Connect with us

Δήμος

Επιστολή προς όλους τους Δημάρχους του Αιγαίου για το ΦΠΑ απέστειλε ο Δήμαρχος Σάμου

Published

on

Επιστολή προς όλους τους Δημάρχους Βορείου και Νοτίου Αιγαίου απέστειλε ο Δήμαρχος Σάμου και πρόεδρος της Επιτροπής Νησιωτικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, Μιχάλης Αγγελόπουλος, με θέμα την κατάργηση, από 1.1.2018, των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε σχέση με αυτούς της ηπειρωτικής χώρας.

Στην επιστολή του, ο κ. Αγγελόπουλος τονίζει ότι η διεκδίκηση για τη θέσπιση μόνιμα μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά συνεχίζεται, όπως συνεχίζεται και η συνολικότερη προσπάθεια για πλήρη εφαρμογή από την Ελλάδα και όλων των υπόλοιπων αρχών που εμπεριέχονται στον χάρτη της Νησιωτικότητας.

Το αίτημα αυτό, που περιλαμβάνει και τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, δεν πρέπει να συνδέεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με το προσφυγικό/μεταναστευτικό και δεν αφορά μόνον το Βορειοανατολικό, αλλά και ολόκληρο το Αιγαίο .

Αναλυτικά  η επιστολή:

Αγαπητέ μου συνάδελφε,

Η εξάμηνη παράταση ως προς τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στη Σάμο, αλλά και τα υπόλοιπα τέσσερα νησιά του ΒΑ Αιγαίου που επιβαρύνονται από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, αποτελεί πρόχειρο ημίμετρο, που κινείται σε λάθος κατεύθυνση και προξενεί αδικαιολόγητες παρεξηγήσεις, στρεβλώσεις και αδικίες.

Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, πρέπει να εφαρμοστούν σε διαρκή βάση και σε όλα τα  νησιά του Αιγαίου, όπως βέβαια, θα πρέπει να προβλεφθούν γι’ αυτά και όλες οι υπόλοιπες πρόνοιες και ειδικές, αντισταθμιστικές για τη νησιωτικότητα ρυθμίσεις που αποτελούν κοινή πρακτική σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα μέτρα αυτά δε συνιστούν προνόμιο κάποιου είδους, αλλά κεκτημένο που είναι αδιανόητο να μην ισχύει για την κατεξοχήν νησιωτική χώρα της Ευρώπης.
Πολύ δε περισσότερο να επιχειρείται να «εξισορροπηθεί» η αγνόησή τους με μια εξάμηνη παράταση ενός καθεστώτος που θα έπρεπε να είναι θεσμικώς κατοχυρωμένο και μόνιμου χαρακτήρα ή με το εφ’ άπαξ φιλοδώρημα μερικών δεκάδων ευρώ σε πληθυσμούς που θα δουν το ήδη πολύ αυξημένο κόστος ζωής τους να μεγεθύνεται σε μια νύχτα κατά 15% το λιγότερο.

Παράλληλα, είναι ολέθριο σφάλμα να συνδέονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο οι συντελεστές του ΦΠΑ με το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα, διότι κάτι τέτοιο οδηγεί σε δύο θεμελιώδεις και πολύ επικίνδυνες παρανοήσεις:

1ον: Υπονοεί εμμέσως πλην σαφέστατα ότι αυτές οι ροές των κατατρεγμένων, αλλά και ο αναιτιολόγητος και απάνθρωπος εγκλωβισμός τους για μήνες και χρόνια στα πέντε νησιά του ΒΑ Αιγαίου, είναι και θα παραμείνουν ένα μόνιμο χαρακτηριστικό τους και ότι γι’ αυτό και μόνο δικαιούνται μιας κάποιας, προσωρινής κιόλας, διαφορετικής αντιμετώπισης.
2ον: Κατ’ αυτόν τον τρόπο υποσκάπτει πλήρως το δίκαιο αίτημα για πλήρη εφαρμογή των ευρωπαϊκώς αποδεκτών αρχών της νησιωτικότητας, όχι μόνον στο Βορειοανατολικό, αλλά και σε όλο το υπόλοιπο Αιγαίο.

