30/04/2024
Πολιτικά

Υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας: «Το χωροταξικό της Σάμου θα έχει οριστικά τελειώσει πριν από το 2025»

«Το χωροταξικό αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Σάμο τις τελευταίες δεκαετίες. Αλλά και το μεγαλύτερο στοίχημά μας για την οριστική επίλυση του!», αναφέρει ο βουλευτής Σάμου, καθηγητής Καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδης, συμπληρώνοντας:

«Ο αγαπητός φίλος μου Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νίκος Ταγαράς, με διαβεβαίωσε σήμερα (Πέμπτη, 6 Ιουλίου), για μια ακόμα φορά, ότι το χωροταξικό μας θα έχει οριστικά τελειώσει πριν από το 2025. Σημαντική προϋπόθεση για την επιτάχυνση των διαδικασιών είναι η αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων θεσμικών φορέων του νησιού. Τον ευχαριστούμε θερμά αλλά και τον συγχαίρουμε για την εκ νέου ανάληψη του σημαντικότατου Υφυπουργείου.»

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο 2022 με πρωτοβουλία του Βουλευτή του νομού , ο κ. Ταγαράς εξήγησε ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχουν δεσμευτεί 1,6 εκ. ευρώ πλέον ΦΠΑ για την αλλαγή του τοπικού πολεοδομικού σχεδιασμού στην Σάμο και άλλες 900 χιλιάδες ευρώ για την Ικαρία και τους Φούρνους. Πρόκειται για αντικατάσταση των γενικών πολεοδομικών σχεδίων και των ΣΧΟΑΠ σε τοπικά πολεοδομικά σχέδια με ουσιαστικές αλλαγές και επεκτάσεις σε όρους δόμησης, αλλαγή χρήσης γης, μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και γεωλογικές μελέτες.

Η μελέτη που αφορά στην Σάμο έχει πλέον ανάδοχο μελετητή ενώ αναμένεται η ολοκλήρωση της υποβολής των δικαιολογητικών για την υπογραφή της σύμβασης. Ο υφυπουργός τόνισε πολλές φορές απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αφού άκουσε και τις τοποθετήσεις τους ότι η ευκαιρία δίνεται μετά από 30 περίπου χρόνια που εγκρίθηκε με Προεδρικό Διάταγμα το υφιστάμενο χωροταξικό , να κερδίσουν οι Σαμιώτες το στοίχημα και να αποφασίσουν τις αλλαγές που θα φέρουν ανάπτυξη στα νησιά του νομού. Οι αυτοδιοικητικοί ειπώθηκε θα πρέπει να έχουν στενή συνεργασία με τον ανάδοχο μελετητή ενώ η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση της μελέτης με το νέο τοπικό πολεοδομικό σχεδιασμό είναι προς τα τέλη του 2023. Ουσιαστικά μένουν τρία χρόνια για την συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης με τους μηχανικούς του ΤΕΕ και φυσικά για δημόσια διαβούλευση.

Ο κ. Ταγαράς ενημέρωσε επίσης ότι ήδη υπάρχει σε εξέλιξη σύνταξη περιβαλλοντικής μελέτης για την Σάμο κάτι το οποίο φάνηκε ότι αγνοούσε η Τοπική Αυτοδιοίκηση ενώ επισημάνθηκε ότι αυτή η μελέτη θα καθορίσει το νέο πολεοδομικό σχεδιασμό της Σάμου.

ΣΑΜΙΑΚΟ ΒΗΜΑ 

ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ

Related posts

Νησιωτικότητα, Αυτοδιοίκηση και νέο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο: Η Ομιλία του Μιχάλη Αγγελόπουλου

admin

Στέφανος Κασσελάκης: “Θα επιστρέψω στη Σάμο για τρεις μέρες”

admin

Το μήνυμα του βουλευτή Σάμου για το Πάσχα

admin

Ο Βουλευτής Σάμου στην παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος «ΑΙΓΙΣ»

admin

Επίσκεψη Προέδρου ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Στέφανου Κασσελάκη στο Καρλόβασι – Πρόγραμμα περιοδείας

admin

Ευρωεκλογές: Ο Γιώργος Αυτιάς κυριαρχεί στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων της ΝΔ σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

admin

Ομιλία του Υποψήφιου Ευρωβουλευτή της ΝΔ Μιχάλη Α. Αγγελόπουλου στη Δυτική Σάμο

admin

Νέα Αριστερά Σάμου: “Η πολιτική επιστρέφει”

admin

ΚΚΕ Σάμου : Όταν η “ατομική ευθύνη” γίνεται κυβερνητική πολιτική

admin