24.9 C
Σάμος
27/04/2024
Σαμιακά

Οινοποιϊα Κουτσοδόντη, μια δεύτερη γενιά Οινοποιών

 

 

Α. Γενικά

 

Η οινοποιϊα Κουτσοδόντη δημιουργήθηκε στο Μαραθόκαμπο της Σάμου το 2016. Ο Μανόλης Κουτσοδόντης, αφήνοντας τη δουλειά του στον οινοποιητικό συνεταιρισμό της Σάμου, ως προϊστάμενος του οινοποιείου Καρλοβάσου, μαζί με τον αδελφό του Κωστή, οραματίστηκαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν κάτι μοναδικό και αγνό. Ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα τους (χημικός-οινολόγος) με περισσότερα απο 35 χρόνια εμπειρια, τα δύο αδέλφια σπούδασαν οινολογία, χημεία και μηχανική και έπειτα έφτιαξαν ένα οινοποιείο μικρής παραγωγής, χρησιμοποιώντας παραδοσιακές οινοποιητικές διαδικασίες με μοντέρνα συστήματα ελέγχου της ποιότητας. Σκοπός τους είναι να αξιοποιήσουν το μοσχάτο σταφύλι στο ιδανικό μικροκλίμα του νησιού, συνδυάζοντας τη μακρόχρονη οικογενειακή εμπειρία στην οινοποίηση για να παράγουν ποιοτικά premium κρασιά που εκφράζουν απόλυτα το τερουάρ της Σάμου.

 

Β. Η φιλοσοφία

 

Η φιλοσοφία της Οινοποιϊας Κουτσοδόντη είναι η παραγωγή κρασιών χωρίς τεχνολογικές παρεμβάσεις, οι οποίες καταπονούν το ευαίσθητο μοσχάτο σταφύλι. Επομένως στα μοναδικά χαρακτηριστικά της κάθε παρτίδας και εσοδείας, εφαρμόζονται ήπιες και παραδοσιακές διαδικασίες παραγωγής, αναδεικνύοντας το πλούσιο άρωμα και τη συμπυκνωμένη γεύση, που πρέπει να έχει ένα ποιοτικό και αυθεντικό κρασί.

 

Γ. Τα κρασιά

 

Παράγονται ξηροί και γλυκείς οίνοι, λευκοί, ερυθρωποί και ερυθροί. Ήσυχοι και αφρώδεις, οίνοι οι οποίοι καταναλώνονται σε σχετικά σύντομο διάστημα, παρέχοντας φρεσκάδα με το φρουτώδη χαρακτήρα τους, αλλά και οίνοι παλαιωμένοι σε βαρέλια, αυξάνοντας το ποιοτικό δυναμικό τους αλλά και τη αντοχή τους στο χρόνο. Απο την πρώτη συμμέτοχή της Οινοποϊιας Κουτσοδόντη στο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου και Αποσταγμάτων της Θεσσαλονίκης το 2018, τα κρασιά της έχουν διακριθεί έως τώρα με τρία μετάλλια.

COUTSODONTIS ΟΙΝΟΣ ΛΕΥΚΟΣ ΞΗΡΟΣ

 

Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης Αιγαίο Πέλαγος Ποικιλία: Μοσχάτο άσπρο μικρής ρόγας

Περιοχή: Σάμος

Έδαφος: Ορεινά στραγγιστικά φτωχά εδάφη Εύρος υψομέτρου: 500-800μ.

Εσοδεία: 2021

Δεδομένα οινοποίησης: Ο τρυγητός πραγματοποιήθηκε χειρονακτικά τα τελευταία δροσερά πρωϊνά του Σεπτέμβρη. Τα σταφύλια απορραγίστηκαν και στράγγισαν για να εξαχθεί το γλεύκος, το οποίο κρύωσε στις δεξαμενές για να ακολουθήσει η αλκοολική ζύμωση. Μετά το τέλος της ζύμωσης το κρασί ωριμάζει για τρείς μήνες με τις ελαφριές οινολάσπες του και έπειτα εμφιαλώνεται.

Αλκοολικός τίτλος: 13%

Οργανοληπτική ανάλυση: Πρασινοκίτρινο χρώμα με χρυσές αντάυγειες. Έντονα, αλλά αρμονικά αρώματα λουλουδιών. Δροσερή και φρουτώδη γεύση.

 

COUTSODONTIS ΟΙΝΟΣ ΡΟΖΕ ΞΗΡΟΣ

 

Εσοδεία: 2021

 

Δεδομένα οινοποίησης: Ο τρυγητός πραγματοποιήθηκε χειρονακτικά τα τελευταία πρωϊνά του Αυγούστου. Τα σταφύλια απορραγίστηκαν και στράγγισαν για να εξαχθεί το γλεύκος, το οποίο κρύωσε στις δεξαμενές για να ακολουθήσει η αλκοολική ζύμωση. Μετά το τέλος της ζύμωσης το κρασί ωριμάζει για τρείς μήνες με τις ελαφριές οινολάσπες του και έπειτα εμφιαλώνεται.

