20 C
Σάμος
28/11/2023
Δήμος

Επιστολή Δημάρχου Σάμου για την απαγόρευση από Τουρκία

Επιστολή για το θέμα της απαγόρευσης του απόπλου πλοίων με τουρκική σημαία από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά, απέστειλε ο Δήμαρχος Σάμου  Μιχαλης Αγγελόπουλος  στον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή .

Ο Δήμαρχος  ζητάει από τους υπουργούς  να ενεργήσουν να επιλυθεί εν τη γενέσει του το ζήτημα ,που δυνητικά μπορεί να αποτελέσει το κύκνειο άσμα της τοπικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή τονίζει:

“Κύριε Υπουργέ

Μετά την πρόσφατη εξαγγελία του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας σχετικά με την διακοπή των πλόων τουρκικών πλοίων προς την Ελλάδα από την 12η Οκτωβρίου 2017, θεωρούμε ότι η προσωπική σας παρέμβαση είναι απαραίτητη προκειμένου να επιλυθεί εν τη γενέσει του ένα ζήτημα που δυνητικά μπορεί να αποτελέσει το κύκνειο άσμα της τοπικής οικονομίας τόσο της Σάμου όσο και των άλλων νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Τα τελευταία δύο χρόνια, για τα νησιά του βορειονατολικού Αιγαίου, η τουρκική αγορά αποτελεί μια σημαντική πηγή τουριστών υψηλού εισοδήματος, που συνεισφέρουν σημαντικά στην τοπική οικονομία, παρά την ύπαρξη του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος, συνεπεία του οποίου έχει πληγεί σε σημαντικό βαθμό η ελκυστικότητα των προορισμών από την ευρωπαϊκή αγορά .

Σε συνθήκες ασφυκτικής και παρατεταμένης δημοσιονομικής κρίσης η τουρκική αγορά  υποβοηθά σημαντικά την χειμαζόμενη τοπική και εθνική οικονομία και συμβάλλει στην περαιτέρω οικοδόμηση ενός αισθήματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο λαών.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι κατά την τρέχουσα περίοδο ο αριθμός τούρκων επισκεπτών στο νησί της Σάμου πλησίασε, για πρώτη φορά, τις 50.000, αντισταθμίζοντας εν μέρει απώλειες από την ευρωπαϊκή αγορά.

Σε καμία περίπτωση δεν πιστεύουμε ότι παράνομες ή καταχρηστικές πρακτικές από επιχειρηματικούς κύκλους της γείτονος θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές, αλλά πιστεύουμε ότι η αντίδραση θα πρέπει να είναι αντίστοιχη της προσβολής, λαμβάνοντας, ταυτόχρονα, υπόψη το διακύβευμα.

Συνεκτιμούμε το γεγονός ότι η σχετική εξαγγελία, αφορά χρόνο κατά τον οποίο η τουριστική περίοδος βρίσκεται προς το τέλος της, αλλά θεωρούμε απαραίτητο, μέσω των καλών σας υπηρεσιών, να διευθετηθεί το θέμα σε χρόνο που δεν θα επηρεάσει την επερχόμενη τουριστική περίοδο”

Με Εκτίμηση

Ο

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΑΜΟΥ

 

ΜΙΧΑΛΗΣ Α. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Related posts

Η Σάμος απέκτησε το δικό της μνημείο Εθνικής Αντίστασης

admin

Σε νέο κτίριο μεταφέρεται το ΚΕΠ Καρλοβασίων

admin

Ξεκινούν οι εργασίες διαμόρφωσης χώρου για τις θέσεις στάσιμου εμπορίου

admin

Αποκαλυπτήρια μνημείου της Εθνικής Αντίστασης στην πόλη της Σάμου

admin

Δράση για την «Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού» στην πλατεία Δημαρχείου

admin

Συνεδριάζει την Τρίτη το Δημοτικό Συμβούλιο Ανατολικής Σάμου

admin

Ο βιολογικός καθαρισμός στο επίκεντρο συνάντησης Παπαθανάση, Στεφανάδη, Παπαγεωργίου

admin

Ο Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους για τον αποκλεισμό σχολείων από την 111η Επέτειο Ένωσης της Σάμου με την Ελλάδα

admin

Στοχευμένη προβολή της Σάμου στη διεθνή έκθεση WTM 2023

admin