16.8 C
Σάμος
20/04/2024
Σαμιακά

Πρόγραμμα Ακολουθιών Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής 2024

«Έφθασε καιρός, η των πνευματικών αγώνων αρχή, η κατά των δαιμόνων νίκη, η πάνοπλος εγκράτεια, η των Αγγέλων ευπρέπεια, η προς Θεόν παρρησία·…»

Με αυτούς τους λόγους από το Δοξαστικό Τροπάριο των Αίνων της Κυριακής της Τυρινής, η Αγία μας Εκκλησία αναγγέλει με πνευματικό και συνάμα πανηγυρικό τρόπο την έναρξη της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, της οποίας κύρια χαρακτηριστικά είναι η νηστεία, υλική και πνευματική και η εκτενέστερη προσευχή, κατ’ ιδίαν, αλλά και ως συμμετοχή στην κοινή λατρευτική ζωή Της.

Προς τούτο φέρεται εις γνώσιν των ευσεβών Χριστιανών μας ότι:
Κάθε Κυριακή των έξι εβδομάδων των Νηστειών (πλην της Κυριακής 24ης Μαρτίου, ως παραμονής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου) και ώρα 18.30΄θα τελείται η ιερά Ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού στην διάρκεια του οποίου θα πραγματοποιείται διδακτική ομιλία πνευματικού-θεολογικού περιεχομένου, προς πνευματικήν ωφέλειαν όλων, ως εξής:
– Στον Ιερόν Μητροπολιτικόν Ναόν Αγίου Νικολάου Βαθέος διά την Αρχιερατικήν Περιφέρειαν Βαθέος.
– Στον Ιερόν Ναόν Κοιμήσως της Θεοτόκου (στεγαζόμενον προσωρινώς στο Πνευματικό Κέντρο έναντι του Δημαρχείου Καρλοβασίων) εναλλάξ με τον Ιερόν Ναόν Αγίου Νικολάου Όρμου Καρλοβασίων, διά την Αρχιερατικήν Περιφέρειαν Καρλοβασίων.
– Στον Ιερόν Ναόν Μεταμορφώσεω του Σωτήρος Πυθαγορείου διά την Αρχιερατικήν Περιφέρειαν Πυθαγορείου-Μυτιληνιών.
– Στον Ιερόν Ναόν Οσίου Αντωνίου Μαραθοκάμπου, διά την Αρχιερατικήν Περιφέρειαν Μαραθοκάμπου.
– Στον Ιερόν Ναόν Αγίου Νικολάου εις τον Άγιον Κήρυκον, διά την Ικαρίαν.
– Στον Ιερόν Ναόν Αγίου Νικολάου Φούρνων διά τους Φούρνους.
Μόνη εξαίρεση η τέλεση του Δ΄ Κατανυκτικού Εσπερινού, στην Ι. Μ. Τιμίου Σταυρού διά την Αρχιερατικήν Περιφέρειαν Πυθαγορείου και στον Ι. Ν. Τιμίου Σταυρού Μεσαίου Καρλοβάσου διά την Αρχιερατικήν Περιφέρειαν Καρλοβασίων, λόγω της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως, η οποία πανηγυρικώ τω τρόπω εορτάζεται κατ’ αυτάς.

Καλόν επίσης και επωφελές διά την επιτελουμένην άσκησιν των ημερών της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής είναι η κατά δύναμιν συμμετοχή στις καθημερινές ορθρινές ιερές Ακολουθίες και κυρίως στην ιερά Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου, η οποία θα τελείται σε όλους τους Ιερούς Ναούς το απόγευμα κάθε Δευτέρας, Τρίτης και Πέμπτης, ως και στην ιερά Ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου μετά των Χαιρετισμών της Θεοτόκου, το απόγευμα κάθε Παρασκευής.

Υπενθυμίζομεν, ότι επάναγκες διά την επιτυχή έκβασιν των πνευματικών μας αγώνων είναι η κατόπιν προετοιμασίας συχνή θεία Κοινωνία, κατά τις Θείες Λειτουργίες των Προηγιασμένων Δώρων, κάθε Τετάρτη το απόγευμα και το πρωΐ κάθε Παρασκευής, αλλά και στις θείες Λειτουργίες κάθε Σάββατον και ιδία τις Κυριακές των Νηστειών. Προς τούτο θα ανακονωθεί συντόμως και το Πρόγραμμα διά το Μυστήριον της Μετανοίας και Εξομολογήσεως, διά την καλυτέραν πνευματικήν προετοιμασίαν όλων.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας είναι κατά βάσιν ασκητική και η πίστη μας φαίνεται μέσα από την άσκηση, η οποία βεβαίως οφείλει να οδηγεί στην συνεχή θεία Κοινωνία του Χριστού.
Ας αγωνισθούμε με ταπεινό φρόνημα, διακριτικά και θεάρεστα.
Ας αγωνισθεί ο καθένας με τη δύναμή του, αλλά με τη βεβαιότητα, ότι Θεός θα αποδώσει στον καθένα το οφειλόμενον. Διότι ευτυχώς «η μεγαλύτερη φιλανθρωπία του Θεού, όπως λέει ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, είναι πως όχι ανάλογα με το αποτέλεσμα, αλλά ανάλογα με τη διάθεση και την προαίρεση μετράει ο Θεός την επίδοσή μας και μας επιβραβεύει.»

Καλή και ευλογημένη
η επί θύραις Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

Related posts

Σε οριακό σημείο τα κωδωνοστάσια του ιερού ναού Αγίου Νικολάου Κοκκαρίου μετά τον σεισμό

admin

Νέα καταγραφή του Φυσητήρα στα νερά μεταξύ Χίου, Ικαρίας και Σάμου

admin

Δώσε Ζωή – Η Ένωση Στρατιωτικών Σάμου καλεί σε Εθελοντική Αιμοδοσία – 20/4/2024

admin

Σεισμική δόνηση 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο

admin

Τ.Ο.Ε.Β. Κάμπου Χώρας – Πρόσληψη ενός υδρονομέα

admin

Αυτές είναι οι παραλίες του νομού Σάμου που απαγορεύονται ξαπλώστρες και ομπρέλες

admin

Ο Αντιπρόεδρος ξενοδόχων επιβεβαιώνει: “Φέτος θα είναι η χρονιά της Σάμου”

admin

Έκτακτο Δελτίο Καιρού για τη Σάμο: Kακοκαιρία προ των πυλών

admin

Η Ανεζινιώ Σταμούλη η νέα Διοικήτρια στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Σάμου

admin