21.9 C
Σάμος
27/04/2024
Σαμιακά

Συνάντηση αντιπροσωπείας του Πανσαμιακού Αγροτικού Συλλόγου με τον Βουλευτή Σάμου

Αντιπροσωπεία του Πανσαμιακού Αγροτικού Συλλόγου συναντήθηκε χθες Τετάρτη 13/3 με τον Βουλευτή του Ν. Σάμου κο Χριστόδουλο Στεφανάδη, όπου κατατέθηκε εκ νέου υπόμνημα με τα προβλήματά τους.

Στη συνάντηση ο Σύλλογός έθεσε εκ νέου τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στο νησί. Ενδεικτικά, το αυξημένο κόστος παραγωγής σε πετρέλαια, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ρεύμα κλπ, το πρόβλημα με τους αγριόχοιρους, η ακαρπία στις ελιές, περονόσπορος στα αμπέλια, η έλλειψη σφαγείου, η έλλειψη λαϊκής αγοράς στο νησί, ζητήματα άρδευσης, πυροπροστασίας, αγροτικής οδοποιίας κλπ.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Σύλλογος, «δεν λάβαμε καμία δέσμευση ως προς τα αιτήματά μας από τον βουλευτή, μόνο το ότι θα καλέσει σε σύσκεψη όλους τους αρμόδιους φορείς εντός 20ημέρου ώστε να συζητηθούν τα θέματα αυτά και ότι θα προωθήσει τα θέματα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Έχουμε απευθυνθεί σε όλους τους αρμόδιους για όλα τα προβλήματά μας. Η κατάσταση είναι οριακή και πολλοί συνάδελφοί μας είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τη γη τους και να φύγουν από τον κλάδο.  Πρέπει επιτέλους να γίνει κάτι ουσιαστικό. Δε φτάνουν μόνο οι προωθήσεις των εγγράφων μας, χρειαζόμαστε πράξεις και άμεση λύση στα προβλήματα. Θεωρούμε ότι αν οι αρμόδιοι, ο καθένας από το πόστο του, πιέσει όσο περισσότερο μπορεί, μπορούν να λυθούν κάποια από τα βασικά μας αιτήματα», αναφέρει επίσης η ανακοίνωση.

 

Υπόμνημα προς τον Βουλευτή κύριο Στεφανάδη Χριστόδουλο

Ο Πανσαμιακός Αγροτικός Σύλλογος έρχεται εκ νέου στο γραφείο σας μετά από 3 σημαντικές κινητοποιήσεις στο νησί μας που αναδείξαμε τα προβλήματά μας, σε συντονισμό με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου.

Διατυπώνουμε για άλλη μια φορά την ανάγκη μας να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας, να αναπληρωθεί το χαμένο μας εισόδημα, να μειωθεί το κόστος παραγωγής, να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ που δυστυχώς χρόνο με το χρόνο κάθε αναθεώρησή της εξαναγκάζει ένα κομμάτι αγροτών και κτηνοτρόφων να εγκαταλείπουν το επάγγελμα. Δε θέλουμε να ερημώσει η ύπαιθρος, τα χωριά μας να γίνουν ερείπια, να δοθεί η γη μας στους λίγους.

Επανατοποθετούμαστε λοιπόν και ζητάμε:

1/ Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια για την άμεση ενίσχυσή μας για την προμήθεια λιπασμάτων, ζωοτροφών,  φυτοφαρμάκων και άλλων αναγκαίων αγροεφοδίων.

2/ Αφορολόγητο πετρέλαιο για τα αγροτικά μηχανήματα – Κατάργηση του Ειδικού Φόρου σε όλα τα καύσιμα, πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροκτηνοτροφικό ρεύμα

3/ Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ που δίνει τη γη στους λίγους

4/ Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%. Να συμπεριληφθεί στον κανονισμό και να αποζημιωνόμαστε και για τις καταστροφές από τους αγριόχοιρους. Άμεσα μέτρα μείωσης του πληθυσμού των αγριόχοιρων.

5/ Να παρθούν άμεσα μέτρα για στήριξη και έκτακτη επιδότηση των ελαιοπαραγωγών λόγω της ακαρπίας.

6/ Κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής

7/ Άμεση επίλυση του θέματος της στέγασης της λαϊκής αγοράς στο νησί μας.

8/ Άμεση δημιουργία σφαγείου – Δημόσια σφαγεία με ευθύνη του κράτους για τη λειτουργία και τον υγειονομικό τους έλεγχο, με δωρεάν παροχή υπηρεσιών στους κτηνοτρόφους

9/ Καλή συντήρηση αγροτικής και δασικής οδοποιίας στο σύνολο του δικτύου

10/ Ενίσχυση της δασοπροστασίας και της πυρόσβεσης με σχεδιασμό αντιπυρικών ζωνών με όλα τα αναγκαία μέσα και προσωπικό για την προστασία των χωραφιών, των σπιτιών, των ζώων και του δασικού πλούτου του νησιού μας

11/ Μείωση των ασφαλιστικών μηνιαίων εισφορών στον ΕΦΚΑ

12/ Καμία μείωση στη βασική ενίσχυση και στις επιδοτήσεις μας.

13/ Δημιουργία φράγματος στον Καρβούνη για άρδευση των καλλιεργειών μας. 14/ Οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στα χωριά μας

Related posts

Το Βόρειο Αιγαίο “συστήθηκε” με επιτυχία στο Λονδινο σε μια πρωτοφανής εκδήλωση

admin

Ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα την Κυριακή των Βαΐων στο Βαθύ

admin

Εντοπισμός και σύλληψη διακινητών μεταναστών στη Σάμο μετά από καταδίωξη

admin

Οι αμπελουργοί της Σάμου ζητούν αποζημίωση για τις ζημιές από την ανεμοθύελλα

admin

Μανώλης Κάρλας: Επιτακτική η ανάγκη στελέχωσης τμήματος ελέγχων τροφίμων και ίδρυσης γραφείου ΕΛ.Γ.Α

admin

Συνάντηση του Αρχηγού ΓΕΣ με τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη

admin

Δυσάρεστη εξέλιξη για τους διασώστες του Τομέα ΕΚΑΒ Σάμου

admin

Τούρκοι τουρίστες «αποθεώνουν» τη Σάμο: «Αξίζει να την επισκεφθείτε»

admin

Οδηγός Ιερών Ακολουθιών για την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα στη Σάμο

admin