9.4 C
Σάμος
01/02/2023
Δήμος

Επιστολή δημάρχου Σάμου για το Τέλος Πλοίων Αναψυχής και Ημερόπλοιων

Απο τον ερχόμενο Απρίλιο πρέπει οι ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής που έχουν μήκος άνω των 7 μέτρων να πληρώσουν τα τέλη που τους αναλογούν. Το σχετικό τέλος επιβάλλεται για όλα τα εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων πλοία αναψυχής και επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια, ανεξάρτητα από τη σημαία τους.

Επιστολή απέστειλε για το θέμα  ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος με αποδέκτες την υπουργό Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά και τον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Φώτη Κουβέλη, επισημαίνοντας τους τις αρνητικές συνέπειες που θα επιφέρει στον θαλάσσιο τουρισμό της νησιωτικής Ελλάδας.

Αναλυτικά η επιστολή:

Κυρία  και Κύριε Υπουργέ  

 

Με την παρούσα επιστολή μας, επιθυμούμε να επισημάνουμε τις αρνητικές συνέπειες που θα επιφέρει στον θαλάσσιο τουρισμό της νησιωτικής Ελλάδας, η εφαρμογή των διαλαμβανομένων στο άρθρο 85 του Ν.4504/2017, «Τέλος Πλοίων Αναψυχής και Ημερόπλοιων», από 01/04/2019.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι τα σκάφη που θα εισέρχονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα έστω και για μία ημέρα ενός ημερολογιακού μήνα, καλούνται να πληρώσουν τέλη (Transit Log στο Τελωνείο και ΕΚΟΕΝ στο Λιμεναρχείο), για ολόκληρο τον μήνα αυξάνοντας έτι περαιτέρω τα ήδη επιβαρυμένα λειτουργικά τους έξοδα.

Είναι αντιληπτό ότι η αύξηση των δημοσίων εσόδων αποτελεί επιτακτική ανάγκη, αλλά η υπεροφορολόγηση ενός κλάδου ήδη επιβαρυμένου θα οδηγήσει στην δημιουργία θνησιγενών επιχειρήσεων, ακυρώνοντας με τον τρόπο αυτό την όποια επιδίωξη αύξησης των δημόσιων εσόδων.

Πέραν τούτου, θα επέλθουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία των νησιών και ιδιαίτερα στον κλάδο εστίασης – διασκέδασης, εμπορίου και παροχής ναυτιλιακών υπηρεσιών.

Η θέσπιση αυτού του τέλους καθιστά απαγορευτικό το κόστος προσέγγισης μεσαίου μεγέθους τουριστικών σκαφών στη νησιωτική χώρα με ότι αυτό συνεπάγεται για την βιωσιμότητα όχι μόνο των τοπικών επιχειρήσεων αλλά και αυτών των ίδιων των μαρινών.

Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη θεσμοθέτηση έγινε χωρίς να έχει προηγηθεί μία ενδελεχής μελέτη των επιπτώσεων στο ευρύτερο πλαίσιο του θαλάσσιου τουρισμού.

Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας, παρακαλούμε να επανεξετάσετε το όλο ζήτημα, δημιουργώντας ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα προσφέρει στη χώρα το συγκριτικό πλαίσιο έναντι της γείτονος και παράλληλα θα αποτελέσει το πρώτο βήμα και απτό μέτρο για την στήριξη των νησιών που βρίσκονται στην οριογραμμή της επικράτειας και επί τέσσερα έτη υφίστανται τις αρνητικές συνέπειες της ανεξέλεγκτης εισόδου προσφύγων – μεταναστών.

 

Related posts

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ανατολικής Σάμου

admin

Σύσταση στον Δήμο Ανατολικής Σάμου Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου

admin

Έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη πίτα της η Κοινότητα Σαμίων

admin

Αίτημα Α. Λυμπέρη προς Γ. Γεωργαντά για οικονομική ενίσχυση στους ελαιοπαραγωγούς της Σάμου

admin

Κλειστές την Παρασκευή όλες οι σχολικές μονάδες του Δήμου Ανατ. Σάμου

admin

Κλειστά σχολεία στον Δήμο Δυτικής Σάμου αύριο 27/1

admin

Επιστολή Δημάρχου Ανατ. Σάμου στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

admin

Επίσκεψη τουριστικών πρακτόρων στο Δήμο Δυτικής Σάμου

admin

Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» “O Δήμος Ανατολικής Σάμου έχει ενταγμένα μόνο 3 έργα”

admin