21.9 C
Σάμος
27/04/2024
Πολιτικά

Εκδήλωση του ΚΚΕ Σάμου ενάντια στην πολεμική εμπλοκή της Ελλάδας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Μαρτίου 2024 η εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Σάμου του ΚΚΕ, συνέχεια της μεγαλειώδους συγκέντρωσης στην Αθήνα, ενάντια στην πολεμική εμπλοκή της χώρας μας με ομιλητή τον Βαγγέλη Μαρούπα, μέλος της ΚΕ και της Επιτροπής Αιγαίου του ΚΚΕ, στη γεμάτη από κόσμο αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου, που διεξήχθη εκτάκτως λόγω καιρικών συνθηκών.

Ο ομιλητής μετέφερε το κάλεσμα του Κόμματος προς το λαό να σημάνει συναγερμός για τις πολύ επικίνδυνες εξελίξεις που σηματοδοτούν η εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που μαίνονται στην περιοχή και σε όλους τους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Έκανε εκτενή αναφορά στην αποστολή της φρεγάτας «Ύδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα, «σε μια περιοχή με τεράστιους κινδύνους», υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «σπεύδει να προασπίσει» τα συμφέροντα των Ελλήνων εφοπλιστών. Αναφέρθηκε επίσης στην γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού και στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, σημειώνοντας:

«Το ΚΚΕ αναδεικνύει τις σύγχρονες διεκδικήσεις και ανάγκες του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας.

Να επιστρέψει τώρα η φρεγάτα. Να ακυρωθεί η απόφαση για αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα και της χρησιμοποίησης του Στρατηγείου της Λάρισας.

Να επιστρέψουν όλες οι αποστολές των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται εκτός συνόρων. Κανένας Έλληνας αξιωματικός και στρατιώτης έξω από τα σύνορα.

Να σταματήσει η αποστολή στρατιωτικού οπλισμού στην Ουκρανία.

Να κλείσουν τώρα οι αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα.

Λευτεριά στην Παλαιστίνη. Ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

 

Ολόκληρη η ομιλία

 

Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι

Mε τις συγκεντρώσεις που γίνονται όπως η χθεσινή μεγαλειώδης στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες πόλεις το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας πραγματοποιεί μια σημαντική παρέμβαση στις εξελίξεις.

Με την παρουσία μας, με τη φωνή μας, σπάμε την «ομερτά» που η κυβέρνηση της ΝΔ και όλα τα άλλα κόμματα θέλουν να επιβάλουν γύρω από την εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που μαίνονται στην περιοχή, την εμπλοκή σε όλους τους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ! Βλέπετε τα συλλαλητήρια εξαφανίστηκαν, η επίθεση στο Κόμμα με γελοία προσχήματα, που ενορχήστρωσε η ΝΔ και ακολούθησαν πρόθυμα ΣΥΡΙΖΑ 1 και 2, ΠΑΣΟΚ και Πλεύση Ελευθερίας παίζουν, με τον παραλογισμό να κάνει ρεκόρ.

Δίνουμε απάντηση στα ψέματα και τα προσχήματά τους, στον εφησυχασμό, στην παραπληροφόρηση!

Το ΚΚΕ καλεί το λαό μας σε συναγερμό, στη βάση των πολύ επικίνδυνων εξελίξεων που κλιμακώνονται στην περιοχή.

Τις προηγούμενες μέρες στάλθηκε η φρεγάτα Ύδρα στην Ερυθρά Θάλασσα. Σε μια περιοχή με τεράστιους κινδύνους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 6 Μάρτη έγινε επίθεση και κατά των πλοίων της επιχείρησης «Aspides» της ΕΕ, στην οποία συμμετέχει και η φρεγάτα «Ύδρα», από τους Χούθι στον Κόλπο του Άντεν. Είναι μεγάλη η αγωνία των ανθρώπων που στέλνονται και των οικογενειών τους, που με περίσσιο θράσος τους έταξαν 1500€ εφάπαξ στις οικογένειες, που οι ίδιοι αναμεταξύ τους τα αποκαλούν έξοδα κηδείας.

Στις 6 Μάρτη σημειώθηκε επίθεση των Χούθι στο φορτηγό πλοίο «True Confidence» την ώρα που το συνόδευε γαλλική φρεγάτα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 ναυτεργάτες του, με καταγωγή από τις Φιλιππίνες και το Βιετνάμ. Πλοίο του οποίου η έδρα είναι στον Πειραιά.

Εκεί στέλνονται οι Έλληνες στρατιώτες, αλλά και οι Έλληνες ναυτεργάτες. Και όχι μόνο αυτό, αλλά έχει αναλάβει η χώρα μας τη διοίκηση της ναυτικής δύναμης της ΕΕ στην περιοχή. Αλλά για ποιο λόγο στέλνονται εκεί; Όπως λέει και ο μεγάλος Κώστας Βάρναλης, που φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από το θάνατό του και 140 από τη γέννησή του: «Και στον πόλεμο όλα για όλα, κουβαλούσα πολυβόλα να σκοτώνονται οι λαοί για το αφέντη το φαΐ».

