14.4 C
Σάμος
19/03/2024
Πολιτικά

Νότης Μηταράκης: ” Καμία παραβατική συμπεριφορά και ασέβεια προς το κράτος υποδοχής δεν θα γίνει ανεκτή” 

Νότης Μηταράκης: “Η προσωρινή δομή στο Πεδίο Βολής είναι έτοιμη. Καμία παραβατική συμπεριφορά και ασέβεια προς το κράτος υποδοχής δεν θα γίνει ανεκτή” 

 Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρά η ανάπτυξη της νέας προσωρινής δομής στο Πεδίο Βολής για την μετεγκατάσταση μέσα στην εβδομάδα συνολικά έως 12.000 αιτούντων άσυλο. Ήδη, έχουν τοποθετηθεί σκηνές με 5.000 κρεβάτια και στα μέσα της εβδομάδας θα υπάρχει η δυνατότητα να εγκατασταθεί στη νέα δομή – η οποία έχει αυξημένα μέτρα ασφαλείας- το σύνολο των ατόμων που πριν διέμεναν στην Μόρια.

 Μιλώντας σήμερα το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό “Παραπολιτικά FM 90,1”, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, τόνισε τα εξής: “Η εγκατάσταση στη νέα δομή δεν είναι προαιρετική. Είναι υποχρεωτική. Όταν κάποιος έχει μπει στη χώρα μας, είναι υποχρεωμένος να σεβαστεί τους νόμους της. Οι όποιες πιέσεις κι αν ασκηθούν δεν θα αλλάξουν αυτή την πολιτική. Από την αρχή του χρόνου έχουμε μειώσει τις ροές κατά 80%. Κάναμε με οργανωμένο τρόπο την μεγαλύτερη αποσυμφόρηση που έγινε μέχρι σήμερα. Όσοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας, αυτοί θα μετακινηθούν και θα πάρουν ταξιδιωτικά  έγγραφα όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. Από κει και πέρα δεν θα επιτρέψουμε σε λίγους -τους οποίους η αστυνομία τους ξέρει πολύ καλά- να δημιουργούν προβλήματα. Η παρουσία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο νησί, δείχνει την μεγάλη σημασία που δίνει η Ελληνική Πολιτεία στο να μην επιτρέψουμε φαινόμενα μη σεβασμού της Ελληνικής νομοθεσίας”.

  Ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι “υπό καθεστώς εκβιασμού σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να φύγουν οι υπερδραστήριοι μετανάστες – για να δανειστώ την φράση του πρωθυπουργού- που σχετίζονται και με την φωτιά που μπήκε”.  Η υπηρεσία ασύλου λειτουργεί κανονικά και συνεχίζει, όπως ανέφερε ο κ. Μηταράκης, “να εξετάζει αιτήματα στέλνοντας και ένα μήνυμα στους λίγους που δημιουργούν προβλήματα, ότι όποιος θέλει να φύγει από εκεί θα πρέπει να πάει κανονικά με την προβλεπόμενη διαδικασία ασύλου και μόνο αν έχει θετική απόφαση θα μπορέσει να φύγει”.

Επισημαίνεται ότι από την ερχόμενη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου στην Λέσβο η Υπηρεσία ασύλου ξεκινά τηλεσυνεντεύξεις αποκλειστικά και μόνο για όσους βρίσκονται μέσα στη νέα προσωρινή δομή του Πεδίου Βολής, ενώ όλα τα προηγούμενα ραντεβού ακυρώνονται. 

Ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι “μόνιμη δομή θα υπάρξει στη Λέσβο. Είναι ευθύνη της πολιτείας να προστατεύσει τους τοπικούς πληθυσμούς των νησιών, αλλά και να προστατεύσει συνολικά την χώρα  με την μείωση των μεταναστευτικών ροών”.  “Ο ταχύς διαχωρισμός των προσφύγων από τους οικονομικούς μετανάστες, οι απελάσεις όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας τα κλειστά ελεγχόμενα κέντρα των νήσων, η μείωση των επιδομάτων, ο έλεγχος των ΜΚΟ, όλα αυτά λειτουργούν παράλληλα και συνδυαστικά για να πετύχουμε αυτό που έγινε τους τελευταίους 8 μήνες. Δηλαδή, να έχουν μειωθεί οι ροές προς τη χώρα μας από την αρχή του χρόνου κατά 80% και το καλοκαίρι κατά 90%. Η αποσυμφόρηση των νησιών με 25.000 μεταφορές από τον Ιανουάριο έως τώρα, έχει ήδη γίνει”, σημείωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου. Μάλιστα, επεσήμανε ότι όλες αυτές οι δράσεις έγιναν με το παράλληλο κλείσιμο δομών στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Related posts

Εκδήλωση του ΚΚΕ Σάμου ενάντια στην πολεμική εμπλοκή της Ελλάδας

admin

Συζητήσαν τα τρέχοντα προβλήματα της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου – Ικαρίας

admin

Αντιπολεμικό συλλαλητήριο διοργανώνει το ΚΚΕ στο Εργατικό Κέντρο

admin

Γ. Γεραπετρίτης: Visa express σε Τούρκους πολίτες – Θα ξεκινήσει στις 30 Μαρτίου σε πέντε νησιά

admin

Παράταση ενός έτους διατήρησης υπαίθριων σκιάστρων & προστεγασμάτων στην χερσαία ζώνη λιμένων της Σάμου

admin

Συντονιστής της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σάμου ο Ιωάννης Αξιώτης

admin

Αντιπολεμικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ στο Βαθύ

admin

Παρέμβαση Στεφανάδη στον Γεωργιάδη: Ακόμα μια θέση Ιατρού στο Νοσοκομείο Σάμου

admin

Ο Μιχάλης Αγγελόπουλος ανάμεσα στα τέσσερα νέα πρόσωπα στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ

admin