Connect with us

Δήμος

Επιστολή δημάρχου Σάμου για το Τέλος Πλοίων Αναψυχής και Ημερόπλοιων

Published

on

Απο τον ερχόμενο Απρίλιο πρέπει οι ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής που έχουν μήκος άνω των 7 μέτρων να πληρώσουν τα τέλη που τους αναλογούν. Το σχετικό τέλος επιβάλλεται για όλα τα εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων πλοία αναψυχής και επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια, ανεξάρτητα από τη σημαία τους.

Επιστολή απέστειλε για το θέμα  ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος με αποδέκτες την υπουργό Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά και τον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Φώτη Κουβέλη, επισημαίνοντας τους τις αρνητικές συνέπειες που θα επιφέρει στον θαλάσσιο τουρισμό της νησιωτικής Ελλάδας.

Αναλυτικά η επιστολή:

Κυρία  και Κύριε Υπουργέ  

 

Με την παρούσα επιστολή μας, επιθυμούμε να επισημάνουμε τις αρνητικές συνέπειες που θα επιφέρει στον θαλάσσιο τουρισμό της νησιωτικής Ελλάδας, η εφαρμογή των διαλαμβανομένων στο άρθρο 85 του Ν.4504/2017, «Τέλος Πλοίων Αναψυχής και Ημερόπλοιων», από 01/04/2019.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι τα σκάφη που θα εισέρχονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα έστω και για μία ημέρα ενός ημερολογιακού μήνα, καλούνται να πληρώσουν τέλη (Transit Log στο Τελωνείο και ΕΚΟΕΝ στο Λιμεναρχείο), για ολόκληρο τον μήνα αυξάνοντας έτι περαιτέρω τα ήδη επιβαρυμένα λειτουργικά τους έξοδα.

Είναι αντιληπτό ότι η αύξηση των δημοσίων εσόδων αποτελεί επιτακτική ανάγκη, αλλά η υπεροφορολόγηση ενός κλάδου ήδη επιβαρυμένου θα οδηγήσει στην δημιουργία θνησιγενών επιχειρήσεων, ακυρώνοντας με τον τρόπο αυτό την όποια επιδίωξη αύξησης των δημόσιων εσόδων.

Πέραν τούτου, θα επέλθουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία των νησιών και ιδιαίτερα στον κλάδο εστίασης – διασκέδασης, εμπορίου και παροχής ναυτιλιακών υπηρεσιών.

Η θέσπιση αυτού του τέλους καθιστά απαγορευτικό το κόστος προσέγγισης μεσαίου μεγέθους τουριστικών σκαφών στη νησιωτική χώρα με ότι αυτό συνεπάγεται για την βιωσιμότητα όχι μόνο των τοπικών επιχειρήσεων αλλά και αυτών των ίδιων των μαρινών.

Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη θεσμοθέτηση έγινε χωρίς να έχει προηγηθεί μία ενδελεχής μελέτη των επιπτώσεων στο ευρύτερο πλαίσιο του θαλάσσιου τουρισμού.

Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας, παρακαλούμε να επανεξετάσετε το όλο ζήτημα, δημιουργώντας ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα προσφέρει στη χώρα το συγκριτικό πλαίσιο έναντι της γείτονος και παράλληλα θα αποτελέσει το πρώτο βήμα και απτό μέτρο για την στήριξη των νησιών που βρίσκονται στην οριογραμμή της επικράτειας και επί τέσσερα έτη υφίστανται τις αρνητικές συνέπειες της ανεξέλεγκτης εισόδου προσφύγων – μεταναστών.

 

Comments

comments

Δήμος

Στη Σάμο τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ “My Greek Odyssey”