Ας δούμε μερικές ενδεικτικές δηλώσεις:

  • «Οι Ευρωπαίοι πλοιοκτήτες καλωσορίζουν θερμά την ανακοίνωση για την επίσημη έναρξη της νέας ευρωπαϊκής επιχείρησης θαλάσσιας ασφάλειας στην Ερυθρά Θάλασσα.» Αυτά λέει η Ένωση Εφοπλιστών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (ECSA).
  • Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ναυτιλίαςεξέφρασε την «ευγνωμοσύνη» του προς τη Ναυτική Δύναμη της ΕΕ για την έναρξη της επιχείρησης «Ασπίδες».
  • Ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, είπε: «Η μείωση της κίνησης εμπορευμάτων στον Πειραιά ανέρχεται σε 40% περίπουκαι αυτό έχει πολύ βαριές συνέπειες στην ελληνική οικονομία». Και στη συνέχεια ανέφερε ότι «Ο ελληνικός εμπορικός στόλος, ο μεγαλύτερος στον κόσμο, είναι ένας από τους σημαντικότερους χρήστες αυτής της διαδρομής. Είναι αυτονόητο ότι η Ελλάδα έχει και συμφέρον και υποχρέωση να διασφαλίσει την απρόσκοπτη κίνηση των ελληνικών πλοίων μέσω της παρουσίας της».

Η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, λοιπόν, επηρεάζει ιδιαίτερα τα συμφέροντα των Ελλήνων εφοπλιστών, τα οποία σπεύδει να προασπίσει η κυβέρνηση με τη συμμετοχή της στην αποστολή, έχοντας τη συναίνεση και όλων των άλλων ευρωατλαντικών κομμάτων

Είναι φανερό επομένως για τίνος τα συμφέροντα πάει η φρεγάτα στην Ερυθρά. Βέβαια, το εφοπλιστικό κεφάλαιο και οι ναυλομεσίτες δεν είναι διατεθειμένοι να χάσουν ούτε σεντ απ’ αυτήν την «αναταραχή» στο Εμπόριο και γι’ αυτό αυξάνουν κατακόρυφα τόσο τα ασφάλιστρα των φορτίων, όσο και τα ναύλα τους.

Συνολικά, για να έχουμε μια εικόνα, υπολογίζεται ότι η παράκαμψη του Σουέζ έχει ανεβάσει το κόστος μεταφοράς κάθε εμπορευματοκιβωτίου από περίπου 1.800 ευρώ σε 6.500 ευρώ. Εννοείται βέβαια ότι όλες αυτές οι υπέρογκες αυξήσεις περνάνε τελικά στην κατανάλωση, με νέες αυξήσεις στα προϊόντα, για να μη θιχτούν τα κέρδη των πολυεθνικών του Εμπορίου και των Μεταφορών. Ο λογαριασμός πάει πάλι στους λαούς και αυτό φαίνεται στα ράφια των σούπερ μάρκετ, αλλά και σε άλλα είδη που χρειάζεται ο κόσμος, πχ ηλεκτρικές συσκευές, ένδυση, υπόδηση και φυσικά ενέργεια.

Τα μεγάλα λιμάνια της Μεσογείου, ανάμεσά τους αυτά του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, έχουν ήδη αρχίσει να επηρεάζονται, χτυπώντας κόκκινο συναγερμό στα επιτελεία της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, αφού πλήττεται το στρατηγικό σχέδιο ανάδειξης της χώρας σε διαμετακομιστικό και ενεργειακό κόμβο, για τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Όπως αναφέρουν αναλυτές, «Εάν η κρίση συνεχιστεί, οι θαλάσσιες διαδρομές πρέπει να επαναπρογραμματιστούν και οι λιμένες της Μεσογείου κινδυνεύουν να καταστούν ανενεργοί».

Σύμφωνα δε με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, τα εμπορεύματα που φθάνουν στο λιμάνι του Πειραιά αντιμετωπίζουν καθυστέρηση μέχρι και 20 μέρες, με περισσότερα από 200.000 εμπορευματοκιβώτια να μην έχουν φτάσει ακόμη στο λιμάνι λόγω της κατάστασης στην Ερυθρά Θάλασσα.

Και τα παραδείγματα είναι ακόμα πάρα πολλά. Και αυτό τους το άγχος θέλουν να το περάσουν και στον ελληνικό λαό, ως δήθεν «εθνικό πρόβλημα», που δήθεν επιτάσσει για «εθνικούς λόγους» την αποστολή της ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά θάλασσα! Όμως αυτό το άγχος, αυτό το πρόβλημα, δεν είναι ζήτημα του ελληνικού λαού, αλλά της δικής τους καπιταλιστικής οικονομίας. Αυτής της οικονομίας, που καταδικάζει τους πολλούς να υποφέρουν από την ακρίβεια, τη φτώχεια, την ανέχεια, την ανεργία, τους πλειστηριασμούς, τα κοινωνικά αδιέξοδα του καπιταλισμού, για να μπορούν να συσσωρεύουν τον πλούτο στον «πόλο» εκείνων των λιγοστών, που κρατούν τα «ηνία» της εξουσίας και της οικονομίας στα χέρια τους.

Δικό τους πρόβλημα είναι! Δικό τους και των συμμάχων τους! Και πάνε να το λύσουν με τη βαθύτερη εμπλοκή που γεννά μεγαλύτερους κινδύνους. Λέμε όχι. Τώρα είναι η ώρα να ακουστεί ένα μεγάλο ΟΧΙ στη μετατροπή της χώρας μας σε «αιχμή του δόρατος» στους ιμπεριαλιστικούς δολοφονικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Τώρα να ακουστεί το μεγάλο ΝΑΙ στο δικαίωμα να ζούμε ειρηνικά, με αλληλεγγύη με τους άλλους λαούς, νοικοκύρηδες στον τόπο μας. Ο λαός έχει τη δύναμη να βάλει τη σφραγίδα της στις εξελίξεις, για να μπει τέλος στον σάπιο κόσμο των πολέμων!

Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι

Παρακολουθούμε εγκλήματα στην ευρύτερη περιοχή μας.

Είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία που έκλεισε 2 χρόνια και συνεχίζεται, με ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση όπλων. Δείτε στη συζήτηση σε επίπεδο ΕΕ για τον προϋπολογισμό τα μόνα κονδύλια που έμειναν άθικτα ήταν αυτά για τη στήριξη του καθεστώτος Ζελένσκι. Το σύμφωνο σταθερότητας, αυτή η μέγγενη για τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα περιλαμβάνει αυστηρές οδηγίες για τους προϋπολογισμούς, αλλά οι πολεμικές δαπάνες για τις συμμαχικές υποχρεώσεις εξαιρούνται!

Η συμπλήρωση δύο χρόνων από την τυπική έναρξη της ένοπλης ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία υπενθυμίζει σε όλους τις τραγικές συνέπειες που είχε για τους λαούς η ανατροπή του σοσιαλισμού και η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Μέσα σε 2 χρόνια ο πόλεμος στα εδάφη της Ουκρανίας, μετά την απαράδεκτη ρωσική εισβολή και την όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, αιματοκυλά τους λαούς δύο πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών, της Ουκρανίας και της Ρωσίας, που έζησαν ειρηνικά και μεγαλούργησαν από κοινού στο πλαίσιο της ΕΣΣΔ.

Επιπλέον, έχει οδυνηρές συνέπειες για τους λαούς της Ευρώπης, που καλούνται να επωμιστούν τα βάρη του πολέμου, της παραπέρα στρατιωτικοποίησης των χωρών τους, τις προετοιμασίες νέων πιο γενικευμένων συγκρούσεων. Αυτό αποτυπώνεται από τα παραδείγματα που προαναφέραμε.

Και σημειώνουμε ότι ακόμα δεν μας είπε ο πρωθυπουργός τι δεσμεύσεις ανέλαβε στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουκρανία.

Είναι ακόμα η γενοκτονία στην Παλαιστίνη με τους νεκρούς  να έχουν ξεπεράσει τους 31000 και 73000 τραυματίες, με το 70% των θυμάτων να είναι παιδιά και έφηβοι. Είναι έγκλημα με πάνω από 2 εκατομμύρια εκτοπισμένους. Με τους Παλαιστίνιους, πέρα από τις βόμβες να τους θερίζει η πείνα, οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης, με αρρώστιες να θερίζουν όπως πχ ο λιμός, με τα επίσημα θύματα να είναι μέχρι το βράδυ της Παρασκευής 18, κυρίως βρέφη και παιδιά. Με κυνηγημένους με κάποιους να έχουν φτάσει μέσα από πολλά βάσανα να είναι κλεισμένοι στα διάφορα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπως το ΚΥΤ εδώ στη Ζερβού.

Αυτή είναι η πραγματικότητα που θλίβει κάθε έναν που θέλει να λέγεται άνθρωπο, αυτή είναι η πραγματικότητα που αποτελεί ηχηρό χαστούκι σε αυτούς που στηρίζουν τις ισραηλινές θηριωδίες. Και μιλάμε για τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΕΑΡ, τα φασιστικά και εθνικιστικά κόμματα, που μιλάνε όλοι τους από την πρώτη στιγμή για το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, δικαιολογώντας τη γενοκτονία. Και απλά υποκριτικά θέλουν να βάλουν μέτρο στη θηριωδία. Κύριοι της κυβέρνησης και της φιλονατοϊκής και ευρωενωσιακής αντιπολίτευσης, οι θηριωδίες είναι θηριωδίες, η γενοκτονία είναι γενοκτονία και τα λόγια συμπάθειας που έχετε το θράσος να ξεστομίζετε είναι απλά το φύλλο συκής που τάχα κρύβει τις πομπές της πολιτικής σας. Αλλά μάταιη η προσπάθειά σας.

Δεν μπορούν να θάψουν την αλήθεια με καμιά βιομηχανία fake news, με κανέναν εκβιασμό! Πρόκειται για γενοκτονία!

Κι αυτήν τη γενοκτονία στηρίζουν ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της ΝΔ, με το χυδαίο πρόσχημα περί «δικαιώματος» στην αυτοάμυνα του εγκληματία κατακτητή, όχι γιατί είναι υποτελείς στους Αμερικανούς, αλλά γιατί αυτό επιβάλλουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων που υπηρετούν, οι στρατηγικές σχέσεις και η στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ.

Αλήθεια κ. πρωθυπουργέ, στελέχη της ΝΔ, που οριοθετείτε το μικρότερο δυνατό ανθρωπιστικό κόστος, στα πόσα νεκρά παιδιά πιστεύετε ότι πρέπει να σταματήσει η φονική μηχανή του Ισραήλ; Αλήθεια κ. πρωθυπουργέ, στελέχη της ΝΔ, ποιο δικαίωμα στην αυτοάμυνα σηματοδοτεί το άνοιγμα πυρ κατά αμάχων ενώ περιμένουν εναγωνίως τη λιγοστή ανθρωπιστική βοήθεια;

Η αλήθεια είναι ότι όλοι σας, και από τη ΝΔ, και από την αμαρτωλή σοσιαλδημοκρατία των ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ 1 και 2, και από τις από τις ακροδεξιές δυνάμεις έχετε πει ένα βουνό ψέματα για να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα.

