17.9 C
Σάμος
01/03/2024
Σαμιακά

Δεν τα κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή το Σταχτοδέλφινο

Επιχείρηση διάσωσης στήθηκε την περασμένη Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου ,από μικρή ομάδα εθελοντών στη παραλία Μεσακτή στην Ικαρία, με στόχο να προστατεύσουν ένα Σταχτοδέλφινο (Grampus griseus) το οποίο ξεβράστηκε στην ακτή.

Foto-Nicolas Gash

Οι εθελοντές- λουόμενοι άμεσα βρέθηκαν κοντά του, ενημερώνοντάς παραλληλα και τις αρχές, και με την επιστημονική καθοδήγηση του Ερευνητικού Κέντρου Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών, Αρίων, και του Ινστιτούτου θαλάσσιας προστασίας, Αρχιπέλαγος, προσπάθησαν να παραμείνει το δελφίνι ήρεμο και ασφαλές.

Δυστυχώς πάρα τις αγωνιώδης προσπάθειες που κατέβαλαν, οι προσπάθειες απέβησαν άκαρπες και το Σταχτοδέλφινο δεν τα κατάφερε . Έως τώρα δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια θανάτου του θαλάσσιου θηλαστικού.

Δείτε το Video – Nicolas Gash

Το Σταχτοδέλφινο είναι ένα κητώδες της οικογένειας των δελφινοειδών.

Πρόκειται για ένα μεσαίου μεγέθους δελφίνι, με ένα συμπαγές σώμα. Έχει ένα ψηλό, λεπτό και σκουρόχρωμο ραχιαίο πτερύγιο που βρίσκεται στο μέσο του σώματος.

Τα πλευρικά πτερύγια είναι αρκετά μεγάλα, μυτερά και καμπυλωτά. Ο μίσχος της ουράς είναι κοντός και παρουσιάζει μεγάλη αντίθεση με το μπροστινό μέρος του σώματος που είναι σαφώς παχύτερο.

Τα ενήλικα ζώα είναι γκρι, αν και ο χρωματισμός παρουσιάζει διαφοροποιήσεις, τα μεγαλύτερης ηλικίας άτομα έχουν πολύ περισσότερες ουλές, φτάνοντας μέχρι και να φαίνονται σχεδόν λευκά.

Οι ουλές προέρχονται από την αλληλεπίδραση τους με άλλα Σταχτοδέλφινα αλλά και από τα θηράματα τους.

Αυτό είναι το κύριο χαρακτηριστικό του είδους, το οποίο είναι ίσως αυτό που παρουσιάζει τα περισσότερα σημάδια και αμυχές στο σώμα του.

Έχει επίσης ένα λευκό μπάλωμα σε σχήμα άγκυρας στο στήθος και άλλο ένα λευκό μπάλωμα γύρω από την περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Το χρώμα των νεαρών ζώων κυμαίνεται από ανοιχτό γκρι έως σκούρο γκρι. Συνήθως δεν εμφανίζουν τόσο πολλές ουλές όπως τα ενήλικα.

Το Σταχτοδέλφινο έχει μια ιδιαίτερη οδοντοστοιχία. . Έχει μεταξύ 2 και 7 ζευγάρια στρογγυλεμένα δόντια στο μπροστινό μέρος της κάτω γνάθου και συνήθως δεν έχει δόντια στην άνω γνάθο.

Πρόκειται για ένα μεσαίου μεγέθους δελφίνι. Τα ενήλικα είναι μεταξύ 2,6 και 4 μέτρων και ζυγίζουν μεταξύ 300 και 500 kg. Τα νεογνά είναι μεταξύ 1,1 και 1,7 μέτρων.

Φαίνεται να υπάρχει μικρός σεξουαλικός διμορφισμός, καθώς τα θηλυκά είναι ελαφρώς μικρότερα από τα αρσενικά. Υπάρχουν επίσης και κάποιες ενδείξεις γεωγραφικής διαφοροποίησης.

Related posts

Ιατρικός Σύλλογος Σάμου: Από τις 42 κενές θέσεις του Νοσοκομείο μας προκηρύχθηκε μόνο μία

admin

“Φροντίζοντας τα ψυχικά μας αποθέματα”: Κύκλος εβδομαδιαίων συναντήσεων για ανθρώπους με εμπειρία καρκίνου

admin

ΚΕΔ Σάμου: Σύλληψη ατόμου για το αδίκημα της βίας κατά υπαλλήλων

admin

Μεγάλη η συμμετοχή και στην απεργιακή κινητοποίηση στην Σάμο

admin

«Έφυγε» ο Πέτρος Μ. Γρύλλος (1946-2024)

admin

Επίσκεψη Δημοτικού Σχολείου Πύργου στο Εκκλησιαστικό και Βυζαντινό Μουσείο της Μητροπόλεως Σάμου.

admin

Nέα συνεργασία του ΕΟΣ Σάμου και των Goody’s

admin

ΔΕΔΔΗΕ : Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος

admin

Απεργούν αύριο οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Σάμου

admin