Published

on

By

Ο Δήμος Σάμου και ο Δημοτικός Οργανισμός Τουρισμού, στα πλαίσια του στρατηγικού σχεδιασμού και υλοποίησης δράσεων για την τουριστική προβολή και προώθηση του τόπου, υποδέχονται από την Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου έως την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου, την αποστολή του ντοκιμαντέρ “My Greek Odyssey” που θα πραγματοποιηθεί στη Σάμο τον Ιούλιο και αφορά την μονοθεματική παρουσίαση του νησιού σε ένα τηλεοπτικό αφιέρωμα που θα γίνει για αυτό.
Το πρόγραμμα των δημοσιογράφων κατά την παραμονή στο νησί περιλαμβάνει την επίσκεψη στο Πυθαγόρειο, στο Κοκκάρι στο Ηραίο, στο Καρλόβασι, στην Πόλη της Σάμου, στο Ευπαλίνειο Όρυγμα και στο Ναό της Ήρας καθώς και πολλές επισκέψεις σε χωριά και παραλίες. Σκοπός της επίσκεψης του συνεργείου είναι η περιήγηση στο νησί, η ξενάγηση σε αρχαιολογικούς χώρους, η ενημέρωση από τους αρμοδίους για τις τουριστικές προοπτικές καθώς και η επαφή με τους τοπικούς παραγωγούς.
Η παραγωγή του ντοκιμαντέρ θα συλλέξει πληροφορίες για την δημιουργία ενός οδοιπορικού που θα παρουσιάζει όλες τις πτυχές του νησιού, θα αναδεικνύει την ποικιλία των τουριστικών επιλογών και θα αναδεικνύει την περιβαλλοντική, ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.
Να αναφέρουμε πως το ντοκιμαντέρ που θα γυριστεί στη Σάμο αφορά στην ωριαία προβολή του νησιού και θα προβληθεί στην Αυστραλία και σε παγκόσμια τηλεοπτικά δίκτυα. Σκοπός του είναι να καταγράψει την παράδοση, την ιστορία, την γαστρονομία και τον τρόπο ζωής στη Σάμο για να εμπνεύσει τους τηλεθεατές – εντός και εκτός Ελλάδας – να την ανακαλύψουν και την επισκεφτούν!

Για την υλοποίηση της δράσης αυτής ο δήμος Σάμου ευχαριστεί θερμά την Aegean Airlines που παρέχει δωρεάν τα εισιτήρια της αποστολής, την Ένωση Ξενοδόχων Σάμου και το Ξενοδοχείο Aegeon στο Καρλόβασι που προσφέρει την διαμονή και την επιχείρηση «SAMOS AUTO CENTER / Γιάννης Μανώλαρος» που διαθέτει το αυτοκίνητο για την περιήγηση του συνεργείου στο νησί.

Comments

comments

Continue Reading

Δήμος

Παρουσίαση δράσεων Πολιτικής Προστασίας δήμου Σάμου

Published

on

By

Τις δράσεις του για το 2018 θα παρουσιάσει το Αυτοτελές Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του δήμου Σάμου τη Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου, στις 6.30 μ.μ, στην αίθουσα του δημαρχιακού Μεγάρου.

Να σημειωθεί πως στην εκδήλωση θα διανεμηθούν υλικά πυρόσβεσης στις εθελοντικές ομάδες του νησιού.

Comments

comments

Continue Reading

Δήμος

Μαυρατζώτης προς Σίμο: Άντε και το 2024 ευρωβουλευτής!

Published

on

By

Ακόμη μία υποψηφιότητα για τον Δήμο Σάμου γνωστοποιήθηκε σήμερα από τον επικεφαλής του συνδυασμού “Αδέσμευτη Κίνηση Πολιτών”, και δημοτικό σύμβουλο, Αντώνη Σίμο. O ίδιος εξήγησε στο Ράδιο Αρμονία ότι ο κύκλος της ΑΚΙΣ κλείνει στο τέλος αυτής της δημοτικής περιόδου υποστηριζοντας ότι θα υπάρξει άλλη ονομασία στο νέο σχήμα.

Αργότερα το απόγευμα με ανάρτηση του στο Facebook, ο δημοτικός Σύμβουλος Σάμου, Ελισσαίος Μαυρατζώτης, με αφορμή σημείο της διακήρυξης της υποψηφιότητας του κ. Σίμου, το χαρακτήρισε ως “κωλοτούμπα της χρονιάς που ξεπέρασε ακόμα και τον Πανό Καμμένο”.

Δείτε τι έγραψε ο δημοτικός Σύμβουλος.

“Η κωλοτούμπα της χρονιάς που ξεπέρασε ακόμα και τον Καμμένο από τον Αντώνη Σίμο. Στη διακήρυξη της υποψηφιότητας του σήμερα έγραψε:
‘’4ον Να συνεχίσουμε το έργο της εξωστρέφειας, που ξεκίνησε με μεγάλη επιτυχία η νυν δημοτική αρχή, για να αναδείξουμε το προικισμένο νησί μας ως τον τέλειο τουριστικό προορισμό μέσω του πολιτισμού, του αθλητισμού και άλλων συναφών δράσεων. ‘’
Άντε και το 2024 ευρωβουλευτής !!!!!”.

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

SPONSORED

Sponsored

Advertisement Enter ad code here

Δημοφιλή

Copyright © 2017