Αλκοολικός τίτλος: 12,5%

Οργανοληπτική ανάλυση: Ερυθρό κερασί χρώμα. Έντονα, αλλά αρμονικά αρώματα κερασιού και βατόμουρου. Δροσερή και φρουτώδη γεύση.

COUTSODONTIS ΟΙΝΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΞΗΡΟΣ

 

Εσοδεία: 2020

Δεδομένα οινοποίησης: Ο τρυγητός πραγματοποιήθηκε χειρονακτικά τα πρώτα πρωϊνά του Αυγούστου. Πραγματοποιήθηκε η κλασική παραδοσιακή οινοποίησης με την αλκοολική ζύμωση σε ανοιχτά βαρέλια και χειρονακτική ανάμιξη του σταφυλοπολτού (pigeage), ανα τακτά χρονικά διαστήματα. Μετά το τέλος της ζύμωσης το κρασί ωριμάζει για 6 μήνες σε δρύϊνα βαρέλια και δεξαμενές και έπειτα εμφιαλώνεται.

Αλκοολικός τίτλος: 12,5%

Οργανοληπτική ανάλυση: Σκούρο ερυθρό χρώμα. Αρώματα βατόμουρων και πικάντικες νότες μπαχαρικών. Πλούσια γεύση με απαλές τανίνες.

 

COUTSODONTIS ΟΙΝΟΣ ΦΥΣΙΚΩΣ ΓΛΥΚΥΣ ΣΑΜΟΣ

 

Προστατευόμενης Ονομασίας Προελεύσεως Σάμος Ποικιλία: Μοσχάτο άσπρο μικρής ρόγας

Περιοχή: Σάμος

Έδαφος: Ημιορεινά στραγγιστικά φτωχά εδάφη Εύρος υψομέτρου: 300-500μ.

Εσοδεία: 2017

Δεδομένα οινοποίησης: Ο τρυγητός πραγματοποιήθηκε χειρονακτικά τα πρωϊνά του Αυγούστου. Τα διαλεχτά υπερώριμα σταφύλια απλώθηκαν στον ήλιο του Αιγαίου για να συμπυκνωθούν. Στη συνέχεια τα σταφύλια, πιέζονται ελαφρά σε κάθετες παραδοσιακές πρέσες και εξάγεται το γλεύκος, για να ακολουθήσει η αλκοολική ζύμωση. Αυτή διακόπτεται αφήνοντας αζύμωτα σάκχαρα και το κρασί ωριμάζει σε χρησιμοποιημένα βαρέλια για τρία χρόνια.

Αλκοολικός τίτλος: 14%

Οργανοληπτική ανάλυση: Κεχριμπαρένιο χρώμα με ξανθές αντάυγειες. Αρώματα με ευγενικές νότες λουλουδιών, αποξηραμένων φρούτων και μπαχαρικών. Απαλή, πλούσια και βελούδινη γεύση σε ισορροπία και μακρά διάρκεια.

 

Δ. Διάθεση

 

Τα κρασιά της οινοποιϊας Κουτσοδόντη διατίθενται κεντρικά απο τη Γ. Καραγιάννης Α.Ε. και μπορείτε να τα βρείτε σε επιλεγμένα καταστήματα λιανικής πώλησης και εστίασης στη Σάμο. Επίσης εξάγονται σε Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ολλανδία και το Βέλγιο.

Related posts

Το Βόρειο Αιγαίο “συστήθηκε” με επιτυχία στο Λονδινο σε μια πρωτοφανής εκδήλωση

admin

Ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα την Κυριακή των Βαΐων στο Βαθύ

admin

Εντοπισμός και σύλληψη διακινητών μεταναστών στη Σάμο μετά από καταδίωξη

admin

Οι αμπελουργοί της Σάμου ζητούν αποζημίωση για τις ζημιές από την ανεμοθύελλα

admin

Μανώλης Κάρλας: Επιτακτική η ανάγκη στελέχωσης τμήματος ελέγχων τροφίμων και ίδρυσης γραφείου ΕΛ.Γ.Α

admin

Συνάντηση του Αρχηγού ΓΕΣ με τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη

admin

Δυσάρεστη εξέλιξη για τους διασώστες του Τομέα ΕΚΑΒ Σάμου

admin

Τούρκοι τουρίστες «αποθεώνουν» τη Σάμο: «Αξίζει να την επισκεφθείτε»

admin

Οδηγός Ιερών Ακολουθιών για την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα στη Σάμο

admin