Θυμηθείτε: ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση στήριξαν κατάπτυστο ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο για το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και που πρακτικά δικαιολογεί τη σημερινή εξελισσόμενη γενοκτονία. Θυμηθείτε: ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έγραψαν «στα παλιά τους τα παπούτσια» την ομόφωνη απόφαση της ελληνικής Βουλής το 2015 για αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.

Κρύβουν την αλήθεια. Κρύβουν ότι η σφαγή του παλαιστινιακού λαού κρατά πάνω από 7 δεκαετίες και ξεκίνησε με τη διαίρεση της παλαιστινιακής γης στα 1947 – 1948. Αυτός ήταν ο βασικός σχεδιασμός της Βρετανίας, από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Με το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου βρήκε ερείσματα, μετά τη σφαγή του ισραηλινού λαού από τους ναζί και με απόφαση του ΟΗΕ, προκρίθηκε η λύση των δύο κρατών στην Παλαιστίνη, με την οποία ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ, που στη συνέχεια, προκλητικά καταπάτησε κάθε δικαίωμα του λαού της Παλαιστίνης και άρπαξε μεγάλο μέρος των παλαιστινιακών εδαφών, ξεριζώνοντας αρχικά 1,5 εκατομμύριο και μέχρι σήμερα πάνω από 7 εκατομμύρια Παλαιστίνιους από τη γη τους.

774 παλαιστινιακές πόλεις και χωριά πέρασαν στα χέρια του Ισραήλ, 531 καταστράφηκαν.

Εκατομμύρια άνθρωποι, που έμειναν στον τόπο τους στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη, βιώνουν καθεστώς αποκλεισμού, στερήσεων, ρατσιστικών διακρίσεων – απαρτχάιντ, κλεισμένοι μέσα στο τείχος του αίσχους που σήκωσε το κατοχικό κράτος.

Στα παλαιστινιακά εδάφη, που κατέλαβε το Ισραήλ, χτίστηκαν και χτίζονται εποικισμοί, που είναι εργαλεία επέκτασης και εδραίωσης της κατοχής και της καταπίεσης ενός ολόκληρου λαού. Το 40% περίπου της Δυτικής Οχθης που είναι χωρισμένη κι αυτή σε 3 «ζώνες ασφαλείας» από τις κατοχικές δυνάμεις, βρίσκεται στα χέρια των εποίκων που έχουν πολλαπλασιαστεί επτά φορές από την υπογραφή των Συμφωνιών του Οσλο το 1993 μέχρι σήμερα και από 115.000 οι έποικοι έφτασαν τις 750.000. Τέτοιοι σχεδιασμοί προχωρούν σήμερα στη Δυτική Όχθη, που δεν υπάρχει το πρόσχημα της Χαμάς και τους καταγγέλλουμε. Με την οποία Χαμάς παρεμπιπτόντως μας χωρίζει ιδεολογικό και πολιτικό χάσμα.

Τη γη της Λωρίδας της Γάζας την καταπάτησαν οι Ισραηλινοί στρατιώτες και οι έποικοι μέχρι το 2005 και στη συνέχεια ο λαός υποφέρει από τον βάρβαρο αποκλεισμό και τις επιθέσεις.

Το Ισραήλ δεν ανέχεται δίπλα του παλαιστινιακό κράτος, ενώ έχει και οικονομικά συμφέροντα που έχουν να κάνουν με τον πλούτο της περιοχής και τους δρόμους μεταφοράς, και έτσι  στο εσωτερικό της χώρας καταστέλλει κάθε φωνή αντίστασης. Τώρα πια φαίνεται καθαρά: Στόχος της ισραηλινής ηγεσίας είναι η γενοκτονία του λαού της Παλαιστίνης, ο εκτοπισμός όσων επιβιώσουν, ώστε να αδυνατίσει κι άλλο ο δίκαιος αγώνας αυτού του λαού ενάντια στην πολύχρονη κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών, για τη συγκρότηση του Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του ‘67, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ναι, φαίνεται καθαρά πως θέλουν να βάλουν στο χέρι όλον τον παραθαλάσσιο χώρο, από την Αίγυπτο έως το Λίβανο, για να ικανοποιηθούν μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, όπως η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ που ανήκει στους Παλαιστίνιους, καθώς και η ενίσχυση των εμπορικών δρόμων από την Ασία προς την Ευρώπη μέσω του Ισραήλ. Η ύπαρξη, η πάλη και η αντίσταση ενός ολόκληρου λαού, του λαού της Παλαιστίνης, αποτελεί «αγκάθι» για την προώθηση αυτών των συμφερόντων.

Όμως από τις συνέπειες αυτής της πολιτικής της αντιδραστικής κυβέρνησης του Ισραήλ, για τα συμφέροντα των καπιταλιστών, υποφέρει και ο ίδιος ο λαός του Ισραήλ. Είναι άξια του θαυμασμού και της αλληλεγγύης μας η πάλη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισραήλ, των συντρόφων μας, Εβραίων και Αράβων, που με σθένος αντιστέκονται σε αυτή τη βαρβαρότητα, παρά τις διώξεις που έχουν εξαπολυθεί εναντίον τους.