Ως Δήμαρχος Σάμου, αλλά και ως πρόεδρος της Επιτροπής Νησιωτικότητας της ΚΕΔΕ, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η διεκδίκηση για ισότιμη και χωρίς εξαιρέσεις εφαρμογή αυτών των αρχών σε όλα τα νησιά του Αιγαίου θα συνεχιστεί με αμείωτο ενδιαφέρον και διαρκείς, συντονισμένες και θεσμικές προσπάθειες, εντός και εκτός Ελλάδος.

Ήδη η  αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο (την οποία σας επισυνάπτω),αποτελεί το πρώτο ασκηθέν δικαίωμα και μέσο υποστήριξης αιτημάτων φορέων και πολιτών. Την  συνυπογράφουν οι  Δήμαρχοι Λέσβου,  Χίου,  Σάμου, Κω,  Λέρου,  αλλά και ο Δήμαρχος Ρόδου (ως εκπρόσωπος των 34 νησιωτικών Δήμων του Νοτίου Αιγαίου).  Αποτελεί την πιο στέρεα βάση της ακλόνητης επιχειρηματολογίας μας και συγχρόνως συνιστά ένα πλήρως εμπεριστατωμένο και απόλυτα τεκμηριωμένο νομικό οπλοστάσιο για την ευόδωση της προσπάθειάς μας.

Η κυβέρνηση οφείλει να το χρησιμοποιήσει για την προάσπιση των δικαιωμάτων μας και προς όφελος του εθνικού συμφέροντος.

Κι από την πλευρά μας, οφείλουμε να συνεχίσουμε από κοινού τον αγώνα μας, στην Ελλάδα και σε όλες τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την πρόοδο και την ευημερία των πολιτών μας σε εποχές δύσκολες για όλους, πολύ περισσότερο όμως για εμάς, τους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου.

 Δείτε και σχετική αναφορά προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο                                    

Με την παρούσα θα θέλαμε να επισημάνουμε το θέμα της επικείμενης κατάργησης του ειδικού φορολογικού καθεστώτος (1η Ιανουαρίου 2018) που ισχύει για τα νησιά του Αιγαίου (μειωμένοι συντελεστές κατά 30% συγκριτικά με την υπόλοιπη χώρα).

 

Το  ειδικό φορολογικό καθεστώς προβλέφθηκε από την ελληνική Πολιτεία με σκοπό να αντισταθμίσει ως ένα βαθμό τις δυσκολίες στην καθημερινότητα των κατοίκων των απομακρυσμένων νησιών και το ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που ζουν και δραστηριοποιούνται σε αυτά.

 

Έχοντας υπόψη ότι :

Α. Η Ευρωπαϊκή Οδηγία 92/77/ΕΚ (που τροποποιεί την Οδηγία 77/388/ΕΚ: συγκερασμός ποσοστών Φ.Π.Α.) του Συμβουλίου της 19ης Οκτωβρίου 1992, στο άρθρο 120 προβλέπει εξαιρέσεις στην εφαρμογή του κοινού συστήματος του ΦΠΑ στα κράτη – μέλη και καλύπτει τις εξής περιοχές στην Ελλάδα: Λέσβος, Χίος, Σάμος, Δωδεκάννησα, Κυκλάδες, Θάσος, Βόρειες Σποράδες, Σαμοθράκη και Σκύρος.  Για τις εξαιρέσεις αυτές έχει τοποθετηθεί θετικά και ο αρμόδιος πρώην Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε. κ. Olli Rehn, ο οποίος τόνισε πως σκοπός των εξαιρέσεων αυτών είναι να επιτρέψουν στα Κράτη Μέλη να λάβουν υπόψη τους τις απομακρυσμένες περιοχές ή τη μοναδικότητα της γεωγραφικής θέσης άλλων.  Ας σημειωθεί, δε, ότι η Οδηγία έχει εγκριθεί από όλα τα κράτη-μέλη, με ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών.

 

Β. Η «Διακήρυξη των Αθηνών», στις 07 Μαΐου 2014, κατά την διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., θέτει ως μία από τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Θαλάσσιων Μεταφορών, την «Νησιωτικότητα» στην μορφοποίηση των πολιτικών της Ε.Ε.

Γ. Η Διακήρυξη του Συνεδρίου με θέμα «Κυκλική οικονομία, Εδαφική Συνοχή και Νησιωτικότητα», που πραγματοποιήθηκε στην Βαλέτα της Μάλτας, στις 8 Μαρτίου 2017 στο πλαίσιο της Μαλτέζικης Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. υποστηρίζει μεταξύ των άλλων ότι τα νησιά ως τόποι με ιδιαίτερα γεωγραφικά, οικονομικά και άλλα χαρακτηριστικά χρήζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης.

