οι σχετικές αποφάσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) [210/26.11.14 & 101/15.03.16] υποστηρίζουν το αίτημα για θέσπιση μόνιμων “μειωμένων” συντελεστών του ΦΠΑ.

 

ΣΤ. Τα συμπεράσματα της μελέτης “Νησιωτική Πολιτική – Τοπική Αυτοδιοίκηση & Νησιωτικότητα” του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), που αποδεικνύουν ξεκάθαρα και απολύτως τεκμηριωμένα τη μεγάλη έκταση του προβλήματος, αλλά και την πλήρη δυσαρμονία μεταξύ ελληνικών και διεθνών πολιτικών και πρακτικών.

Πιο συγκεκριμένα: η δυσμενής θέση των νησιών και της προωθητικής δραστηριότητάς τους, του τουρισμού σε σχέση με τις λοιπές χώρες της Ε.Ε. καθώς και τις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου, αποδεικνύεται από τα παρακάτω.

Οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες που αφορούν στον ΦΠΑ στα νησιά της Ε.Ε. είναι οι ακόλουθες:

Πληροφορίες για τους συντελεστές του ΦΠΑ στις ανταγωνίστριες τουριστικές χώρες δίνει ο ακόλουθος πίνακας. Η Ελλάδα έχει τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ απ’ όλες τις τουριστικές ανταγωνίστριες χώρες, με εξαίρεση την Κροατία (24% έναντι 25%).

Οι συντελεστές ΦΠΑ της Ελλάδας είναι επίσης πολύ πιο υψηλοί από υπαρκτούς ή δυνητικούς τουριστικούς ανταγωνιστές στη λεκάνη της Μεσογείου.

Η Ελλάδα έχει τους υψηλούς συντελεστές ΦΠΑ, μεγαλύτερους από 4 έως 14 ποσοστιαίες μονάδες από όλες τις παράκτιες μεσογειακές χώρες.

Με βάση τα παραπάνω αιτούμαστε:

Την οργάνωση δημόσιας συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο -με την αυτοπρόσωπη παρουσία των εκπροσώπων των “θιγόμενων” περιοχών και άλλων εκπροσώπων/φορέων που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κρίνει ότι απαιτούνται- για το πλαίσιο υποστήριξης της νησιωτικής Ευρώπης και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα πρέπει να ληφθούν για την άρση των περιφερειακών ανισοτήτων και την δημιουργία ειδικών σχετικών συνθηκών για την εξασφάλιση ανάλογων δικαιωμάτων μεταξύ πολιτών που ζουν σε απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές και σε αυτούς που ζουν στον Ηπειρωτικό Ευρωπαϊκό χώρο. Ειδικότερα, δε, για το Αιγαίο όπου πολλά Ευρωπαϊκά νησιά βρίσκονται γεωγραφικά στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, περιοχή που δοκιμάζεται και από την προσφυγική κρίση. Η δημόσια συζήτηση θα πρέπει να περιλαμβάνει και τη διαβούλευση για μόνιμους/σταθερούς συντελεστές ΦΠΑ, μειωμένους, που θα υποστηρίζουν τα μέτρα υπέρ της Νησιωτικότητας όπως αυτά προσδιορίζονται στο σχετικό Χάρτη Νησιωτικότητας.

Η αύξηση των συντελεστών Φ.Π.Α. αποτελεί μια πράξη εναντίον της Νησιωτικότητας, αντιδεοντολογική και αντιθεσμική που προσβάλει την κοινωνική συνοχή και την προοπτική ανάπτυξης των νησιωτικών τόπων. Γίνεται πια φανερό πως η αναφερόμενη οικονομική πολιτική (όπως εκφράζεται μέσω του ΦΠΑ) αποτελεί σημαντικό ανασχετικό παράγοντα τόσο της τουριστικής ανάπτυξης, όσο και της συνολικής ανάπτυξης των νησιών μας. Η μεταβολή του καθεστώτος ΦΠΑ επιβάλλεται προκειμένου να αντιμετωπισθεί το ζήτημα της Νησιωτικότητας και να διασφαλισθεί η κοινωνικοοικονομική βιωσιμότητα και η συνοχή του ελληνικού νησιωτικού χώρου.

Η επικείμενη λοιπόν κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ αντιτίθεται πλήρως και σε όλες τις συνομολογημένες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης πρακτικές που αφορούν στην Αρχή της Νησιωτικότητας και συνιστά προφανή παραβίαση των κανόνων για τη μείωση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων και την υποστήριξη των απομακρυσμένων περιοχών της Ένωσης.

 

Η ύπαρξη αρμοδιότητας των Εθνικών Αρχών των Κρατών-Μελών πρέπει να συμβαδίζει με τις αρχές και τις κατευθύνσεις του Ενωσιακού Δικαίου.

 

Οι αναφέροντες

 

Ο Δήμαρχος ΣάμουΟ Δήμαρχος ΛέσβουΟ Δήμαρχος ΧίουΟ Δήμαρχος ΚώΟ Δήμαρχος Λέρου
Μιχάλης ΑγγελόπουλοςΣπύρος ΓαληνόςΜανώλης ΒουρνούςΓιώργος ΚυρίτσηςΜιχάλης Κόλιας

 

Ο Δήμαρχος Ρόδου &
Πρόεδρος ΠΕΔ Ν. Αιγαίου εκ μέρους 34 νησιώτικών δήμων

 

Φώτης Χατζηδιάκος

Related posts

Συνάντηση του Δημάρχου Ανατολικής Σάμου με τον Πρόεδρο της Dodekanisos Seaways

admin

Εορτασμός της επετείου της 8ης Μάϊου στο Καρλόβασι

admin

Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου συστήνει Ομάδα Διοίκησης Έργου για θέματα Πολιτικής Προστασίας

admin

Συνάντηση Δημάρχου Ανατολικής Σάμου με τον Πρόεδρο των Πυροσβεστών Βορείου Αιγαίου

admin

Ταξίδι 200 xρόνων: «Ο Καραγκιόζης στην Επανάσταση της Σάμου»

admin

1ο Τουρνουά Ποδοσφαίρου Α.Ε. ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ CUP Κ8-Κ10

admin

Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής Δυτικής Σάμου στις 26 Απριλίου 2024

admin

Συνάντηση Δημάρχου Δυτικής Σάμου με ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς για πολεοδομικά και χωροταξικά θέματα

admin

Νέο Πρόγραμμα Επιχορηγήσεων για Συλλόγους Πολιτισμού και Αθλητισμού στην Ανατολική Σάμο

admin