Την ισραηλινή επιθετικότητα βιώνουν και άλλοι λαοί της περιοχής, εις βάρος των οποίων το Ισραήλ εξαπολύει επιθέσεις. Κατέχει εδάφη του Λιβάνου και της Συρίας, απειλεί με γενίκευση της πολεμικής σύγκρουσης με το Ιράν.

Και βέβαια για τη συγκεκριμένη περιοχή ενδιαφέρονται για τα δικά τους συμφέροντα και άλλες αστικές τάξεις, καθώς και τα ισχυρότερα ιμπεριαλιστικά κράτη. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους βρίσκεται ο λεγόμενος «ινδικός εμπορικός δρόμος», σε αντιπαράθεση με τον «δρόμο του μεταξιού», την Κίνα και τον υπό διαμόρφωση ευρασιατικό ιμπεριαλιστικό άξονα. Γι’ αυτά τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις των λίγων και ισχυρών σφάζονται οι λαοί και κυρίως ο λαός της Παλαιστίνης.

Τρομοκράτης είναι ο κατακτητής, το κράτος του Ισραήλ!

Είμαστε αλληλέγγυοι με ένα λαό που αγωνίζεται. Και αυτή η αλληλεγγύη πρέπει να συνεχίσει να εκφράζεται. Θυμόμαστε τα λόγια της 17χρονης τότε Παλαιστίνιας αγωνίστριας Αχέντ Ταμίμι, που είχε πει στο χαιρετισμό της στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ το 2018:

«Πάντα λέμε εμείς ότι παίρνουμε δύναμη από τη δύναμη και τη στήριξη που μας δίνετε, παρ’ όλα αυτά δεν σας θεωρούμε μόνο υποστηρικτές της υπόθεσής μας, αλλά συνεταίρους στον αγώνα και στην πάλη μας.

Παρ’ όλα τα δεινά που περνά κάθε Παλαιστίνιος, κάθε μέρα, δεν αναγνωρίζει το εαυτό του ως θύμα, αλλά ως μαχητή για την ελευθερία και την υπόθεση. Πάντα λέμε ότι οι λαοί και ο λαός μας μπορεί να επιτύχει την αλλαγή και μπορεί να φέρει εις πέρας τον αγώνα του, για αυτό ελεύθεροι όλου του κόσμου ενωθείτε για να τερματίσουμε την εκμετάλλευση, τον καπιταλισμό και την αποικιοκρατία και να τελειώσουμε τον ιμπεριαλισμό.

Σας ευχαριστούμε όλους για τη στήριξη που μας δίνετε. Η στάση σας αυτή σημαίνει πολλά για εμάς και αυτή η στάση σας μου δίνει πολύ μεγάλη δύναμη για να επιστρέψω στην πατρίδα μου, στη χώρα μου και να συνεχίσω τον αγώνα ενάντια στην αποικιοκρατία.

Κλείνοντας, θέλω να πω ότι ερχόμαστε από τη γη της ειρήνης, από την Παλαιστίνη, η οποία ουδέποτε είχε ειρήνη. Εάν δεν υπάρξει ειρήνη στην Παλαιστίνη, δεν θα υπάρξει ειρήνη ποτέ στον κόσμο.

Όλες οι κυβερνήσεις που στηρίζουν το Ισραήλ, το στηρίζουν για τα καπιταλιστικά τους συμφέροντα και πρέπει να ενωθούμε όλοι ενάντια στην αποικιοκρατία και τον καπιταλισμό που είναι ο λόγος και η αιτία όλων των δεινών του κόσμου. Ευχαριστώ όλους για τη στήριξη»

Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι

Είναι πολύ βαθιά η ελληνική εμπλοκή σε όλα τα πολεμικά μέτωπα. Στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Οδησσό ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη συνεχιζόμενη στήριξη της χώρας μας στην Ουκρανία. Τι σημαίνει αυτό:

Πολιτική στήριξη των αποφάσεων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ενεργό μέρος στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ-ΕΕ, που διεξάγεται στο έδαφος της Ουκρανίας. Με ένα πόλεμο που συζητιέται η παραπέρα κλιμάκωσή του, ο πρόεδρος της Γαλλίας και ο πρόεδρος της Πολωνίας μίλησαν για αποστολή στρατιωτικών επίσημα στην Ουκρανία και ο πρόεδρος της Ρωσίας απείλησε με αντίποινα, χωρίς να αποκλείει τη χρήση πυρηνικών.

Με εκχώρηση βάσεων, με ιδιαίτερα στρατηγικό ρόλο του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, με τη Ζαχάροβα να μας έχει αναφέρει ως πιθανούς στόχους αντιποίνων.

Όπλα έχουν φύγει στην Ουκρανία, έχουν αποσυρθεί και από τα νησιά, και από τη Σάμο, χωρίς επίσημη ενημέρωση για το τι έφυγε, αν αντικαταστάθηκε, να υπονομεύεται η αμυντική ικανότητα των νησιών.