 

Δ. Στις 4 Φεβρουαρίου 2016 το Ευρωκοινοβούλιο αναγνώρισε την ειδική κατάσταση των νησιών της Ένωσης, υιοθετώντας το υπ.αρ.  P8_TA-PROV(2016)0049  ψήφισμα υπέρ της νησιωτικότητας (το οποίο βασίστηκε σε εισήγηση της Προέδρου της Επιτροπής  Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Iskra Mihaylova).

 

Ε. Οι σχετικές αποφάσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) [210/26.11.14 & 101/15.03.16] υποστηρίζουν το αίτημα για θέσπιση μόνιμων “μειωμένων” συντελεστών του ΦΠΑ.

 

ΣΤ. Τα συμπεράσματα της μελέτης “Νησιωτική Πολιτική – Τοπική Αυτοδιοίκηση & Νησιωτικότητα” του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), που αποδεικνύουν ξεκάθαρα και απολύτως τεκμηριωμένα τη μεγάλη έκταση του προβλήματος, αλλά και την πλήρη δυσαρμονία μεταξύ ελληνικών και διεθνών πολιτικών και πρακτικών.

Πιο συγκεκριμένα: η δυσμενής θέση των νησιών και της προωθητικής δραστηριότητάς τους, του τουρισμού σε σχέση με τις λοιπές χώρες της Ε.Ε. καθώς και τις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου, αποδεικνύεται από τα παρακάτω.

Οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες που αφορούν στον ΦΠΑ στα νησιά της Ε.Ε. είναι οι ακόλουθες:

Πληροφορίες για τους συντελεστές του ΦΠΑ στις ανταγωνίστριες τουριστικές χώρες δίνει ο ακόλουθος πίνακας. Η Ελλάδα έχει τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ απ’ όλες τις τουριστικές ανταγωνίστριες χώρες, με εξαίρεση την Κροατία (24% έναντι 25%).

Οι συντελεστές ΦΠΑ της Ελλάδας είναι επίσης πολύ πιο υψηλοί από υπαρκτούς ή δυνητικούς τουριστικούς ανταγωνιστές στη λεκάνη της Μεσογείου.

Η Ελλάδα έχει τους υψηλούς συντελεστές ΦΠΑ, μεγαλύτερους από 4 έως 14 ποσοστιαίες μονάδες από όλες τις παράκτιες μεσογειακές χώρες.

Με βάση τα παραπάνω αιτούμαστε:

Την οργάνωση δημόσιας συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο -με την αυτοπρόσωπη παρουσία των εκπροσώπων των “θιγόμενων” περιοχών και άλλων εκπροσώπων/φορέων που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κρίνει ότι απαιτούνται- για το πλαίσιο υποστήριξης της νησιωτικής Ευρώπης και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα πρέπει να ληφθούν για την άρση των περιφερειακών ανισοτήτων και την δημιουργία ειδικών σχετικών συνθηκών για την εξασφάλιση ανάλογων δικαιωμάτων μεταξύ πολιτών που ζουν σε απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές και σε αυτούς που ζουν στον Ηπειρωτικό Ευρωπαϊκό χώρο. Ειδικότερα, δε, για το Αιγαίο όπου πολλά Ευρωπαϊκά νησιά βρίσκονται γεωγραφικά στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, περιοχή που δοκιμάζεται και από την προσφυγική κρίση. Η δημόσια συζήτηση θα πρέπει να περιλαμβάνει και τη διαβούλευση για μόνιμους/σταθερούς συντελεστές ΦΠΑ, μειωμένους, που θα υποστηρίζουν τα μέτρα υπέρ της Νησιωτικότητας όπως αυτά προσδιορίζονται στο σχετικό Χάρτη Νησιωτικότητας.

