16.2 C
Σάμος
29/04/2024
Σαμιακά

Πρόεδρος Κοινότητας Λέκκας για καραντίνα: Πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους μας

Σε καραντίνα τίθεται απο σήμερα και για δέκα ημέρες ολόκληρο το χωριό της Λέκκας στη Δυτική Σάμο, εξαιτίας υψηλού επιδημιολογικού φορτίου κορωνοϊού.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, κ. Κώστας Μαθιός, μιλώντας στο Ράδιο Αρμονία, η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη και για εκείνον αλλά και για τις αρχές, καθώς τα κρούσματα στο χωριό ανέρχονται μέχρι στιγμής στα 12.

«Οι κάτοικοι προσπαθούν να διατηρήσουν τη ψυχραιμία τους. Υπάρχει μια σχετική ανησυχία, γιατί είναι κάτι πρωτόγνωρο. Θα είμαστε δίπλα στους ανθρώπους αυτούς για να τους στηρίξουμε και όχι να τους στιγματίσουμε», είπε ο κ. Μαθιός, ερωτηθείς για το πώς αντέδρασαν κάτοικοι της Λέκκας μετά την εμφάνιση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

«Περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση» δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Δυτικής Σάμου, Γιώργος Διακοσταμάτης, σημειώνοντας ότι πρωτεύον ζήτημα είναι η τροφοδοσία σε τρόφιμα και σε φάρμακα στους 200 περίπου κατοίκους του χωριού. «Ήδη περιπολικά της αστυνομίας βρίσκονται στις εισόδους και εξόδους του χωριού, καθώς η ΕΛ.ΑΣ. είναι αρμόδια για την διασφάλιση εφαρμογής της απόφασης» ανέφερε ο κ. Διακοσταμάτης .

Συγκεκριμένα από σήμερα Σάββατο θα ισχύουν τα εξής μέτρα:

1. Την προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’οίκον των κατοίκων και την απαγόρευση κυκλοφορίας καθ’ όλο το 24ωρο, εξαιρουμένης της κίνησης για λόγους υγείας (sms κωδικός 1) ή για λόγους τροφοδοσίας (sms κωδικός 2 – και με εξαίρεση το διάστημα μεταξύ 18:00 και 06:00 της επόμενης) ή για λόγους εργασίας, (για τις υπηρεσίες που μένουν ανοικτές και με τη σχετική βεβαίωση).
2. Επιτρέπεται η μετακίνηση των κατοίκων εκτός των γεωγραφικών ορίων για λόγους υγείας.
3. Την αναστολή λειτουργίας καταστημάτων λιανεμπορίου και υγειονομικού ενδιαφέροντος, με εξαίρεση καταστήματα τροφίμων, φαρμακείων και πρατηρίων υγρών καυσίμων. Από την αναστολή λειτουργίας εξαιρούνται οι υπηρεσίες διανομής προϊόντων (delivery) έως τις 23:00 .
4. Την αναστολή συναθροίσεων/δημόσιων ή κοινωνικών εκδηλώσεων ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημόσιου, εσωτερικού ή εξωτερικού.
5. Την αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών.
6. Την αναστολή θρησκευτικών τελετών, με εξαίρεση κηδείες με την παρουσία έως 9 ατόμων α’ βαθμού συγγένειας (sms κωδικός 5) και τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό/ούς λειτουργό/ούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων.
7. Τη λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και του Δήμου Δυτικής Σάμου για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας Λέκας και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
8. Τη λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Βορείου Αιγαίου για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
9. Την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Βορείου Αιγαίου για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων της ως άνω Τοπικής Κοινότητας.
10.Την ανάληψη από τον Ε.Ο.Δ.Υ. της υποχρέωσης της διενέργειας γρήγορου τεστ αντιγόνου COVID-19 (rapid test) την 3η και 6η ημέρα επιβολής των περιοριστικών μέτρων των διαμενόντων στην ως άνω Τοπική Κοινότητα.

 

Φωτογραφία : Μικρές Διαδρομές Σάμου

Related posts

“Όχι άλλοι νεκροί ξεριζωμένοι στις θάλασσές μας”

admin

Το ΕΚΕΑ ολοκλήρωσε το πρόγραμμα στήριξης αιμοδοσιών – Τελικός προορισμός η Σάμος

admin

Αθλητικές διακρίσεις για την Αναγέννηση Σάμου στους Διασυλλογικούς Αγώνες

admin

Συναγερμός στη Σάμο: Ναυάγιο με νεκρό και αγνοούμενους μετανάστες

admin

Κυριακή των Βαΐων στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου πόλεως Σάμου

admin

Έρευνα για αγνοούμενους μετανάστες ανοιχτά της Σάμου μετά από ανατροπή λέμβου

admin

Διπλασιάστηκε η τουριστική κίνηση από την Τουρκία στη Σάμο

admin

Συγκινητική προσφορά από τα παιδιά του Νηπιαγωγείου «Το Χαμόγελο» στην Ι.Μητρόπολη Ν.Σάμου

admin

Το Βόρειο Αιγαίο “συστήθηκε” με επιτυχία στο Λονδινο σε μια πρωτοφανής εκδήλωση

admin