Η κυβέρνηση, με τη στήριξη όλων των άλλων κομμάτων που με στάση προσοχής είχαν ακούσει το Ζελένσκι και τους ναζί των Αζόφ στη βουλή, όλοι τους πλην του ΚΚΕ, με τη στήριξη όλων των κομμάτων που έχουν κολλήσει αμέτρητα ένσημα στη στήριξη των νατοϊκών και ευρωενωσιακών σχεδιασμών, δεσμεύονται για την παραπέρα στήριξη του πολέμου: περαιτέρω αποστολή πολεμικού υλικού στην αντιδραστική κυβέρνηση Ζελένσκι, την παροχή “εγγυήσεων ασφαλείας”, την ένταξη και ενσωμάτωση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, τη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης και άλλων περιοχών της χώρας σε στρατιωτικές – πολεμικές βάσεις.

Με υποκρισία μιλάνε για διεθνές δίκαιο, αλλά ποιος έχασε την ντροπή για να τη βρει η κυβέρνηση της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής, των εγκλημάτων, όπως τα Τέμπη. Επιβεβαιώνεται ότι οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, από κοντά και όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, “κόβουν και ράβουν” το διεθνές δίκαιο σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα.

Και ποια είναι αυτά τα συμφέροντα; Το αποκάλυψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μιλώντας ουσιαστικά και ως “ντίλερ” τμημάτων του ελληνικού κεφαλαίου, που τους προορίζει να συμμετέχουν στην “ανοικοδόμηση” της Ουκρανίας και στις ενεργειακές μπίζνες της επόμενης ημέρας, σε ένα σκληρό ανταγωνισμό με άλλα τμήματα μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων των κρατών του ευρωατλαντικού τόξου.

Και την πολιτική αυτή την πληρώνουν οι λαοί, ο λαός μας με τη ακρίβεια ου αυξάνεται, την ενεργειακή φτώχεια που μεγαλώνει, με τους κινδύνους που απορρέουν από τη μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο πολέμου.

Ενδεικτικά τι πληρώνει ο λαός μας:

  • Αποστολή φρεγάτας και προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων στην Ερυθρά Θάλασσα…
  • 7 δισ. τον χρόνο για ΝΑΤΟικές ανάγκες και δαπάνες…
  • F-35 συνολικού κόστους 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων…
  • 50 δισ. από κονδύλια της ΕΕ για όπλα και πυρομαχικά στην αντιδραστική κυβέρνηση του Ζελένσκι…
  • Επικίνδυνες “διευθετήσεις” στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο για τη διατήρηση της ΝΑΤΟικής συνοχής…
  • Με ένα κέντρο φυλακή, το ΚΥΤ, που έχει εγκλωβισμένες περίπου 4 χιλιάδες ψυχές, σε άθλιες συνθήκες, με λιγοστό και συχνά ακατάλληλο νερό, με τις αρρώστιες, όπως οι γαστρεντερίτιδες να θερίζουν. Στα πρόσωπα των κυνηγημένων παιδιών που στην πολιτισμένη Δύση βλέπουν στρατόπεδα συγκέντρωσης αποτυπώνεται η αηδία για ένα σάπιο σύστημα, που στη σκακιέρα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών θυσιάζει ζωές.

Και έχουν το θράσος διάφοροι σαν τον κ. Γεωργιάδη να κουνάνε το δάχτυλο και να λένε ότι τάχα δεν κοστίζουν τα F-35 και ότι κακώς το ΚΚΕ λέει ότι θα έπρεπε τα χρήματα να δοθούν για γιατρούς, για να καλυφθούν οι τεράστιες τρύπες που έχει διαμορφώσει η αντιλαϊκή πολιτική τους στον τομέα της υγείας. Αλήθεια κ. Γεωργιάδη, τσάμπα τα παίρνουμε; Δεν μας τα δίνουν για ΝΑΤΟικές ανάγκες;

Έλεγε η επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο των ΗΠΑ σε σχέση με τα F-35: «Αυτή η προτεινόμενη πώληση θα υποστηρίξει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, βελτιώνοντας τις αεροπορικές δυνατότητες και τη διαλειτουργικότητα ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ, ο οποίος είναι μια δύναμη για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη.» Αυτά τα λένε οι ίδιοι οι Αμερικάνοι.

Και να προσθέσουμε: είναι άσχετα τα απανωτά ρεκόρ στις ΝΑΤΟικές δαπάνες, ρεκόρ που ξεκίνησαν να σπάνε επί των μνημονιακών κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα έχει τη σκυτάλη η ΝΔ, είναι άσχετα αυτά τα ρεκόρ με την πώληση των F-35 και αλήθεια δε θα μπορούσαν από αυτά τα χρήματα, που είναι χρήματα δικά μας, του λαού, αντί να πάνε για να μακελεύονται λαοί να γίνουν νοσοκομεία, σχολεία, πολιτισμός κλπ, αλήθεια δε θα μπορούσαν εδώ στην ακριτική Σάμο να φτιάξουν έστω τα σεισμόπληκτα σχολεία. Αλλά τρεισήμισι χρόνια δε βρίσκουν για τα σχολεία και για τα παιδιά του νησιού, βρίσκουν για τα χατίρια του κεφαλαίου.