Η αύξηση των συντελεστών Φ.Π.Α. αποτελεί μια πράξη εναντίον της Νησιωτικότητας, αντιδεοντολογική και αντιθεσμική που προσβάλει την κοινωνική συνοχή και την προοπτική ανάπτυξης των νησιωτικών τόπων. Γίνεται πια φανερό πως η αναφερόμενη οικονομική πολιτική (όπως εκφράζεται μέσω του ΦΠΑ) αποτελεί σημαντικό ανασχετικό παράγοντα τόσο της τουριστικής ανάπτυξης, όσο και της συνολικής ανάπτυξης των νησιών μας. Η μεταβολή του καθεστώτος ΦΠΑ επιβάλλεται προκειμένου να αντιμετωπισθεί το ζήτημα της Νησιωτικότητας και να διασφαλισθεί η κοινωνικοοικονομική βιωσιμότητα και η συνοχή του ελληνικού νησιωτικού χώρου.

Η επικείμενη λοιπόν κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ αντιτίθεται πλήρως και σε όλες τις συνομολογημένες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης πρακτικές που αφορούν στην Αρχή της Νησιωτικότητας και συνιστά προφανή παραβίαση των κανόνων για τη μείωση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων και την υποστήριξη των απομακρυσμένων περιοχών της Ένωσης.

 

Η ύπαρξη αρμοδιότητας των Εθνικών Αρχών των Κρατών-Μελών πρέπει να συμβαδίζει με τις αρχές και τις κατευθύνσεις του Ενωσιακού Δικαίου.

 

Οι αναφέροντες

 

Ο Δήμαρχος ΣάμουΟ Δήμαρχος ΛέσβουΟ Δήμαρχος ΧίουΟ Δήμαρχος ΚώΟ Δήμαρχος Λέρου
Μιχάλης ΑγγελόπουλοςΣπύρος ΓαληνόςΜανώλης ΒουρνούςΓιώργος ΚυρίτσηςΜιχάλης Κόλιας

 

Ο Δήμαρχος Ρόδου &
Πρόεδρος ΠΕΔ Ν. Αιγαίου εκ μέρους 34 νησιώτικών δήμων

 

Φώτης Χατζηδιάκος

Comments

comments

Δήμος

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ανατ. Σάμου για την ανακοίνωση του ΤΕΕ

Published

on

By

Δήμος Ανατολικής  Σάμου

Πρόεδρος  Δημοτικού Συμβουλίου

 

Το ΤΕΕ Σάμου την Παρασκευή 16  Απριλίου εξέδωσε  ανακοίνωση  στην οποία με περισσή ευκολία, εντελώς επιφανειακά και αποσπασματικά απομονώνεται  και επί της ουσίας  κατακρίνεται η απάντηση μου σε τοποθέτηση Δημοτικού συμβούλου κατά τη διάρκεια συζήτησης  του  θέματος  του βιολογικού της πόλης της Σάμου.

Πρώτιστα κύριε συντάκτη της ανακοίνωσης είναι  πασιφανές και ευκολονόητο ότι αναφερόμενος στους Πολιτικούς Μηχανικούς  αναφερόμουν στους  συναδέλφους σας εργολήπτες δημοσίων έργων που αποτελούν από τα 200 μέλη σας ένα ενεργό τμήμα του συλλόγου σας και οι οποίοι ως αναδοχοι ή υπεργολάβοι των αναδόχων εταιριών που ενεπλάκησαν στην κατασκευή του βιολογικού,  μελέτησαν και εκτέλεσαν  για λογαριασμό τους  έργα  κατασκευής και συντήρησης  κατά τα περελθόντα έτη γεγονός που πολύ καλά γνωρίζετε.

Σέβομαι και  εκτιμώ απεριόριστα του Πολιτικούς Μηχανικούς καθώς και όλους γενικά τους Τεχνικούς της Σάμου  με τους περισσότερους από τους οποίους λόγω επαγγέλματος έχω οικοδομήσει σχέσεις απολύτου εμπιστοσύνης άλλωστε είχα και έχω μέχρι σήμερα  άριστη και αγαστή συνεργασία.

Αυτό όμως δεν με εμποδίζει να εκφράζω και να καταθέτω ελεύθερα τη γνώμη μου σε ένα δημοκρατικό όργανο όπως είναι το ΔΣ του Δήμου όταν μάλιστα αποδεδειγμένα  η μηδενική  λειτουργία του βιολογικού οφείλεται σε κακή, άστοχη και πλημμελή κατασκευή με ευθύνη  (   όπως άλλωστε και η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου έχει αποφανθεί)   των ανάδοχων εταιρειών και των υπεργολάβων σε συνδυασμό με την έλλειψη επίβλεψης και ελέγχου του έργου.

