19.9 C
Σάμος
28/04/2024
Δήμος

Στάντζος: Δεν αντέχουμε επανάληψη του μεταναστευτικού προσφυγικού δράματος

 

ΔΗΛΩΣΗ για το ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ

Ως ενεργός πολίτης ο οποίος ζει στα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης ανησυχώ πλέον βάσιμα , λόγω των αρνητικών εξελίξεων στο μεταναστευτικό- προσφυγικό.

Απαιτείται εθνική συνεννόηση, κοινωνική συνοχή, ενίσχυση σε υλικούς και ανθρώπινους πόρους  των υποστελεχωμένων υπηρεσιών ασφάλειας και διάσωσης και σταθερότητα στην πολιτική ώστε να προστατευθούν τα εθνικά συμφέροντα, οι ανθρώπινες ζωές,  η ποιότητα ζωής και το μέλλον  των κατοίκων των  ακριτικών νησιών μας.

Η Ευρώπη θα πρέπει  άμεσα να εγκαταλείψει τη διγλωσσία ,την επιλεκτική αλληλεγγύη και την πολιτική εγκλωβισμού ,να ενισχύσει  τις υπηρεσίες απόδοσης ή μη ασύλου και να δομήσει ένα στιβαρό μηχανισμό μετεγκατάστασης στηρίζοντας την πολιτική ασφάλειας των κατοίκων της  και την πραγματική αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της.

Η διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι ανθρώπινες  ζωές δεν μπορεί να μπαίνουν σε κανενός είδους ζύγι και σε καμία σύγκριση ή επιλογή .

Οι ροές πρέπει να σταματούν με ειρηνευτικές ανθρωπιστικές παρεμβάσεις στις περιοχές όπου γεννιούνται οι ανάγκες μετακίνησης των πληθυσμών και στα ασφαλή , όπως έχουν χαρακτηριστεί επισήμως, κράτη της Ασίας και της Αφρικής.

Πρέπει να ασκηθεί άμεσα διεθνής πίεση στην Τουρκία να σταματήσει να εργαλειοποιεί τους πληθυσμούς μεταναστών και προσφύγων που «φιλοξενεί» στην επικράτειά της . Αποτελεί συνειδητή επιλογή της και μέσο εκβιασμού της Ευρώπης για συμφέροντα που ουδεμία σχέση έχουν με τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η θανατηφόρα διέλευση του Αιγαίου, ως αναγκαία για το πολυπόθητο πέρασμα των μεταναστών σε Ευρωπαϊκό έδαφος, πριμοδοτεί ταυτόχρονα τα δουλεμπορικά κυκλώματα και τα σχέδια της Τουρκίας.

Θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια διατήρησης της σημερινής ομαλότητας, με σεβασμό στον ανθρώπινο πόνο και στα ανθρώπινα δικαιώματα, διατηρώντας με συνέπεια στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας  μία συλλογική στάση ευθύνης για την αντιμετώπιση της επερχόμενης κρίσης.

Να είστε σίγουροι ότι όπως και στο παρελθόν οι επιλογές μας θα είναι υπεύθυνες, η στάση και ο λόγος μας ξεκάθαρος. Δεν θα μας τρομάξει ο λαϊκισμός και η δημαγωγία των άκρων  και θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των πολιτών μας και  τα ανθρώπινα δικαιώματα  ενωμένοι με συνεργασία και αποφασιστικότητα.

Τα δικαιώματα μας ως πολίτες της Σάμου ,της Ελλάδας και της Ευρώπης είναι αδιαπραγμάτευτα.

Δεν αντέχουμε επανάληψη του μεταναστευτικού προσφυγικού  δράματος».

 

Γεώργιος Στάντζος

Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου

 

Related posts

Αντιπαραθέσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Ανατολικής Σάμου για την Ίδρυση Δημοτικού Εθελοντικού Κλιμακίου Πυροπροστασίας

admin

Απολογισμός έργου Δήμου Ανατολικής Σάμου: Ο Δήμαρχος παρουσίασε τα πεπραγμένα του πρώτου τετραμήνου

admin

Συνάντηση του Δημάρχου Ανατολικής Σάμου με τον Πρόεδρο της Dodekanisos Seaways

admin

Εορτασμός της επετείου της 8ης Μάϊου στο Καρλόβασι

admin

Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου συστήνει Ομάδα Διοίκησης Έργου για θέματα Πολιτικής Προστασίας

admin

Συνάντηση Δημάρχου Ανατολικής Σάμου με τον Πρόεδρο των Πυροσβεστών Βορείου Αιγαίου

admin

Ταξίδι 200 xρόνων: «Ο Καραγκιόζης στην Επανάσταση της Σάμου»

admin

1ο Τουρνουά Ποδοσφαίρου Α.Ε. ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ CUP Κ8-Κ10

admin

Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής Δυτικής Σάμου στις 26 Απριλίου 2024

admin