Και έτσι είναι: δισεκατομμύρια για το κεφάλαιο, για τα κέρδη των λίγων και για τον εργατόκοσμο, το λαϊκό κόσμο του μόχθου, καθηλωμένοι μισθοί και λαϊκό εισόδημα, που τα ροκανίζει η ακρίβεια, με βενζίνη και το πετρέλαιο είναι στα ύψη, με τις επισκέψεις στο σούπερ μάρκετ να προκαλούν τρόμο, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια να είναι πανάκριβα. Με ελλείψεις κρίσιμων υποδομών και μέτρων ασφαλείας στους χώρους δουλειάς, με ελλείψεις σε υπηρεσίες πρόληψης και προστασίας από φυσικές καταστροφές.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι

Οι εξελίξεις στην περιοχή είναι δεμένες και με επικίνδυνα παζάρια που είναι σε εξέλιξη όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, αλλά και το Κυπριακό. Παζάρια κάτω από ΝΑΤΟική εποπτεία και με κατεύθυνση τη συνεκμετάλλευση.

Η τουρκική αστική τάξη θέτει όλες τις διεκδικήσεις της. Ο πρωθυπουργός, που έχει μιλήσει και για τα νησιά μας χρησιμοποιώντας τη φράση ΝΑΤΟικά νησιά, δηλαδή ποιανής χώρας του ΝΑΤΟ (?), έχει μιλήσει και για μια βασική διαφορά που μπορεί να πάει στο διεθνές δικαστήριο, αφήνοντας ανοικτό το θέμα για άλλες διαφορές, που μπορούν να διευθετηθούν αλλιώς. Αλήθεια, ποιες είναι αυτές;

Αυτά τα παζάρια μυρίζουν μπαρούτι. Είτε γίνει συμφωνία μετά από μεγαλύτερο ή μικρότερο πολεμικό επεισόδιο, είτε προκύψει επεισόδιο μετά τη συμφωνία, αφού κάθε συμφωνία μεταξύ ιμπεριαλιστών έχει μέσα της το σπέρμα της αμφισβήτησης, οι κίνδυνοι είναι εδώ.

Και να σκεφτούμε και το εξής: Μία κυβέρνηση που στηρίζει την ισραηλινή κατοχική δύναμη δεν μπορεί να αντιταχθεί στην τουρκική κατοχή του 40% του κυπριακού εδάφους, δεν μπορεί να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο που αμφισβητεί η τουρκική αστική τάξη.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι

Η ΕΕ, αυτή η λυκοσυμμαχία, που διάφοροι καλοθελητές μας λένε ότι μπορεί να διορθωθεί, έχει τεράστια ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση και τους κινδύνους που απορρέουν.  H Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί µε τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, είναι πρωταγωνίστρια των ματεριαλιστικών πολέμων κι επεμβάσεων. Υποστηρίζει το Ισραήλ, το κράτος-κατακτητή, που οδηγεί στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού. Υποστηρίζει τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο της Σαουδικής Αραβίας κατά της Υεμένης και στο όνομα της αντιμετώπισης των Χούθι.

Η ΕΕ πρωτοστατεί στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, δε σέρνεται σε αυτόν από τις ΗΠΑ, αλλά συνεργάζεται στενά µε την αστική τάξη της Ουκρανίας, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στη σύγκρουση, που διεξάγεται µε την καπιταλιστική Ρωσία και τους συμμάχους της. Προκύπτουν τραγικές συνέπειες για τους λαούς και για πρώτη φορά τα τελευταία 70 χρόνια εμφανίζεται τόσο το ενδεχόμενο μεγάλης έκτασης ιμπεριαλιστικού πολέμου στα εδάφη της Ευρώπης, όσο και της χρήσης πυρηνικών όπλων. Η ΕΕ στηρίζει τις φασιστικές συμμορίες τύπου Αζόφ και έχει δώσει στον Ζελένσκι 78 δισεκατομμύρια ευρώ, από τον µόχθο και τη φορολογία των λαών, για όπλα, πυρομαχικά, βάσεις, ενώ παίρνει ήδη θέση στο μεγάλο φαγοπότι της «ανοικοδόµησης» της κατεστραμμένης Ουκρανίας. Rebuild Ukraine λέγεται το σχετικό πρόγραμμα που περιμένουν να ξεκοκαλίσουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι.

Η ΕΕ αντιμετωπίζει την Τουρκία «ως στρατηγικής σημασίας εταίρο», επιδιώκοντας την πιο σταθερή πρόσδεσή της στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο στην αντιπαράθεση µε τη Ρωσία και την Κίνα. Η ΕΕ, μαζί µε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, ενθαρρύνει τις τουρκικές διεκδικήσεις σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, στρώνοντας μαζί µε την αστική τάξη της Ελλάδας το τραπέζι της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και της ΝΑ Μεσογείου, τη διχοτομική «λύση» του Κυπριακού µε ευρωΝΑΤΟϊκή σφραγίδα σε βάρος των συμφερόντων του κυπριακού λαού.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι

  • 2 χρόνια ο πόλεμος και το μακελειό συνεχίζεται στην Ουκρανία ανάμεσα σε ΝΑΤΟ – ΕΕ – ΗΠΑ και Ρωσία…
  • Σφαγή του παλαιστινιακού λαού από το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ με τις πλάτες των ΗΠΑ – ΕΕ…
  • Ανταγωνισμοί στη Μέση Ανατολή, στην Ερυθρά Θάλασσα, στην Αν. Μεσόγειο και ένταση σε άλλα σημεία του πλανήτη.