Εσκεμμένα απομονώνετε από το διάλογο την αναφορά μου στους Μηχανικούς γνωρίζοντας ότι στον βιολογικό μόνο μερικοί συνάδελφοι σας ενεπλάκησαν και όχι το σύνολο αυτών κατά συνέπεια οι αναφορές σας για το σεισμό και για τα κτίρια που άντεξαν στο σεισμό είναι άστοχη και  καμιά σχέση δεν έχει με τον βιολογικό. Επίσης κρίνω σκόπιμο να σας υπενθυμίσω , διότι γράφτε στο κείμενο το αντίθετο, ότι το ΤΕΕ Σάμου όπως άλλωστε οι Τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου και όλες οι Δημοτικές παρατάξεις κλήθηκαν και συμμετείχαν σε δύο συνεδριάσεις προκειμένου να ενημερωθούν από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου μας για τον βιολογικό, μάλιστα εκφέρατε και καταθέσατε   και την επιστημονική σας γνώμη για την επίλυση του προβλήματος γεγονός που καταγράφεται στην ανακοίνωση σας. Γιατί λοιπόν στην αρχή της ανακοίνωσης σας λέτε ότι δεν κληθήκατε στη συνεδρίαση του ΔΣ  και ότι δεν σας ζητήθηκε η τεχνική σας άποψη;

Τέλος αναφέρετε ότι “όσα ειπώθηκαν από τον Πρόεδρο του ΔΣ είναι ψευδή, ανυπόστατα και στοχοποιούν  αδίκως έναν ολόκληρο κλάδο και ότι οφείλω να ανασκευάσω την τοποθέτηση μου”.

Ειλικρινά δεν είχα και δεν έχω  πρόθεση στοχοποίησης , ούτε πρόθεση να αποδώσω ευθύνες άλλωστε δεν είμαι αρμόδιος, άλλοι αποφασίζουν γιαυτό ( εσείς ως ΤΕΕ ασφαλώς και γνωρίζετε ποιοί ευθύνονται λόγω ειδικών τεχνικών γνώσεων)  κι αν εσείς καταλάβατε ότι σας στοχοποιώ, λάθος καταλάβατε άλλωστε ο καθένας καταλαβαίνει ότι του επιτρέπει η αντίληψη του.

Επαναλαμβάνω ότι στο διάλογο που είχα με συνάδελφο Δημοτικό σύμβουλο, του οποίου απομονώσατε απόσπασμα , φυσικά  δεν εννοούσα συλλήβδην όλους τους Πολιτικούς Μηχανικούς   αλλά όλους όσους με οποιονδήποτε τρόπο και  ιδιότητα εκτέλεσαν έργο σχετικό με τον βιολογικό της πόλης.

Με την ευκαιρία που μου δίνετε να σας επισημάνω ότι η Δημοτική μας παράταξη και ο Δήμος , έχοντας μεγάλη εμπιστοσύνη στην Τεχνική του Υπηρεσία , στους μελετητές και στην επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώμη των Σαμίων Πολιτικών Μηχανικών πράττει πάντοτε αυτό που επιτάσσει αποκλειστικά και μόνο το συμφέρον του Δήμου Ανατολικής Σάμου.

 

ΚΟΛΛΑΡΟΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Comments

comments

Continue Reading

Δήμος

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ανατολικής Σάμου για το βιολογικό

Published

on

By

Ανακοίνωση για την απόφαση αντικατάστασης του αγωγού του βιολογικού που συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Ανατολικής Σάμου.

 

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Στην…. «εύκολη λύση»!!! του (ξανά)σκαψίματος 3,3 χιλιομέτρων στη παραλιακή μέχρι το Καλάμι , προκειμένου να αντικατασταθεί ο άχρηστος  καταθλιπτικός αγωγός του βιολογικού καθαρισμού, οδεύει ο δήμος μετά την απόφαση που ψήφισαν οι παρατάξεις που συνασπίζονται στη δημοτική αρχή .

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (Τετάρτη 14-4-2021) παρουσιάστηκε η μελέτη,  για τη  λεγόμενη  βέλτιστη λύση, η οποία εστίασε  μόνο στη λύση της αντικατάστασης, χωρίς να ασχοληθεί ουσιαστικά παρά μόνο αφοριστικά στη λύση του αυτοφερόμενου αγωγού που είχε εγκρίνει το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο το 2018.

Η Λαϊκή Συσπείρωση στη τοποθέτησή της επισήμανε μια σειρά ζητήματα τα οποία η μελέτη δεν μπήκε στο κόπο να …μελετήσει . Συγκεκριμένα: Απαξίωσε υποτιμητικά την μελέτη που ενέκρινε το 2018 το δημοτικό συμβούλιο και είχαν συντάξει οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου. Δεν έγινε ουσιαστική έρευνα για το υλικό του αυτοφερόμενου αγωγού. Αμφισβήτησε την τεχνική επάρκεια του υλικού, χωρίς να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία. Διαπίστωσε αυθαίρετα ότι δεν υπάρχουν ανταλλακτικά και υλικά σε περίπτωση βλάβης. Δεν αναζητήθηκε η διεθνής εμπειρία εφαρμογής του σε άλλες χώρες. Αναφέρθηκε με σιγουριά σε βλάβες που έχει υποστεί ο υπάρχων αγωγός λόγω του σεισμού χωρίς να βιντεοσκοπήσει εσωτερικά τον αγωγό.  Αποφάνθηκε ότι πιθανόν να χρειαστεί και αντικατάσταση τμημάτων του αγωγού, αποκρύπτοντας ότι υπάρχει ρομποτική τεχνολογία αποκατάστασης εσωτερικά ενός αγωγού που έχει παραμορφωθεί .

Η παράταξή μας επισήμανε ότι ήταν στοιχειώδης υποχρέωση των μελετητών να ασχοληθούν διεξοδικά και αναλυτικά με την λύση που ΕΙΧΕ ΨΗΦΙΣΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, πριν την απορρίψει επαρκώς τεκμηριωμένα.

Κατόπιν τούτων η Λαϊκή Συσπείρωση –  με κριτήρια,  αφενός την βιώσιμη αποκατάσταση του αγωγού για την απρόσκοπτη λειτουργία του βιολογικού  και αφετέρου την αποφυγή του τεράστιου επιπλέον κόστους για την οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης (κόστος που επίσης δεν υπολογίστηκε, γιατί η εν λόγω μελέτη αποφαίνεται ότι το έργο θα τελειώσει σε 3,5 μήνες) – διατύπωσε σοβαρές επιφυλάξεις και ψήφισε «παρών», στη πρόταση του δημάρχου να ολοκληρωθεί και να προκηρυχθεί η μελέτη του έργου με βάση τη λύση της αντικατάστασης.

Comments

comments

Continue Reading

Δήμος

Ευχαριστήριο μήνυμα Δημάρχου Δυτικής Σάμου

Published

on

By

Ευχαριστήριο μήνυμα Δημάρχου Δυτικής Σάμου

«Σχετικά με την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες ,Σάββατο 17 Απριλίου 2021 ,στην περιοχή μεταξύ Κοντακαιίκων και Καρλοβάσου ,νιώθω την βαθιά υποχρέωση να ευχαριστήσω από καρδιάς ,όλους τους εθελοντές πυροσβέστες από κάθε γωνιά της Σάμου.Η παρουσία τους από την πρώτη στιγμή μέχρι την λήξη του συμβάντος ήταν καθοριστική!

Ευχαριστώ επίσης τον συνάδελφο ,Δήμαρχο Ανατολικής Σάμου Γιώργο Στάντζο ,για την κινητοποίηση όλων των εθελοντικών κλιμακίων του δήμου του αλλά και για την δική του παρουσία και συμπαράσταση!

Υπογραμμίζω ότι η καλή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων :τοπικής αυτοδιοίκησης ,Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ,εθελοντικών κλιμακίων ,Αστυνομίας και Στρατού ,είχε σαν αποτέλεσμα να ελεγχθεί άμεσα η πυρκαγιά και να αποφύγουμε απώλειες ανθρώπων ,κατοικιών και επαγγελματικών εγκαταστάσεων.

Επίσης ευχαριστώ τον Βουλευτή Ν.Σάμου κ.Στεφανάδη Χριστόδουλο και τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Βασίλη Πανουράκη για την βοήθεια τους.

Πρέπει να προβληματιστούμε εν όψη της αντιπυρικής περιόδου και όλοι να συμβάλλουμε στην προστασία και την διαφύλαξη του περιβάλλοντος.