Όλα αυτά προμηνύουν νέες πιο γενικευμένες συγκρούσεις, ενώ επιταχύνεται η κούρσα για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο άρμα του καπιταλισμού ανάμεσα σε ΗΠΑ – Κίνα. Αυτός είναι ο κόσμος «της ειρήνης και της ευημερίας» που υπόσχονταν τα κόμματα που πίνουν νερό στο όνομα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που μόνο ασφάλεια δεν φέρνει για τον λαό.

Έχουμε όμως επιλογή. Και αυτή είναι να βαδίσουμε μαζί, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, τον δρόμο της ανατροπής του συστήματος της εκμετάλλευσης και των πολέμων!

Οι εκατοντάδες επιστολές στρατευμένων ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους δολοφονικούς σχεδιασμούς, η στάση τους απέναντι στην τρομοκρατία που επιχειρείται να τους ασκηθεί, μας γεμίζουν δύναμη και περηφάνια. Η μεγάλη απεργία στις 28 Φλεβάρη, οι αγώνες των αγροτών στα μπλόκα με αιτήματα επιβίωσης, ο οργανωμένος αγώνας των φοιτητών και των συλλόγων τους για δωρεάν σπουδές και πτυχία με αξία δείχνουν τον δρόμο!

Να ακουστεί το πραγματικό δίλημμα: Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας

Το ΚΚΕ αναδεικνύει τις σύγχρονες διεκδικήσεις και ανάγκες του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας.

  • Να επιστρέψει τώρα η φρεγάτα. Να ακυρωθεί η απόφαση για αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα και της χρησιμοποίησης του Στρατηγείου της Λάρισας.
  • Να επιστρέψουνόλες οι αποστολές των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται εκτός συνόρων. Κανένας Έλληνας αξιωματικός και στρατιώτης έξω από τα σύνορα.
  • Να σταματήσειη αποστολή στρατιωτικού οπλισμού στην Ουκρανία.
  • Να κλείσουντώρα οι αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα.
  • Λευτεριά στην Παλαιστίνη. Ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Τώρα με το ΚΚΕ!

Για να δυναμώσει η εργατική – λαϊκή αντιπολίτευση και αντεπίθεση. Ο λαός έχει τη δύναμη και μπορεί να τη δείξει στο δρόμο του αγώνα, για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, κρατώντας το τιμόνι της εξουσίας στα δικά του χέρια, για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες. Γιατί τα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα και τα κέρδη των λίγων είναι ασυμβίβαστα. Γιατί η μόνη πραγματική διαχωριστική γραμμή είναι: Ή με το κεφάλαιο, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ ή με τον εργαζόμενο λαό και τις ανάγκες του!

Γιατί η οριστική λύση βρίσκεται στην ανατροπή του κόσμου της εκμετάλλευσης και των πολέμων, βρίσκεται στην κοινωνία της πραγματικής λαϊκής ευημερίας, της αλληλεγγύης, της φιλίας των λαών, της ειρήνης, τον Σοσιαλισμό!

Ο λαός έχει τη δύναμη να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις, για να μπει τέλος στον σάπιο κόσμο των πολέμων! Για να δυναμώσει η εργατική – λαϊκή αντιπολίτευση και αντεπίθεση. Ο λαός έχει τη δύναμη και μπορεί να τη δείξει στο δρόμο του αγώνα, για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, κρατώντας το τιμόνι της εξουσίας στα δικά του χέρια, για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες.

Πολύ πιο ηχηρό να είναι και το μήνυμα που θα λάβει η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και η ΕΕ του πολέμου στις προσεχείς εκλογές!

Το μόνο ψηφοδέλτιο που μπορεί να μεταφέρει αυτό το αντιπολεμικό μήνυμα, για να ακουστεί σε όλη την Ευρώπη, είναι αυτό του ΚΚΕ. Τώρα με το ΚΚΕ!

Βαδίζουμε μαζί τον δρόμο της ανατροπής, μέχρι τη νίκη του λαού! Με πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ για μια μεγάλη πανευρωπαϊκή αντεπίθεση! Σπάμε τα δεσμά της ΕΕ! Για την Ελλάδα και την Ευρώπη των εργατών και όλων των εργαζομένων, των αγροτών, της ειρήνης και της ευημερίας των λαών!

 

Related posts

Στέφανος Κασσελάκης: “Θα επιστρέψω στη Σάμο για τρεις μέρες”

admin

Το μήνυμα του βουλευτή Σάμου για το Πάσχα

admin

Ο Βουλευτής Σάμου στην παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος «ΑΙΓΙΣ»

admin

Επίσκεψη Προέδρου ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Στέφανου Κασσελάκη στο Καρλόβασι – Πρόγραμμα περιοδείας

admin

Ευρωεκλογές: Ο Γιώργος Αυτιάς κυριαρχεί στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων της ΝΔ σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

admin

Ομιλία του Υποψήφιου Ευρωβουλευτή της ΝΔ Μιχάλη Α. Αγγελόπουλου στη Δυτική Σάμο

admin

Νέα Αριστερά Σάμου: “Η πολιτική επιστρέφει”

admin

ΚΚΕ Σάμου : Όταν η “ατομική ευθύνη” γίνεται κυβερνητική πολιτική

admin

Γιώργος Γαϊτανής (ΠΑ.ΣΟ.Κ.-ΚΙΝΑΛ): Σχόλιο για την απαλλαγή ΕΝΦΙΑ στα σεισμόπληκτα της Σάμου

admin