Παράλληλα οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση ,ώστε να μπορούμε όλοι μαζί σαν γροθιά ,να αντιμετωπίζουμε και τις πιο δύσκολες περιπτώσεις που πιθανώς να απειλήσουν τον τόπο μας.»

 

Δήμαρχος Δυτικής Σάμου

Αλέξανδρος Λυμπέρης

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Facebook

Σαμιακά37 λεπτά ago

Απολογισμός δράσης της Πρωτοβάθμιας Σχολικής και της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Δήμου Δυτικής Σάμου

COVID-1956 λεπτά ago

Ένα νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 στη Σάμο

Σαμιακά6 ώρες ago

Απογραφή Γεωργίας – Κτηνοτροφίας 2021

Δήμος7 ώρες ago

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ανατ. Σάμου για την ανακοίνωση του ΤΕΕ

Σαμιακά8 ώρες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Πνευματικό Κέντρο Μυτιληνιών

Σαμιακά8 ώρες ago

Βραβείο στο Μουσικό Γυμνάσιο Σάμου – Παράσταση «Ζωή απ’ τη ζωή μου»

Δήμος9 ώρες ago

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ανατολικής Σάμου για το βιολογικό

Σαμιακά11 ώρες ago

Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου: 181 tablet διανεμήθηκαν σε μαθητές της Σάμου

Σαμιακά22 ώρες ago

Τίμησαν τη μνήμη του αγωνιστή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 Καπετάν Κωνσταντή Λαχανά

Σαμιακά1 ημέρα ago

Πιθανές λασποβροχές τη Δευτέρα-Αίθριος καιρός από Τρίτη

COVID-192 εβδομάδες ago

ΕΟΔΥ: Δεκατρία νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο στη Σάμο

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Την Τετάρτη 7 Απριλίου ξεκινούν τα δρομολόγια του καταμαράν DODEKANISOS EXPRESS

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ο δωδεκάχρονος Σαμιώτης Χριστόδουλος Σπανός έφτιαξε μια stop motion lego ταινία για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Περιφερειακά2 εβδομάδες ago

Η αγανάκτηση των νησιωτών έφτασε στην Ευρώπη μέσω του Κώστα Μουτζούρη

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Πρόεδρος Κοινότητας Λέκκας για καραντίνα: Πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους μας

Δήμος2 εβδομάδες ago

Έκτακτο Σ.Τ.Ο για την αντιμετώπιση της επιδημιολογικής έξαρσης του Covid-19 στη Λέκκα

Δήμος3 εβδομάδες ago

Οι «παλικαριές» σε πολίτες μετά την επίσκεψη Γιόχανσον

Σαμιακά1 εβδομάδα ago

Ο Σταυρός και πάλι στην κορυφή του ιστού της Ελληνικής Σημαίας στη πλατεία Πυθαγόρα

Αστυνομικά - Λιμενικά4 εβδομάδες ago

Ικαρία: Σύλληψη για καλλιέργεια και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατοίκων στο ΚΥΤ στη θέση Ζερβού

Σαμιακά1 εβδομάδα ago

Dodekanisos Seaways: Διακομιδή ενός βρέφους 8 ημερών και ενός ενήλικα ασθενή από Σύμη στη Ρόδο

Σαμιακά1 εβδομάδα ago

Κοκκάρι: Το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου απο ψηλά

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Σάμος: Ύψωσαν τεράστια ελληνική σημαία για την 25η Μαρτίου

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Στρατιωτική Παρέλαση 25ης Μαρτίου- Αφιέρωμα για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ο δωδεκάχρονος Σαμιώτης Χριστόδουλος Σπανός έφτιαξε μια stop motion lego ταινία για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Σαμιακά1 μήνα ago

Παραλία Ψιλή Άμμος: Υποχώρησε η θάλασσα λόγω της άμπωτης

Σαμιακά2 μήνες ago

O «Aegean Explorer» στη Μάχη για την προστασία των Θαλασσών μας

Σαμιακά2 μήνες ago

Η νυχτερινή καταιγίδα στο Πυθαγόρειο Σάμου

Δήμος3 μήνες ago

Συνελήφθη για κλοπή κινητού απο Φαρμακείο

Αστυνομικά - Λιμενικά3 μήνες ago

Με το πλοίο Blue Star Mykonos η μεταγωγή στην Αθήνα του 38χρονου πρώην προπονητή | video

Δημοφιλή